Khamis, 11 Julai 2013

ISU SOSIAL : Perkukuhkan pendidikan keselamatan murid sekolah


Oleh : TAN SRI LEE LAM THYE

EKORAN  perbuatan jenayah yang kejam terhadap kanak-kanak seperti culik, penderaan, liwat, rogol dan juga pembunuhan, kita kini perlu lebih mendidik anak-anak bagaimana untuk melindungi diri mereka sendiri. Melindungi anak-anak daripada  keganasan adalah suatu komponen yang menyeluruh dalam membela hak mereka untuk hidup, membesar dan membangunkan potensi  diri.

Melindungi anak-anak daripada perbuatan jenayah adalah tanggungjawab semua. Ia bukan sahaja tugas pihak berkuasa tetapi masyarakat secara keseluruhannya harus turut memainkan peranan. Perlindungan ke atas anak-anak harus dimulakan oleh ibu bapa dari rumah. Ibu bapa perlu tahu di mana anak mereka berada sepanjang masa. Mereka perlu mendidik anak-anak bagaimana untuk respons kepada situasi yang berbahaya.

Ibu  bapa juga harus menasihatkan anak-anak mereka supaya berhati-hati terhadap orang yang tidak dikenali, mendidik mereka tentang keselamatan dan tindakan  yang perlu mereka lakukan apabila sesuatu insiden berlaku.

Sekolah boleh memainkan peranan yang penting di dalam hal ini. Saya mencadangkan pendidikan keselamatan kanak-kanak diperhebatkan di  sekolah rendah kerana mereka mudah terdedah kepada pelbagai risiko terutamanya apabila tidak dibekalkan dengan pendidikan tentang keselamatan.

Pihak polis dan pihak berkuasa lain juga boleh melaksanakan pelbagai langkah bagi memastikan perlindungan yang lebih baik  untuk kanak-kanak khasnya dan orang awam secara amnya. Langkah-langkah seperti rondaan kaki di kawasan yang berisiko tinggi harus diperhebatkan; kerap mengadakan sesi dialog dengan penduduk dan pertubuhan perniagaan bagi menyuarakan tentang isu-isu keselamatan serta mengadakan lebih banyak kempen pencegahan jenayah. Pihak berkuasa tempatan perlu mengenal pasti lebih banyak kawasan untuk dipasangkan kamera litar tertutup (CCTV) dan memberi lebih banyak perhatian terhadap pencahayaan yang baik di lorong-lorong dan simpang-simpang jalan yang gelap dan sunyi.

Memandangkan kadar jenayah masih serius dan kekerapan kebimbangan orang awam terhadap isu keselamatan, saya ingin menegaskan keperluan untuk mewujudkan konsep 'Masyarakat Selamat'. Definisi 'masyarakat selamat' adalah tempat di mana orang ramai tinggal, bekerja dan berekreasi dengan selamat dan sihat.

Selain memperbaiki kehidupan individu, masyarakat selamat dapat mewujudkan banyak manfaat bersama seperti jaminan keselamatan untuk orang ramai, mengurangkan kadar jenayah, meningkatkan produktiviti serta persaingan, mengurangkan kos penjagaan kesihatan dan mengurangkan  perbelanjaan sosial  yang  lain.

Penulis ialah Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF).


Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU PENGAJIAN TINGGI : Lebih 41,000 Calon Dapat Tawaran Ke IPTA Sesi 2013/2014


PUTRAJAYA : Seramai 41,573 calon berjaya mendapat tempat di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) untuk mengikuti program ijazah pertama bagi sesi akademik 2013/2014.

Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi, Prof Datuk Morshidi Sirat berkata, mereka dipilih daripada 68,702 permohonan.

"Seramai 24,489 atau 58.9 peratus adalah daripada aliran sains dan 17,084 (41.1) peratus lagi aliran sastera.

"Daripada jumlah ini seramai 28,280 calon wanita berjaya mendapat tempat di IPTA dan selebihnya lelaki," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Selain itu 49 calon Orang Asli turut menerima tawaran ke IPTA, 68 calon orang kelainan upaya, dan 1,515 atlet kebangsaan dan antarabangsa, katanya.

Morshidi berkata, pihak IPTA akan mengeluarkan surat tawaran rasmi kepadacalon yang berjaya mulai Jumaat.

Prestasi calon yang berjaya mengikut kaum adalah 30,903 (74.3 peratus) Bumiputera, 7,913 (19 peratus) Cina, 1,824 (4.4 peratus) India dan 933 (2.3 peratus) kaum-kaum lain, katanya.

Morshidi berkata, seramai 5,765 calon ditawar mengikuti program pengajian kompetitif iaitu perubatan (699), pergigian (119), farmasi (260), undang-undang (385), kejuruteraan kimia (953), kejuruteraan mekanikal (1,304), kejuruteraan elektrik dan elektronik (1,122) dan perakaunan (923).

Beliau berkata, kejayaan calon untuk memperoleh tempat di IPTA bergantung kepada susunan merit dan pemilihan program pengajian di IPTA yang dipohon.

"Jika merit calon tidak begitu tinggi dan memohon program pengajian kompetitif, berkemungkinan besar calon tidak terpilih untuk ditawarkan program pengajian dalam pilihan mereka," katanya.

Morshidi berkata selain itu, jika calon hanya memohon di IPTA yang popular, mereka akan menghadapi persaingan yang tinggi dan akhirnya tidak mendapat apa-apa tawaran daripada IPTA berkenaan.

Sementara itu, beliau berkata semakan keputusan permohonan ke IPTA bolehdibuat melalui laman web http://upu.mohe.gov.my, http://www.jpt.utm.my, http://jpt.uum.edu.my, https://jpt.unimas.my, http://jpt.ums.edu.my bermula Khamis, atau menghubungi talian hotline 03-8870 6767, Helpline 03-8870 6777, talian am 03-8870 6755/6766 atau menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dengan menaip UPU RESULT (no KP) dan SMS ke 15888.

"Calon-calon yang berjaya perlu membuat pengesahan setuju terima tawaran oleh IPTA dalam tempoh 10 hari iaitu pada atau sebelum 21 Julai. Pengesahan setuju terima tawaran dan surat tawaran boleh dicetak melalui laman web IPTA," katanya.

Mereka juga boleh datang ke Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi di Presint 5 untuk membuat semakan mulai hari ini sehingga 21 Julai.

Calon yang gagal boleh mengemukakan rayuan dalam tempoh 10 hari melalui e-Rayuan di laman web http://upu.mohe.gov.my mulai Khamis dan berakhir 21 Julai 12 tengah malam.

Katanya, keputusan pemilihan rayuan tertakluk kepada kekosongan tempat danrayuan dianggap gagal jika tiada sebarang jawapan diterima dari IPTA sehingga 30September depan.

Morshidi berkata, tarikh pendaftaran pelajar baharu ke IPTA ialah dari 1 sehingga 2 September. - BERNAMA