Jumaat, 18 Disember 2009

Mengekang tabiat merokok

Oleh Shukri Matt Ali

am@hmetro.com.my

BAHAYA merokok tidak hanya membabitkan penghisapnya, tetapi juga mereka yang menyedut asap yang dihembus atau berada dalam lingkungan penghisap rokok. Apabila merokok sudah menjadi ketagihan dalam kalangan remaja terutama mereka yang masih bersekolah, bagaimana tindakan ibu bapa untuk menghalang tabiat yang sudah jadi ketagihan itu?

Ikuti 10 perkara berikut yang boleh dijadikan bimbingan sekeluarga:

· Jadikan diri untuk dicontohi.Ibu bapa yang tidak merokok menjadi model yang kuat bagi anak kerana kajian mendapati anak akan mengikut jejak ibu bapa yang suka merokok.


· Jadikan rumah sebagai zon tiada asap rokok. Jika anda kaki merokok, mempunyai kawan atau saudara-mara yang merokok, elakkan daripada mendedahkan anak kepada asap rokok.Dianggarkan hembusan asap perokok menyebabkan kira-kira 3,400 kematian akibat barah paru-paru dan 22,700 hingga 69,600 kes kematian penyakit jantung setiap tahun dalam kalangan orang dewasa yang tidak merokok di Amerika Syarikat. Kanak-kanak akan terdedah kepada risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit lelah dan jangkitan telinga manakala bayi pula lebih kepada sindrom kematian kejutan bayi. Kesan buruk asap rokok yang dihidu orang lain adalah serius dan tidak akan berkurangan.


· Berusaha berhenti merokok. Jika seseorang perokok cuba berhenti merokok, anda tidak sendirian. Sebanyak 70 peratus perokok berazam untuk berhenti merokok, tetapi hanya lima peratus yang berjaya berbuat demikian dalam tempoh yang lama. Berusahalah untuk berhenti demi kesihatan diri sendiri dan ahli keluarga. Sokongan ahli keluarga turut membantu kerana apabila mereka berasa betapa sukarnya bagi anda berhenti, ia mungkin mempengaruhi mereka untuk tidak merokok.

· Jangan merokok di depan anak termasuk dalam kereta. Sejumlah 77.6 peratus rakyat Amerika Syarikat tidak menghisap rokok dalam kenderaan ketika bersama keluarga. Tindakan sedemikian menjadikan kereta sebagai zon bebas asap rokok dan akan melindungi penumpang termasuk anak.

· Mendidik anak supaya tidak terpengaruh dengan iklan media. Satu cara ialah mengurangkan pendedahan anak terhadap iklan rokok menerusi televisyen. Satu laporan Kerajaan Persekutuan Amerika Syarikat merumuskan iklan merokok dalam filem menyebabkan remaja mula merokok dan filem berkaitan remaja pula mendorong kira-kira 200,000 remaja menjadi perokok baru setiap tahun.

· Maklumkan kepada anak mengenai risiko kesihatan akibat merokok. Ibu bapa perlu memaklumkan kepada anak remaja atau dewasa mereka merokok akan memberi kesan terhadap keupayaan mereka termasuk kesan negatif dalam jangka panjang terhadap kesihatan dan penampilan diri.

· Kenali rakan anak. Dorongan rakan sebaya adalah faktor kuat yang mempengaruhi tindakan remaja untuk merokok, minum alkohol dan mengambil dadah. Ibu bapa perlu tahu jika anak berkawan dengan mereka yang merokok. Galakkan mereka menjadi model tidak merokok agar dapat diikuti rakan sebaya dan anak lain dalam keluarga.

· Dengar dengan teliti pandangan anak. Apabila ibu bapa mewujudkan suasana dalam rumah yang mendorong perbincangan dan perbahasan sesuatu topik, ia membolehkan anak belajar dan memahami fakta, berdepan dan menyelesai masalah supaya mereka dapat hidup bebas daripada rokok.

· Bina kemahiran membuat keputusan awal. Menerusi amalan membuat keputusan sejak peringkat awal, anak akan berupaya membuat pilihan bijak apabila berdepan dengan perkara yang penting seperti merokok.

· Beri dorongan kepada mereka untuk segera berhenti merokok. Manusia boleh menambah jangka hayat mereka tanpa perlu merokok. Berhenti merokok juga adalah keputusan yang dapat menyelamatkan nyawa. Bukan mudah berbuat demikian, tetapi setiap langkah percubaan untuk berhenti merokok perlu dianggap sebagai suatu kejayaan.

Sumber : http: //www.hmetro.com.my/

SUKAN SEA MELABUHKAN TIRAINYA

Pertunjukan bunga api mengakhiri penutup Sukan SEA XXV Laos yang dibuat penuh gemilang di Vientiane, malam tadi dan akan membuka tirainya semula di Jakarta, Indonesia pada 2011

JUMPA LAGI DI INDONESIA

VIENTIANE – Edisi ke-25 Sukan SEA melabuhkan tirainya, semalam dengan meninggalkan kenangan terindah buat Malaysia yang bukan saja melepasi sasaran pingat, malah merampas kembali mahkota sukan paling berpengaruh, bola sepak selepas 20 tahun.

Di Stadium Utama Kompleks Sukan Nasional, upacara penutup Temasya 2009 berlangsung gilang gemilang dan penuh meriah, semeriah kontinjen Malaysia meraih kejayaan meraih 40 pingat emas, sekali gus mengatasi sasaran 30 hingga 35 emas yang ditetapkan Majlis Sukan Negara (MSN).

Walaupun pungutan 40 emas, 40 perak dan 59 gangsa sekadar meletakkan kita di tangga keempat di belakang Thailand (86-83-97), Vietnam (83-75-57) dan Indonesia (43-53-74), namun keseluruhannya ia masih pencapaian terbaik kontinjen negara dengan mengambil kira jumlah atlet dan acara yang disertai.

Malaysia menghantar 383 atlet untuk bertanding dalam 21 jenis sukan, dan tiada satu pun daripada acara yang kita sertai pulang tanpa sebarang pingat, sekurang-kurangnya gangsa.

Sebelas daripada 21 sukan yang ditandingi Malaysia berjaya menuai emas. Akuatik mengetuai senarai penyumbang terbanyak dengan 15 emas (sembilan renang, enam terjun), olahraga enam, karate enam, silat empat, wushu tiga, badminton dua, tinju dua, manakala memanah, taekwondo dan bola sepak masing-masing satu emas.

Ada banyak sejarah tercipta di Laos sepanjang 10 hari Temasya berlangsung - bola sepak merangkul emas pertamanya sejak 1989, tinju memenangi pingat emas pertama di luar Kuala Lumpur, badminton merampas gelaran berpasukan wanita dalam tempoh 34 tahun dan renang mengulangi pencapaian terbaik di luar Kuala Lumpur dengan meraih sembilan emas.

Walaupun kemenangan bola sepak negara menjadi tajuk perbualan sebahagian besar wartawan di Laos, malah mendapat perhatian luar biasa daripada seluruh rakyat Malaysia, namun hakikatnya akuatik menjadi penyumbang emas paling gemilang buat kontinjen negara.

Bukan saja ada 15 emas terhasil di kolam renang - sembilan dari renang, enam lagi dari acara, malah keseluruhannya, ada 15 rekod kebangsaan dipecah perenang negara, diketuai Daniel Bego, yang menjadi pemenang pingat emas lelaki terbanyak Sukan SEA XXV.

Malah, perenang kelahiran Sarawak itu turut memecah empat rekod Temasya, empat rekod kebangsaan (individu) dan dua rekod berganti-ganti kebangsaan.

Semalam, lebih 20,000 penonton membanjiri Stadium Utama sejak awal petang untuk menyaksikan upacara penutup yang disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri Laos, Somsavat Lengsavad, yang juga pengerusi Jawatankuasa Pengelola Sukan SEA XXV.

Upacara bermula dengan persembahan pancaragam daripada polis Laos, diikuti persembahan oleh penyanyi terkenal 11 negara, yang mana Malaysia diwakili Shafinaz Selamat.

Sejurus semua kontinjen memasuki stadium dan mengambil tempat masing-masing, Somsavat berucap bagi pihak tuan rumah, diikuti upacara menurunkan bendera Laos dan bendera Sukan SEA dilakukan.

Bendera Sukan SEA kemudian diserah kepada tuan rumah Sukan SEA 2011, Indonesia yang diwakili oleh Menteri Sukan, Andi Alifian Mallarangeng. Sejurus bendera bertukar tangan, pertunjukan kebudayaan Indonesia mengambil alih kehangatan stadium, diselang seli dengan pertunjukan kebudayaan Laos.

Stadium Utama bermandikan cahaya penuh warna warni, sekali gus menjadi penutup paling sempurna buat edisi ke-25 Sukan SEA, yang berlangsung lancar dan bebas daripada sebarang kontroversi.

Walaupun baru semalam Sukan SEA XXV ditutup, namun semua 11 negara bertanding sudah bersiap sedia untuk menghadapi temasya yang dijangka lebih mencabar dan kompetitif di Indonesia, yang mana tuan rumah menjanjikan 37 jenis sukan akan dipertandingkan - 12 sukan lebih banyak daripada di Laos.

Malah, edisi ke-26 Sukan SEA juga mampu memberi cabaran tambahan kepada negara-negara yang mengambil bahagian kerana ia akan diadakan di empat wilayah berbeza - Semarang, Bandung, Jakarta dan Palembang.

Khop Chai (Terima Kasih) Laos kerana memberikan pengalaman yang cukup menarik dan istimewa sepanjang 9-18 Disember ini, Sampai Jumpa lagi di Indonesia.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/

Kerajaan Diminta Selaras Definisi, Data Kemiskinan Di Malaysia


KUALA LUMPUR, 18 Dis (Bernama) -- Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat meminta kerajaan menyeragamkan definisi dan pangkalan data kemiskinan bagi memudahkan kementerian itu melaksanakan tugas memberi bantuan kepada golongan sasar.

Menterinya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata definasi kemiskinan yang ada kini berbeza-beza antara satu kementerian dengan kementerian yang lain.

"Sekarang ini definisi kemiskinan berubah-ubah mengikut kementerian dan data kemiskinan Jabatan Kebajikan ada, ICU (Unit Penyelarasan Pelaksanaan) ada, untuk Orang Asli ada, kementerian lainpun ada dan syor kita biar ada satu sahaja pengkalan data dan definisi untuk yang miskin," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata saranan itu termasuklah penyelarasan kepada definisi keluarga miskin tegar iaitu berpendapatan RM440 ke bawah, definisi keluarga miskin pula iaitu berpendapatan RM750 ke bawah manakala definisi keluarga berpendapatan rendah pula iaitu yang mempunyai pendapatan RM2,000 ke bawah.

"Setakat ini di bawah data e-Kasih kita mempunyai 49,413 keluarga miskin tegar, 68,033 keluarga miskin dan 2.1 juta keluarga berpendapatan rendah," katanya.

Beliau berkata kini kementerian itu akan memberi fokus kepada soal menghapuskan keluarga miskin tegar dengan memberi bantuan kebajikan, perumahan dan peluang pekerjaan keusahawanan.

"Kita jangka dapat mengeluarkan golongan miskin tegar daripada belenggu hidup mereka pada akhir 2010. Kita ada 18 agensi di bawah kementerian untuk membantu golongan ini dari segenap sudut," katanya.

Sumber : http://www.bernama.com/