Jumaat, 9 Mac 2012

SELAMAT BERSARA WAHAI KEKANDAKU ( KHAS BUAT PUAN JAMILAH SALIM)


KEKANDAKU ,
AKHIRNYA
TIBA JUA SAAT ITU
BIARPUN…
ANAK DIDIKMU
MASIH DAHAGAKAN ILMU…
BELAIAN MANJA SEORANG IBU.

RAKAN TAULAN
MASIH RINDUKAN BIMBINGAN…
TUNJUK AJAR SEORANG SIFU.

KEKANDAKU,
AKHIRNYA
KAUPERGI JUA
WALAUPUN TANPA RELA.

PERGIMU
SUATU KEHILANGAN
KERANA
KAU INTAN PILIHAN.

KEKANDAKU,
DI HARI PERSARAANMU
KUTITIPKAN DOA
MOGA KAU BERBAHAGIA
MENEMPUH ALAM BAHARU.

SMKTPPTM
9 FEBRUARI 2012

ISU SERANTAU : Demi hubungan erat, mesra rakyat


Di belakang ada batu
Luar pagar ada talam
Membilang dari Satu
Tanya khabar dengan salam


KITA bersyukur ke hadhrat Ilahi kerana pada pagi ini hasrat kolektif kita mewujudkan Sudut Malaysia atau Malaysia Corner di Universiti Indonesia berhasil.

Semoga usaha ini akan terus berkembang dengan program-program susulan agar Sudut Malaysia ini dilengkapi lagi dengan bahan-bahan tambahan sehingga ia mungkin menjadi sumber kajian dan penyelidikan.

Lahirnya idea ini adalah dari kawan-kawan yang berhimpun di Bukit Tinggi tanggal 23 September 2011 lalu dengan disusuli perbincangan di Kuala Lumpur. Sudut Malaysia di Universiti Indonesia ini diharapkan akan menjadi simbol kerjasama dan hubungan erat utama antara rakyat Malaysia dengan rakyat Indonesia.
'
Sumbangan buku-buku dan penerbitan bernilai RM50,000 ini adalah usaha awalan yang kecil tetapi insya-Allah dengan simpati dan kerjasama rakan-rakan lain nanti jumlah dan nilainya akan membesar dan berupaya memanfaatkan sasaran akademia lanjutan.

Kita berkumpul di Universiti Indonesia pagi ini bukan hendak berkata-kata mengenai hubungan dua hala Malaysia-Indonesia dari sudut Kerajaan dengan Kerajaan atau dalam kamus diplomasinya hubungan "G to G". Ini adalah kerana hubungan antara kedua-dua pemerintah itu memang sedia baik, intim dan terjamin. Pertemuan kemuncak tahunan antara Perdana Menteri dan Presiden serta mesyuarat Suruhanjaya Bersama Indonesia-Malaysia berfungsi secara berterusan.

Melalui sesi-sesi rasmi itu urusan pemerintah dengan pemerintah telah dan sedang melakukan apa yang terbaik sama ada menerusi isu tenaga manusia, pelajaran, kegiatan maritim, persempadanan mahupun di bidang- bidang lainnya.

Ada isu yang jaya diatasi, ada yang masih berbaki menunggu penyelesaian. Mereka yang suka melahirkan perasaan ala-Barat atas nama penentuan hak liberalisme lantas mengambil tindakan mengikut sentimen kumpulan sendiri. Berlakulah apa yang telah berlaku di Jakarta dan dilaporkan oleh media. Beberapa peristiwa cetusan politik kasar atau politik jalanan berlaku di sini dan mendapat hebahan serta liputan besar di Singapura dan Bangkok.

Di antara insiden-insiden ini ada yang telah menyulitkan Duta Besar Malaysia kerana ada orang yang buang sampah ke dalam kawasan kantornya. Ada yang jeritkan ayat-ayat kasar, ada pula yang buang bahan kotor. Macam- macam teori dan pendapat diketengahkan sehingga macam tampak wah, hubungan Indonesia - Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono dan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malaysia sudah cukup keruh dan merunsingkan. Tanggapan begitu tentu tidak tepat. Tentu tidak mencerminkan jati diri rakyat Indonesia-Malaysia sebenar. Sementara hubungan baik kerajaan dan kerajaan kedua- dua negara berterusan, sepak terajang kumpulan-kumpulan tertentu semacam memudarkan hubungan baik Malaysia-Indonesia melalui beberapa amalan politik jalanan serta kelakuan yang tidak begitu selari dengan dunia Melayu Nusantara yang pada satu ketika dulu terkenal identiti mereka dengan budi bahasa dan nilai-nilai murni. Tentunya juga perkembangan ini dilayani sesetengah pengamal media.

Entah bagaimana sifat-sifat yang berasaskan budi dan nilai-nilai murni itu agak mengecil di akhir-akhir ini sehingga ada pihak-pihak tertentu yang mengemukakan anggapan bahawa kononnya hubungan rakyat serumpun itu sudah menghilang dan tidak relevan lagi. Manakan ini boleh berlaku, sedangkan budi bahasa dan amalan nilai-nilai murni itu bukan sahaja terbilang dan dikenali dunia tetapi sesungguhnya merupakan bibit kehidupan yang mengenal keperibadian Islam dan ketimuran kita. Saya yakin pantun budi usang berikut masih diingati:

Diirik ialah padi
Diendang anak desa
Yang cantik ialah budi
Dikenang ialah jasa


ISWAMI

Saya tergolong kepada pihak yang masih meyakini budi dan jasa. Saya masih menyakini bagaimana nenek moyang kita merantau dan mengentalkan jasa melalui perjuangan asas kekitaan melalui bahasa, budaya dan keintiman melalui agama Islam. Susah payah mereka lantas memasyhurkan Indonesia. Susah payah mereka lantas menjayakan Malaysia. Sebab itulah kita tidak seharusnya biarkan golongan tertentu melahirkan lamentasi atau rungutan secara berterusan dalam hal ini kerana di akhir-akhir ini juga beberapa cabang komunikasi rakyat dengan rakyat sudah mula rancak dioperasikan semula.

Misalnya usaha-usaha dari badan bernama ISWAMI atau Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia-Indonesia menerusi seni budaya dan penulisan amat menggalakkan dan seharusnya diberi sepenuh sokongan.

Program-program rakyat seperti sentuhan budaya yang diadakan di Bukit Tinggi, Sumatera Barat tahun lalu masih dinilai sebagai yang paling produktif kerana buat pertama kalinya budaya rakyat serumpun tampak kembali aktif dengan jalinan mesra dan mendalam. Beberapa resolusi Bukit Tinggi itu telah kita manfaatkan dengan aktiviti-aktiviti susulan di Jakarta, Surabaya, Jokjakarta dan di lain-lain wilayah selain di Kuala Lumpur. Forum-forum rakyat, aktiviti seni budaya, penulisan rencana, buku dan penerbitan lain diteruskan demi menggiatkan dan terus menggerakkan mekanisme kasih dan prihatin antara satu sama lain.

Selain ISWAMI yang mempunyai wakil- wakil agensi berita seperti Bernama dan Antara, budayawan, seniman, penulis, jurnalis, pemimpin dan lain-lain, kita harus mewujudkan satu kumpulan yang lebih meluas penyertaannya agar rakyat dari semua lapisan dan kebolehan dapat bersama menjayakan kegiatan-kegiatan kita. Ini termasuk gerakan pelajar dan tenaga pengajar universiti, peniaga- peniaga yang telah berjaya akibat hasil hubungan baik Malaysia-Indonesia selama ini.

Hubungan rakyat dengan rakyat

Dalam persekitaran inilah hubungan rakyat dengan rakyat semakin dilihat penting dan amat relevan. Penting dan relevan kerana saluran hubungan inilah yang sebenarnya menentukan degupan jantung dan penentu kemanusiaan dengan rangkaian kehidupan yang tidak terbilang banyaknya. Yang hendak diperkatakan secara ikhlasnya kini ialah agar hubungan kemanusiaan ini beroleh berkat yang berkekalan. Walau apa pun yang disentuh antara pemerintah dan pemerintah tajuk atau topik yang melibatkan hubungan persaudaraan rakyat sesama rakyat kedua-dua negara tetap sama pentingnya di samping hubungan G to G atau K dengan K. Lantaran itulah ucapan ini diberi tajuk Demi Hubungan Erat dan Mesra Rakyat Malaysia-Indonesia.

Kalau saya ditanya: Negara manakah yang seharusnya paling ikrab dengan Malaysia? Saya akan lantas menjawab Indonesia. Bukan sebab Selat Melaka hanya 20 batu nautika dari Tanjung Tuan, Negeri Sembilan tetapi kedekatannya terbuhur erat lantaran bahasanya, adat istiadat dan adat resamnya, makanannya, budayanya dan agamanya. Barang siapa yang tidak tampak akan jurusan keintiman ini beliau dianggap boleh melihat tapi tidak nampak, boleh mencium tapi tidak terbau dan boleh berjalan tapi tidak sampai.

Tujuan utama

Tujuan utama yang terfikir oleh saya ialah bagaimana di kalangan rakyat Malaysia-Indonesia harus ada semacam hubungan istimewa yang sebenarnya terasas dan diasaskan semenjak berkurun-kurun lamanya? Di peringkat pemerintah dan pemerintah mungkin isu ini tidak timbul secara ketara lantaran wujudnya konstren atau hadangan perundangan, konvensi, triti, kenegaraan, nilai-nilai politik dan lain-lain yang harus dihormati.

Sebaliknya hubungan istimewa ini boleh dan berupaya diwujudkan oleh masyarakat kita dalam konteks menyelusuri tuntutan sejarah, budaya, kekeluargaan dan ekonomi. Malah boleh dan tepat jika dikatakan bahawa antara rakyat Indonesia dan Malaysialah yang paling tebal dan banyak kepentingan interaksi sebenar dari aspek-aspek tersebut.

Kita mesti mencari jalan baru bagaimana hubungan rakyat dan rakyat diperkukuh melalui saluran-saluran pilihan rakyat sendiri. Baik di Indonesia mahupun di Malaysia kita mempunyai cukup bilangan warga berfikir yang matang, serius dan sayang akan hubungan sesama rakyat. Saluran-saluran yang tampak oleh saya kini ialah melalui sejarah, bahasa, budaya, pelajaran, ekonomi dan beberapa topik lain yang boleh dibanjarkan sebagai gunung, dilalui sebagai jambatan.

Sejarah

Pengembara I-Ching menyebut dalam penulisannya semasa singgah berangguh di Palembang sekitar abad keenam AD bahawa alam Melayu (yang disebutnya sebagai Moloyu) itu luas - merangkumi Jawa, Palembang, Sumatera, Temasik, Pahang, Terengganu dan lain-lain. Jawa sebagai kuasa besar sebelum dan selepas Sri Vijaya, Zaman Sailendra di Sumatera, Raja Aditiavarman di Minangkabau, peranan Aceh sekitar 1243 dalam pengembangan agama Islam, urus niaga maritim melalui Melaka selepas Parameswara mengasaskan pusat pemerintahannya tahun1403; peranan Raja Kecil-Besar di Johor dengan orang Bugis; pewujudan Nagari Sambilan (Negeri Sembilan) oleh peradaban adat Perpatieh nan Sabatang amalan marantau orang Minang melalui Melaka dan Rembau dalam abad ke-13 dan 14 Masehi serta gelombang merantau pada zaman-zaman berikutnya.

Seterusnya kita boleh menyatakan peranan masyarakat Jawa di Johor, Selangor dan Perak; begitu juga transmigrasi orang Aceh, orang Mandahiling ke negeri Perak. Kuasa politik di Selangor, Johor dan Pahang begitu banyak dipelopori orang Bugis sehingga Perdana Menteri Malaysia sekarang boleh dikatakan masih tebal talian Bugisnya sebagaimana saya sendiri amat tebal tali kekeluargaan dengan Minangkabau hingga ke hari ini. Nisbah besar talian kekeluargaan Indonesia-Malaysia ini boleh dikatakan sebagai tali arus yang tidak kunjung pudar atau mengecil walau apa pun perkembangan lainnya.

Sejarah nasionalisme Melayu di Semenanjung amat rapat dengan perkembangan perjuangan pramerdeka dan pasca merdeka Republik Indonesia. Pada tahun 1950 foto Bung Karno dengan keluarganya menghiasi dinding-dinding rumah di Semenanjung sehingga beliau dan Hatta dianggap pemimpin proksi masyarakat ketika itu. Sesiapa yang masih memiliki edisi lama majalah Qalam atau Utusan Melayu 1950-an akan mengerti perihal ini. Lihat dan perhatikan Sangsakar merah putih Indonesia dan bandingkan dengan bendera UMNO yang berkibar kini di Malaysia. Tanpa keris dalam bulatan yang ada pada bendera UMNO itu sekali gus ia merupai sangsakar merah putih Indonesia.

Begitu rapatnya rakyat kedua-dua negara dalam perjuangan dan nilai hidup pada masa itu. Cuma soalnya siapa di kalangan kita yang mahu menyebarkan perihal ini? Seolah- olah kita tidak ambil pusing lagi akan asal-usul dan evolusi keakraban kita. Jika bukan kita di sini yang berperanan ke arah perspektif nyata ini, siapa lagi?

Generasi muda kini tidak ambil berat tentang sejarah kemanusiaan rakyat Malaysia-Indonesia kerana mereka sudah sebahagian besarnya dibelai oleh dunia baru mereka, oleh hak asasi universal, oleh internet, oleh media sosial dan oleh gurauan dan hiburan remaja mereka sendiri. Lagipun sekolah kita, universiti kita tidak lagi menghiraukan tentang kenusantaraan sebagaimana China amat serius mengurus pan-Sino cultural-political influence mereka.

Selepas Konfrantasi sekitar 1964, yang dicetuskan kecenderungan politik - bukan atas kemahuan rakyat di Indonesia, para pemimpin warisan kita bertungkus lumus berjuang memperbaiki hubungan. Sumbangan Tun Abdul Razak, Adam Malik, Jen. Moerdani, Jen. Suharto, Ghazali Shafie dan lain-lain tidak akan dilupai. Cuma pada hari ini apakah sistem peringatan yang sanggup kita lakukan agar generasi kini merasai terus keintiman ini? Justeru mesti ada beberapa saluran rakyat dan pemerintah yang terus menerus berusaha menghidupkan penghargaan terhadap aspek sejarah ini selain yang lain.

Budaya

Kedua-dua negara kita terjalin dengn talian dan amalan budaya yang sebenarnya amat erat dan intim. Budaya dalam konteks dan pengertian cara hidup ini telah dan masih berjalan berterusan hingga pada saat ini. Ini bukan setakat nyanyian, tarian dan lagu, bukan setakat dua tiga aspek culture itu sendiri. Budaya dalam pengertian cara hidup atau kehidupan harian amat penting dilihat sebagai intisari hubungan rakyat dengan rakyat. Persamaan kita bukan saja tepat dari segi rupa dan fizikal tetapi juga aspek-aspek hidup yang lain. Orang Minang jika bersantai ke Negeri Sembilan dia akan jadi seperti belut pulang ke lumpur - bahasa sama, makanan sama - sebenarnya bukan sekadar masakan patai jo jarieng, randang jo lamang; begitu juga jika orang Bugis dari Pahang atau Selangor yang pulang ke Sulawesi. Orang yang ziarah kembali ke Aceh dan sebagainya.

Orang Aceh kita di Perak, orang Jawa kita di Johor dan Selangor, rakan-rakan dari Banjarmasin boleh selesa di Selatan Perak. Dalam kehidupan orang Bugis, orang Jawa, orang Minang, orang Aceh, orang Banjar, orang Benkulu, Mendahiling dan puluhan etnik Melayu lain, sedia terjalin cara hidup yang sudah terasas kepada budaya usang turun-temurun mereka.

Baik budaya makan bergulai, tempeh goreng, samba lado, nasi lemak, rendang, atau kuih-muih lamang angek, pulut bersantan, kuih koci, atau fesyen pakaian bersongkok berkain sarong; baik bersenandung lagu lama dengan iringan tarian mak inang, joget, zapin, serampang laut, randai, rindin-barindin dan lain-lain - kesemuanya ada di Indonesia dan ada di Malaysia.

Samsaimun, Bing Selamat, S. Effendi digemari di Malaysia dahulu dan sekarang. P. Ramlee popular di sini dan juga di kepulauan Indonesia lainnya. Siti Nurhaliza senang di sini kerana mempunyai ramai peminat.

Penjalin utama ialah cara hidup yang sama yang kita amalkan. Daripada makanan hingga ke bahasa; daripada nama kampung hingga ke nama sungai - semuanya berumpun sama. Kuantan di Pahang ada sungainya di Sumatera, Kampar di Perak ada "Kampar"nya dekat ranah Minang; suku-suku masyarakat Negeri Sembilan semuanya berasal dari Minangkabau - dari Batu Hampar sampailah ke Payakumbuh, Adat Perpatih yang menjadi tali adat tradisional di Negeri Sembilan hampir 90% berasal dari Minangkabau. Hampir 75% suku masyarakat Melayu di Negeri Sembilan mengambil nama kampung atau wilayah asal mereka di Minangkabau.

Setiap kampung yang panggilannya "Parit" di Johor atau di Perak mengandungi populasi orang Jawa. Interaksi perkampungan dan cara hidup di Kalimantan dan Sabah serta Sarawak berjalan terus sehingga kampung-kampung sempadan bebas dikunjungi sekalipun jabatan imigrasi masing-masing mengejar formaliti masing-masing.

Aspek budaya atau jalinan cara hidup yang paling besar ialah terdapat, mengikut anggaran kajian mutakhir, tidak kurang 2.5 ke 3 juta pekerja asing di Malaysia. Dari angka itu sekitar 70 % terdiri daripada warga Indonesia. Kiriman pulang mereka pernah dianggarkan tidak kurang RM6bilion setahun. Sebahagian besar mereka menetap di Semenanjung, Sabah dan sedikit di Sarawak. Sebahagian mereka sudah menjadi penduduk tetap dan beroleh kerakyatan. Sebahagian besar juga tanpa status sah di sisi undang-undang, namun ada di kalangan mereka yang sudah menjadi kontraktor, peniaga berjaya, selain pekerja pembinaan bangunan, ladang sawit dan getah. Yang bersempadan dengan Sabah dan Sarawak menetap di sana lantaran sudah beranak pinak dan berkeluarga.

Keintiman & ekonomi

Tuntutan bidang-bidang ekonomi terbukti sebagai pemangkin banyak aspek dalam konteks talian intim kedua-dua golongan rakyat kita. Nilai import eksport AS$4.2 bilion setahun meletakkan import eksport Malaysia-Indonesia di tangga ke-10 dalam perbandingan dengan negara-negara lain. Perniagaan runcit serta pasar rakyat Chow Kit Road yang dulunya dikendalikan peruncit tempatan kini sudah diambil alih oleh warga dari sini. Kawasan bernama Balak Kong di Kajang, Jalan Jelatik di KL boleh dikatakan sudah rata-rata jadi kampung warga Indonesia.

(Sedutan ucap utama Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim sempena majlis pelancaran Sudut Malaysia di Universiti Indonesia, Jakarta)

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU EKONOMI : Carlos Slim kekalkan kedudukan teratas individu terkaya di dunia 2012


Bilionair dari Mexico, Carlos Slim mengekalkan kedudukan tempat teratas sebagai individu terkaya di dunia buat kali ketiga berturut-turut dalam senarai majalah Forbes baru-baru ini. Beliau memiliki anggaran kekayaan berjumlah AS$69 bilion (RM207 bilion).

Pengasas Microsoft Corporation, Bill Gates menduduki tempat kedua dengan anggaran kekayaan sebanyak AS$61 bilion (RM183 bilion).

Ahli perniagaan dari Amerika Syarikat (AS), Warren Buffett berada di tempat ketiga dengan anggaran kekayaan berjumlah AS$44 bilion (RM132 bilion).

Peniaga barang-barang mewah yang memiliki syarikat LVMH dari Perancis, Bernard Arnault masih kekal di tempat keempat dengan anggaran kekayaan berjumlah AS$41 bilion (RM123.41 bilion).

Empat individu teratas itu masih kekal sama seperti senarai Forbes pada tahun lepas.

Wanita paling muda dalam senarai itu ialah pengasas syarikat Spanx, Sara Blakely yang mempunyai anggaran aset berjumlah AS$1 bilion (RM3 bilion) hasil perniagaan pakaian pelangsing badan dan berada pada kedudukan 1,153. Beliau merupakan antara 104 wanita dalam senarai itu.

Pengasas Facebook, Mark Zuckerberg, 27, berada di tempat ke-35 dengan anggaran kekayaan berjumlah AS$17.5 bilion (RM52.67 bilion).

Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg berada pada tangga ke-20 dengan anggaran kekayaan sebanyak AS$22 bilion (RM66.2 bilion).

Seorang kerabat diraja Arab Saudi, Putera Alwaleed Talal al-Saud memiliki anggaran kekayaan berjumlah AS$18 bilion (RM54.18 bilion) berada pada tangga ke-29.

Menurut perangkaan Forbes, terdapat seramai 1,226 bilionair di dunia.

Sementara itu, Robert Kuok menduduki tangga ke-64 dengan anggaran kekayaan AS$12.4 bilion (RM37.32 bilion) diikuti Ananda Krishnan di tangga ke-93 yang dianggarkan mempunyai kekayaan berjumlah AS$9.9 bilion (RM29.79 bilion).

Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary menduduki tangga ke-344 dengan anggaran kekayaan sebanyak AS$3.3 bilion (RM9.93 bilion).

ISU PENDIDIKAN : STPM baharu mampu bentuk pembelajaran pelajar ala kampus


Oleh Norliza Abdullah
bhnews@bharian.com.my


ROMBAKAN semula sistem peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) untuk lepasan pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), memberi nafas baru kepada sistem pendidikan negara berasaskan peperiksaan oleh Kementerian Pelajaran, kendalian Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).

Sudah tiba masa sistem yang diperkenalkan sejak 1982 menggantikan Sijil Tinggi Persekolahan (STP) daripada Higher School Certificate (HSC) disemak semula berikutan jumlah calon yang mengambilnya semakin berkurangan.

Bermula pengambilan Tingkatan Enam Bawah sesi pengajian Mei 2012, MPM terus melaksanakan Sistem Baharu STPM iaitu sistem modular menggantikan sistem terminal sebelum ini.

Berbanding sistem terminal, pelajar akan menduduki peperiksaan selepas satu setengah tahun menjalani pengajian. Kaedah ini dilihat lebih menyukarkan kerana minda pelajar diuji bermula daripada tahun pertama sesi persekolahan.

Berbeza dengan sistem STPM baharu ini yang lebih mesra pelajar, pencapaian mereka dinilai menerusi tiga peringkat ujian bermula penilaian pertama hujung tahun sesi persekolahan Tingkatan Enam Bawah. Penilaian seterusnya pada Tingkatan Enam Atas dua kali.

Ketiga-tiga penilaian itu bersifat anjal kerana pelajar berpeluang memperbaiki keputusan peperiksaan dan peluang memperoleh keputusan cemerlang lebih cerah.

Penggubalan itu juga diharap dapat menarik lebih ramai lepasan SPM mengikuti pengajian melalui STPM dalam sistem persekolahan kementerian.

Menyedari pentingnya sistem penilaian lebih mesra pelajar itu, pelaksanaannya dapat mengurangkan kaedah lebih berorientasikan peperiksaan. Kumpulan pertama pelajar Tingkatan Enam Bawah akan menduduki peperiksaan secara rasmi kendalian MPN pada November ini.

Kumpulan ini juga akan menduduki peperiksaan kedua pada Jun. Tarikhnya pula akan ditetapkan MPM berdasarkan takwim persekolahan, manakala peperiksaan ketiga berlangsung pada November 2013. Penggubalan STPM baharu ini akan turut dibantu wakil daripada University of Cambridge Local Examinations Syndicate.

Pengambilan pelajar Tingkatan Enam Bawah bermula Mei ini juga adalah kohort pertama Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang akan dilaksanakan pada setiap penggal sepanjang tempoh persekolahan satu setengah tahun.

PBS pula, dilaksanakan dengan markah 20 hingga 40 peratus dan peperiksaan akhir berpusat mewakili markah 60 hingga 80 peratus untuk menentukan tahap kelulusan setiap calon.

Pelaksanaannya pula merangkumi tiga kategori nilaian iaitu kerja kursus, projek atau tugasan serta tugasan amali.

Gabungan keputusan terbaik bagi ketiga-tiga penggal ini akan menentukan pencapaian keseluruhan dalam STPM nanti. STPM baharu ini diharap dapat meningkatkan kualiti pelajar lepasan STPM sejajar matlamat Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Kementerian Pelajaran dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RM Ke-10).

Pengerusi MPM, Prof Datuk Dr Mohd Noh Dalimin, berkata penggubalan itu sejajar dengan sistem penanda aras berdasarkan peperiksaan yang memerlukan perubahan mengikut keperluan semasa.

Perubahan itu, kata beliau penting bagi memastikan pelajar dapat bersaing sejajar perkembangan pendidikan dan ekonomi setempat serta perubahan global.

Beliau berkata, PBS turut mengambil kira pelbagai elemen murni untuk melahirkan generasi lebih berdaya saing, sekali gus dapat melahirkan insan cemerlang dalam akademik dan pembangunan sahsiah.

“MPM yakin penggubalan semula sistem peperiksaan dengan modul terminal kepada sistem modula ini dapat menarik lebih ramai pelajar lepasan SPM meneruskan persekolahan secara rasmi pada peringkat STPM pula.

“Rombakan ini juga bagi menyangkal andaian sesetengah pihak peperiksaan ini (STPM) sukar lulus dan membebankan pelajar yang terpaksa menjawab soalan daripada sukatan mata pelajaran yang dipelajari sejak satu setengah tahun yang lalu,” katanya.

Rasionalnya, Mohd Noh berkata, penggubalan sistem STPM sedia ada kepada PBS bertujuan memberi pendedahan awal kepada pelajar mengenai sistem penilaian secara semester yang dipraktikkan dalam sistem pengajian di institusi pengajian tinggi (IPT).

Pendekatan awal ini, katanya memberi peluang mereka membiasakan diri dengan sistem berkenaan sebelum melangkah ke menara gading selaras dengan konsep Tingkatan Enam yang lebih dikenali sebagai program prauniversiti.

Pelaksanaan itu juga sesuai dengan usia pelajar yang sudah dewasa dan masing-masing boleh melakukan tugasan tanpa perlu mendapat pengawasan sepenuhnya daripada apa yang dipelajari dalam bilik darjah.

Beliau berkata, pelajar berpeluang membentuk satu kumpulan untuk melaksanakan tugasan luar bilik darjah. Usaha murni ini juga dapat meningkatkan kemahiran kepemimpinan dalam kalangan pelajar dan membolehkan mereka bekerjasama dalam satu pasukan.

Katanya, sistem persekolahan berkenaan secara tidak langsung dapat membentuk senario pembelajaran seperti di dalam kampus sebelum mereka meninggalkan bangku sekolah dan meneruskan pengajian pada peringkat lebih tinggi.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PERKHIDMATAN AWAM : Gaji, COLA naik


Oleh Johari Ibrahim dan Haika Khazi
bhnews@bharian.com.my


PM umum pemansuhan SBPA, Sistem Saraan Malaysia ditambah baik

PUTRAJAYA: Berita gembira buat 1.4 juta kakitangan awam apabila kerajaan semalam mengumumkan pelarasan gaji tujuh hingga 13 peratus bagi semua gred penjawat awam, selain kenaikan Elaun Sara Hidup (COLA).

Dalam pengumuman yang disiarkan secara langsung melalui TV1 dan TV3, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak turut mengumumkan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang diperkenalkan 1 Januari lalu tetapi banyak menimbulkan kontroversi, dibatalkan.
Kerajaan memutuskan penggajian kakitangan awam dikekalkan di bawah sistem Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang akan ditambah baik.Pelarasan gaji berdasarkan Jadual Gaji Matriks (JGM) SSM itu menyaksikan Kumpulan Pengurusan dan Profesional serta Pelaksana Gred 1 hingga 54 menikmati pelarasan sebanyak 13 peratus.

Gred Utama dan Gred Khas C, B dan A akan menikmati pelarasan sembilan peratus, Turus III dan II (lapan peratus) dan Turus I serta Ketua Setiausaha Negara (tujuh peratus).

Selain itu, kadar COLA bagi kawasan B (di antara bandar dan pedalaman) dinaikkan daripada RM200 kepada RM250 sebulan, manakala untuk kawasan C (pedalaman) daripada RM100 kepada RM150.

Pelarasan gaji itu berkuat kuasa 1 Januari lalu yang mana penjawat awam akan menerima gaji tertunggak. Difahamkan, gaji baru akan dibayar sama ada akhir bulan ini atau bulan depan.

Ia antara tujuh keputusan diumumkan Perdana Menteri pada perhimpunan khas Penjawat Awam Bersama Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) yang dihadiri 15,000 penjawat awam, semalam.

Najib berkata, kerajaan faham SBPA mengundang keresahan, terkilan dan perasaan tidak puas hati dalam kalangan penjawat awam walaupun ia komited untuk mempertimbangkan semakan semula, pelarasan gaji atau satu bentuk saraan baru bagi menggantikan SSM pada tahun ini.

“Sebagai kerajaan yang merasai denyut nadi mereka (penjawat awam), sebagai kerajaan yang mendengar keluh kesah penjawat awam menerusi wakil mereka, CUEPACS, maka kita mengambil keputusan pada 12 Januari lalu supaya struktur saraan baru yang diperkenalkan, dikaji semula,” katanya.

Perdana Menteri berkata, keputusan yang diambil kerajaan itu adalah berdasarkan kepada saranan CUEPACS berkaitan saraan penjawat awam serta implikasi kewangan kerajaan yang mungkin terbabit.

“Anggota perkhidmatan awam adalah tiang seri keramat kerajaan, sebaik mana pun dasar digubal, betapa manfaat pun dasar digubal, ia tidak akan bermakna jika pelaksanaannya tidak berkesan atau tidak cekap (kerana) peranan penjawat awam sebagai pelaksana dasar adalah amat penting,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan peka dan prihatin dengan isu saraan yang dibangkitkan oleh penjawat awam yang menyaksikan semakan semula gaji perkhidmatan awam secara berkala dan yang terakhir dilakukan pada 2007 membabitkan kenaikan gaji antara 7.5 peratus hingga 35 peratus.

Najib berkata, dalam membuat keputusan, kerajaan perlu memikirkan langkah terbaik yang perlu mendahulukan kepentingan rakyat, tetapi pada masa sama faktor lain terutama keupayaan kewangan kerajaan, tidak diketepikan.

“Kerajaan amat mengharapkan kefahaman dan kerjasama penjawat awam untuk bersama-sama mengharungi dan mendepani cabaran ekonomi global yang tidak menentu walaupun kita telah berjaya mengeluarkan negara daripada gelora ekonomi global," katanya.

INFO: Keputusan lain yang diumumkan Perdana Menteri

Penubuhan suruhanjaya dianggotai oleh semua pihak berkepentingan mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam Malaysia yang bukan saja membabitkan saraan, tetapi juga rupa bentuk perkhidmatan awam yang diperlukan negara pada masa depan.

Struktur gaji SSM akan diubah suai daripada Jadual Gaji Matriks kepada Jadual Gaji Minimum-Maksimum dengan kadar kenaikan gaji tahunan (KGT) bagi gred 1-54 ditetapkan di antara RM80 hingga RM320 mengikut gred. KGT bagi JUSA dan ke atas kekal menggunakan KGT SSM dengan pelarasan ikut peratus ditetapkan.

Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK), Bayaran Insentif Wilayah (BIW), Bayaran Insentif Pedalaman (BIP) dan Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (BISP) dikekalkan.

Kerajaan mengekalkan keputusan penambahbaikan laluan kerjaya bagi guru berasaskan prinsip ‘time-based’ Pegawai Perkhidmatan Pendidikan seperti diumumkan dalam Bajet 2012.


Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU BAHASA : Peserta Malaysia, Afghanistan juara PABM


Oleh HASHNAN ABDULLAH dan NAZMIL NASIRUDDIN
pengarang@utusan.com.my


PUTRAJAYA 8 Mac - Peserta Afghanistan, Sebghatullah Qazizada dinobatkan sebagai juara Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2012 bagi kategori antarabangsa yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini malam ini.

Peserta dari Malaysia, Fathiah Ibrahim pula muncul juara kategori nusantara pada pertandingan peringkat akhir yang melibatkan lapan peserta.

Hadiah kemenangan bagi kedua-dua kategori itu disampaikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada majlis tersebut.

Turut hadir, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Kedua-dua johan pertandingan peringkat akhir itu membawa pulang hadiah wang tunai RM15,500, Piala Perdana Menteri, piala pusingan, piala iringan, hadiah dan sijil.

Naib johan kategori antarabangsa dimenangi oleh Polina Matveychev dari Rusia manakala tempat ketiga menjadi milik peserta Latvia, Elena Vorobyeva.

Bagi kategori nusantara, peserta Brunei, Dayangku Mumtazah Pangeran Md. Jaafar memenangi tempat kedua manakala tempat ketiga jatuh ke tangan Wahyudi dari Indonesia.

Mereka masing-masing membawa pulang hadiah wang tunai RM9,300 dan RM6,200 beserta piala iringan, hadiah dan sijil untuk tempat kedua dan ketiga bagi setiap kategori.

Pertandingan peringkat akhir malam ini menyaksikan lapan peserta iaitu dari Malaysia; Indonesia; Brunei; Rusia; Moldova; Jepun; Afghanistan dan Latvia mempamerkan kemahiran berpidato masing-masing.

PABM pada edisi keenam itu menyaksikan penyertaan 69 peserta daripada 64 negara.

Sebghatullah ketika ditemui berkata, dia langsung tidak menduga untuk dinobatkan sebagai juara kerana persaingan kali ini begitu sengit.

"Terima kasih kepada tenaga pengajar dan rakan peserta yang sama-sama berusaha untuk pertandingan kali ini," katanya.

Sementara itu, Fathiah berasa begitu bersyukur dengan kemenangan tersebut dan akan terus berusaha untuk memartabatkan bahasa Melayu.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Nafas baru bagi tingkatan enam


Oleh RADHUAN HUSSAIN
utusanterengganu@utusan.com.my


KUALA TERENGGANU 8 Mac – Pentaksiran baharu Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan pendekatan sistem modular yang bakal dilaksanakan tahun ini mampu menarik lebih ramai pelajar memasuki tingkatan enam.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, selama ini, ramai pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memilih untuk ke kolej matrikulasi serta kolej-kolej swasta untuk menyambung pengajian mereka.

Beliau memberitahu selama ini ramai yang terus memasuki kolej-kolej seumpama itu yang lazimnya menawarkan pelbagai bentuk pinjaman selain biasiswa serta kemudahan pembelajaran seperti komputer riba.

Jelasnya, sistem modular yang akan dilaksanakan menyediakan peperiksaan pada setiap penggal berbanding hanya satu peperiksaan pada penggal akhir sekarang. Ini akan membantu meringankan beban pelajar.

“Ia memberi lebih banyak kelebihan kepada pelajar tingkatan enam termasuk membantu mereka mengulang semula subjek yang diambil pada peperiksaan sebelumnya.

“Kita harap lebih ramai pelajar memasuki tingkatan enam mulai tahun ini berikutan pelaksanaan sistem pentaksiran baharu STPM ini.

“Bagi tujuan itu, kita akan jemput wakil CA (Cambridge Assessment) bagi memantau pelaksanaan sistem baharu ini untuk mengekalkan standard antarabangsa,” katanya.

Beliau menyatakan perkara itu kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) kali ke-6 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tok Jiring dan majlis Anugerah Kecemerlangan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2011 di sekolah itu di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd. Rahman; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Muhamad Ramli Nuh; Timbalan Pengarah Pelajaran negeri, Hashim Mohd. Din dan Pengetua SMKA Tok Jiring, Engku Mariah Syed Ahmad Al-Idrus.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/