Khamis, 5 November 2009

Muhasabah diri tunjang kecemerlangan

Firman Allah Subhanahu Wata'ala dalam Surah At-Tiin ayat 4 yang kira-kira bermaksud: "Sungguh, Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya."

Menurut sesetengah ahli tafsir mengatakan bahawa kesempurnaan manusia itu meliputi segala bentuk, baik dari segi fizikal, mental mahupun rohaniahnya. Lebih utama lagi manusia itu amat berbeza daripada makhluk-makhluk Allah yang lain. Manusia dimuliaan kerana kelebihan memiliki akal fikiran yang boleh membezakan antara yang baik dengan yang buruk kerana itulah agama Islam amat menghormati akal. Tidak akan tercapai ilmu kalau tidak ada akal.

Berkata Sayyidina Ali, "Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, terpedayalah orang yang hari ini sama seperti semalam dan celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam. Maka, untuk mencapai kecemerlangan itu, kita hendaklah merubah diri dengan menjadikan diri kita lebih baik dari semalam". Bagaimana caranya?

Islam telah melatih penganutnya untuk sentiasa muhasabah diri (sentiasa membuat perhitungan atau menilai diri) yang bertujuan untuk membuat pembaikan. Seandainya dia menilai dirinya hari ini telah melakukan suatu kebaikan, maka hendaklah kebaikan itu akan terus bertambah pada esok harinya. Begitu juga dengan kesilapan atau kesalahan hendaklah ditukar kepada perkara kebaikan. Dengan muhasabah diri dia akan dapat mengetahui kesalahannya dan kesilapannya, maka akal pula akan berperanan berfikir dan membuat keputusan sama ada memperbaiki segala kesalahan dan kesilapan ataupun meneruskannya.

Sebagai contoh, jika hari ini kita mampu melakukan solat seorang diri, insya-Allah esok hari kita akan melakukan yang lebih baik daripada itu. Begitu juga dalam menghadapi peperiksaan, nilai diri sendiri, setakat mana pencapaian peperiksaan yang sebelumnya dan matlamat peperiksaan akan datang yang akan dicapai. Bertambah baik? Bertambah cemerlang? Ataupun sebaliknya?

Hari ini satu ilmu yang kita pelajari, maka untuk esoknya haruslah kita menambah ilmu itu lebih dari ilmu yang diperoleh semalam. Inilah yang dikatakan kecemerlangan.

Maka cara untuk mencapai kecemerlangan peperiksaan itu hendaklah memulakan dengan muhasabah diri untuk mengetahui di mana kelemahan atau kekurangan yang ada dalam diri, seterusnya mempergunakan akal untuk berfikir cara mengatasinya.

Setelah mengetahui akan kelemahan atau kekurangan yang ada dalam diri dan tahu pula cara mengatasinya, hendaklah pandukan akal itu untuk mengarah seluruh anggota bagi memperjuangkan diri dalam mencapai matlamat yang diimpikan.

Di situlah akan terjadinya perjuangan kehidupan dalam mencapai kecemerlangan, baik kecemerlangan kehidupan, kecemerlangan beramal ibadat, kecemerlangan berfikir, kecemerlangan belajar mahupun kecemerlangan peperiksaan, dan dalam diri akan sentiasa mengatakan: 'Sudah cemerlangkah diriku?'

Seandainya jawapan yang diberikan 'Tidak,' maka pandulah dengan menggunakan akal fikiran untuk memikirkan cara lain untuk menjadi orang yang cemerlang kerana keyakinan itu ada dalam diri umat Islam sebagaimana telah ditetapkan oleh Allah Subhanahu Wata'ala dalam Surah At-Tiin ayat 4 yang kira-kira bermaksud: "Sungguh, Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya" . Ayat ini memberi petunjuk bahawa manusia telah diciptakan Allah dalam bentuk yang sebaik-baiknya iaitu dalam keadaan yang cemerlang.

Sumber : http://www.pelitabrunei.gov.bn/

ISU KERANCUAN BAHASA


Jom kita semarakkan bahasa rojak!
Oleh - Abd. Jalil Ali

Saya tidak tahu apa nama judul lagu itu, tetapi saya sudah mendengarnya ketika zaman kanak-kanak, lama dulu. Lirik awal lagu itu ialah: “Gunakanlah bahasa kebangsaan kita. Marilah amalkan ramai-ramai” Lagu itu kini berkumandang semula, diulang setiap hari oleh stesen-stesen RTM. Anda boleh memilih, sama ada hendak mendengar dan menghayati lagu itu hingga akhir, atau menukar ke stesen lain.

Mengapa lebih setengah abad setelah merdeka, hari ini kita terpaksa mendengar semula lagu itu? Dan kita mengadakan semula ‘Bulan Bahasa Kebangsaan’. Itu ertinya, sejak 31 Ogos 1957, kita masih gagal menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Pada hal status bahasa itu telah jelas termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ternyata rangkap awal lirik lagu itu tidak menjadi kenyataan. Orang tidak menggunakan bahasa Melayu. Orang tidak mengamalkan bahasa itu. Ini memang telah dijangka. Sebab itu berpuluh tahun dulu sudah ada puisi ‘Keranda 152’ yang membayangkan bahasa Melayu akan lenyap.

Jangan marah pada orang lain, marahkan diri sendiri. Sebab, kita sendiri yang meletakkan bahasa kita di bawah tapak kaki, atau di bawah buntut. Menteri kita (Melayu) lebih senang bercakap bahasa Inggeris walaupun untuk rancangan bahasa Melayu ketika di TV. Orang korporat kita malu bercakap Melayu sebab bahasa itu dikatakan tidak ada nilai ekonomi. Drama Melayu kita guna dialog orang putih, dialog Melayu dianggap kampungan.

Akhir-akhir ini filem Melayu kita pun pakai judul Inggeris, seperti ‘I Know What You Did Last Raya’, ‘Remp It’, ‘Cicakman’ (sampai sekarang filem-filem ini tidak ditayangkan di negara-negara orang putih!). Ada filem baru (Melayu) yang akan diterbitkan, juga menggunakan judul Inggeris, ‘My Spy’. Apakah betul judul Inggeris itu lebih komersial berbanding ‘Pengintip Ku’ atau ‘Mata-Mata Gelap Ku’, atau ‘Spy Leman’.

Saya tidak bersedih kali ini. Juga tidak perlu emosional dan marah-marah. Kita terpaksa menerima hakikat bahawa bahasa kita semakin tenggelam. Istilah-istilah nenek moyang kita akan hilang satu demi satu, diganti dengan perkataan-perkataan canggih dan popular ciptaan media. Untuk tidak ketinggalan zaman, ada baiknya kita mempelajari perkataan-perkataan baru yang kini telah diterima sebagai bahasa radio & TV.

Untuk kali ini saya hanya ingin memberitahu beberapa istilah yang telah dibakukan oleh stesen-stesen radio dan TV kita, dan kini menjadi ikutan ramai. Paling popular ialah perkataan ‘ferast’ (dari istilah Inggeris ‘frust’). Istilah Melayunya ‘kecewa’, ‘merana’. Contoh ayat: “Gadis gedik-gedik itu ferast menonggeng setelah Abang Bangla yang menjadi pakwenya pulang ke negara asal.”

‘Solid-molid’ (istilah asal Inggeris ‘solid’), istilah Melayunya ‘gempal’, ‘sendo’ (lebih merujuk kepada bentuk tubuh yang seksi). Contoh ayat: “Melihat gadis di pam minyak yang solid-molid itu, Mat Skru yang selama ini dianggap sempoi dan lentok tiba-tiba naik semangat lalu menerkam gadis itu.”

‘Cun-melecun’ (tidak pasti dari istilah mana, mungkin Sanskrit kuno!), ertinya ‘cantik’. Contoh ayat: “Jejaka jiwang yang selalu bermata kuyu seperti orang berdengung itu mengancam untuk membunuh diri apabila mengetahui makwenya yang cun-melecun itu disahkan telah dicilok oleh Mat Bangla.”

Untuk kali ini saya harap pembaca membiasakan diri dengan tiga istilah baru ini, supaya lebih faham apabila menonton dan mendengar rancangan-rancangan popular di radio dan TV kita. Pada kesempatan lain saya akan memberitahu banyak lagi-istilah baku Melayu baru yang siang malam dituturkan oleh pengacara dan juruhebah kita, dan menjadi ikutan ramai. Ada pun perihal bahasa Inggeris yang selalu dituturkan oleh Menteri dan ahli korporat kita itu, ada baiknya kita amalkan juga. Kalau tidak nanti kita dianggap tidak standard.

Biarkan lirik “gunakanlah bahasa kebangsaan kita...” berkumandang setiap hari, jangan ambil berat sangat lagu itu. Lagi pun siapa peduli kalau kita tidak cakap Melayu? Siapa kisah kalau bahasa itu dipinggirkan? Teruslah kembangkan bahasa rojak, sebab bahasa jenis ini lebih disukai dan lebih sesuai. Kalau tidak gunakan bahasa songsang ini radio dan TV tidak ada peminat, dan iklan pun merosot. Jadi, rojakkanlah bahasa kita untuk dapat iklan!

Biarkan bahasa Melayu yang tidak ada nilai ekonomi dan kosong nilai komersial itu digunakan hanya sebagai bahasa perantaraan Tok Bomoh dan Pak Dukun bercakap dengan makhluk halus. Sekurang-kurangnya untuk masa ini bahasa nenek moyang kita itu masih mempunyai nilai kebomohan dan perdukunan. Apabila satu hari nanti makhluk halus pun sudah tahu bahasa Inggeris dan sudah terpengaruh dengan bahasa rojak, bomoh dan dukun pun tidak lagi ‘menurun’ menggunakan bahasa Melayu.

Jampi serapahnya akan berbunyi begini: “Wahai my friend jin, I nak minta you pulihkan semangat girl yang solid-molid di rumah Brother Mahat tu. Dah over six months dia sakit, parents dia betul-betul dah frust menonggeng. Please, jin...Money no problem!” Mungkin jin akan menjawab: “Well, Tok Moh, I will try my best.” Kalau bomoh dan dukun pun tidak lagi menggunakan bahasa Melayu baku, ketika itu habislah bahasa kita!

Sumber :http://www.sinarharian.com.my/