Isnin, 17 Mac 2014

ISU PENDIDIKAN : Penambahbaikan PBS : Guru tidak perlu isi data penguasaan murid


KUALA LUMPUR  18 Mac - Guru-guru tidak perlu lagi mengisi data penguasaan murid secara atas talian berikutan pelaksanaan langkah-langkah penambahbaikan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) mulai 1 April ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, guru-guru boleh merekodkan perkembangan pembelajaran murid secara `offline' menerusi Sistem Pengurusan PBS (SPPBS).

Beliau yang juga Menteri Pendidikan menjelaskan, langkah itu adalah bagi memastikan para guru memberi fokus terhadap pengajaran dan pembelajaran.

"Oleh sebab bilangan pernyataan deskriptor dan evidens telah dikurangkan, secara automatik guru-guru tidak akan dibebankan dengan kesibukan mengisi dan merekodkan penilaian pelajar ke dalam sistem komputer berpusat," katanya pada sidang akhbar tentang penambahbaikan PBS di bangunan Parlimen hari ini.

Selain itu, Muhyiddin turut mengumumkan pelaksanaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) bagi menggantikan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Langkah-langkah penambahbaikan PBS yang lain adalah:

* Kementerian Pendidikan telah menetapkan Dokumen Standard  Prestasi (DSP) dipermudahkan menjadi Panduan Perkembangan Pembelajaran Murid.

* Guru tidak lagi perlu menyediakan Fail Perkembangan Murid (FPM) dan melengkapkan Rekod Transit.

* Perekodan perkembangan pembelajaran murid boleh dilakukan mengikut kesesuaian masa guru.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Literasi Media untuk elak 'wartawan segera'


Subjek literasi media perlu diperkenalkan di semua peringkat sekolah rendah dan menengah bertujuan melahirkan generasi muda celik media, kata Prof Madya Mohamad Md Yusoff.

Mohamad merupakan Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi, Universiti Sains Malaysia (USM) berkata pendekatan itu adalah amat penting bagi memberi pendedahan kepada generasi muda agar tahu menilai dan membezakan kesahihan sesuatu berita.

Ini kerana, situasi penyebaran berita palsu dalam laman sosial semakin membimbangkan dalam kalangan golongan muda, katanya.

"Subjek ini perlu diwajibkan kerana ia boleh memberi pendedahan, sekali gus mengubah corak pemikiran golongan muda mengenai kaedah dan cara memperoleh maklumat sama ada melalui internet atau televisyen," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas menjadi tetamu jemputan dalam rancangan Ruang Bicara terbitan Bernama TV, malam semalam.

Mohamad berkata kefahaman dan pengajaran menerusi subjek literasi media itu juga dapat mengekang kewujudan 'wartawan segera' seperti apa yang berlaku di laman sosial ketika ini.

"Apabila mereka tidak faham (maksud berita) maka akan lahirlah wartawan tidak beretika, tiada prosedur dalam menyampaikan maklumat dan tidak bertauliah," katanya.

Beliau turut meminta mana-mana persatuan dalam bidang kewartawanan untuk mengambil pendekatan proaktif bagi memastikan masalah penyebaran maklumat tidak sahih melalui media sosial dapat diatasi.

Ia termasuklah memberi penerangan bagaimana mendapatkan maklumat, penulisan, pengesahan dan proses penyuntingan berita.

"Perbuatan menyebar berita palsu adalah ancaman kepada pengamal media yang sah...Apa yang kita tahu, berita yang sahih adalah berita yang dihasilkan mengikut proses yang ditetapkan," katanya.

- Bernama