Selasa, 2 November 2010

Persembahan puisi bukan Melayu


RAJA RAJESWARI menyampaikan puisi yang berjudul Bicara Sukma Bahasa.

ENTAH mengapa bait-bait puisi nukilan bapanya itu meresap jauh ke hati Lim Fheng Fheng, 26. Baris-baris puisi berjudul Tuhan, Kepada-Mu Kami Memohon Perlindungan itu dibaca Fheng Fheng dengan penuh perasaan.

Walaupun berketurunan Cina, ia bukan penghalang kepada anak penggiat sastera negara, Profesor Madya Dr. Lim Swee Tin untuk tampil bersemangat mengungkapkan patah-patah kata dalam bahasa Melayu.

Bahasa kebangsaan sudah sebati dengan jiwanya. Apatah lagi, menurut bekas wartawan penyiaran di Radio Televisyen Malaysia (RTM) tersebut, beliau akan bertutur bahasa Melayu ketika berkomunikasi bersama keluarganya di rumah.

“Ayah saya berasal dari Kelantan. Masyarakat Cina yang berasal dari negeri itu mempunyai jati diri Melayu yang sangat tinggi. Jadi kami selesa menuturkan bahasa Melayu,” katanya ketika ditemui pada majlis sepetang di Permodalan Nasional Berhad (PNB) sempena Sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan baru-baru ini.

Menurut pelajar ijazah sarjana dalam bidang Pentadbiran Perniagaan yang menuntut di Universiti Putra Malaysia (UPM) itu, beliau sering mengikut bapanya menghadiri majlis-majlis persembahan puisi sejak umurnya 11 tahun.

Daripada situ, Fheng Fheng belajar menghayati baris-baris puisi yang dilontarkan bapanya dan perasaan cinta pada puisi Melayu cukup sebati di jiwanya.

“Di mana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi. Saya akan menjadi pewaris kepada semangat bapa terhadap bahasa kebangsaan kita,” ungkap Fheng Fheng penuh bermakna kepada Kosmo!.


FHENG-FHENG mempersembahkan puisi hasil nukilan bapanya, Lim Swee Tin.

Anak kepada pensyarah di Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM itu bukanlah berseorangan sebagai kaum bukan Melayu yang lancar menuturkan bait-bait puisi. Sebaliknya, Pensyarah di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), Kampus Bahasa Melayu, Raja Rajeswari Seetha Raman, 49, turut menunjukkan kecintaan yang sama.

Anak kelahiran Kuala Kurau, Perak itu mendapat pendedahan mengenai bahasa Melayu sejak kecil. Memandangkan beliau menetap di kuarters guru, dan dibesarkan di Bagan Serai, Perak, pergaulan Raja Rajeswari dengan pelbagai kaum menyebabkannya banyak menggunakan bahasa Melayu.

Puisi untuk Tun Mahathir

“Ketika di kuarters, saya bergaul dengan rakan-rakan daripada kaum Melayu. Ia secara tidak langsung menyebabkan saya fasih berbahasa Melayu.

“Fasih berbahasa Melayu tidak bermakna saya melupakan bahasa nenek moyang iaitu bahasa Tamil. Sebaliknya sebagai rakyat Malaysia kita patut mengutamakan bahasa kebangsaan,” katanya yang telah menghasilkan lebih 50 buah puisi etologi.

Menganggap bahawa bahasa kebangsaan penting untuk dihayati oleh setiap warga Malaysia, beliau yang pernah menyumbangkan puisi kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad menyeru agar rakyat Malaysia tidak menjadikan bulan Oktober sahaja untuk menghayati bahasa kebangsaan sebaliknya mengamalkannya setiap hari.

Fheng Fheng dan Raja Rajeswari adalah antara anak seni yang mempersembahkan puisi masing-masing pada majlis yang berlangsung sempena meraikan Bulan Bahasa Kebangsaan di Menara PNB, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur baru-baru ini. Pada petang itu Raja Rajeswari mempersembahkan puisi berjudul Bicara Sukma Bahasa Kepada Warga Nusa.


DARI kiri: Karam Singh, Fheng Fheng dan Raja Rajeswari terhibur dengan telatah lucu pengacara majlis Bulan Bahasa Kebangsaan di Menara PNB baru-baru ini.

Tetamu lain yang mempersembahkan puisi pada majlis yang bertemakan Tiada Kata Secantik Bahasa itu ialah Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Datuk Termuzi A. Aziz; Pengerusi Media Prima, Datuk Johan Jaaffar; Pengarah Urusan Kumpulan Karangkraf, Datuk Hussamuddin Yaacub; Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said; wartawan TV3, Karam Singh Walia dan penggiat sastera, Zaen Kasturi. Masjid tersebut turut diserikan dengan kehadiran tetamu kehormat seperti Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid dan isteri serta Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman dan isteri.

Sumber : http : //www.kosmo.com.my/

DOA SUPAYA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN DAN HAJAT


Ulasan :

Tarikh peperiksaan semakin hampir, justeru, marilah kita sama-sama mengamalkan doa ini. Semoga Allah S.W.T mempermudahkan urusan kita, insya-Allah.