Rabu, 22 Disember 2010

ISU SOSIAL : Remaja lari dari rumah

Oleh: DR. KHAIDZIR ISMAIL

REMAJA lari dari rumah merupakan satu fenomena yang kerap kita baca dalam akhbar dan telah menjadi makin serius kerana setengah daripada mereka telah lari sehingga ke negara jiran. Ini berlaku sama ada di bandar atau pun luar bandar dan juga melibatkan remaja lelaki.

Terdapat beberapa sebab remaja lari dari rumah. Antaranya adalah keadaan di rumah dan latar belakang keluarga dan juga personaliti remaja itu sendiri. Sesetengah daripada remaja melarikan diri kerana tidak tahan dengan keadaan di rumah dan ada juga sesetengah mereka dihalau dari rumah.

Remaja lari dari rumah tidak mempunyai satu definisi yang khusus, namun, pelbagai definisi yang telah dinyatakan berasaskan penyelidik-penyelidik yang menjalankan kajian terhadap remaja lari dari rumah. Contohnya, Bailey et al. (1998) telah mendefinisikan remaja lari dari rumah adalah remaja yang melarikan diri dari rumah untuk sekurang-kurangnya satu malam tanpa kebenaran ibu bapa atau penjaga dan tinggal di lokasi atau kawasan yang tidak diselia seperti tinggal bersama orang asing, tinggal di pusat perlindungan, kawasan awam seperti taman atau bawah lebuh raya atau tinggal di bilik sewa. Zide dan Cherry (1992) telah membina satu tipologi remaja lari dari rumah atau remaja tanpa rumah berasaskan sebab mereka meninggalkan rumah. Antaranya adalah pertama, melarikan diri ke iaitu remaja yang sukakan cabaran dan kerap balik rumah, namun remaja ini akan terlibat dalam pelbagai kegiatan berisiko semasa meninggalkan rumah.

Kedua, melarikan diri dari rumah iaitu remaja meninggalkan rumah untuk mengelakkan daripada keadaan keluarga yang konflik dan tegang. Ketiga, dibuang keluar iaitu remaja yang dipaksa keluar daripada keluarga dan mempunyai sejarah masalah sekolah dan penjagaan. Keempat, ditinggalkan iaitu remaja ditinggalkan disebabkan keluarga tidak berupaya menyokong mereka dari segi kewangan

Gejala remaja lari dari rumah berlaku juga di kebanyakan negara, dijangkakan 1.6 juta remaja melarikan diri dari rumah di Amerika Syarikat setiap tahun (Walsh dan Donaldson 2010).

The Student Advisory Center (SAC) menjangkakan sekurang-kurangnya 600 hingga 700 kes remaja bawah usia 16 tahun lari dari rumah dilaporkan di Singapura (Yiu 2009). Di India sebanyak 47.22 remaja lari dari rumah (Khurana et al. 2004). Di Cameroon, remaja lari dari rumah telah berlaku seawal 11 tahun dan bilangan remaja lari dari rumah bertambah apabila mencapai 15 tahun (Matchinda 1999).

Di Malaysia, remaja lari dari rumah turut menjadi satu gejala sosial yang boleh menjadi serius sekiranya tidak dibendung atau dipantau. Media massa kerap melaporkan berita dan liputan tentang remaja lari dari rumah.

Gejala ini telah berlaku dalam semua lapisan masyarakat tanpa kira bangsa dan agama, maka isu ini menjadi permasalahan umum dalam masyarakat. Gejala lari dari rumah semakin membimbangkan masyarakat apabila gejala ini melibatkan anak remaja yang semakin kecil.

Kebanyakan remaja tidak suka kepada kawalan yang ketat dan dilayan sebagai kanak-kanak. Mereka suka kepada kebebasan dan ingin mencuba. Tetapi sebagai orang dewasa atau ibu bapa mesti membimbing dan mengawal dengan bijak anak remaja yang sedang dalam proses menjadi seorang dewasa. Ibu bapa perlu belajar menyayangi anak-anak mereka walaupun dalam keadaan yang sibuk.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU KUALITI MAHASISWA : SISWA MELAYU LEKEH ?

TIADA BEZA...kejayaan adalah hak milik individu tanpa mengira kaum, latar belakang atau status.

Kualiti siswa isu subjektif

Oleh Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my

Oleh Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my

SEJAK sekian lama mahasiswa Melayu dilemparkan pelbagai tanggapan negatif yang bukan saja mencalarkan maruah bangsa, malah mencacat celakan kredibiliti sistem pendidikan negara yang bertanggungjawab melahirkan graduan saban tahun.

Menolak ke tepi rasa tanggungjawab dan sensitiviti masyarakat, mereka dengan mudah memperlekehkan pencapaian graduan ini kononnya gagal bersaing, kelulusan hanya cukup makan selain terbabit dengan pelbagai gejala sosial.

Stigma itu bukan saja mewujudkan pelbagai persepsi negatif, malah bagai memperkotak-katikkan harga diri mahasiswa yang berjuang di menara gading demi segulung ijazah.

Persoalannya, benarkah mahasiswa Melayu begitu lekeh hingga mudah mengaku kalah?

Apakah ia agenda pihak tertentu yang sengaja mencari publisiti murahan demi melunaskan hajat masing-masing?

Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar, berkata bukan isu baru mahasiswa Melayu dilemparkan pelbagai tanggapan negatif.

Beliau berkata, sikap itu bukan saja boleh mencetuskan pelbagai masalah, malah menggugat sistem pendidikan negara yang telus memberi pendidikan tanpa mengira latar belakang individu.

“Sistem pendidikan negara tidak pernah membezakan antara satu sama lain, semuanya berhak menerima pendidikan setara. Malangnya ada individu tidak melihat kelebihan itu, malah lebih senang membuat propaganda sendiri.

“Mahasiswa Melayu diperlekehkan tanpa usul periksa. Tindakan ini tidak adil kerana bukan saja menjatuhkan maruah, malah memberi kesan kepada institusi, keluarga, masyarakat dan majikan.

“Ia tidak sepatutnya dipolitikkan kerana isu ini boleh menggagalkan usaha mencapai matlamat pembangunan jangka panjang,” katanya.

Isu prejudis terhadap mahasiswa Melayu sudah lama timbul antaranya membabitkan kuota kaum di universiti, pinjaman pendidikan dan penggunaan bahasa Melayu.

Ada juga tuduhan menyatakan mahasiswa Melayu memperoleh pelbagai keistimewaan hingga menjejaskan pencapaian di menara gading selain malas berfikir, teknik pembelajaran lemah serta mengamalkan budaya belajar di saat-saat akhir.

Mengulasnya, beliau berkata itu hanya persepsi semata - mata kerana pencapaian mahasiswa Melayu pada hari ini sangat mengagumkan setara bangsa lain tanpa memperoleh apa-apa keistimewaan.

Kualiti mahasiswa ini, katanya, bersifat subjektif dan tidak tertumpu kepada satu golongan semata-mata sebaliknya bergantung pada individu.

“Kualiti graduan Melayu lemah hanya persepsi dan khabar angin. Pencapaian graduan bersifat subjektif, ada cemerlang, begitu sebaliknya.

“Betulkan persepsi itu, buka minda dan lihat senario tanpa prejudis. Jika ada kelemahan, perlu diperbetulkan, bukan mengutuk demi kepentingan diri sendiri,” katanya.

Katanya, usaha melahirkan graduan yang menepati keperluan industri dan masyarakat bukan mudah dan menghadapi banyak.

“Ramai tidak melihat kesungguhan institusi, sebaliknya suka memperbesarkan isu remeh. Ini kerugian besar kepada anak bangsa kerana tidak mendapat sokongan padu masyarakat,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan majikan mengiktiraf kebolehan mahasiswa Melayu dan tidak timbul isu gagal bersaing.

“Ramai graduan Melayu membuktikan kecemerlangan dan menguasai pelbagai bidang pekerjaan atau berpendidikan tinggi.

“ Kemampuan graduan ini sudah lama diperakui hingga ke peringkat antarabangsa.
“Justeru, tidak wujud konsep diskriminasi pencapaian atau peluang berdasarkan bangsa, ia bergantung pada keupayaan masing-masing meraih kepercayaan majikan,” katanya.

Mengulas tindakan segelintir pihak menyalahkan institusi jika gagal melahirkan graduan Melayu cemerlang, beliau berkata, institusi bertanggungjawab menyediakan pelbagai peluang dan kemudahan, namun tidak menjamin kejayaan mereka.

“Apabila berlaku kemerosotan pencapaian, hanya universiti ditempelak dan dipersalahkan. Kami hanya menyediakan peluang, mahasiswa bertanggungjawab merencanakan masa depan.

“Justeru, berilah sokongan dan jangan memperbesarkan isu yang boleh mengganggu gugat masa depan generasi menara gading,” katanya.


INFO

Antara faktor utama mengapa masyarakat sering memandang serong pada pencapaian mahasiswa Melayu:

  • Kurang matang pemikiran.

  • Bersikap negatif dan memerlukan motivasi.

  • Berjaya apabila suasana terkawal tapi boleh berubah kepada positif atau negatif jika berlaku kejutan budaya.

  • Memerlukan banyak bantuan daripada persekitaran dan tidak pandai berdikari.

  • Belajar atau melakukan tugasan pada saat akhir, kurang peka, malas berfikir dan bersikap suka bertangguh.
  • Sumber : http : //www.hmetro.com.my/