Rabu, 30 April 2014

ISU PERKHIDMATAN AWAM : Menjaga adab-adab semasa bekerja


Oleh  : MOHD. ALI MUHAMAD DON

PEKERJA adalah aset yang sangat bernilai kepada negara. Tanpa pekerja yang komited dan berdedikasi dalam melakukan pekerjaan banyak keperluan dan perkhidmatan yang diperlukan oleh golongan pengguna tidak dapat disempurnakan.

Lebih daripada itu, pekerjaan merupakan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada golongan pekerja, tidak kira sama ada seseorang bekerja disektor kerajaan mahupun swasta. Malah amanah ini akan dipertanggungjawabkan di hari kemudian sekiranya gagal dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh.

Syariat Islam yang suci sangat menggalakkan umatnya untuk bekerja terutama bagi menyara kehidupan diri dan keluarga selain membantu golongan marhaen yang memerlukan. Ini penting bagi mengelakkan perbuatan meminta-minta yang merendahkan maruah serta menjatuhkan air muka sendiri.

Dalam hal ini Baginda Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya; “Lebih baik seseorang bekerja dengan mengumpulkan seikat kayu api di belakangnya berbanding dengan seseorang yang meminta-minta (mengemis) lantas ada yang memberi atau enggan memberi sesuatu padanya." (Riwayat al-Bukhari).

Dalam riwayat lain, disebutkan pula bahawasanya - “Tidak ada seseorang memakan suatu makanan yang lebih baik daripada makanan hasil kerja keras tangannya sendiri. Dan Nabi Daud 'alaihis salam makan daripada hasil kerja keras tangannya." (Riwayat al-Bukhari).

Sehubungan itu, tindakan sesetengah pihak yang menjadikan perbuatan meminta-minta sebagai pekerjaan harian seperti yang biasa dilihat di kawasan bank, stesen minyak dan tempat tumpuan awam lain wajar diberhentikan. Malah tindakan mempergunakan kanak-kanak dan pelajar sekolah adalah satu lagi kegiatan yang tidak bermoral dan boleh mencalar imej Islam yang wajib dipelihara.

Selain itu, setiap Muslim secara khususnya perlu memahami bahawa setiap pekerjaan yang dilakukan mestilah selari dengan peraturan agama supaya dinilai sebagai ibadah dalam skop yang menyeluruh. Untuk itu juga syariat Islam melarang keras sebarang penglibatan umat Islam dalam kerja-kerja yang membabitkan minuman keras yang memabukkan. Begitu pula segala aktiviti maksiat seperti pelayan pelanggan (GRO), pelacuran, khidmat rumah urut dan lain-lain lagi.

“Daripada Annas bin Malik katanya: Bahawasanya Baginda Rasulullah SAW melaknat 10 golongan berkaitan arak iaitu : Yang memerahnya, yang minta diperahkannya, yang meminumnya, yang membawanya dan minta dibawa kepadanya, yang menuangkannya, yang menjualnya, yang makan harganya, yang membelinya dan yang minta dibelikan". (Riwayat al-Tirmizi)

Ini kerana terdapat segelintir individu Muslim yang seolah-olah tidak merasa bersalah memilih pekerjaan dalam bidang yang diharamkan. Ini mungkin tawaran gaji yang lumayan ataupun diselubungi kesempitan hidup dan dalam situasi terdesak memerlukan sumber kewangan tanpa mengira halal dan haram lagi.

Atau kemungkinan terdapat juga yang sengaja memilih pekerjaan yang tidak bermoral kerana keseronokan dan minat yang sememangnya jauh menyimpang daripada ajaran agama yang sebenar.

Perlu difahami betapa penglibatan umat Islam dalam segala pekerjaan yang diharamkan hanya mengundang dosa dan kutukan daripada Allah SWT. Malahan pendapatan yang diperoleh walaupun kelihatan banyak tetapi tetap tidak akan pernah mencukupi kerana tiada keberkatan hasil usaha haram yang diceburi.

Selain itu seseorang pekerja hendaklah bersifat amanah lagi jujur dalam pekerjaan yang dilakukan. Perbuatan meminta rasuah ataupun suapan dengan sedikit kuasa yang ada hanya akan menggalakkan aktiviti tidak bermoral yang menyebabkan negara semakin mundur dan tidak bertamadun. Lebih daripada itu, pelaku rasuah sama ada yang memberi ataupun menerima tetap beroleh kutukan dosa yang akan dibawa bersama apabila meninggalkan dunia yang fana ini.

Aspek pergaulan di tempat kerja juga perlu diberi perhatian. Bagi yang sudah berumahtangga diingatkan agar tidak terlalu mesra dengan rakan sekerja kerana dikhuatiri akan mengundang kepada keruntuhan rumahtangga akibat kehadiran orang ketiga.

Pakaian yang dipakai ketika bekerja juga patut diberi perhatian. Kaum wanita terutamanya disarankan supaya sentiasa menjaga tata susila dan kesopanan diri dengan mengenakan pakaian yang menutup aurat ketika bekerja.

Usah juga terlalu berlebih-lebih dalam mengenakan alat solekan kerana dikhuatiri mengundang fitnah dan kesan buruk yang menyusahkan diri sendiri. Dalam hal ini etika pakaian ditempat kerja khususnya bagi umat Islam elok dipatuhi demi kebaikan bersama.

Umat Islam dinasihat supaya tidak lupa bekerja untuk Allah SWT yang merupakan tugas utama lagi perlu dititik beratkan. Usah lalai dengan tugasan seharian hinggakan ibadah khusus terabai.

Apa yang lebih penting setiap pekerja wajar mengikhlaskan niat ketika bekerja sehingga keseronokan dan motivasi bekerja dapat dipertingkatkan sepanjang masa.

Dengan cara itu individu Muslim akan memperoleh keberkatan dari pada rezeki yang diperoleh sehingga seluruh ahli keluarga dan ummah mendapat kesan sampingan yang baik akibat curahan rahmat Ilahi yang melimpah ruah dan tidak terhitung banyaknya.


PENULIS ialah Pensyarah Kanan, Akademi Pengajian Islam Kontemporari, UiTM Kampus Pasir Gudang, Johor.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/