Rabu, 5 Jun 2013

ISU TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI : Bahana salah guna Facebook


Oleh : RISWANDI RAZAK

MEDIA sosial adalah medium terpenting dalam menyampaikan maklumat peribadi kerana ianya mudah dan percuma, hanya perlu melengkapkan 'password', anda boleh terus menggunakannya.

Sejak mula popular di sekitar pertengahan 2008, Facebook dilihat sebagai laman web terpenting dalam perhubungan sosial terutama untuk mencari rakan-rakan yang telah lama terputus hubungan.

Namun, media sosial ini juga mempunyai elemen negatif yang mampu memberi kesan buruk kepada keharmonian negara.

Sebagai contoh, yang terbaru penahanan seorang wanita yang didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong dalam akaun Facebooknya, kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata. wanita berumur 32 tahun itu ditahan di Taman Nirwana, Ampang dan siasatan kes tersebut mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948.

Jika dilihat dari sudut pengguna Facebook, kenyataan terbuka tanpa tapisan sememangnya mudah ditulis dan diluahkan dalam laman sosial ini.

Malah, ada di antara pemilik akaun Facebook, sering memberi kenyataan sensitif tanpa menyedari perbuatan itu, akan mengundang padah, khususnya dalam isu yang melibatkan keharmonian negara.

Kes ini juga telah membuka mata bahawa, masih ada rakyat Malaysia yang tidak tahu menghormati sensitiviti masyarakat dan Perlembagaan Negara.

Sedangkan, Yang di-Pertuan Agong adalah simbol ketua negara yang perlu dihormati dan termaktub di dalam perlembagaan.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menegaskan pihaknya memandang serius penyalahgunaan media sosial untuk memuat naik kandungan serta komen berunsur menghina terutama melibatkan institusi diraja Malaysia.

Siasatan kes ini turut dijalankan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Penahanan ini dibuat susulan beberapa laporan polis dibuat selepas komen yang dilihat menghina itu tersiar di laman Facebook dan Twitter susulan titah Seri Paduka melalui televisyen sempena hari keputeraan Tuanku, Sabtu lalu.

Persoalannya, apakah langkah yang wajar dilakukan khususnya oleh kerajaan untuk pastikan semua rakyat di negara ini menghormati Yang di-Pertuan Agong dan Institusi Raja-raja.

Adakah wajar untuk laman sosial disekat bagi membendung kenyataan negatif sebegini berulang?

Beberapa NGO di Selangor menggesa agar langkah drastik ini diambil dan mencadangkan Malaysia mengikut langkah Iran dan China yang menyekat akses ke laman sosial.

Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps), Hamidzun Khairuddin berkata, tindakan itu perlu difikirkan kerana ada pengguna yang menggunakan laman sosial itu untuk menyebarkan fitnah, menghina agama dan kaum serta mencaci-maki pemimpin negara.

Gesaan ini turut disokong oleh Perkasa dan Majlis Belia Selangor.

Namun, adakah ini satu-satunya cara untuk kita menyelesaikan masalah ini?

Pengerusi Pusat Pengajian Media dan Komunikasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Normah Mustaffa berkata, laman sosial Facebook tidak boleh disalahkan sehingga perlu disekat penggunaannya.

Beliau berkata, Facebook adalah medium penting yang membantu pengaliran berita dan memudahkan penyampaian maklumat.

“Isu penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong sebagai pemerintah tertinggi di negara ini tidak seharusnya berlaku jika individu terbabit faham akan sejarah negara kita ini,” katanya.

SKMM menerusi Ketua Komunikasi Strategiknya, Sheikh Raffie Abdul Rahman memberitahu, suruhanjaya itu akan mengkaji kaedah terlebih dahulu terbaik untuk memantau penggunaan laman media sosial di negara ini dalam membendung budaya fitnah.

Beliau berkata, SKMM tidak boleh terburu-buru melaksanakan penguatkuasaan kerana banyak perkara yang perlu dipertimbangkan mengikut kesesuaian.

"Kami memandang serius perbuatan biadab di laman sosial seperti Facebook tetapi SKMM tidak boleh sewenang-wenangnya menyekat laman tersebut," katanya.

Bayangkan. hanya kerana dua, tiga atau empat perkataan dalam Facebook, anda boleh didakwa atas Akta Hasutan 1948 dan boleh dikenakan hukuman penjara.

Oleh itu, kesemua pengguna Facebook perlu amalkan etika dan budi bahasa dalam segala tulisan yang dibuat, walaupun hanya dua perkataan.

Adalah lebih baik, memberi komen atau ulasan yang membina dan mampu menyumbang kepada perkembangan positif negara.

Bagi kes wanita yang didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong, langkah yang difikirkan wajar adalah perlu ada pendekatan khusus untuk memastikan generasi muda tahu akan Perlembagaan Negara dan fungsi Institusi Raja-raja.

Usaha ini wajar dilaksanakan sejak bangku sekolah lagi, penekanan rasa hormat kepada pemimpin dan ketua negara perlu ada dan ini termasuk rasa hormat kepada lagu Negaraku dan bendera Jalur Gemilang.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU SOSIAL : Perangi pemberi dan penerima rasuah!


Oleh : Johan Jaaffar
 
Tidak ada satu perkara yang lebih dibenci oleh rakyat hari ini selain daripada rasuah. Rasuah menjadi modal bualan dan isu panas dalam pilihan raya. Persepsi bahawa pemimpin dan penjawat awam mengamalkan rasuah berleluasa di negara ini. Walaupun banyak tuduhan terhadap mereka itu tidak berasas dan berniat jahat tetapi di fikiran sebahagian besar rakyat, semuanya dianggap sahih.

Perang membasmi rasuah tidak boleh dibuat separuh jalan. Atau sekadar melepaskan batok di tangga. Ini merupakan jihad pemimpin dan rakyat. Sebarang usaha untuk memerangi rasuah mesti dilakukan tanpa memilih bulu dan was-was.

Saya cenderung untuk melihat ke Indonesia dalam konteks memerangi rasuah. Memang benar satu masa dulu rasuah di negara itu menjadi kronik. Seorang wartawan terkenal Indonesia Mokhtar Lubis menganggarkan ‘kebocoran’ akibat rasuah di Indonesia sejak tahun 1980-an mencecah 30 peratus. Malah Indonesia dianggap salah sebuah negara paling korup di dunia. Bagaimanapun sejak kebelakangan, hal ini ternyata sudah berubah. Kebencian rakyat terhadap rasuah memuncak di Indonesia, sebahagiannya kerana keterbukaan media dan gerakan massa yang menyokong usaha membanteras rasuah.

Ambil sahaja contoh usaha mendirikan ibu pejabat baharu Komisi Pemberantasan Korupsi atau KPK. Apabila Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) keberatan membiayainya, rakyat Indonesia bangun mengumpulkan dana bagi mendirikan ibu pejabat baru itu. Persatuan Penjaja Jalanan Indonesia (PPKLI) misalnya menggesa 54 juta ahlinya menderma Rp1,000 (35 sen) seorang untuk tujuan itu.

Sumbangan basmi rasuah

“Koin untuk KPK” menjadi gerakan massa yang hebat. Rakyat kecil Indonesia menganggap mereka perlu menyumbang kepada usaha membasmi rasuah. Rakyat menunjukkan kuasa sebenar mereka. Sumbangan mencurah-curah masuk. Tidak cukup dengan itu, ada juga gerakan untuk mengumpulkan sejuta batu bata bagi membantu mendirikan ibu pejabat KPK.

Gerakan massa yang unik ini dikenal sebagai ‘Koalisi Masyarakat Sipil Koin untuk KPK’ dan ‘Gerakan Rakyat Peduli KPK.’ Mesejnya jelas, KPK mendapat sokongan rakyat. Perkataan ‘peduli’ itu maksudnya mengambil endah, mengambil tahu atau ‘concern’. Tidak cukup dengan itu, anak-anak muda Indonesia memakai kemeja-T yang jelas menunjukkan kebencian terhadap rasuah. “Sang Koruptor – Apa Agama Kamu?” dan “Jalan Pantas Ke Neraka – Jadi Koruptor” adalah antara yang paling popular.
\
Sejak kebelakangan ini banyak pimpinan politik Indonesia yang dibawa ke muka pengadilan. Siasatan KPK tidak memandang bulu mendapat pujian orang ramai. Banyak kes berprofil tinggi yang sebenarnya disiasat oleh KPK.

KPK siasat banyak kes

Imej baharu KPK memang cukup baik di kalangan rakyat Indonesia. Sejak agensi itu beroperasi sebagai KPK pada tahun 2003 ia telah menyiasat banyak kes. Daripada segi statistik, kejayaan KPK dalam pendakwaan kes yang membabitkan perolehan kerajaan dan belanjawan adalah 100 peratus. Beberapa tokoh terkenal Indonesia – lelaki dan perempuan – telah disiasat, diadili dan dijatuhi hukuman setimpal. Salah seorang tokoh berprofil tinggi yang disiasat dan di dakwa ialah bekas Menteri Sukan, Andi Mallarangeng.

Perlu diingat, KPK mempunyai rekod yang kurang baik sebelum itu. Ada beberapa kes yang membabitkan pegawai tertingginya. Malah dalam satu kes, terdapat pegawai tertinggi yang bersekongkol bagi menjatuhkan nama baik pengerusi KPK sendiri, Antasari Azhar. Tetapi KPK kini berjaya memulihkan imej itu.

Sokongan massa tidak sahaja dilihat dalam usaha mengumpulkan koin tetapi juga peranan yang dimainkan oleh media dan penulis bebas. Salah sebuah koleksi rencana yang terbit dua tahun yang lalu ialah Korupsi Yang Memiskinkan yang disunting oleh Maria Hartiningsih. Buku ini mengandungi rencana yang menyentuh pelbagai isu. Sasarannya ialah bagi memperingatkan rakyat Indonesia bahawa rasuah ‘mensabotaj hak rakyat untuk hidup sejahtera.’ Secara terus terang penulis-penulisnya membongkar keburukan yang berlaku akibat rasuah dan bagaimana hak rakyat dinafikan oleh penerima rasuah.

Buku ini juga membawa mesej yang jelas: Rasuah dan kemiskinan adalah dua muka pada kepingan siling yang sama. Kedua-duanya merupakan musuh terbesar yang harus diperangi. Tanpa ditangani dengan berani dan cekap, rakyat akan terus tinggal miskin kerana peruntukan untuk mereka ‘dirampok’ oleh pengkhianat.

Hanya dengan komitmen untuk membanteras rasuah, barulah keadilan sosial akan berlaku dan ketidakseimbangan ekonomi dapat ditangani.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah diberikan taring secukupnya untuk memerangi rasuah. SPRM harus menjalankan tugasnya secara profesional. Banyak cadangan telah dikemukakan bagi memperbaiki tadbir urus dan pendekatannya. Ini masa yang terbaik untuk SPRM membuktikan bahawa ia sebenarnya badan bebas dan berintegriti. Perasuah, siapapun mereka – jerung atau bilis – ialah musuh rakyat nombor satu.

SPRM – bertindaklah! Rakyat akan menyokong.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI : Perkukuh undang-undang kesalahan siber


Oleh : Mohd Ayop Abd Razid
 
Sejak pelancaran Koridor Raya Multimedia (MSC) pada Ogos 1996 negara mengalami ledakan penggunaan internet secara drastik. MSC berjaya menggalakkan penggunaan dan pembangunan teknologi maklumat (ICT) secara meluas dalam semua sektor dan menjadikan kita sebagai masyarakat bermaklumat.

Pelbagai bentuk jenayah siber dilakukan oleh ‘penggodam’ atau penjenayah siber. Antaranya ialah, pencerobohan terhadap hak individu, pencurian maklumat, penggodaman terhadap maklumat dan data komputer, penyebaran virus komputer, melakukan fitnah dan penipuan, menyebar pemikiran keganasan, perjudian siber dan penyebaran pornografi. Selain itu, berlaku jenayah kecurian sejumlah besar wang secara maya dan bentuk jenayah komersial yang lain melalui internet.

Oleh sebab jenayah siber dilakukan melalui talian bersifat maya yang melangkaui sempadan keselamatan fizikal dan sempadan negara, maka pengawalan dan penguatkuasaan terhadap jenayah ini tidak terhad kepada bidang kuasa mana-mana negara. Justeru, dari segi hubungan antarabangsa wujud penguatkuasaan Akta Jenayah Komputer melalui Interpol.

Namun, beberapa isu timbul dalam penguatkuasaan antarabangsa ini. Antaranya ialah hanya sebilangan negara komited untuk menjalin kerjasama erat dalam isu jenayah siber ini.

Selain itu, sistem keadilan jenayah siber antarabangsa ini tidak selari dengan kemajuan pantas teknologi internet. Apapun, negara kita sentiasa komited untuk memperkukuh hubungan antarabangsa bagi menangani jenayah siber ini.

Malaysia sendiri mempunyai beberapa akta berkaitan undang-undang siber yang diluluskan oleh Parlimen, iaitu Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Tandatangan Digital 1997 (Akta 562), Akta Jenayah Komputer 1997 (akta 563) dan Akta Teleperubatan 1997 (Akta 564).

Akta Komunikasi dan Multimedia adalah bagi menggantikan dua akta terdahulu, iaitu Akta Telekomunikasi 1950 dan Akta Penyiaran 1998. Akta Komunikasi dan Multimedia boleh dianggap sebagai teras kepada semua undang-undang siber di negara ini. Akta ini merangkumi dokumen dasar untuk MSC dan usaha Malaysia untuk membangun masa depan digital.

Secara dasarnya, objektif utama akta ini bertujuan mewujudkan suatu kerangka pelesenan dan regulatori bagi industri komunikasi dan multimedia serta mewujudkan kuasa dan fungsi untuk sebuah suruhanjaya komunikasi multi-media. Justeru, akta ini memperuntukkan penubuhan sebuah suruhanjaya yang dikenali sebagai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia yang diberi kuasa untuk menyelia aktiviti ko-munikasi dan multimedia di Malaysia.

Satu lagi akta tidak kurang pentingnya ialah Akta jenayah Komputer 1997 yang diwujudkan bagi mengadakan peruntukan bagi kesalahan berhubung kesalahan penggunaan komputer. Bahagian II akta ini menyenaraikan beberapa kesalahan berkaitan dengan penyalahgunaan komputer.

Kesalahan terbabit termasuklah capaian tanpa kuasa kepada bahan komputer (Seksyen 3); capaian tanpa kuasa dengan niat untuk melakukan atau memudahkan berlakunya kesalahan lanjut (Seksyen 4); pengubahan tanpa kuasa kandungan mana-mana komputer (Seksyen 5); Komunikasi Salah (Seksyen 6); Bersubahat atau percubaan melakukan kesalahan (seksyen 7) dan anggapan - memperoleh capaian tanpa kuasa kepada program, data atau maklumat.

Seksyen 10 (1), (2) dan (3) akta itu memberikan kuasa kepada majistret untuk mengeluarkan waran tangkap kepada pegawai polis berpangkat inspektor ke atas untuk menggeledah, menyita dan menahan apa-apa keterangan serta berhak mendapat capaian kepada mana-mana komputer yang disyaki digunakan bagi melakukan kesalahan, mengehendaki mana-mana orang disyaki bagi memberikannya bantuan munasabah dan menghendaki maklumat dikeluarkan dalam bentuk boleh dibawa pergi, dilihat dan dibaca.

Isunya ialah sejauh mana semua akta berkaitan dengan kesalahan siber itu dikuatkuasakan bagi menangani pelbagai kesalahan jenayah siber yang semakin berkembang di negara kita. Apakah kita sudah cukup memiliki anggota penguatkuasaan, kepakaran dan kemudahan logistik serta hubungan dan kerjasama rapat antara agensi yang memiliki bidang kuasa penguasaan?

Selain itu, kelemahan kuasa undang-undang seperti kuasa merampas harta bersifat intangible (yang tidak nampak) seperti data komputer serta kandungan perjanjian berkaitan ekstradisi dan kelemahan kerjasama antarabangsa secara konkrit berkaitan dengan jenayah siber harus diatasi secara berkesan.

Semua isu penguatkuasaan itu harus diteliti dan disemak serta diberi perhatian serius supaya penguatkuasaan terhadap undang-undang berkaitan kesalahan siber menjadi lebih berkesan.

Jika perlu satu jawatankuasa pemantau diwujudkan bagi meneliti kelemahan dan isu berkaitan pelaksanaan dan penguatkuasaan semua undang-udang berkaitan jenayah siber. Jawatankuasa ini boleh memberi cadangan bagi memperbaiki dan memperkukuh sama ada dari segi undang-undang itu sendiri ataupun dari aspek penguatkuasaan oleh agensi terbabit.

Ahli-ahli yang dilantik mestilah mereka yang memiliki kepakaran dalam bidang terbabit.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Pengorbanan guru tidak dilupa


Oleh : Mohd Ghazali Din

Sambutan Hari Guru disambut setiap 16 Mei saban tahun menggambarkan betapa berharganya golongan itu dalam memacu institusi pendidikan negara.

Pengorbanan guru memang tiada bandingan apatah lagi cabaran golongan itu yang kini berdepan generasi V (virtual generation) cukup mencabar dan menuntut kesabaran tinggi.

Tugas guru hari ini tidak seperti 40 tahun lalu yang mana tahap ‘kehormatan’ dan darjat guru sangat tinggi. Guru ibarat raja, manakala sumber maklumat cukup terhad.

Namun, hari ini bukan saja imej guru diinjak, ­tercalar dan tercabar, malah komunikasi tanpa sempadan dengan penyebaran maklumat di hujung jari menjadikan guru sebagai golongan sampingan dalam menyalurkan maklumat.


Dengan kata lain, penyampaian maklumat tidak lagi rancak dua hala, sebaliknya semakin sehala kerana pelajar lebih suka berkomunikasi di alam maya.

Bagaimanapun, kerjaya guru tidak pernah terhenti dalam melaksanakan amanah serta kelangsungan hidup mahupun melihat kejayaan pelajarnya.

Walaupun ada menganggap jurang antara guru dan pelajar semakin jauh, sesiapa pun tidak boleh menafikan jasa dan pengorbanan guru sangat besar, bahkan tidak boleh dinilai dengan wang ringgit.

Justeru, kerajaan turut menyediakan pelbagai insentif bagi meningkatkan lagi imej golongan guru.

Namun, di tengah kerancakan usaha pelbagai pihak itu, wujud pula cerita tidak enak didengar membabitkan guru. Selalu menjadi halwa telinga, bagaimana guru dikasari serta menjadi sasaran pelajar yang tidak berpuas hati.

Sebagai masyarakat, kita seharusnya merenung kembali sejarah pengorbanan guru yang berjaya menjadikan kita insan hebat.

Biarpun mungkin ada tindak tanduk guru yang menyebabkan hati kita terguris, wajar untuk kita berfikir sebab guru bertindak sedemikian. Sesungguhnya penulis dan masyarakat percaya, tiada seorang guru pun yang mahu melihat pelajarnya kecundang.

Justeru tindakan guru itu adalah reaksi betapa mereka sebenarnya menyayangi pelajarnya dan mahu melihat semua berjaya dalam hidup.

Mereka mengajar kita bagaimana menjadi manusia berjaya dan berjasa untuk agama, bangsa dan negara.

Penulis pensyarah di Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Melayu, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Pendidikan Sultan Idris(UPSI), Tanjung Malim, Perak.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Mengajar harus disertai kebijaksanaan

Prof  Madya Abdul Mua'ti Ahmad bersama pemimpin Singapura
yang turut serta dalam Seminar Bahasa Melayu 2013 
MENGAJAR tidak seharusnya sekadar memenuhi tuntutan sukatan pelajaran semata.

Guru harus berusaha menyuntik unsur kebijaksanaan dalam pelajaran yang disampaikan.

Umpamanya, seseorang pelajar pada zaman dulu biasa disuruh mengutip sampah dan membersihkan sekitarannya.

Pelajar masa ini pula tidak dianjurkan berbuat demikian kerana ia bukan tugas mereka.

Sebenarnya, terdapat kebijaksanaan di sebalik tugas mengutip sampah - iaitu memupuk keprihatinan dalam diri pelajar terhadap keadaan alam sekitarannya.

Demikian dijelaskan Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Abdul Mua'ti @ Zamri Ahmad.

"Apa yang sudah lama hilang dalam pengajaran ialah kebijaksanaan. Guru mungkin sibuk dengan sukatan pelajaran dan rutin, jadi ia tidak lagi ditekankan dewasa ini.

"Kebijaksanaan boleh hilang apabila masyarakat tidak berusaha mencarinya.

"Sehubungan itu, idea yang terjana dalam minda menggambarkan kebijaksanaan. Lantas, guru boleh memperluas idea menerusi pembacaan. Luaskan horizon (jangkauan) bahan bacaan," ujar beliau.

Profesor Abdul Mua'ti merupakan penyampai ucaptama Seminar Bahasa Melayu 2013 anjuran Pusat Bahasa Melayu Singapura (MLCS) di Pusat Bahasa Kementerian Pendidikan (MOELC), Bishan, semalam.

Dalam ucaptama bertajuk Bahasa dan Jati Diri Melayu: Kesantunan Berbahasa dalam Komunikasi itu, Profesor Abdul Mua'ti meneliti unsur-unsur mempengaruhi pandangan Melayu secara keseluruhannya, iaitu alam sekeliling, adat resam dan Islam.

Menurutnya, kesemua ciri tersebut mencipta cara percakapan orang Melayu, lalu membentuk jati diri serta kelakuan mereka ketika berkomunikasi.

Antara lain, Profesor Abdul Mua'ti mengesyorkan orang Melayu memperteguh jati diri dengan menyemai rasa cinta terhadap bahasa Melayu itu sendiri.

Ini dapat dilakukan jika guru atau pihak berkuasa dapat menggalakkan orang Melayu memahami sejarah dan budaya mereka sendiri, walaupun dilanda arus pengaruh seperti Gelombang K-Pop atau kegilaan budaya pop asal Korea Selatan.

"Yang mustahak, kita harus yakinkan anak-anak tentang keberuntungan mereka memiliki bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda.

"Kita juga harus meyakinkan orang Melayu bahawa mereka boleh menjadi Muslim yang baik dan masih juga menjadi seorang (yang berpegang pada budaya) Melayu.

"Belajar bahasa tidak boleh dilakukan dalam satu malam. Ia harus diterapkan sedikit demi sedikit.

"Kita perlu ada media bahasa Melayu, bahan bacaan dan perkhemahan. Guru pun harus menggunakan bahasa yang difahami pelajar," ujar Profesor Abdul Mua'ti.

Beliau turut menampilkan panduan berkomunikasi, antaranya ialah merancang idea sebelum berkomunikasi, mencerakin penerima mesej atau sasaran, kebenaran isi bicara, gaya bahasa yang sesuai lagi baik, susunan maklumat yang jelas, bahasa badan yang menyokong lisan, berhujah dengan waras dan mengambil kira pendapat orang lain.

Sumber : http://cyberita.asia1.com.sg/

ISU SOSIAL : CAP gesa pengguna tamatkan pembaziran makanan


GEORGETOWN - Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pengguna agar turut serta dalam usaha menamatkan pembaziran dan pembuangan sisa makanan bagi mengurangkan kehilangan sumber, kata Presidennya S.M Mohamad Idris.
  
Beliau berkata gesaan itu sempena kempen Hari Alam Sekitar Sedunia 2013 bertema 'Think.Eat.Save' yang menentang pembaziran dan pembuangan makanan bagi mengurangkan kehilangan sumber.
  
Katanya, sudah tiba masa untuk memerangi sikap negatif itu kerana mengikut kajian Pertubuhan Makanan dan Pertanian Bangsa-Bangsa Bersatu (FAOUN) sebanyak 1.3 bilion tan sisa makanan terhasil setiap tahun.
  
"Daripada kajian CAP,kebanyakan restoran di Pulau Pinang membuang antara lima hingga 10 peratus makanan yang tidak dihabiskan setiap hari, dan membuang 10 peratus sisa makanan yang dipesan oleh pelannggan yang tidak berjaya dihabiskan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
  
S.M.Mohamad berkata berdasarkan unjuran Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Malaysia dijangka menjana 31,500 tan sisa pepejal setiap hari dan daripada jumlah itu, 45 peratus atau 14,000 tan adalah makanan, menjadikan kira-kira lima juta tan sisa makanan bakal dilupus dalam tahun 2020.
  
"Oleh itu, berdasarkan statistik yang diberi, sekarang adalah masa yang sesuai untuk kita melancarkan 'perang' terhadap pembaziran makanan kerana ia adalah salah satu cara paling mudah untuk mengelakkan sumber asli kita daripada habis untuk pengeluaran makanan," katanya.  - Bernama

ISU SOSIAL : 15,000 Tan Sisa Makanan Dibazirkan Di Malaysia Setiap Hari


Oleh : EILEEN NG, YUEN MEI KENG dan JOSEPHINE JALLEH

PETALING JAYA: Malaysia ialah syurga makanan, tetapi  Malaysia juga menjadi tempat pembuangan makanan dalam jumlah yang besar.

Setiap hari Malaysia menghasilkan kira-kira 15,000 tan makanan dan sisa dari dapur yang mana jumlah ini cukup untuk mengisi tujuh setengah buah padang bola atau untuk memberi makan kepada 7.5 juta orang dalam sehari.

Jumlah ini merupakan peningkatan daripada tahun 2011, di mana kira-kira 930 tan makanan yang dibazirkan telah dibuang setiap hari.

Angka itu pula adalah dua kali ganda meningkat daripada rekod yang ditunjukkan pada tahun 2009.

Di Kuala Lumpur sahaja, sisa makanannya adalah kira-kira 3,000 tan metrik sehari, manakala Persatuan Pengguna Pulau Pinang mendakwa pulau itu sahaja menghasilkan sebanyak 355 tan sisa makanan setiap hari.

Daripada jumlah itu, antara 10 hingga 15 peratus terdiri daripada makanan yang dibazirkan dan tamat tempoh luput.

Dalam 10 jenis makanan untuk makan malam masyarakat Cina misalnya, 30 peratus daripada makanan akan dibazirkan.

Pakar pengurusan Sisa Dr Theng Lee Chong berkata tuan rumah telah memilih untuk mengurangkan kuantiti makanan dan mengurangkan jenis makanan kepada tujuh atau lapan.

"Tetapi dalam jangka masa panjang, kita masih perlu mendidik rakyat Malaysia mengenai keperluan untuk tidak membuang makanan.

"Kita hanya perlu mengambil setakat yang kita perlukan," katanya.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri G. Palanivel menggesa rakyat Malaysia untuk membuat "pilihan gaya hidup yang betul" dan mengurangkan pembaziran makanan selaras dengan kempen Hari Alam Sekitar Sedunia dengan tema "Think. Eat.Save" & " Reduce Your Foodprint ", hari ini.

"Kempen ini menggalakkan kita untuk lebih sedar bahawa pemilihan makanan memberi kesan terhadap alam sekitar dan memberi kuasa kepada kita untuk membuat keputusan," katanya.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia Datuk R. Ramalingam Pillai mengeluh tentang pembaziran makanan yang agak berleluasa di Malaysia.

Beliau mengaitkan ini kepada sikap rakyat Malaysia, yang kebanyakannya katanya mengambil kesempatan terhadap makanan yang mudah diperoleh di negara ini.

"Di negara - negara lain di dunia, ramai orang hidup tanpa makanan dan di sini kita membuang makanan," katanya.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/