Rabu, 18 Mac 2009

Kurangnya Budaya Menghormati Guru Dalam Kalangan Pelajar

Guru acap kali dibandingkan umpama lilin, membakar diri untuk kesejahteraan orang lain. Pengorbanan guru tidak ternilai. Walaupun begitu, kebanyakan pelajar zaman sekarang tidak menghargai jasa guru. Sebagai guru yang bertanggungjawab, biasanya tindakan akan diambil terhadap pelajarnya andai mereka melakukan kesalahan supaya kesalahan yang sama tidak diulangi. Malangnya sesetengah pelajar menganggap tindakan tersebut sebagai satu bentuk penghinaan dan merendahkan maruah diri mereka dalam kalangan pelajar lain.

Pada zaman dahulu, tindakan guru memukul atau mendenda pelajar dianggap oleh pelajar sebagai tindakan untuk memperbaiki kesalahannya atau untuk mendidik diri ke arah kebaikan. Namun kini, jika guru berbuat demikian pelajar akan meninggikan suara untuk menentang guru tersebut. Malah, ada yang tergamak untuk bertindak agresif dengan memukul guru. Perbuatan ini dianggap terkutuk dan pelajar ini terjerumus ke kancah hidup yang tidak bermoral. Guru memberikan limu dan tunjuk ajar untuk mencapai kejayaan. Ilmu sangat penting kepada manusia. Peribahasa berbunyi, "Hina besi kerana karat, hina manusia kerana tiada berilmu". Peranan guru amat penting dalam mengubah corak hidup dan cara berfikir pelajar. Oleh itu, pelajar wajib menghormati guru untuk mendapat ilmu yang berkat.

Kejayaan Nik Nur Madihah Yang Menjadi Teladan...

“Saya mengulang kaji awal pagi setiap hari selepas bersolat tahajud dan membaca al-Quran yang menjadi amalan sejak di sekolah rendah lagi. Berikutan tidak mampu mengikuti kelas tambahan di luar kerana mahal, saya memberi tumpuan sepenuhnya ketika dalam kelas” ... NIK NURMADIHAH (Pelajar Cemerlang SPM 2008)

Apa yang menarik daripada kejayaan pelajar ini ialah kemiskinan tidak menjadi batu penghalang kepadanya untuk mengukir kecemerlangan. Yang patut menjadi renungan kepada pelajar-pelajar lain terutama pelajar yang bakal menduduki peperiksaan tahun ini ialah betapa faktor disiplin menentukan kejayaan seseorang dalam apa-apa usaha yang dilakukan. Disiplin dalam belajar bermaksud belajar secara sistematik dan beristiqamah; kemudian barulah bertawakal kepada Allah atas apa-apa yang telah diusahakan . Itulah sebenarnya kunci kejayaan seseorang pelajar. Selain itu, jalinan hubungan yang baik, harmonis lagi “intim” dengan guru sebagai penyampai ilmu sangat penting untuk memperoleh keberkatan . Yang lebih utama daripada itu, hubungan yang akrab dengan Allah S.W.T yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani, merupakan kunci kecemerlangan sama ada seseorang itu akan mencapai tingkat kejayaan sebenar (Al Falah) dalam kehidupannnya atau sebaliknya. Renung-renungkanlah…

Bahasa itu indah


Tiada gambar secantik lukisan,
Tiada kata secantik bahasa,
Untuk kupuji adinda...

demikianlah antara bait lagu dendangan Allahyarham Tan Sri P.Ramlee yang mengungkapkan keindahan bahasa.

Hal yang sama turut terungkap dalam pantun tradisional Melayu yang berbunyi;

Yang kurik itu kundi,
Yang merah itu saga;
Yang cantik itu budi,
Yang indah itu bahasa.

Kalau ditelusuri, maka kita akan terjumpa peribahasa yang berbunyi " bahasa menunjukkan bangsa" yang turut menjelaskan betapa bahasa itu melambangkan bangsa yang menuturkannya. Kekayaan budi dan ketamadunan sesuatu bangsa dapat dilihat secara langsung melalui bahasa yang dituturkannya, justeru perjuangan mendaulatkan bahasa merupakan perjuangan yang suci yang tiada noktahnya kerana bahasa itu maruah kita.

Maka, tidak hairanlah mengapa tokoh-tokoh bahasa negara yang prihatin akan survival bangsanya begitu lantang mengutarakan pandangan mereka supaya bahasa Melayu dikembalikan kedudukannya sebagai bahasa pengantar yang utama dalam sistem pendidikan negara. Hal ini termasuklah dalam pengajaran mata - mata pelajaran utama di sekolah seperti mata pelajaran Matematik dan Sains, kerana sejarah menunjukkan andai sesuatu bahasa itu tidak lagi menjadi bahasa ilmu, bahasa itu akan beku dan tidak berkembang. Jika hal ini terjadi, sudah pasti lambat laun kegemilangan bahasa kita akan hanya tinggal dalam lipatan sejarah. Adakah kita tergamak menghancurkan bahasa sendiri? Fikir-fikirkan...