Ahad, 20 Februari 2011

ISU BAHASA : Bahasa kedua lambatkan Alzheimer

WASHINGTON 19 Feb. - Menguasai bahasa kedua akan membantu 'melambatkan' seseorang daripada menghidap penyakit Alzheimer di kemudian hari, kata para saintis semalam.

Ketika kajian tersebut menumpukan kepada penguasaan dwibahasa dalam tempoh jangka panjang, para saintis berkata, orang ramai yang lewat belajar bahasa kedua juga boleh mendapat faedah yang sama.

"Apabila anda menjadi lebih mahir, kesannya akan lebih baik," kata profesor psikologi di Universiti York, Toronto, Ellen Bialystok.

Kebanyakan kajian penguasaan dwibahasa melibatkan bayi kerana para saintis hairan mengapa golongan itu mampu menguasai dua bahasa dengan hanya mendengar percakapan, dalam masa yang sama mereka perlu mempelajari hanya satu bahasa.

"Otak bayi lebih fleksibel dan mampu menjalankan pelbagai tugas. Apabila mereka membesar, otak mereka menunjukkan kawalan eksekutif, satu sistem utama untuk berfungsi lebih baik,'' kata Bialystok.

Bialystok meneliti keadaan 450 pesakit Alzheimer yang kesemuanya menunjukkan tahap kerosakan sama ketika diperiksa.

Separuh daripada pesakit berkenaan telah menguasai dua bahasa dan mereka menggunakan bahasa berkenaan sepanjang hidup mereka.

Pesakit Alzheimer yang menguasai dua bahasa menunjukkan simptom antara empat dan lima tahun lebih lewat berbanding mereka yang hanya menguasai satu bahasa, katanya dalam pertemuan tahunan Persatuan Sains Lanjutan Amerika.

Bialystok berkata, menguasai dua bahasa tidak menghalang seseorang menghidap Alzheimer tetapi apabila ia mula menyerang, kawalan eksekutif itu membantu memperlahankan simptom.

Kajian beliau menyokong satu kajian awal oleh penyelidik lain yang turut menemui perlindungan terhadap kesan penyakit itu. -Agensi.

Nota Hujung:

Alzheimer atau sebutannya alz-zhai-me, merupakan sejenis penyakit penurunan fungsi saraf otak yang kompleks dan progresif. Penyakit Alzheimer bukannya sejenis penyakit berjangkit. Penyakit Alzheimer adalah keadaan di mana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehinggakan pengidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri. Penyakit Alzheimer bukannya `nyanyuk' yang sekadar satu proses penuaan. Sebaliknya, ia adalah sejenis masalah kesihatan yang amat menyeksakan dan perlu diberikan perhatian.Alzheimer digolongkan ke dalam salah satu daripada jenis nyanyuk (dementia) yang dicirikan dengan melemahkan pertuturan, kewarasan, ingatan, pertimbangan, perubahan personaliti dan tingkah laku yang tidak terkawal. Keadaan ini amat membebankan bukan saja kepada si penghidapnya, malah ahli keluarga yang menjaga. Penyakit Alzheimer yang menurunkan fungsi memori ini juga menjejaskan fungsi intelektual dan sosial penghidapnya. (Sumber : http://ms.wikipedia.org/)