Khamis, 15 April 2010

Pemberi rasuah harus diperangi

Oleh AHMAD KHUSAIRI YAHAYA

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Begitulah ungkapan manis peribahasa yang sering kita bualkan dalam erti hidup bermasyarakat di negara ini.

Ada kala peribahasa yang manis ini jua sering disalah guna dan disalah tafsir hingga membawa kepada perbuatan yang menyalahi undang-undang.

''Apa salahnya saya taja pegawai dan keluarganya melancong ke luar negara kerana beliau telah banyak membantu saya mendapatkan projek di jabatannya? Dia tidak pernah meminta dan saya ikhlas memberi, niat saya cuma bersedekah.

''Saya tidak pernah meminta, dia yang nak beri. Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa." Itulah antara ungkapan yang sering kita dengar bagi menghalalkan suatu perbuatan yang menyalahi undang-undang iaitu perbuatan menerima dan memberi rasuah.

Sebelum kita menerima sesuatu tawaran atau pemberian sama ada berbentuk hadiah, wang tunai, pakej pelancongan ataupun sebagainya, maka wajarlah kita menilai apakah punca atau faktor sebenar sesuatu pemberian itu ditujukan kepada diri kita?

Sekiranya kita tidak berada di kedudukan sekarang atau memegang sesuatu jawatan, adakah si pemberi akan menawarkan pemberian tersebut kepada kita?

Siapakah si pemberi tersebut? Adakah beliau mempunyai kaitan dengan tugas rasmi kita? Kenapakah kita yang dipilih untuk diberikan hadiah tersebut? Apakah hasrat atau muslihat di sebalik pemberian itu? Adakah pemberian tersebut berkaitan dengan tugas dan tanggungjawab kita di pejabat? Apakah kesan seterusnya jika kita menerima hadiah tersebut?

Persoalan-persoalan ini harus sentiasa bermain di fikiran kita sekiranya ditawarkan apa-apa hadiah atau benda berharga.

Tidak salah sekiranya si pemberi merupakan isteri atau ahli keluarga terdekat, niat memberi atas sambutan perayaan atau hari jadi misalnya dan si pemberi langsung tiada kaitan dengan urusan rasmi.

Pemberian hadiah dalam kehidupan masyarakat adalah suatu tuntutan bagi mengeratkan kasih sayang dan perpaduan.

Namun begitu, janganlah ia disalah tafsir sehingga menjadikannya budaya yang mencemar undang-undang negara sehingga mewujudkan amalan rasuah, salah guna kuasa, penindasan, penyelewengan, penipuan dan ketidakadilan.

Pemberian hadiah kepada seseorang atas dasar perkaitan tugas dan kuasa yang dipegangnya merupakan suatu perbuatan yang dilarang oleh agama. Ini dijelaskan menerusi sabda Rasulullah SAW menerusi dua hadis berikut:

"Barang siapa yang telah kami ambil untuk melakukan sesuatu kerja, dan telah ditetapkan baginya sesuatu rezeki (gaji dan upah), maka apa yang diambilnya selepas itu adalah ghulul (pengkianatan)" - Riwayat Abu Daud.

Nabi Muhammad SAW bersabda kepada seorang gabenornya yang telah ditugaskan mengutip zakat Kabilah Azad, maka apabila ia selesai kerjanya dan kembali berjumpa Nabi, lalu ia menyimpan sebahagian daripada wang yang dikutip sambil berkata: "Ini untukmu (bahagian untuk Islam) dan ini untukku yang diberikan sebagai hadiah (oleh orang ramai).

Maka jatuh murka Baginda sambil bersabda: "Ketahuilah, pergilah kamu duduk di rumah bapamu atau ibumu, sehingga datang kepadamu hadiahmu, jika kamu benar-benar betul (layak mendapat hadiah." - Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.

Siapakah dia pemberi rasuah? Kenapa si pemberi rasuah sanggup membelanjakan ratusan atau ribuan ringgit bagi meraikan anda? Apakah muslihat di sebalik pemberian tersebut? Apakah kesan sekiranya anda termakan umpan si pemberi rasuah?

Berasaskan analisis yang dibuat ke atas profil pemberi rasuah sepanjang 10 tahun lalu, hampir 90 peratus pemberi rasuah terdiri daripada individu-individu yang telah melakukan kesalahan jenayah dan berhadapan dengan tindakan pihak penguatkuasaan.

Antara kesalahan jenayah yang dilakukan termasuk penyeludupan barang-barang terlarang (termasuk dadah, rokok, arak, diesel, barangan kawalan), melindungi dan menggaji pendatang tanpa izin, pembalakan haram, perlombongan haram, pengedaran dan penyalahgunaan dadah, aktiviti perjudian, pelacuran, memperdagangkan manusia dan kesalahan-kesalahan lain yang lebih ringan termasuk kesalahan trafik dan berniaga tanpa lesen.

Suapan rasuah ditawarkan atau diberi kepada pegawai-pegawai penguat kuasa bagi mengelakkan sebarang tindakan dikenakan ke atas mereka. Suapan yang ditawarkan datang dalam pelbagai bentuk termasuk wang tunai, barangan berharga, keraian, perkhidmatan dan pelbagai lagi.

Lagi besar kesalahan yang dibuat maka lebih besar imbuhan yang ditawarkan kepada pihak berkuasa. Secara rumusannya, si pemberi rasuah terdiri daripada mereka yang menjalankan kegiatan haram dan hasil kegiatan haramnya sering mendatangkan kesan yang amat bahaya kepada masyarakat.

Si pemberi rasuah amat licik. Setiap latar belakang dan profil pegawai-pegawai penguat kuasa dan pihak yang memegang kuasa akan diselidiki. Minat, kecenderungan dan kelemahan pegawai akan digunakan sebagai strategi penting untuk mendekati serta menguasai mangsa.

Sekiranya mangsa berminat dengan golf, maka golf akan digunakan sebagai saluran untuk mendekatinya. Sekiranya, pegawai berminat dengan kereta, maka keretalah akan digunakan sebagai umpan untuk memenangi hatinya.

Si pemberi rasuah diibaratkan sebagai seorang jejaka yang berusaha memenangi hati seorang gadis dengan menaburkan segala janji dan kemewahan.

Kesemuanya dilakukan dengan teliti dan rapi sehinggalah si mangsa (pegawai) akan menganggap pemberi rasuah sebagai rakan atau sahabat karib.

Maka bermulalah proses selanjutnya iaitu untuk menabur budi dengan pemberian hadiah atau benda-benda berharga tanpa sebarang permintaan atau balasan khusus.

Pegawai akan terasa terhutang budi dan akhirnya terjebak dengan pengaruh si pemberi rasuah yang dengan secara tidak langsung menggunakan pengaruhnya secara langsung atau tidak langsung untuk melindungi perbuatan jenayah yang dilakukan oleh pemberi rasuah.

Di kala ini, pegawai diibarat lembu yang dicucuk hidung dengan hanya mengikut telunjuk dan arahan pemberi rasuah. Akhirnya harga dan maruah diri tergadai dek pujukan si pemberi rasuah.

Seksyen 17 (b) Akta SPRM 2009 menetapkan bahawa perbuatan memberi atau menawarkan rasuah merupakan suatu kesalahan yang sama beratnya dengan kesalahan menerima rasuah: "Seseorang melakukan kesalahan jika dia memberikan atau bersetuju untuk memberikan atau menawarkan apa-apa suapan kepada mana-mana ejen sebagai dorongan atau upah untuk melakukan atau tidak melakukan sesuatu perbuatan yang berkaitan dengan hal ehwal prinsipalnya."

Jika disabitkan dengan kesalahan ini, seseorang itu akan berhadapan dengan hukuman penjara tidak melebihi 20 tahun dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau sepuluh ribu ringgit, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Perbuatan memberikan rasuah ini juga merupakan kesalahan yang dipandang serius oleh agama. Ini dapat dijelaskan menerusi hadis Rasulullah SAW: "Allah melaknat orang yang memberi rasuah dan penerima rasuah".

Rasuah tidak akan berlaku seandainya salah satu pihak sama ada pemberi atau penerima tidak merestuinya. Rasuah tidak akan berlaku jika tiada pemberi. Rasuah tidak akan berlaku jika tiada penerima. Rasuah akan berjaya dibanteras jika kedua-dua pihak pemberi atau penerima enggan melakukannya dan melaporkan kepada pihak berkuasa untuk tindakan.

Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah Tun Abdul Hamid Mohamad dalam ucapannya pada majlis pelancaran Aspirasi SPRM menjelaskan bahawa "jika kita betul-betul hendak memerangi rasuah, perkara pertama sekali yang masing-masing mesti lakukan ialah menghindar diri daripada perbuatan rasuah. Caranya mudah dan semua orang tahu: Jangan beri dan jangan terima rasuah!"

Bersempena dengan sambutan Hari Pekerja pada tahun 2010 ini, SPRM akan melancarkan kempen kesedaran secara besar-besaran kepada semua penjawat awam khasnya dan anggota masyarakat untuk menghentikan perbuatan menyogok penjawat awam.

Di pihak penjawat awam, kempen kesedaran berhubung kewajipan melaporkan apa jua sogokan di bawah seksyen 25(1) Akta SPRM 2009 akan ditekankan dalam kempen-kempen yang telah dirancangkan menerusi media massa.

Datuk Ahmad Khusairi Yahaya ialah Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/