Rabu, 2 April 2014

ISU EKONOMI : Tahun Melawat Malaysia dan cabarannya


Oleh :  M JASNI MAJED

MENURUT Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, promosi Tahun Melawat Malaysia 2014 (TMM 2014) terpaksa dihentikan buat seketika sebagai menghormati tumpuan negara dalam mencari kotak hitam pesawat MH370 yang dikatakan terhempas di Selatan Lautan Hindi.

Kita tidak pasti berapa lama promosi TMM 2014 akan ditangguhkan dan sudah tentu ia bergantung kepada keadaan.

Insiden yang menimpa MH370 mengalih perhatian masyarakat negara kita dan dunia kepada peristiwa tersebut sehingga menenggelamkan TMM.

TMM 2014 menyasarkan sejumlah 28 juta pelancong dengan nilai pendapatan sebanyak RM76 bilion. TMM dilancarkan buat kali pertama pada tahun 1990 dengan mencatat sejumlah 7.4 juta pelancong. Sementara itu, TMM 2007 mencatat sejumlah 20.97 juta pelancong dengan pendapatan berjumlah RM46.1 bilion.

Pada tahun 2011, walaupun di luar kempen Tahun Melawat Malaysia, negara ini berjaya mengumpul sejumlah RM58.3 bilion daripada kedatangan 24.7 juta pelancong asing.

Pelancongan merupakan sumbangan pendapatan ketiga terbesar negara selepas pembuatan dan kelapa sawit. Malaysia juga diiktiraf sebagai negara ke-9 paling kerap dilawati oleh pelancong asing.

Malah kita mendapat pelbagai pengiktirafan dunia menerusi bidang pelancongan termasuk destinasi membeli-belah ke-4 terbaik dunia. Ini bermakna di peringkat global, Malaysia sudah terkenal dalam bidang pelancongan dan pelbagai pihak berusaha untuk melonjakkan lagi industri pelancongan negara.

Pertambahan angka sama ada jumlah pelancong dan pendapatan negara memperlihatkan betapa bidang ini membantu meningkatkan ekonomi negara, membuka peluang pekerjaan yang sangat banyak dan menjadikan Malaysia sebagai sebuah destinasi pelancongan kerana mempunyai pelbagai tarikan pelancong, selamat dikunjungi dan mesra pelancong.

Pada TMM 2007, sebanyak 1,000 acara dianjurkan dari awal tahun sehinggalah pada Disember termasuk Pameran Aeroangkasa Antarabangsa Malaysia, Pameran Pertunjukan Bunga Api di Tasik Putrajaya, Pertunjukan Udara Antarabangsa di Kuala Lumpur dan pelbagai pertunjukan jalanan di kawasan-kawasan yang menjadi tumpuan pelancong.

Bagaimanapun, TMM 2007 dilanjutkan sehingga ke tahun 2008 kerana berlaku banjir besar di Johor dan beberapa negeri lain. Menurut menteri berkaitan pelancongan ketika itu iaitu Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, demonstrasi jalanan yang kerap berlaku pada ketika itu merencatkan perjalanan pelancong.

TMM 2014 menyaksikan pelbagai acara disediakan untuk pelancong dalam dan luar negara. Di samping itu, kerajaan berharap seluruh rakyat Malaysia mengambil bahagian dan bersedia menyambut pelancong asing dengan imej dan sikap positif. Rakyat keseluruhannya menjadi duta dalam usaha menjayakan TMM 2014.

Sementara itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bahawa TMM 2014 merupakan misi nasional yang bukan sahaja didukung oleh Kementerian Pelancongan, sebaliknya setiap kementerian mesti memainkan peranan untuk memastikan TMM 2014 mencapai sasarannya.

Katanya, sikap mesra pelancong sangat penting untuk memberi gambaran positif masyarakat kita di mata pelancong asing. Sikap ingin membantu pelancong, keceriaan dan kemesraan akan meninggalkan kesan mendalam kepada pelawat dari luar negara.

Seperti biasa, sebenarnya bukan mudah untuk menjayakan sesuatu program dan tentunya pelbagai cabaran perlu ditempuhi.

Tahun ini sahaja sudah ada beberapa insiden yang berkaitan dengan pelancongan. Antaranya, kehilangan pesawat MH370 yang menjadi misteri beberapa lama turut menjejaskan industri pelancongan.

Apa yang berlaku ke atas pesawat MH370 meninggalkan kesan mendalam terhadap pergerakan orang ramai dari satu destinasi ke satu destinasi yang membabitkan jalan udara. Jika tidak ada keperluan mendesak sama ada urusan kerja atau saudara-mara, tentu ada yang fobia naik kapal terbang.

Dalam pada itu, kemarau dan masalah cuaca kering sedikit sebanyak tentu menjejaskan bidang pelancongan. Jerebu turut membimbangkan pelancong untuk datang ke negara kita kerana berkaitan dengan masalah kesihatan.

Di samping itu, insiden enam remaja maut di sebuah konsert di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil turut memberi imej negatif industri pelancongan tempatan kerana ia berkait rapat dengan masalah keselamatan.

Oleh hal demikian, kita sangat berharap agar segala macam musibah yang melanda negara pulih seperti sedia kala. Industri pelancongan bukan hanya mendatangkan faedah jangka panjang kepada kerajaan malah kepada individu yang menceburkan diri dalam industri ini secara tidak langsung.

Di kampung-kampung, ramai yang mengusahakan kraftangan yang cantik dan berjaya memikat pelancong asing. Malah, perusahaan makanan ringan secara kecil-kecilan seperti keropok, kerepek, kuih tradisional berjaya menjana pendapatan penduduk desa hasil daripada kedatangan pelancong dari luar.

Oleh itu, kita percaya industri ini akan berkembang semula selepas berakhirnya pelbagai peristiwa buruk yang berlaku ke atas negara kita.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU BAHASA : Jadikan pengajaran BI lebih menarik


Oleh :  Johan Jaaffar

Tragedi MH370 mendedahkan kita pada kenyataan bahawa kita perlukan penguasaan Bahasa Inggeris (BI) untuk menghadapi media asing. Setiap gerak dan tindakan kita diteropong. Malaysia perlukan jurucakap yang trampil dan berwibawa. Menteri Pertahanan yang juga Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berjaya menghadapi media antarabangsa yang skeptikal dengan cara yang tegas dan bersahaja.

Banyak masalah komunikasi diselesaikan apabila Hishammuddin mengambil teraju utama.

Banyak orang mengatakan penguasaan BI atau bahasa-bahasa utama dunia tidak diperlukan hari ini. Kita boleh menggunakan bahasa kebangsaan masing-masing walaupun berdepan dengan media dunia. Banyak negara maju berbuat demikian. Tetapi hakikatnya, kita perlukan rakyat yang boleh menguasai sebanyak mungkin bahasa-bahasa utama dunia – BI, Arab, Mandarin, Perancis, Jepun, Jerman, apa sahaja. Dalam dunia yang semakin terbuka seperti sekarang, sesiapa yang menguasai bahasa lain mempunyai kelebihan. Dalam menangani krisis MH370 kita perlukan penerangan langsung agar fakta dan maklumat tidak hilang dalam terjemahan.

Penguasaan BI lemah

Pelbagai pihak menyentuh soal kelemahan BI dalam kalangan pelajar-pelajar kita. Mereka belajar BI dari sekolah rendah sehingga Tingkatan Lima tetapi tidak mampu menulis ayat BI yang betul atau bercakap dalam bahasa itu. Ada yang menyalahkan sistem pembelajaran BI. Ada yang mengatakan bukan BI sahaja yang lemah tetapi BM juga menampakkan kemerosotan yang jelas. Ada yang menyalahkan media sosial yang merosakkan bahasa. Krisis bahasa yang digunakan dalam media sosial membabitkan semua bahasa utama dunia.

Apakah pengajaran BI terlalu formal di sekolah hingga membosankan pelajar? Apakah benar pendidikan BI tidak lagi mengajarkan nahu atau ‘grammar’ di sekolah kita? Apakah penekanan pada aspek “komunikasi” sahaja menenggelamkan keperluan lain? Soalan yang boleh ditanyakan ialah mengapakah satu ketika dulu anak-anak kita boleh menguasai BI dengan lebih baik?

Sepatutnya kanak-kanak suka belajar bahasa. Sekiranya sejak awal mereka membenci bahasa, kita akan menghadapi masalah. Maka itu kaedah pengajaran cara lama harus dikaji semula. Mungkin ada baiknya kaedah pengajaran bahasa itu diguna pakai pada masa ini, dengan penyesuaian tentunya.

Pada tahun-tahun 50-an dan 60-an, guru-guru BI ada darjat dan kedudukan istimewa dalam masyarakat. Mereka dipanggil “Master”. Mereka biasanya mendapat pendidikan dari England untuk mengajar BI. Dan kaedah pengajaran mereka ialah menggabungkan disiplin pembelajaran dengan penekanan pada lagu kanak-kanak, puisi, drama dan sebagainya. Bagi guru-guru ini, BI tidak mati atau beku. BI hidup. Maka itu murid-murid sentiasa ingin belajar. Malah setiap mata pelajaran bertolak daripada BI, termasuk sains dan ilmu kira-kira (sebelum dikenal sebagai Matematik).

Sewaktu saya belajar BI bermula pada tahun 1960, saya didedahkan pada ‘nursery rhyme’ atau lagu kanak-kanak dari England. Lagu-lagu dan ungkapan ini menarik walaupun kami tidak faham makna sebenar dan latar belakangnya. Banyak watak-wataknya datang dari negara yang asing dan budaya yang berbeza.

Tetapi itu tidak mengurangkan minat kami untuk menghafal, melagukan dan menyebarkannya pada kawan-kawan.

Satu aspek yang sangat penting ditekankan ialah nahu. Nahu BI sukar dan kompleks. Maka itu sebahagian daripadanya harus difahamkan dengan betul dan dihafal. Frasa akan diajar secara cermat untuk memahami konteksnya – sama ada akan, sedang atau sudah berlaku. Dalam BI terlalu banyak ciri-ciri nahu, susunan kata, kosa kata, morfologi, struktur dan sebagainya yang perlu difahami untuk membolehkan kita menguasainya dengan baik.

Maka itu guru-guru BI kerap menggunakan puisi dan drama bagi membantu memahami kata-kata, frasa dan ayat-ayat yang digunakan oleh penulis yang baik. Shakespeare dianggap dramatis tersohor Inggeris. Karya-karyanya tidak mudah difahami. Tetapi ada versi mudah drama-dramanya yang boleh dilakonkan oleh pelajar pada masa itu. Maka itu kami diajar membawakan watak-watak utama dalam Macbeth, Hamlet, Romeo and Juliet dan sebagainya.

Beri pelajar keyakinan diri

Apa yang lebih penting adalah memberikan pelajar keyakinan diri dan keberanian untuk berdepan dengan khalayak. Ini membolehkan mereka punya keyakinan tinggi. Drama sangat penting dalam pengajaran bahasa. Drama patut digunakan sebagai alat pengajaran bahasa, bukan sekadar dihayati atau digunakan untuk memahaminya seperti dalam KOMSAS sekarang.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/