Isnin, 29 Jun 2009

ISU PEMBANTU RUMAH

Masa terbaik perkemaskan peraturan pembantu rumah

BANYAK yang melihat keputusan Indonesia untuk menghentikan sementara penghantaran pembantu rumah ke Malaysia sebagai mengejutkan.

Tindakan drastik Indonesia yang dibuat ekoran beberapa kes terpencil melibatkan penderaan ke atas warganegaranya bagaimanapun perlu dilihat secara positif.

Paling penting kedua-dua negara Indonesia dan Malaysia tidak boleh terlalu emosional dalam menangani isu ini.

Langkah ini sudah pasti memberi kesan kepada sektor pembantu rumah negara yang kebergantungan kepada amah atau 'bibik' dari Indonesia sangat tinggi.

Kesan yang sama juga akan dirasai oleh rakyat Indonesia yang memasang impian untuk merantau mencari nafkah ke Malaysia - negara yang sudah membantu mengubah nasib hidup berjuta-juta rakyat Indonesia sejak berpuluh-puluh tahun lalu.

Jika direnung seketika, ada banyak hikmah tersembunyi di sebalik perkembangan ini.

Inilah waktu terbaik bagi kedua-dua negara untuk membuat kajian semula, mengemas kini serta menguat kuasa secara betul segala peraturan dan undang-undang berkaitan pembantu rumah sedia ada.

Selama ini banyak peraturan yang dikenakan tidak dipatuhi malah 'dicabuli' sewenang-wenangnya oleh ejen-ejen pekerja asing di kedua-dua buah negara.

Antaranya para pembantu rumah yang dihantar ke negara ini tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan daripada aspek umur, tahap pendidikan serta status kesihatan.

Bukan menjadi rahsia lagi kebanyakan pembantu rumah yang dihantar ke Malaysia adalah 'berkelas rendah' berbanding yang dihantar ke Singapura, Hong Kong, Taiwan atau negara-negara Timur Tengah.

Sesetengahnya pula tidak cukup umur minimum yang disyaratkan, buta huruf, tidak sihat atau berpenyakit yang jelas bertentangan dengan syarat-syarat yang ditetapkan oleh kedua-dua negara.

Sebahagian daripada mereka kononnya sudah diberi latihan dan menjalani kursus induksi, realitinya tidak sedemikian apabila mula bekerja.

Walaupun datang dari satu rumpun yang sama, bahasa masih lagi dan kerap kali menjadi tembok halangan komunikasi antara majikan dan pembantu rumah.

Maklumlah mereka datang daripada pelbagai latar belakang kehidupan di sebuah negara yang jumlah penduduknya melebihi 250 juta.

Pelbagai penipuan daripada aspek syarat-syarat penghantaran pembantu rumah Indonesia ini ternyata mendatangkan banyak masalah kepada majikan di Malaysia. Ini tidak termasuk isu pembantu rumah melarikan diri yang sudah cukup untuk membuat majikan Malaysia 'sakit jiwa.'

Justeru langkah Indonesia memberhentikan sementara penghantaran pembantu rumahnya ke Malaysia memberi ruang kepada kedua-dua negara untuk memperbaiki segala lompang dan kepincangan selama ini.

Dari satu sudut lain langkah pembekuan sementara ini membolehkan kerajaan Malaysia mengkaji dan mencari negara-negara sumber yang baru antaranya India, Sri Lanka, China, Thailand dan Nepal.

Pada masa yang sama Malaysia perlu bersedia untuk menghadapi 'kebanjiran' baru warga asing khususnya dari Indonesia yang cuba masuk secara haram ke negara ini.

Perlu diingat, tindakan Indonesia itu bukanlah sesuatu yang disenangi oleh kebanyakan mereka yang terlibat dalam 'industri' membekalkan pekerja asing di kedua-dua negara.

Dari sudut perniagaan, tindakan drastik ini walaupun hanya sementara memberi kesan yang besar kepada mereka.

Jika selama ini, aktiviti menyeludup masuk manusia untuk bekerja secara haram di Malaysia sudah berleluasa, bayangkanlah jika pemberhentian ini berpanjangan.

Rakyat Malaysia mungkin memerlukan pembantu rumah dari Indonesia tetapi pada masa yang sama juga jangan lupa, rakyat Indonesia juga sangat-sangat ingin mencari nafkah di sebuah negara jiran yang aman, mesra, pemurah dan berstatus 'lubuk emas' ini!

Sumber: http://www.utusan.com.my/

FITNAH TELEFON BIMBIT

Oleh Idris Musa
idris@hmetro.com.my

SEJAJAR dengan kemajuan teknologi maklumat (IT) yang bergerak pantas, kita mempunyai banyak pilihan mendapatkan maklumat.
SEJAJAR dengan kemajuan teknologi maklumat (IT) yang bergerak pantas, kita mempunyai banyak pilihan mendapatkan maklumat.

Kita tidak hanya bergantung kepada media massa untuk mendapatkan berita kerana banyak media pilihan boleh dijadikan sumber maklumat.

Paling dominan ialah telefon bimbit, kerana cirinya lebih mesra pengguna dan kos yang murah menyebabkan segala urusan menjadi mudah.

Alat komunikasi itu yang diperkenalkan di Jepun 30 tahun lalu, bukan sekadar penghubung komunikasi malah dilengkapi pelbagai fungsi seperti aplikasi e-mel, siaran radio, televisyen dan capaian internet.

Kajian mendapati ada 3.3 bilion pengguna telefon bimbit pada 2007 dengan 2.4 bilion pengguna mesej pesanan ringkas (SMS).

Ini membuktikan telefon bimbit sebagai media interaktif popular bagi penduduk dunia.

Asasnya, media itu membawa kebaikan, tetapi ia tidak sunyi daripada keburukan, khususnya apabila jatuh di tangan golongan tidak bertanggungjawab.

Golongan terbabit akan menggunakannya sebagai saluran menabur fitnah, membuka aib orang lain dan menyampaikan maklumat tidak tepat hingga bertentangan dengan prinsip agama.

Fitnah secara umumnya bererti menyebarkan sesuatu yang palsu seperti berita, cerita, gambar dan rakaman yang tidak benar, khusus membabitkan hal yang menjatuhkan imej dan personaliti orang lain.

Dalam al-Quran istilah ini dikatakan mempunyai pelbagai makna, tertakluk kepada konteks ayat seperti bermakna syirik, ujian dan cubaan, seksa, dosa, kekufuran, pembunuhan dan kebinasaan, berpaling dari jalan benar dan sesat.

Makna yang boleh difahami melalui hadis, seperti perselisihan dan peperangan, ujian dan cubaan, melalaikan dan melekakan, kemungkaran dan maksiat, tertakluk kepada keadaan.

Bagaimanapun, fitnah bagi pemahaman orang Melayu ialah penyebaran berita bohong atau desas-desus mengenai seseorang yang tidak selaras dengan kenyataan dan kebenaran.

Semua itu dilarang keras dalam Islam, namun disebabkan dengki, suka mengadu domba dan memutarbelitkan fakta oleh segelintir pihak menyebabkan perbuatan itu tidak pernah sunyi dalam kehidupan masyarakat.

Perbuatan fitnah sangat kejam dan balasan kepada yang melakukannya sangat keras. Huzaifah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidak masuk syurga orang yang suka menabur fitnah." (Hadis riwayat Muslim)

Justeru, bagi mengelak daripada terpengaruh dengan maklumat palsu dan berunsur fitnah, kita bertanggungjawab menyelidiki dulu. Ini sesuai dengan firman-Nya, bermaksud:

"Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang yang fasik membawa sesuatu berita, selidikilah kebenarannya supaya kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada sesuatu kaum dengan sebab kejahilan kamu sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu lakukan." (Al-Hujurat: 6)

Selain itu, blog iaitu laman sesawang yang diselenggara secara individu, bagi menyampaikan maklumat dan komentar mengenai sesuatu topik, terutama yang menarik minat masyarakat turut diminati masyarakat.

Blog memberikan kebebasan kepada pemiliknya memuatkan maklumat termasuk berbentuk gambar dan klip video digemari, namun kebebasan itu bukanlah lesen besar untuk menabur fitnah, membuat tuduhan, hasutan dan mencetuskan suasana tidak harmoni.

Laman sesawang terbabit seharusnya tidak menjadi gelanggang untuk tuduh-menuduh yang akhirnya menimbulkan suasana tidak tenteram, bahkan setiap komentar harus diberikan secara adil.

Islam melarang umatnya terbabit dengan perbuatan keji dan tidak membina, termasuk fitnah dan tuduhan palsu. Malah, dalam bab menuduh perbuatan keji (zina), ada hukuman qazaf iaitu dikenakan 80 kali sebatan di khalayak ramai.

Hukum qazaf dikenakan jika penuduh perbuatan keji itu gagal mengemukakan empat orang saksi yang adil iaitu tidak fasik.

Justeru, pengguna media baru, sama ada generasi baru atau lama wajar beretika berpandukan lunas agama dan nilai kemasyarakatan, bukannya menurut kehendak hedonis atau keseronokan semata-mata.

Sumber: http://www.hmetro.com.my/

ISU PENGEHADAN JUMLAH MATA PELAJARAN SPM

Oleh Khairina Yasin
kayrina@bharian.com.my

Pelajar perlu fokus subjek berkaitan bidang diminati bagi mencapai keputusan terbaik


SETELAH sedekad Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dilaksanakan secara pensijilan terbuka, Kementerian Pelajaran akhirnya membuat transformasi apabila mengehadkan jumlah mata pelajaran diambil calon peperiksaan berkenaan.

Berdasarkan ketetapan baru yang akan dilaksanakan mulai tahun depan itu, calon peperiksaan berkenaan hanya dibenarkan mengambil maksimum 10 subjek, manakala 11 mata pelajaran bagi calon aliran agama sains.

Berbanding sistem pensijilan terbuka dilaksanakan sejak 2000, jumlah mata pelajaran tidak dihadkan dan calon bebas menentukan jumlahnya hingga ada yang mengambil 21 subjek.

Mengulas keputusan itu, Yang Dipertua Kesatuan Kebangsaan Pengetua-pengetua Sekolah Menengah Malaysia (KKPSM), Azam Md Atan, berkata cadangan mengehadkan pengambilan subjek itu pernah disuarakan pihaknya kepada kementerian menerusi beberapa pertemuan sebelum ini, selain turut dijadikan fokus perbincangan seminar dan konvensyen pendidikan.

Katanya, kaitan pelajar mengambil banyak subjek sering dipersoalkan, malah pihak kesatuan sendiri pernah memohon agar Kementerian Pelajaran meneliti semula konsep sistem pensijilan terbuka SPM.

“Kami melihat keputusan ini sebagai bukti kepekaan kementerian terhadap pandangan dan saranan disuarakan pelbagai pihak termasuk KKPSM yang sememangnya menantikan respon positif sejak dulu lagi.

“Pujian wajar diberikan kepada Kementerian Pelajaran kerana bijak dan tuntas dalam membuat keputusan berkaitan isu ini. Bagi pihak kesatuan, setiap keputusan dibuat pasti ada sebab kukuh demi memastikan pembangunan potensi pelajar yang lebih menyeluruh,” katanya kepada Berita Harian.

Biarpun masih ada suara sumbang yang mempertikaikan kewajaran keputusan itu, beliau menyarankan agar semua pihak khususnya pelajar bersikap positif dan terbuka dengan perubahan itu.

Sebagai pelajar, katanya, wajar bagi mereka memfokus mata pelajaran berkaitan bidang diminati dan bersesuaian dengan kecenderungan atau kemahiran mereka bagi mencapai keputusan berkualiti.

“Jumlah kuantiti subjek yang banyak bukanlah kayu pengukur sebenar kecemerlangan pelajar, malah lebih parah jika ia tidak diseimbangkan dengan pencapaian kokurikulum yang menjadi penyumbang utama pemupukan kemahiran insaniah, sahsiah dan kepimpinan pelajar.

“Malah, pelajar juga perlu ingat, selepas keluar universiti kelak, persoalan sama ada seseorang itu pernah memperoleh 18 1A atau 20 1A dalam SPM tidak lagi relevan.

“Majikan kini lebih suka menawarkan pekerjaan kepada graduan yang bukan saja cemerlang akademik tetapi yang mempunyai keyakinan, bakat kepemimpinan, pandai bergaul, inovatif dan kreatif,” katanya.

Beliau turut berharap agar keputusan mengehadkan pengambilan subjek SPM dapat mengubah persepsi pelbagai pihak yang sebelum ini sering melabelkan sistem pendidikan negara terlalu berorientasikan peperiksaan.

Malah, katanya, keputusan itu juga dilihat sebagai sebagai mekanisme terbaik menangani isu pengagihan biasiswa khususnya yang ditawarkan kerajaan kepada lulusan SPM.

“Isu pemilihan pelajar yang layak menerima biasiswa sering dipersoalkan ramai pihak setiap tahun, malah ada yang mempertikaikan ketelusan kerajaan dalam isu itu.

“Peluang pelajar yang mendapat 20 A contohnya lebih luas untuk mendapat biasiswa berbanding pelajar 10 A. Keadaan ini menimbulkan rasa tidak puas hati kalangan pelajar dan dengan keputusan mengehadkan pengambilan subjek, saya rasa isu ini akan diatasi dengan lebih baik,” katanya.

Sementara itu, Penolong Kanan Akademik, Sekolah Agama Menengah Bestari (SAM Bestari), USJ 5, Subang Jaya, Selangor, Sabariah Jaafar, berkata pengambilan maksimum 11 subjek SPM bagi calon aliran agama sains yang diputuskan Kementerian Pelajaran disifatkan rasional dan sememangnya menjadi amalan kebanyakan sekolah agama.

Di SAM Bestari, beliau menjelaskan, majoriti calon SPM diwajib mengambil 11 subjek dan hanya segelintir calon yang mengambil lebih daripada jumlah itu dengan syarat mendapat kebenaran pihak sekolah.

“Empat subjek wajib diambil calon adalah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah dan Matematik selain tiga subjek teras aliran agama iaitu Bahasa Arab Tinggi, Pendidikan Syariah Islamiah dan Pendidikan al-Quran dan As-Sunnah.

“Calon turut mengambil empat subjek elektif sains tulen iaitu Matematik Tambahan, Kimia, Fizik dan salah satu daripada subjek Biologi atau Lukisan Kejuruteraan.

“Kombinasi 11 subjek itu sudah mencukupi dan bersesuaian dengan masa yang diperlukan pelajar untuk pembelajaran dan ulangkaji tanpa mengenepikan kepentingan pembabitan mereka dalam aktiviti kokurikulum,” katanya.

Biarpun keputusan jumlah maksimum 11 subjek hanya membabitkan calon 2010 sebelum calon seterusnya diwajibkan mengambil 10 subjek maksimum mulai 2011, beliau berkata, pihaknya akan memastikan pengubahsuaian dilaksanakan segera bagi membantu calon membuat pilihan subjek yang tepat dan bersesuaian dengan mereka," katanya.

Sumber : http://www. bharian. com/