Isnin, 2 Mei 2011

ISU BAHASA : Kemala Dinobat Sasterawan Negara ke-11

ISU BAHASA : Masih ramai kurang peka

Bahasa Melayu kelihatan ditenggelamkan bahasa lain pada paparan iklan di sebuah premis perniagaan di Kuala Lumpur.

Oleh MOHD. FIRDAUS ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 2 Mei – Kebanyakan papan tanda iklan dan papan kenyataan di sekitar ibu kota dikesan tidak mendaulatkan bahasa Melayu atau bahasa kebangsaan.

Tinjauan Utusan Malaysia di beberapa kawasan yang menjadi tumpuan pelancong mendapati perkara itu berleluasa dan dalam sesetengah keadaan, ia seolah-olah menggambarkan tempat tersebut bukan di Malaysia.

Walaupun ada sesetengah premis atau pengiklan menggunakan dwibahasa termasuk bahasa Melayu, namun masih ramai yang tidak serius terutama dalam memastikan ketepatan penggunaan bahasa Melayu berkenaan.

Sikap tidak mengambil berat terhadap bahasa Melayu yang diiktiraf sebagai bahasa kebangsaan juga dikesan pada beberapa papan tanda iklan di luar gedung-gedung membeli belah.

Lebih memalukan, ada gedung membeli-belah tergamak membiarkan kesalahan ejaan bahasa Melayu pada papan tanda yang dinaikkan di luar premis mereka.

Perkataan ‘dibenarkan’ dieja menjadi ‘dibernarkan’ dan perkara itu terjadi di sebuah gedung terkemuka di tengah ibu kota.

Pada masa sama, di kawasan Bukit Bintang, ada pemilik kedai yang dilihat selesa menggunakan bahasa Inggeris dan Arab dan langsung tidak menggunakan bahasa Melayu, mungkin untuk memberi gambaran seolah-olah berada di negara Asia Barat.

Namun demikian, terdapat juga pihak yang mahu memartabatkan bahasa Melayu seperti yang dilakukan oleh Citibank – sebuah bank antarabangsa apabila bank tersebut menggunakan bahasa Melayu yang betul pada papan iklan di luar premisnya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU BAHASA : Pengasingan Sastera Melayu bebankan pelajar

KUALA LUMPUR 2 Mei – Pengasingan komponen kesusasteraan Melayu dari subjek Bahasa Melayu untuk dijadikan satu subjek tunggal dilihat akan membebankan pelajar yang secara puratanya mengambil kira-kira sembilan hingga 10 mata pelajaran wajib di sekolah.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, komponen kesusasteraan di dalam subjek Bahasa Melayu kini sudah memadai kerana komponen tersebut lengkap dengan semua aspek yang perlu diketahui oleh seseorang pelajar mengenai asas kesusasteraan.

“Kita perlu fikirkan dari sudut pelajar sekarang. Mereka sudah mempunyai banyak mata pelajaran lain untuk ditumpukan. Jika sebagai subjek elektif, saya setuju,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Beliau mengulas cadangan Sasterawan Negara, Prof. Emeritus Dr. Muhammad Salleh semalam supaya kesusasteraan Melayu dijadikan mata pelajaran tunggal dan bukannya dijadikan sebahagian daripada komponen subjek Bahasa Melayu seperti sekarang.

Menurut Muhammad, sudah tiba masanya Kementerian Pelajaran mengambil langkah yang lebih progresif untuk memperbaiki cara pelaksanaan mata pelajaran Kesusasteraan Melayu di sekolah.

Jelas Ka Siong, penambahbaikan cara pelaksanaan komponen tersebut sudah lama dijalankan pihaknya menerusi pembaharuan dan penyelidikan yang berterusan dari semasa ke semasa.

Ujarnya, sukatan yang kini diajar itu telah mengambil kira segala aspek yang dapat menjamin kesusasteraan Melayu terus maju dan berkembang dalam kalangan kalangan pelajar di negara ini.

“Bagaimanapun, kami tetap menghormati dan mengalu-alukan pandangan peribadi semua pihak dan berharap agar cadangan-cadangan yang membina ini mampu meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran di sekolah,” ujarnya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/