Jumaat, 8 Januari 2010

Kenyataan Rasmi Istana Negara Berhubung Isu Penggunaan Nama Allah

SEBAHAGIAN jamaah berhimpun mengadakan perhimpunan secara aman membantah penggunaan Kalimah Allah di dalam Herald-The Catholic Weekly selepas menunaikan solat Jumaat di perkarangan Masjid Negara, Kuala Lumpur. 8 Januari.
AHLI-AHLI Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia sepakat bagi menyampaikan deklarasi keharmonian hubungan antara agama mengenai isu pengunaan nama Allah selepas solat Jumaat di Masjid Jamek Kg. Baru, Kuala Lumpur, 8 Januari.

Adalah dimaklumkan bahawasanya Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah mengambil perhatian serius terhadap isu penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald-The Catholic Weekly oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sehubungan itu Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menitahkan semua pihak agar sentiasa menghormati kesucian ajaran dan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia.

Bagi menjamin suasana aman dan harmoni di antara penganut yang berlainan agama, maksud dan rujukan kalimah Allah dalam konteks umum hendaklah menepati sifat yang ditetapkan oleh Islam kerana amalan ini sekian lama telah diterima baik oleh semua penganut agama lain di Malaysia.

Baginda amat berharap agar semangat perpaduan dan hormat menghormati antara kaum dan agama yang menjadi tunjang kekuatan negara ini sentiasa dijaga.

Memandangkan pihak kerajaan sedang mengambil langkah-langkah yang perlu berbangkit daripada keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini, maka Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga turut menzahirkan harapan baginda agar semua pihak terutama orang Islam agar bertenang.

Baginda juga menitahkan agar semua pihak saling menghormati semua tempat ibadat tanpa mengira agama.

Istana Negara,

Kuala Lumpur

8 Januari 2010

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ANTARA GILA BEKERJA DENGAN GILA KERANA KERJA

Gila bekerja, bukan jadi gila kerana kerja
Oleh : Sri Diah

Agak menggerunkan melihat hampir 400,000 rakyat Malaysia mendapatkan rawatan sakit jiwa!

Sesekali emosi kita pernah juga terganggu. Ada banyak sebab, antaranya kecewa dan stres. Pernah juga rasa seperti ingin memandu kereta sesuka hati, mahu langgar siapa sahaja! Pernah juga rasa seperti mahu tempeleng semua orang. Atau ada juga rasa mahu tulis apa sahaja, lepaskan geram dalam hati.

Namun semua itu tidak kita lakukan. Kita tidak bertindak ikut suka hati. Kita tidak terajang orang. Kita tidak menulis menyakiti hati orang lain. Puncanya kita ada otak. Kita ada fikiran menentukan baik atau buruk.

Minda kita segera berfikir, bahawa berdosa itu hukumnya api neraka. Berdosa mungkin terlepas daripada hukum dunia. Tapi di akhirat tetap akan diadili. Alhamdulillah, dengan akal fikiran yang waras, kita layak dipanggil manusia, bukannya haiwan.

Statistik Kementerian Kesihatan pada 2009 menggerunkan kita apabila sebanyak 379,010 individu mendapat rawatan sebagai pesakit luar psikiatri di hospital kerajaan, berbanding 324,344 pada 2007. Baca sekali lagi... hampir 400,000 orang!

Jika beginilah jumlahnya kita takut hendak keluar rumah! Ini ditambah dengan pesakit-pesakit jiwa akhir-akhir ini yang semakin meningkat disebabkan pelbagai punca yang masuk akal dan yang tidak masuk akal.

Hakikatnya ramai yang sakit jiwa angkara dunia politik yang tidak menentu. Ada juga terganggu fikiran akibat ekonomi yang semakin meningkat. Mungkin juga kerana masalah-masalah rumah tangga yang bercelaru, masalah rebut takhta yang kompleks dan rebut kuasa yang menjadi-jadi,

Selain jumlah pesakit jiwa yang berdaftar di atas ada juga kita tahu pesakit-pesakit mental yang tidak berdaftar. Rasanya jumlah ini lebih ramai daripada yang berdaftar. Mereka ada di sekeliling kita dan tidak mustahil dia jiran kita di rumah mahupun di pejabat.

Ia tergolong daripada mereka yang terlibat dengan penderaan pembantu rumah, berpekik dalam Parlimen atau Dewan Rakyat. Mereka yang bersidang di tempat tidak sepatutnya. Mereka yang berketayap, lebai, berserban dan berjanggut ala tok imam tapi menentang Islam.

Kejadian penggal kepala, tikam menikam, rogol, bunuh dan bakar mayat mangsa hanya dilakukan oleh mereka yang tidak waras dan berjaya digoda syaitan laknatullah. Kita sedekahkan al-Fatihah untuk yang telah pergi. Termasuk arwah datuk saya yang menjadi mangsa pembunuhan kejam. Dan sah memang orang itu gila ketika melakukan perbuatan itu!

Saya tidak salahkan si gila yang menikam datuk saya itu. Orang kelilinglah yang patut membantu si gila supaya tidak menjadi lebih gila. Bantu dia supaya bertenang. Bantu dia supaya dia boleh keluar daripada masalahnya.

Sekarang ini ramai orang yang nampaknya lebih suka membantu orang gila menambahkan kadar gilanya. Ramai orang tidak mahu menolong memulihkan orang gila, takut kita jadi lebih gila daripada si gila itu.

Memang perkataan ‘gila’ adalah satu ungkapan hodoh. Ungkapan itu tidak sesuai digunakan untuk pesakit-pesakit jiwa dan memberi gambaran seorang yang ganas dan berbahaya. Sebabnya ada orang gila yang boleh pulih dan sembuh seperti sediakala.

Sindrom kegelisahan (neurosis), penyakit kepiluan (depression) dan psikosis biasanya akan melepaskan si tertuduh daripada dikenakan tindakan. Namun semua itu sudah terlambat setelah ada orang yang telah menjadi mangsa. Ini bermakna telah berlakunya penganiayaan dan pembunuhan.

Sebaliknya pula kita seronok melihat ramai orang yang gila dan terus gila dengan pencapaiannya. Mereka muncul dengan idea gila-gila yang memang relevan dengan kehendak semasa. Mereka terus maju meneroka pelbagai bidang yang belum ramai orang kita menjadi heronya.

Memanglah idea gila sungguh apabila dua tokoh korporat tempatan Datuk Seri Tony Fernandes dan Datuk Kamaruddin Meranum kini secara peribadi dalam proses akhir untuk membeli kelab bola sepak Liga Perdana England, West Ham. Bravo Datuk!

Dan satu lagi idea gila anak muda, SM Faisal SM Nasimudin dan syarikatnya apabila berunding dengan pengeluar kenderaan mewah dari Jerman, Brabus GmbH (Brabus) untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat pengedaran Brabus di Asia.

Nah, kalau nak betul-betul gila, berniaga dan bekerjalah bersungguh-sungguh seperti mereka!

Sumber : http://www.sinarharian.com.my/