Rabu, 26 Ogos 2009

Ramadhan Mendidik Jiwa

Alhamdulillah kita berada di bulan yang penuh kerahmatan, keberkatan dan keampunan. Marilah kita mendidik hati dan jiwa dengan didikan khusus dari Allah swt di bulan Ramadhan.

Berbagai anugerah dan kelebihan diberikan kepada hamba-hamba beriman sebagai motivasi dan dorongan untuk melakukan taqarrub dan ibadah kepada Alllah swt di bulan Ramadhan. Haikikatnya segala amalan yang digalakkan dan dianjurkan dibulan Ramadhan samada amalan zahir atau amalan hati seperti memperbanyakkan membaca al-Quran, qiamullail, bersedeqah, bersifat sabar, tawaduk, membersihkan diri dan lain-lain adalah amalan yang sepatutnya menjadi amalan harian seorang salik (hamba yang melalui jalan menuju Allah swt).

Kerana itulah bulan ramadhan dikenali sebagai madrasah bulan melatih dan mendidik seseorang menjadi abid dan salik kepada Allah swt. Bulan Ramadan melatih fizikal seseorang agar lebih tahan dalam menghadapai kesusahan dan kepayahan dengan berpuasa, namun yang lebih penting puasa dapat mendidik hati dan jiwa agar lebih kuat, membersihkan hati dan jiwa dari sifat-sifat mazmumah yang merosakkan manusia.

Apa yang dididik oleh Ramadhan kepada hati dan jiwa ?

1. Ramadhan mendidik hati dan jiwa bertaqwa kepada Allah (muttaqin).

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Maksudnya; Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.

2. Ramadhan mendidik hati dan jiwa sentiasa bersabar.

يدع شهوته وطعامه من أجلي

Maksudnya; Ia meninggalkan nafsu syahwatnya dan makanannya kerana Aku.


3. Ramadahan mendidik hati dan jiwa rasa mahabbah sayang kepada Allah swt.

قلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Katakanlah: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

4. Ramadhan mendidik jiwa merasa tawaduk dan merendah diri, bersama-sama merasakan kesusahan golongan yang susah, kelaparan tidak cukup makanan.

5. Ramadhan mendidik jiwa sentiasa raja' dan mengharapkan kerahmatan, keredhaan dan keampunan Allah swt.

6. Ramadhan mendidik jiwa bersifat pemurah

كان النبي صلى الله عليه وسلم أجود الناس بالخير وكان أجود ما يكون في رمضان

Maksudnya; Nabi adalah manusia yang palih pemurah dan lebih pemurah di bulan Ramadhan.

من فطَّر صائماً كان له مثل أجره غير أنه لا ينقص من أجر الصائم شيئاً

Maksudnya; Sesiapa yang memberikan makanan untuk berbuka orang yang puasa, ia akan memperolehi pahala sebagaimana orang yang berpuasa, tidak kurang sedikitpun pahala orang yang berpuasa.

7. Ramadhan mendidik hati dan jiwa memaafkan kesalahan orang lain, tidak bersikap sombong dan takabbur.

Sumber : http://usrahrasahati.blogspot.com/

Membangun jiwa merdeka


SETELAH lebih sedekad, akhirnya Radzi muncul sebagai Juara Deklamasi Puisi Kebangsaan.

SEBENARNYA banyak cara boleh dipilih bagi menunjukkan semangat patriotik dan sayangkan negara. Memasang bendera pada kenderaan dan di rumah, bersorak riang ria di Dataran Merdeka atau KLCC sambil mendengar artis popular menyanyi, adalah antara cara paling mudah dan serasi bagi golongan muda hari ini menyambut hari kemerdekaan.

Bagi mereka yang meminati dunia puisi, medium berkenaan dianggap sebagai laluan paling berseni dalam memahami erti merdeka dan kemerdekaan.

Pendeklamasi puisi yang juga disebut sebagai deklamator, mereka juga mempunyai cara tersendiri dalam membawa pengaruh kasih dan sayang kepada negara bangsa melalui laras kesenian yang tersendiri.

Impak puisi bertema patriotik sebenarnya adalah sangat hebat walaupun terlalu subjektif untuk diukur nilai melalui pandangan mata kasar manusiawi.

Kepada golongan deklamator, puisi di sebalik puitis kata, cukup relevan dengan sambutan kemerdekaan apabila dengan sendirinya menimbul pemahaman yang lebih jelas dan lebih tepat tentang sesuatu tema yang mahu dibicara.

Apabila membicarakan tentang cinta negara melalui puisi, ia dengan cepat dapat dihayati kerana sifat puisi itu sendiri sudahpun menjadi satu budaya dalam masyarakat kita.


DEKLAMASI puisi Khalid Salleh yang bersemangat dan penuh dengan unsur sinis sentiasa dinanti-nantikan.


Sama ada orang itu gemar puisi atau tidak, tetapi apabila membaca puisi, dia akan tahu tentang apa yang dilontar.

Kecanduan kepada dunia puisi, khususnya deklamasi puisi menjadikan Lt. Kolonel Radzi Abdul Hamid pasrah menanti lebih satu dekad untuk bergelar Juara Sayembara Puisi Kebangsaan.

Bertahun-tahun memasuki pertandingan berkenaan, berkali-kali menerima kekalahan di tangan pesaing, akhirnya, tanggal 16 Ogos 2009, bertempat di Auditorium Tunku Abdul Rahman (MaTIC), melalui puisi Terima Kasih Pengalaman karya Solihin Osman, beliau berjaya meraih gelaran paling berprestij dalam lumba puisi peringkat dalam negara itu.

"Mencintai puisi dan mendeklamasi kepada khalayak adalah ketagihan yang penuh berseni. Hanya mereka yang mencintai puisi dan arena deklamasi yang akan faham mengenai rasa kecintaan ini," demikian ulas beliau sebaik saja namanya diumumkan sebagai juara.

Bagi bapa kepada tiga anak yang sudah lebih 20 tahun mengabdi hidup kepada pasukan keselamatan negara, puisi menjadi medium mendekatkan khalayak kepada rasa kasih dan sayang kepada nusa bangsa.

"Dalam era di mana pentingnya kita melestari semula makna merdeka di minda dan jiwa, puisi perlu memainkan peranan untuk generasi muda lebih menghargai kemerdekaan khasnya yang berbentuk patriotik," katanya lagi.

Menurut Radzi, dunia kepenyairan mempunyai barisan nama-nama hebat apabila menyentuh tentang karya berbaur patriotik.

"Memandang jauh ke belakang, penyair Afrini Adham pada tahun 1955 telah melahirkan puisi Malaya Pasti Merdeka. Puisi berkenaan dihasilkan dua tahun lebih awal daripada detik kemerdekaan negara, ia masih lagi releven dibaca dan dihayati oleh generasi muda hari ini.

"Sementara itu, Puisi Perjuangan Yang Belum Selesai karya bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad misalnya, telah mengingatkan generasi muda bahawa: Mengisi kemerdekaan rupanya lebih sukar dari bermandi keringat dan darah menuntutnya.

"Perjuangan Yang Belum Selesai adalah sebuah karya puisi moden yang begitu bermakna kerana menghantar mesej yang cukup tajam dan jelas kepada memakna kemerdekaan setelah lebih lima dekad kita meraihnya.

"Puisi seperti ini dapat menyubursegarkan semangat patriotisme dalam ruang lingkup luas, mengikut tafsiran generasi hari ini," katanya.


DR. LIM SWEE TIN menganggap puisi sebagai wacana ilmu.


Nama-nama seperti Marsli NO, Zaen Kasturi, Rahimidin Zahari, Syukri Abdullah, adalah nama yang cukup konsisten dalam menyuarakan semangat patriotik melalui puisi.

Khalid Salleh, Pyanhabib dan kumpulan Kopratasa pula adalah di kalangan selebriti yang menjadikan puisi sebagai 'roh' dan 'semangat' perjuangan seni mereka.

Menurut penyair yang memenangi S.E.A Write Award, Dr. Lim Swee Tin, peranan puisi patriotik dalam memakna sambutan kemerdekaan, tidak harus dipandang mudah sekaligus peranan para deklamator juga wajar dijulang ke hierarki hebat.

Puisi dengan idealismenya yang cepat menangkap emosi apabila disampaikan oleh deklamator yang hebat. Gaya bersahaja, lantunan suara penuh bersemangat diiringi intonasi naik turun, memudahkan mesej sampai kepada khalayak pendengarnya.

"Bahasa kita mempunyai sihirnya atau kuasa makna yang tersendiri. Ia dapat mengembangkan minda dan mendorong kepada daya fikir, emosi dan pemahaman terhadap sesuatu acara yang sedang berlangsung.

"Dalam konteks inilah puisi yang menonjolkan semangat patriotisme akan menjadi sangat berkesan, impak dan signifikan apabila disampaikan oleh seorang deklamator yang hebat.

"Dalam hubungan yang sama, peranan pemilihan dan penggunaan kata sangat penting dalam puisi khususnya menyampaikan semangat patriotisme dan perjuangan.

"Puisi adalah satu seni tradisi dan warisan kita. Apa yang berlaku hari ini sebagai kelangsungan kepada puisi-puisi terdahulu yang dihasilkan oleh generasi masa lalu. Sebab itu kita dapati puisi begitu cepat mengangkat pancaindera kita, menakluk kalbu kerana tradisi berpuisi itu sendiri sudah semakin menyeluruh ke dalam masyarakat," katanya.

Fuzi Hadi, sang juara pertama daripada Sayembara Puisi Kebangsaan (tahun 1987) melihat puisi sebagai wadah paling berkesan dalam menyebar luaskan semangat kasih, cinta, dan sayang kepada negara.

Fuzi yang muncul dengan aura cukup mempesona di pentas puisi Demimu Palestin anjuran Kumpulan Utusan melalui puisi Genting Gaza, Genting Yang Genting pada awal Januari tahun ini di Istana Budaya, kini sedang rancak menerima tawaran menganjurkan bengkel deklamasi puisi di seluruh negara untuk berkongsi ilmu kesenian yang dimiliki.

"Anak-anak sekolah akan lebih menghayati apa yang dikatakan sayang dan kasih kepada negara tercinta seandainya 'bijak' bermain dengan bahasa puitis puisi," kata penyair kelahiran Kedah ini dengan bersemangat.


PERTANDINGAN puisi merdeka mendekatkan generasi muda kepada makna perjuangan.


Sementara itu, Juara Deklamasi Puisi tahun 1996, Syukri Abdullah pula melihat puisi bernada tinggi dapat membawa khalayak terkeluar daripada ilusi kelekaan.

"Puisi adalah satu cara pengucapan yang berkesan, tidak statik, dapat membangkit semangat kesedaran kepada orang untuk lebih faham tentang jati diri bangsa," katanya yang juga antara deklamator yang masih lagi aktif menerima tawaran persembahan pentas mendeklamasi puisi di seluruh negara.

Meskipun dianggap sedikit ketinggalan jika dibandingkan dengan kesenian laras popular yang lain, puisi masih hidup dan berpijak di buminya yang nyata kerana diperjuang oleh kalangan pencinta setianya.

Meskipun imbuhan yang diterima oleh kalangan deklamator ini sangat tidak berbaloi dan diibarat bagaikan langit dan bumi jika dibandingkan dengan artis-artis popular, sekurang-kurangnya melalui 'kerja seni' mereka inilah, puisi kekal sebagai salah satu medium yang mempunyai maruah tersendiri.

Puisi melalui deklamator handalan ini menjadi 'senjata' yang cukup penting dalam menyebar luaskan mesej-mesej penting ke arah menjana sifat sayangkan nusa bangsa.

Sumber : http://www.kosmo.com.my/

Ramadan, Aidilfitri lebih meriah tanpa mercun, bunga api

PADA hari pertama Ramadan, Sabtu lalu, sudah ada yang menjadi mangsa akibat mercun. Muhammad Nur Sufyan, 6, dari Kampung Chabang Tiga, Kuala Terengganu, hilang tiga jari tangan kiri akibat terkena bahan bahaya itu. Muhammad Nur terpaksa menjalani pembedahan selepas kehilangan ibu jari, jari telunjuk dan jari hantu serta luka ringan di muka dan badan. Kejadian seumpama ini berlaku setiap kali tiba Ramadan. Malah saban tahun menjelang Aidilfitri, kes membabitkan kanak-kanak cedera gara-gara bermain atau terkena mercun, adalah antara berita sedih di sebalik kegembiraan umat Islam menyambut 1 Syawal, selain kes kemalangan jalan raya. Sepatutnya, kejadian seperti itu tidak berlaku jika ibu bapa memantau kegiatan anak mereka. Bermain mercun memang menyeronokkan, apatah di kalangan kanak-kanak. Bagaimanapun, malang tidak berbau. Keseronokan akan bertukar kesedihan sepanjang hayat. Umum mengetahui bermain mercun bahaya, tetapi ada juga ibu bapa yang membiarkan anak mereka bermain mercun tanpa pengawasan. Cara terbaik ialah menggunakan kaedah pencegahan - mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.

Jika berlaku kemalangan, ibu bapa wajar dipersalahkan kerana mereka paling dekat dengan anak. Akta Bahan-Bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Api Berbahaya 1958, menyatakan jika tangkapan dilakukan terhadap orang ramai termasuk kanak-kanak yang sedang bermain mercun mereka boleh didenda RM100 mengikut kesalahan kecil Seksyen 3 kerana dianggap memiliki bahan berkenaan. Seksyen 8 pula menyatakan tindakan boleh diambil terhadap penjual kecil-kecilan atau di kedai yang menjual mercun kerana mereka seolah-olah memiliki bahan berbahaya itu dan sesiapa yang ditangkap kerana menjual mercun di mana saja boleh dipenjara tidak lebih tujuh tahun atau denda tidak lebih RM10,000 atau kedua-duanya sekali. Antara mercun yang ada di pasaran ialah mercun botol, mercun roket, mercun gila babi, mercun katak dan mercun bola. Ada juga mercun buatan sendiri seperti mercun paip, mercun palam pencucuh dan mercun bom. Kita berharap pihak berkuasa seperti polis, Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) dan Kastam Diraja Malaysia terus meningkatkan rondaan serta pemeriksaan bagi membendung kegiatan menyeludup mercun dan bunga api yang dijangka meningkat menjelang Aidilfitri. Penjualan dan permainan mercun adalah kesalahan mengikut Akta Kastam 1967 dan sesiapa didapati melindungi, menyimpan, menyembunyi atau memiliki mercun melakukan kesalahan mengikut Seksyen (1)(d) akta itu. Mereka yang disabit kesalahan boleh didenda tidak kurang daripada 10 kali nilai mercun dan tidak lebih 20 kali ganda nilai bahan letupan berkenaan atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya. Apa yang kita harapkan suasana Hari Raya Puasa disambut dalam keadaan meriah tanpa ada mana-mana ahli keluarga menjadi mangsa mercun.

Sumber : http://www.bharian.com.my/

Semarakkan erti kemerdekaan, kebebasan negara

KEMERDEKAAN sewajarnya menyedarkan rakyat mengenai erti kebebasan dan kemakmuran negara. Rakyat Malaysia seharusnya bersyukur kerana melalui kemerdekaan, kita mencapai kegemilangan dalam semua aspek kehidupan.

Sambutan ulang tahun ke-52 kemerdekaan mempunyai makna mendalam dan hanya mereka yang mengerti dan mempunyai rasa cinta kepada tanah air dapat mentafsirkan maksudnya dengan tepat.

Generasi muda hari ini perlu menghayati semangat kemerdekaan. Pengetahuan sejarah melalui pembelajaran di sekolah amat penting bagi mendalami semangat dan erti kemerdekaan.

Tarikh 31 Ogos perlu disambut dengan kesyukuran dan semangat patriotik. Ini kerana kemerdekaan itu adalah kemegahan dan kebanggaan semua rakyat yang perlu dikongsi dan dihayati bersama.

Kedatangan tarikh keramat itu diharap dapat memantap dan memperkukuhkan lagi semangat patriotisme dan perpaduan di kalangan rakyat.

Perpaduan negara sangat penting dan ia menjadi kunci kejayaan Malaysia. Sama ada Malaysia akan menjadi sebuah negara maju menjelang tahun 2020 bergantung kepada beberapa faktor yang penting, terutama sekali perpaduan negara.

Perpaduan hendaklah menjadi asas kepada semua aktiviti dan rancangan dari semua sektor dan masyarakat di negara ini.

Sikap perkauman dan apa juga bentuk polarisasi yang lain merupakan halangan terbesar kepada perpaduan negara. Maka semua pihak mesti berazam untuk memerangi polarisasi kaum sama seperti kita mengisytiharkan perang terhadap ancaman dadah dan jenayah.

Bagi membolehkan proses itu terhindar daripada rintangan, pembuat dasar dan mereka yang melaksanakannya hendaklah selalu tertakluk kepada tujuan-tujuan dan nilai-nilai Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan.

Segala rancangan pembangunan, perindustrian dan sebagainya bagi mencapai imbangan sosial dan mewujudkan keadilan hanya akan memberi makna jika rakyat berbilang kaum memperkukuhkan perpaduan.

Usaha saling bekerjasama rakyat Malaysia hendaklah berterusan bagi tujuan memelihara dan menguatkan semangat cinta dan setia kepada negara. Semua rakyat perlu berbangga menjadi warga Malaysia.

Semangat patriotisme haruslah sentiasa dipupuk dan dipelihara. Keharmonian kaum dan toleransi beragama di setiap peringkat harus terus diperkukuhkan.

Tidak dinafikan bahawa hari ulang tahun kemerdekaan memang meninggalkan kesan mendalam pada kita semua, terutama di kalangan generasi yang pernah berjuang untuk mencapainya.

Nilai murni menjadi asas penting kepada masyarakat Malaysia terutama dalam usaha pencapaian taraf sebuah negara maju.

Ini penting kerana konsep Wawasan 2020 itu sendiri telah menyebut dengan jelas hasrat negara untuk mencari titik keseimbangan antara pembangunan kebendaan dan kerohanian.

Apa yang perlu ditekan sekarang ialah kita harus memperseimbangkan pencapaian ekonomi dengan pembangunan kerohanian dan akhlak, di samping berusaha mencapai integrasi kaum dan perpaduan negara dalam Satu Malaysia.

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Senaman dalam bulan puasa

Oleh Hamid Ahmad


Bersenam semasa berpuasa akan mengurangkan berat badan dengan cepat daripada orang yang bersenam tetapi tidak berpuasa.

PUASA memberi kesan yang baik terhadap keseluruhan sistem badan manusia terutama sistem penghadaman. Secara amnya, berpuasa dapat memberi kesan terhadap sistem tubuh badan, minda serta psikologi dan rohani.

Tubuh badan kita sentiasa terdedah kepada bahaya toksin atau radikal bebas yang menjadi faktor kepada jangkitan penyakit atau kecederaan.

Tabiat pemakanan yang tidak berkhasiat, pencemaran alam sekitar dan tekanan dalam menjalani kehidupan seharian menyebabkan banyak toksin berkumpul di dalam badan. Justeru itu, dengan berpuasa dapat merehatkan sistem organ dalaman, mengekalkan serta menyeimbangkan sistem hormon, metabolisma dan sistem saraf.

Menurut kajian, dengan berpuasa otak akan mengeluarkan bahan yang berbentuk opioids yang terdiri daripada enkephalins dan endorfin. Bahan kimia ini akan menghasilkan ketenangan sepanjang menjalani ibadah berpuasa. Secara tidak langsung psikologi kita akan lebih tenang dan lebih rasional untuk bertindakbalas terhadap rangsangan yang tidak diingini seperti tidak cepat marah dan lebih bersabar apabila ditimpa musibah.

Senaman dan berpuasa

Adakah senaman selamat untuk diamalkan semasa berpuasa? Persoalan ini selalu bermain di minda kita terutama jika kita seorang yang aktif bersenam atau beriadah. Pengkaji-pengkaji Barat telah membuktikan bahawa aktiviti bersukan, bersenam dan beriadah adalah selamat semasa berpuasa.

Secara asasnya, sistem badan yang terlibat semasa bersenam meliputi sistem jantung, paru-paru dan peredaran darah, sistem otot dan tulang, sistem limfa serta sistem badan yang lain. Bersenam semasa berpuasa boleh meningkatkan fungsi sistem-sistem ini menyingkirkan hasil perkumuhan badan dan toksin yang menjadi faktor berlakunya penyakit keluar daripada badan.

Kajian di dalam Jurnal Aplikasi Fisiologi membuktikan bahawa bersenam sebelum, semasa dan selepas berbuka puasa boleh mengurangkan kehilangan glikogen di dalam sistem otot dan meningkatkan penggunaan sumber tenaga daripada lemak untuk bersenam. Ini sekali gus dapat mengurangkan kandungan lemak di dalam badan kita dan dapat mengurangkan masalah berat badan.

Kajian di dalam Jurnal Nutrisi juga membuktikan bahawa orang yang bersenam semasa berpuasa akan mengurangkan berat badan dengan cepat daripada orang yang bersenam tetapi tidak berpuasa.

Manakala Dohm dan rakan-rakan (2008), dalam kajiannya membuktikan bahawa kandungan glukos dalam darah dapat dikekalkan walaupun kita bersenam sambil berpuasa. Jadi puasa bukanlah menjadi alasan kita untuk tidak bersenam.

Malah kita juga digalakkan untuk bersenam selepas berbuka puasa seperti melakukan sembahyang Terawih dimana sembahyang juga adalah salah satu bentuk senaman yang baik untuk diamalkan. Jadi janganlah risau anda akan kehilangan tenaga apabila melakukan bersenam kerana sumber tenaga untuk bersenam bukan hanya diperoleh daripada sumber makanan yang kita makan tetapi tenaga juga diperoleh daripada simpanan lemak yang dihasilkan daripada aktiviti penghadaman selama sebelas bulan kita tidak berpuasa.

Kajian juga mengatakan bahawa aktiviti pencernaan makanan memerlukan 14 jam untuk disempurnakan sehingga ke usus besar selepas pengambilan makanan bagi menghasilkan tenaga dan zat-zat yang diperlukan badan untuk berfungsi normal.

Biasanya puasa mengambil masa kurang daripada 14 jam dimana tempoh ini dipanggil tempoh normal badan bagi mengekalkan aktiviti fisiologinya. Ini membuktikan ibadah puasa tidak akan memudaratkan sistem-sistem sedia ada pada badan walaupun semasa berpuasa kecuali jika kita mengalami masalah penyakit-penyakit kronik.

Kajian Karli dan rakan-rakan (2007) di dalam Jurnal Sains Sukan dan Perubatan juga menyatakan bahawa puasa tidak akan memberi kesan negatif terhadap jumlah cecair badan, komposisi badan, kapasiti dan kuasa otot serta metabolisme asid laktik iaitu hasil perkumuhan otot dan penggunaan tenaga selepas senaman di kalangan atlet-atlet yang melakukan senaman rintangan tinggi.

Langkah-langkah berikut perlu diambil sekiranya anda ingin bersenam pada bulan puasa:

Kenali keupayaan diri anda sebelum melakukan senaman melalui sejarah perubatan atau penyakit terdahulu.

Dapatkan nasihat doktor atau ahli fisioterapi tentang jenis senaman yang sesuai.

Memikirkan faktor-faktor dalaman atau luaran yang boleh menyebabkan kecederaan seperti kandungan air badan, cuaca atau peralatan sukan yang digunakan.

Mulakan senaman dengan aktiviti memanaskan badan dan melenturkan tisu badan dan otot dan mengakhiri senaman dengan aktiviti menyejukkan badan dalam jangka masa sekurang-kurangnya 5 - 10 minit untuk keseluruhan senaman ini.

Lakukan senaman pilihan anda sama ada senaman untuk menguatkan otot, meningkatkan ketahanan jantung atau paru-paru dengan aerobik atau sukan lain seperti badminton dan sebagainya. Jangkamasa, bebanan atau kekerapan ulangan memainkan peranan penting bagi menentukan intensiti senaman. Mulakan dengan intensiti yang rendah di awal Ramadan dan boleh ditingkatkan 10 -15 peratus senaman setiap minggu mengikut keupayaan dan tujuan anda bersenam.

Anda tahu keupayaan diri anda, elakkan bersenam jika sekiranya badan anda tidak berupaya melakukan senaman seperti demam, kekurangan cecair badan atau mengalami komplikasi penyakit terdahulu seperti tekanan darah tinggi atau kencing manis.

Persediaan secara psikologi juga memain kejayaan aktiviti senaman pada bulan puasa ini seperti mengetahui fisiologi badan semasa berpuasa, tenang, minat dan mengetahui tujuan serta aktiviti senaman yang akan dilakukan.

Walau bagaimanapun, anda perlulah mendapatkan nasihat doktor atau ahli fisioterapi jika sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi, kencing manis atau jantung. Dengan bersenam juga dapat meningkatkan fizikal dan rohani anda bagi menghadapi cabaran-cabaran pada bulan Ramadan seperti bertarawih sepanjang malam yang memerlukan ketahanan minda dan kekuatan otot terutama pada bahagian kaki.

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Bahasa Melayu paling sesuai merakyatkan warga Malaysia

MELALUI wawancara dalam sebuah akhbar mingguan baru-baru ini, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan rasa kesalnya terhadap pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Katanya dengan pemansuhan itu dikhuatiri pelajar bukan Bumiputera tidak berminat lagi untuk belajar di sekolah kebangsaan yang akan menyebabkan hubungan kaum renggang memandangkan mereka akan belajar di sekolah pelbagai aliran.

Kenyataan Dr Mahathir itu jelas membawa makna semacam ada usaha atau pemikiran yang bersungguh-sungguh untuk menjadikan bahasa Inggeris sebagai 'bahasa perpaduan' bagi semua kaum di negara ini.

Kenyataan dan pemikiran sebegini sama sekali tidak dapat diterima bagi negara ini, apatah lagi bagi konsep 1Malaysia yang antara terasnya yang perlu ialah satu bahasa. Sejarah negara sebelum merdeka dan awal pascamerdeka perlu dihayati oleh semua bangsa yang mendiami negara ini.

Sejak mencapai kemerdekaan, malah sebelum merdeka lagi bahasa Melayu sudah menjadi bahasa perhubungan sehari-hari antara kaum yang ada di Tanah Melayu pada ketika itu.

Lihat saja paparan watak seperti yang digambarkan oleh Seniman Agung Tan Sri P Ramlee dalam filemnya. Watak apek, ceti, benggali begitu bersahaja menggunakan bahasa Melayu bukan saja dalam bentuk bahasa pasar, malah juga dalam bahasa yang begitu baik ketika berbual.

Inilah jati diri bagi negara ini dan yang perlu dipertahankan sejak dulu, kini dan selama-lamanya, bukannya mengambil satu bahasa dari negara lain untuk bersama-sama memainkan peranan sebagai bahasa perpaduan apatah lagi untuk mengambil alih peranan bahasa Melayu itu.

Berdasarkan sejarah negara ini, tidak ada bahasa lain yang lebih layak dan mampu menjadi bahasa perpaduan selain bahasa Melayu. Bahasa Melayu satu-satunya bahasa yang benar-benar 'merakyat' dari Padang Besar di utara semenanjung ke Tanjung Piai di selatan Johor, dari kawasan pedalaman Hulu Tembeling, Pahang ke Ba' Kelalan di Sarawak dan Pulau Sebatik di Sabah.

Bahasa Melayu difahami oleh Rozie di Bukit Damansara, Pak Teh Ucu di Gua Musang dan adik Balan Sing di Kapit, Sarawak berbanding bahasa Inggeris sekalipun dijadikan bahasa asing yang terpenting di negara ini.

KAMAL SHUKRI ABDULLAH SANI,
Timbalan Presiden
Persatuan Linguistik Malaysia

Sumber : http://www.bharian.com.my/

Tiada sambutan Ambang Merdeka di Dataran Merdeka, KLCC

KUALA LUMPUR: Tiada sebarang sambutan ambang merdeka akan diadakan di dua lokasi utama sambutan itu seperti tahun-tahun sebelum ini iaitu di Dataran Merdeka dan Menara Berkembar Petronas (KLCC) bagi menghormati Ramadan selain berjaga-jaga terhadap penularan Influenza A(H1N1) yang semakin meningkat.

Jurucakap Unit Komunikasi Korporat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berkata, sehingga kini pihaknya tidak mendapat permohonan daripada mana-mana pihak untuk mengadakan sebarang sambutan di sekitar ibu kota.

"Tiada sambutan ambang merdeka seperti konsert, percikan bunga api dan countdown (kiraan detik masa) akan diadakan di sekitar Kuala Lumpur terutamanya di lokasi utama di Dataran Merdeka seperti yang dilakukan pada tahun-tahun sebelum ini," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Sementara itu, jurucakap Petronas berkata sambutan ambang merdeka bagi mengira detik 12 tengah malam tidak akan dilakukan di Taman KLCC kerana pada malam itu, ia dipenuhi dengan program keagamaan seperti solat tarawih.

"Pihak kami ada mengibarkan bendera Malaysia yang boleh dilihat di dalam dan luar bangunan KLCC bagi memeriahkan sambutan Hari Kemerdekaan ke-52 ini, selain sebuah papan iklan dengan 'tagline' 1Warisan 1Matlamat di hadapan bangunan menara berkembar," katanya.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, baru-baru ini mengumumkan lokasi bagi sambutan Hari Kemerdekaan ke-52 yang sebelum ini dijadual diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil, ditukar ke Dataran Parlimen atas sebab yang sama. - Bernama