Isnin, 28 November 2011

ISU SAINS DAN TEKNOLOGI : Pantau Aktiviti Internet Anak


Oleh : Wartawan Sinar Harian

Seperti yang kita sedia maklum, internet telah menjadi sumber yang paling menarik untuk kanak-kanak. Mereka boleh menggunakannya untuk mencari bahan belajar, berkomunikasi dengan pelajar lain dan guru serta bermain permainan berinteraktif bagi meningkatkan lagi daya pemahaman sesuatu subjek.

Secara statistiknya, lebih 80 peratus golongan muda mengisi masa lapang dengan melayari internet sama ada untuk tujuan pembelajaran ataupun sebaliknya. Situasi ini jelas menunjukkan gaya hidup anak muda hari ini sememangnya tidak dapat diasingkan lagi dengan dunia internet.

GUNAKAN PERISIAN TERTENTU

Bagaimanapun, internet juga mempunyai risikonya yang tersendiri yang boleh mengganggu golongan muda ini. Antara langkah yang boleh dilakukan ialah alat perlindungan talian. Alat perlindungan talian membenarkan anda selaku ibu bapa mengawal setiap akses yang dilakukan kanak-kanak daripada menjadi mangsa internet.

Banyak juga penyedia internet menyediakan pilihan kawalan ibu bapa untuk menghalang kanak-kanak memasuki laman yang tidak sepatutnya. Anda juga boleh menggunakan perisian yang membantu menghalang akses ke sesebuah laman melalui senarai laman yang tidak baik yang disediakan oleh penyedia internet anda.

Penapisan program juga boleh menyekat laman daripada terus ke komputer anda dan dapat membantu menyekat penghantaran maklumat peribadi secara atas talian. Malah, ia juga dapat membantu memantau aktiviti lain yang dilakukan di intermet.

LIBATKAN DIRI DALAM AKTIVITI ATAS TALIAN ANAK-ANAK

Selain menggunakan alat perlindungan internet, ibu bapa juga boleh memainkan peranan dalam melindungi anak-anak daripada menjadi mangsa internet seterusnya mangsa seks atas talian. Antara cara yang boleh dilakukan termasuk:

Letakkan komputer di ruang yang dapat dilihat.

Tandakan laman kegemaran untuk akses yang lebih mudah.

Kongsi akaun e-mel yang sama agar mudah memantau mesej keluar masuk.

Luangkan masa bersama supaya boleh mengajar adab menggunakan internet.

Elakkan anak-anak memasuki ruang sembang peribadi dengan cara menyekat menggunakan perisian tertentu.

Pantau bil telefon dan kredit kad andai terdapat caj akaun yang tidak dikenali.

Laporkan mesej-mesej ancaman yang anda dapat kepada penyedia perkhidmatan internet.

Terdapat banyak laman web yang menggunakan peranti ‘cookies’ yang dapat mengesan maklumat khusus mengenai pengguna seperti nama, alamat e-mel, dan pilihan membeli belah. Bagaimanapun, cookies ini boleh dihentikan dengan cara mendapatkan maklumat lanjut daripada penyedia internet anda.

TETAPKAN PERATURAN

Bagi menjamin keselamatan anak-anak anda ketika menggunakan internet, tetapkan peraturan dan pastikan mereka mengikuti setiap peraturan yang anda tetapkan dan peraturan yang penyedia internet tetapkan seperti:

Jangan sekali-kali bertukar-tukar gambar melalui e-mel atau mengimbas gambar melalui internet.

Jangan mendedahkan maklumat peribadi seperti alamat, nombor telefon, dan nama serta lokasi sekolah. Gunakan nama samaran, dan jangan bersetuju untuk berjumpa sesiapa yang dikenali dari ruang sembang.

Galakkan anak-anak memberitahu dan bercerita kepada ibu bapa jika ada perbualan yang kurang menyenangkan.

Jika anak anda mendapat kawan baru, minta diperkenalkan kepada kawannya itu.

AMARAN RUANG SEMBANG

Ruang sembang merupakan sebuah ruang yang digunakan untuk sesi bersembang bersama rakan baru dari serata dunia. Ruang ini dicipta berdasarkan minat dan subjek seperti rancangan kegemaran TV dan sukan kegemaran. Ruang ini selalunya diminati oleh golongan kanak-kanak dan remaja.

Namun, ruang ini juga dilihat mampu menimbulkan bahaya kepada kanak-kanak. Ada juga kanak-kanak yang berkenalan dengan seseorang tanpa mengetahui niat buruk di sebalik perkenalan tersebut.

Ramai yang tidak sedar bahawa pemangsa ini biasanya meminta bertukar-tukar maklumat peribadi sekali gus meletakkan keluarga dalam situasi yang berbahaya.

Pendidikan tentang keselamatan internet kepada kanak-kanak adalah sangat penting. Justeru itu, sebagai langkah dalam mendidik kanak-kanak tentang keselamatan internet, penyedia telekomunikasi DiGi dengan kerjasama Kementerian Pelajaran, CyberSecurity Malaysia, dan Childline Malaysia telah melancarkan program DiGi CyberSafe Programme.

Program ini bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keselamatan internet di kalangan kanak-kanak. Bengkel pendidikan bersiri ini akan diadakan di sekolah dan pusat jalur lebar di seluruh negara.

Dengan sasaran lebih 5000 pelajar, program ini turut akan berkongsi pengetahuan dan melengkapkan pelajar, guru dan ibu bapa dengan kaedah yang membolehkan keluarga merasai pengalaman melayari internet dengan lebih selamat.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/