Rabu, 4 Januari 2012

ISU BAHASA : Alangkah Baiknya Kalau Doktor Di Malaysia Diberi Kursus Bahasa


Kejadian ini berlaku terhadap diri saya sendiri. Malam tadi, badan saya rasa serba tidak kena. Kebetulan, sepanjang hari semalam , saya terpaksa menempuh perjalanan jauh – menghantar anak pulang ke asrama; Huda ke SMKA(Pahang) Muadzam manakala Hilmi ke Sekolah Menengah Teknik Pertanian Chenor. Justeru, isteri tersayang mengesyorkan saya untuk mendapatkan pemeriksaan doktor. Sesampai di klinik berdekatan, saya mendaftar sebagai pesakit. Perkhidmatan klinik baru ini menggunakan sistem komputer yang agak canggih (pesakit didaftarkan secara dalam talian tanpa kad) boleh diberikan pujian kerana menggunakan teknologi terkini.

Setelah menunggu beberapa lama di ruang menunggu, nama saya dipaparkan di skrin, tanda giliran saya telah sampai untuk saya menerima rawatan. Saya bersama-sama isteri tercinta masuk ke dalam bilik 1. Seorang doktor wanita muda, dalam 30-an, mempersilakan saya duduk. Dia bertanyakan saya tentang masalah kesihatan yang saya hadapi. Isteri kesayangan menunjukkan laporan pemeriksaan kesihatan yang sebelum itu diperoleh dari Hospital Pakar Kuantan ( untuk pengetahuan, paras kolesterol saya menunjukkan tahap amaran iaitu 8.6 – tinggi bagi lelaki dalam usia saya)

Doktor tersebut lantas mengambil tekanan darah saya. Saspens…bagaimanapun, bacaan yang dibuat oleh doktor tersebut agak melegakan saya kerana bacaannya NORMAL.

Yang kurang menyenangkan cuma bahasa yang digunakan oleh doktor muda itu. Tanpa merujuk kepada kad pengenalan saya, dia mengagak usia saya… Antara dialognya, berapa umur PAKCIK? 5O….bla bla bla….Isteri saya lantas menyampuk, baru 40….bla bla bla…. Doktor yang tadi nya memanggil saya pakcik TERKESIMA … mungkin malu kerana menggunakan bahasa yang kurang sesuai untuk memanggil saya… Dalam hati, saya terfikir, alangkah baiknya kalau golongan profesional seperti doktor di negara kita diberikan KURSUS BAHASA.