Jumaat, 23 April 2010

Mesej pulihara hutan masih tidak diendahkan

Oleh ROSMIDZATUL AZILA MAT YAMIN

KENYATAAN yang dikeluarkan oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar berhubung aktiviti pencerobohan hutan dan pembalakan haram yang masih berleluasa pada bulan lepas jelas mencerminkan bahawa tahap kesedaran awam berhubung kepentingan menjaga khazanah hutan masih lagi berada pada tahap rendah.

Walaupun telah banyak penguatkuasaan dilakukan dan dipertingkatkan dari semasa ke semasa bagi membanteras aktiviti pembalakan haram, namun ia seolah-olah langsung tidak memberi petanda bahawa aktiviti tersebut akan berkurang. Sebaliknya, saban hari kita disogokkan dengan laporan berhubung aktiviti pencerobohan hutan termasuk pembalakan haram di dada-dada akhbar.

Memetik kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Tan Sri Joseph Kurup pada pertengahan bulan lepas, ia cukup membimbangkan apabila 108 kes kesalahan hutan membabitkan pembalakan haram dalam hutan simpanan kekal di Semenanjung Malaysia telah direkodkan dalam tempoh empat tahun sejak 2007, manakala lapan kes lagi bagi tempoh tahun ini sehingga 10 Mac lalu.

Menurut beliau, seramai 144 orang yang terbabit dalam kegiatan pembalakan haram telah ditangkap dan 226 unit mesin serta jentera berat telah dirampas untuk tempoh 2006 hingga tahun lalu. Jumlah kutipan kompaun dan ganti rugi yang telah dikenakan kepada pesalah dan penceroboh hutan dalam tempoh berkenaan adalah sebanyak RM11.2 juta.

Melihat kepada situasi ini, siapa yang harus dipersalahkan. Bukan tiada usaha yang telah dilakukan oleh pihak berwajib, baik badan-badan kerajaan mahupun badan-badan bukan kerajaan bagi mengatasi masalah ini. Malah, pelbagai kempen mencintai alam sekitar yang memberi tumpuan kepada semua peringkat usia telah dianjurkan dari semasa ke semasa.

Kebanyakan kempen berkenaan adalah bertujuan menyampaikan mesej berhubung kepentingan menjaga alam sekitar dan kepelbagaian sumber di dalamnya. Di samping itu, ia juga bermatlamat untuk menerapkan kesedaran secara berterusan kepada seluruh anggota masyarakat agar mereka tidak mudah alpa dan mengikut hawa nafsu dalam meneroka khazanah alam demi memenuhi tuntutan serta keuntungan duniawi semata-mata.

Namun, malangnya mesej-mesej yang disampaikan seolah-olah tidak diendahkan dan diambil peringatan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab yang terus bertindak rakus terhadap hutan tanpa terbitnya rasa bersalah di dalam diri masing-masing. Bahkan, ia tidak ubah seperti 'mencurah air ke daun keladi' sahaja.

Apa yang lebih menyedihkan lagi apabila sebahagian daripada mereka yang dicekup semasa aktiviti penguatkuasaan dijalankan adalah terdiri daripada pihak yang sama yang pernah disabitkan melakukan pencerobohan dan pembalakan haram. Ia jelas menunjukkan bahawa mereka tidak pernah serik walaupun telah dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa untuk kesalahan-kesalahan yang lepas.

Di sini timbul persoalan adakah hukuman berbentuk kompaun dan ganti rugi yang dikenakan ke atas kesalahan tersebut terlalu ringan sehinggakan ia tidak mampu memberi pengajaran kepada mereka. Jika jawapannya ya, mungkin kewajaran hukuman ke atas kesalahan menceroboh dan melakukan pembalakan haram perlu diperhalusi lagi agar ia benar-benar dapat memberi pengajaran kepada mereka yang terlibat dan mampu menghentikan aktiviti tersebut.

Tindakan yang lebih keras dan tegas perlu diambil oleh pihak berwajib agar kemelut pencerobohan haram ke atas hutan dapat dibanteras sehingga ke akar umbi. Dalam konteks ini, pihak berwajib juga tidak seharusnya berkompromi dengan pihak yang terbabit dengan pencerobohan hutan dan pembalakan haram kerana tindakan tersebut boleh memberi impak negatif kepada alam sekitar.

Masalah ini perlu diberi perhatian yang serius agar kita tidak kehilangan warisan berharga yang telah terlalu banyak menabur jasa kepada kita di atas muka bumi ini. Jangan kerana sikap tamakkan wang ringgit oleh segelintir daripada kita, maka semua terpaksa menanggung azab sengsara dek bencana alam yang kian kerap berlaku lantaran keseimbangan alam yang telah digugat. Usah lagi ditambah derita yang kian sarat ditanggung alam, kerana ia kelak ternyata akan merugikan kita sendiri dan anak cucu kita juga akan turut terkesan lantaran sikap dan etika buruk kita terhadap alam.

Sudah tiba masanya setiap insan di atas muka bumi ini kembali merenung hakikat kejadian alam dan tanggungjawab sebagai khalifah di atas muka bumi ini yang sentiasa diingatkan oleh Allah SWT untuk beretika baik terhadap alam dan seluruh makhluk yang lain. Justeru, amanah alam semesta yang telah dipertanggungjawabkan oleh Allah SWT perlulah dipikul dengan sebaik mungkin agar kemaslahatan ummah akan terus terpelihara.

Alangkah sayangnya jika sisa-sisa hutan yang masih menghijau terus dinodai tanpa sekelumit rasa bersalah di dalam diri kita. Sedangkan kita sepatutnya mengurus dan mentadbirnya dengan sebaik mungkin agar tidak berlaku pembaziran dan eksploitasi berlebihan ke atas sumber-sumber tersebut.

Ini kerana, apabila ekosistem hutan dimusnahkan dengan rakus pastinya ia turut melenyapkan warisan dan kepelbagaian spesies lain yang ada di dalamnya. Apabila sebahagian spesies telah lenyap, ia akan memberi kesan yang lebih buruk lagi kerana secara lumrahnya setiap kejadian di atas muka bumi ini saling memerlukan dan berinteraksi antara satu sama lain bagi memastikan kitaran semula jadi terus seimbang.

Oleh yang demikian, hak-hak yang telah ditetapkan bagi setiap komponen alam perlulah dihormati dan dijaga sepenuhnya. Rasulullah SAW pernah bersabda (di dalam hadis riwayat Muslim) yang bermaksud: "Dunia ini hijau dan cantik, dan Tuhan telah melantik kamu sebagai pengurusnya. Dia melihat apa yang kamu lakukan".

Justeru, jadilah pentadbir terbaik terhadap alam agar kehijauan dan keindahan alam terus terpelihara bagi membekalkan udara yang nyaman dan bersih kepada kita dan anak cucu kita. Sesungguhnya masa depan alam sekitar kita adalah bergantung kepada diri kita sendiri. Jika baik perlakuan kita terhadap alam, maka selamatlah alam daripada sebarang bentuk kemusnahan.

Jadi sama-samalah bermuhasabah diri bahawa setiap kejadian di dalam alam semesta adalah sebagai petunjuk serta bukti keagungan dan kebesaran Allah SWT. Dalam konteks ini, al-Quran juga mengajar umat Islam agar sentiasa bersyukur dengan nikmat alam semesta dan menyedari bahawa ia dijadikan dengan begitu sempurna, seimbang dan harmonis untuk kelangsungan hidup seluruh makhluk.

Justeru, sebarang bentuk pencabulan atau kerosakan terhadap alam sangat dikeji oleh Allah SWT. Hal ini telah dijelaskan di dalam Firman-Nya (Surah ar-Rum, ayat 41) yang bermaksud: "Telah kelihatan kerosakan di daratan dan di lautan disebabkan perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian daripada (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)". Sama-samalah kita renungkan.

PENULIS ialah Pegawai Penyelidik, Pusat Kajian Sains dan Alam Sekitar, Institut Kefahaman Islam Malaysia

Sumber : http : //www.utusan.com.my/