Sabtu, 17 Mac 2012

ISU SAINS DAN TEKNOLOGI : Malaysia perlu sedia perancangan lebih teliti


MALAYSIA bercadang mendapatkan tenaga elektrik daripada loji nuklear dan dua reaktor pertama dijadual beroperasi pada 2021.

Namun, kejadian pencemaran radioaktif di Fukushima, Jepun dan isu penyimpanan sisa nadir bumi dari kilang Lynas di Kuantan mengubah pandangan masyarakat negara ini.

Jika pihak berkaitan berjaya menangani isu Lynas, tugas memperkenal loji kuasa nuklear di Malaysia menjadi lebih mudah.

Ketua Pengarah Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia), Dr Muhamad Lebai Juri, berkata selepas tragedi nuklear Fukushima Dai-ichi, penerimaan masyarakat terhadap teknologi itu berubah kepada isu keselamatan bahan radioaktif.

“Isu Lynas juga berkaitan dengan pengurusan sisa buangan kerana orang ramai belum dapat diyakinkan dengan teknologi penyimpanan sedia ada,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perbincangan bertajuk Penggunaan Tenaga Nuklear: Adakah Malaysia Bersedia Dari Segi Keselamatan sempena Seminar Tenaga Nuklear anjuran Majlis Profesor Negara.


Nuklear Malaysia ditubuhkan pada 1972 untuk memulakan proses penjanaan kuasa nuklear sebagai sumber tenaga elektrik tetapi diabaikan selepas negara menemui minyak dan gas. Agensi itu kemudian bertukar sebagai institusi penyelidikan yang menggunakan aplikasi radiasi.

Muhamad Lebai berkata, jika fungsi Nuklear Malaysia diubah daripada institusi penyelidikan kepada organisasi sokongan teknikal (TSO), agensi itu perlu berfungsi untuk meneroka nadir bumi seperti torium dan urainium.

Nuklear Malaysia juga perlu membabitkan kepakarannya dalam kejuruteraan bahan api nuklear, teknologi reaktor dan pengurusan sisa radioaktif serta bahan api terpakai.

Beliau berkata, program tenaga nuklear adalah satu industri yang besar kerana selain TSO untuk melakukan penyelidikan dan pembangunan, industri itu memerlukan industri kecil dan sederhana untuk mengeluarkan serta memproses semua komponen yang diperlukan dalam rantaian reaktor nuklear.

“Ini bukan saja memerlukan kewangan yang besar tetapi juga memerlukan ramai graduan dalam bidang kejuruteraan nuklear dan fizik nuklear.

“Kita tidak boleh bergantung pada universiti luar negara untuk melatih tenaga pakar ini tetapi institusi tempatan mesti memulakan program berkaitan.

“Adakah kita bersedia?” katanya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Nota Hujung :

i. Di Jepun, terdapat 55 buah loji tenaga nuklear yang bertanggungjawab menyalurkan tenaga 49,467 megawatts (MW) kepada keperluan domestiknya. Kejayaan Jepun dan China telah mempengaruhi negara-negara di rantau berkenaan memiliki sumber nuklear seperti Korea Utara (enam loji), Korea Selatan (18 loji), Taiwan (lapan loji) dan China (40 loji).

ii. Sehingga ke hari ini, Malaysia bergantung pada bahan bakar fosil serta tenaga hidro untuk menjana elektrik. Namun, dengan harga minyak yang semakin meningkat serta bekalan minyak dan gas asli yang terhad, kerajaan Malaysia terpaksa mencari alternatif lain bagi memenuhi permintaan tenaganya.

iii. Buat masa ini, penggunaan elektrik di Malaysia ialah 14,000 megawatt sementara kapasiti maksimum negara ialah 23,000 megawatt.

iv. Kebiasaannnya jangka hayat loji tenaga nuklear ialah antara 50 tahun hingga 70 tahun.

BAHASAKU


Sedih hati tidak terperi
Bahasaku terus dibincang saban hari
Dibuang oleh bangsa sendiri
Dipandang hina dianggap duri

Dendam mereka terus membara
Bahasa Melayu dihapus segera
Bahasa asing diangkat gembira
Pemangkin ekonomi itulah diwara-wara

Orang luar minat memerhati
Bahasa Melayu dikaji teliti
Indahnya bahasa memikat hati
Mudah dipelajari bahasa jati

Pertandingan pidato mereka serta
Wahana bahasa Melayu mereka berkata
Fasih sungguh terkesima kita
Kesungguhan mereka jelas di mata

Tetapi pelik kita di sini
Bahasa rancu diguna kini
Alasan mudah asal difahami
Kesilapan bahasa tidak didalami

Terus berusaha pejuang bahasa
Bahasa Melayu ke arah mahawangsa
Dituturkan manusia peringkat antarabangsa
Baharulah puas menabur jasa

Selagi hayat berselimut badan
Semangat dan kemampuan harus sepadan
Perjuangan memartabatkan bahasa bukanlah edan
Tetapi kerja mulia tanpa sempadan

Jikalau kita yang berkesedaran
Biarkan bahasa sendiri bertaburan
Dihinjak disepak sifat yang baran
Gembira petualang itulah disaran

Peneraju negara ada peranan
Jadikan bahasa rakyat berkenan
Kaedah pelbagai jadikan saranan
Rakyat setia meneruskan perjalanan

Mujahid bahasa letih tiada
Semangat jihad kejap di dada
Bahasa dimartabat itulah agenda
Selagi dihina perjuangan berganda

Suara kita harus sekata
Bersatu dipimpin para pendeta
DBP mengaum semua celik mata
Pimpinan mantap kata dikota

Marilah kita gemblengkan tenaga
Memantapkan bahasa seisi keluarga
Ke dalam masyarakat diuar-uar juga
Agar mereka turut bersiaga

Jikalau bangsa ingin disanjung
Bahasa sendiri harus dijunjung
Bahasa asing simpan di anjung
Agar bangsa kekal hingga penghujung

Insan kerdil sekadar berbicara
Bahasa sendiri diangkat dikira
Agar didengari pimpinan berpengaruh suara
Pertahan bahasa dihindari dera

Bahasa bersantun dibibir pemimpin
Rakyat di bawah rasa terpimpin
Seni bahasa selembut zapin
Bukan sekadar dijadikan lampin

Andainya hilang bahasaku ini
Punah bangsa diisi guni
Ke samudera dihunjam dengan berani
Tinggal gemulah bahasa berseni

Benteng ampuh kitalah galang
Jiwa kebal sukar dihalang
Petualang datang akan dipalang
Bahasa keramat kan tetap gemilang

Hasil fikir,

Abdul Talib Hamid
Telok Panglima Garang
11 Mac 2012
Ahad, 10.59 malam

Sumber :http://kembarabahasa.blogspot.com/

ISU SOSIAL : Gapai kekayaan dengan hati tenang


ABU NUMAIR NAWAWI SUBANDI

Tentu masing-masing punya keinginan untuk menjadi kaya dan hidup serba mencukupi. Siapa tidak mahu kaya bukan? Ramai beranggapan sekiranya hidup mewah harta melimpah-ruah, sudah tentu hati akan senang kerana apa diingini akan tercapai. Itulah kebanyakan andaian yang digembar-gemburkan.

Hakikatnya, tidak sedikit orang yang hartanya banyak, gajinya lumayan, rumahnya besar, kerjayanya gah, keretanya tak cukup satu, tapi waktunya tiada yang lapang. Dia tak punya masa untuk berehat dan menjalankan tanggungjawab agamanya.

Dia terpaksa bekerja dan terus bekerja agar hartanya terjaga dan terus bertambah. Sampai satu waktu apabila hartanya sudah bertambah dan menimbun, dia lelah memikirkan bagaimana harus menjaganya agar tidak diusik orang. Namun hatinya masih tidak juga puas dan angan-angannya tidak pernah habis.

Orang seperti ini hatinya akan sengsara. Dia bekerja siang dan malam mengumpul harta yang tidak tahu entah berapa banyak lagi akan mampu memuaskannya.

Sudah ada rumah besar, dia mahu tambah besar lagi. Sudah ada kereta mewah, dia mahu kereta lain yang lebih mewah lagi. Hatinya sering berasa kekurangan dan jiwanya selalu membentak.

Sebagaimana dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW pernah mengatakan, “Kalau seandainya anak Adam diberi sebukit emas, nescaya dia akan mengharapkan lebih banyak bukit emas lainnya, sehingga tidaklah yang memenuhi mulutnya melainkan tanah.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Dengan keadaan seperti ini, tidak tepat jika kita katakan kekayaan itu adalah dengan melimpahnya harta bersama segala macam kemewahan.

Sebaliknya amat tepatlah apa yang diungkap oleh junjungan mulia kita Muhammad SAW dalam sabdanya, “Bukanlah kekayaan itu diukur dengan limpahan kemewahan dunia. Tetapi kekayaan itu adalah kayanya hati.” (Hadis Riwayat Muslim)

Dalam hadis yang lain, Rasulullah bersabda, “Sesungguhnya apa yang dinamakan kaya adalah kayanya hati, dan faqir adalah faqirnya hati (yang tidak pernah berasa cukup).” (Hadis Riwayat Ibnu Hibban. Dinilai sahih oleh al-Albani)

Dalam hadis yang lain, Nabi SAW bersabda, “Redhalah dengan apa yang ALLAH berikan kepadamu nescaya engkau menjadi orang yang paling kaya.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi. Dinilai hasan oleh al-Albani)

Sebenarnya kekayaan tidak akan dirasai dengan limpahan harta. Sebaliknya kekayaan akan terkecap apabila hati sentiasa berasa cukup, puas, syukur, lapang, tenang, dan senang terhadap segala kurniaan ALLAH.

Lalu dengan harta itu menjadikan dirinya mampu melaksanakan agamanya. Seorang mukmin yang kaya adalah yang sentiasa berasa cukup dengan harta yang dimilikinya lalu dia menggunakan harta tersebut untuk sentiasa mendekatkan diri kepada Tuhannya.

Apabila memiliki kenderaan, dengan kenderaan tersebut dia menuju masjid di setiap waktunya. Apabila dikurniakan harta, dia menjaganya, menghargainya, memanfaatkannya, melaksanakan kewajipannya, dan membelanjakannya dengan jalan yang halal. Apabila dia memiliki makanan dia memakannya sebagai bekal tenaga untuk beramal dan menjalankan kewajipannya.

Apabila memiliki wang dia belanjakan wang tersebut untuk keperluan diri, keluarga dan agamanya. Dia tidak keterlaluan dengannya dan tidak pula membazir dengan apa yang tidak diperlukannya. Dia bijak membahagikan harta antara keperluan, amalnya, menuntut ilmu, dan melaksanakan agamanya. Jika diberi kelebihan dia mampu bersedekah, berzakat, dan membantu golongan memerlukan.

Sebagaimana kata Rasulullah SAW, “Sesungguhnya harta itu ibarat tanaman hijau yang manis. Sesiapa yang mengambilnya dengan cara yang benar lalu meletakkannya dengan cara yang benar, maka harta tersebut adalah sebaik-baik penolong baginya. Sesiapa yang mengambilnya dengan cara tidak benar, maka dia seperti orang yang makan tetapi tidak pernah berasa kenyang.” (Hadis Riwayat Muslim)

Kalau dikenangkan baik-baik, betapa ramai manusia di luar sana yang kaya-raya, hartanya melimpah ruah, tetapi tidak mampu membeli masa untuk agama dan keluarganya. Ada pula yang semakin banyak harta dimiliki semakin banyak pula dia berseronok dan membeli yang haram. Akhirnya kerana harta yang melimpah dia pun meremehkannya lalu berbuat perkara sia-sia.

Para ulama mengungkap keadaan manusia seperti ini sebagai orang yang faqir lagi miskin hatinya. Imam Abu al-‘Abbas al-Qurthubi mengatakan, “Orang yang disifatkan dengan kaya hati adalah orang yang selalu qona’ah (berasa serba cukup dan redha) dengan rezeki yang dikurniakan ALLAH.

Dia tidak tamak untuk menambahnya tanpa ada keperluan. Dia tidak memaksa-maksa dalam mencarinya dan tidak pula meminta-minta untuk mendapatkannya. Sebaliknya dia selalu bersikap redha dengan kurniaan ALLAH yang Maha Adil padanya. Oleh sebab itu dia pun seakan-akan orang yang berada.

Sedangkan orang yang miskin hatinya adalah apa yang berlawanan dengan sifat orang pertama tadi. Orang seperti ini tidak pernah berasa qona’ah terhadap apa yang diberi. Sebaliknya dia terus bekerja keras demi menambah hartanya dengan apa cara sekalipun (walaupun dengan cara yang haram). Jika dia tidak mendapat apa yang dikejar, dia berasa cukup sedih dan sesal

Seakan-akan dialah orang yang sangat faqir kerana dia tidak pernah berasa puas dengan apa dimilikinya. Inilah sebenarnya orang yang tidak pernah kaya.

Asasnya, kekayaan hati lahir daripada sikap yang sentiasa redha dan menerima setiap ketentuan ALLAH TAALA. Dia tahu bahawa setiap apa yang ALLAH kurniakan itulah yang terbaik dan lebih kekal. Sikap inilah yang mendidiknya agar tidak tamak.” (Fathul Bari, 11/272)

Jadi, hakikat kaya yang sejati bukanlah diukur dengan banyaknya harta, kerana ramai orang yang memiliki harta yang melimpah tetapi dia tidak berasa puas dan tenang dengan apa yang dikurniakan padanya. Sebaliknya dia berterusan bekerja keras menambah-banyakkan harta siang dan malam.

Hatinya sentiasa gusar dan fikirannya penuh angan-angan. Akibat sikap yang rakus, dia menjadi seakan-akan orang yang faqir. Walhal dia bukanlah orang yang tidak berharta.
Oleh itu, hakikat kekayaan yang sebenarnya adalah yang kaya hatinya, iaitu orang yang sentiasa berasa cukup dengan menerima setiap apa yang dikurniakan padanya dengan hasil usaha yang berpada.

Dia tidak rakus dan memaksa-maksa dirinya. Sehingga segala kudrat dan waktu dihabiskan mencari harta.

Tidak tercela menjadi kaya

Dari apa yang penulis ungkapkan di sini bukanlah bermaksud tidak boleh menjadi kaya dengan harta. Tetapi sebagai peringatan agar harta dicari dengan kadar yang bersesuaian di antara keperluan dan kewajiban. Nabi SAW bersabda:

“Tidak mengapa dengan kekayaan bagi orang yang bertaqwa, dan kesihatan bagi orang-orang yang bertaqwa itu lebih baik daripada kekayaan. Manakala kebahagiaan hati itu sebahagian daripada nikmat.” (Hadis Riwayat Ahmad. Dinilai sahih oleh al-Albani). Juga dalam hadisnya yang lain, “Sebaik-baik harta yang baik adalah milik orang yang soleh.” (Hadis Riwayat Ahmad. Dinilai sahih oleh Syu’aib al-Arnauth)

Oleh itu, menjadi kaya bukanlah sikap yang tercela. Tetapi yang tercela adalah bila mana kita tidak pernah berasa cukup, syukur dan puas dengan apa yang dikurniakan oleh ALAH SWT, iaitu orang yang tidak ada kekayaan di hatinya. Sedangkan Rasulullah SAW mengatakan orang yang memiliki sifat qona’ah iaitu orang-orang yang sentiasa berasa kecukupan, syukur dan redha, mereka termasuk golongan yang sangat beruntung.

Kata Rasulullah SAW, “Sungguh beruntunglah sesiapa yang masuk Islam lalu dia diberikan rezeki mencukupi dan ALLAH menjadikannya bersifat qona’ah dengan pemberian tersebut.” (Hadis Riwayat Muslim).

‘Abdullah bin Mas’oud mengatakan, Nabi SAW biasa berdoa dengan doa, “Ya ALLAH, aku meminta kepada-Mu petunjuk, sifat taqwa, menjauhi hal-hal terlarang, dan hati yang berasa cukup lagi tidak meminta-minta.” (Hadis Riwayat Muslim)

Akhir kata, sesiapa mampu meraih harta yang dengannya dia berasa qona’ah dan syukur, nescaya dia akan menggapai kekayaan dengan hati yang tenang. Walaupun tidaklah melimpah-ruah dengan segala bagai kemewahan, tetapi hasil sifat syukur dan qona’ah, pasti hidup menjadi serba cukup dan menenangkan. Wallahualam.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU SUKAN : Skuad hoki Malaysia galas misi hidup dan mati


Oleh Jumiati Rosly
jumiati@bharian.com.my


Skuad hoki lelaki negara perlu benam Ireland untuk menempah tiket ke Olimpik

PERTEMUAN menentang tuan rumah, Ireland lewat malam ini menjadi misi hidup dan mati skuad hoki lelaki negara menempah tiket ke Sukan Olimpik 2012 London selepas penampilan terakhir pada Olimpik Sydney 2000.

Korea Selatan yang kini mengumpul 10 mata, dijangka tidak mempunyai masalah untuk menewaskan Russia bagi mendapat tempat ke final sementara lawannya, akan ditentukan menerusi perlawanan Malaysia-Ireland.

Skuad negara yang berada di tangga ketiga liga dengan sembilan mata, perlu mendapatkan tiga mata penuh dalam perlawanan itu sementara Ireland yang kini mendahului kedudukan dengan 10 mata, hanya memerlukan seri untuk menempah tempat ke final.

Namun anak buah Tai Beng Hai juga dilihat tidak memiliki kelebihan psikologi kerana tunduk kepada Ireland 1-2 pada separuh akhir Cabaran Juara-Juara 2009 yang diadakan di Ireland pada pertemuan terakhir kedua-dua pasukan.

Namun bersandarkan ranking dunia, Malaysia yang terlepas penyertaan dua edisi Sukan Olimpik pada Athens 2004 dan Beijing 2008, harus mendapat sedikit kelebihan untuk meraih kemenangan kerana berada di ranking ke-13 berbanding Ireland (16).

“Ireland adalah sebuah pasukan yang kuat dan mereka mempunyai kelebihan bermain di tempat sendiri. Bagaimanapun kami akan bermain untuk menang dan akan melakukan yang terbaik,” kata Beng Hai.

Lawan yang dibantu penolong jurulatih, Arul Selvaraj, begitupun dijangka mempunyai kelebihan apabila bekas penolong jurulatih Malaysia itu sudah biasa dengan sistem dan taktik permainan skuad kebangsaan.

“Ini adalah pertemuan kedua dalam perlawanan besar antara Ireland-Malaysia dan saya rasa lebih sukar daripada segi emosi berbanding 2009 dulu kerana saya membimbing majoriti pemain Malaysia ketika itu.

“Selepas lima tahun berada di Ireland, ada lima pemain saja yang pernah saya bimbing dan masih berada dalam skuad Malaysia,” kata Arul.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/