Selasa, 19 Julai 2011

ISU SOSIAL : Amalan 'boncengan gratis' dalam dunia akademik

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Nota Hujung :

Perkataan "bonceng" dapat diertikan sebagai menumpang atau turut serta dalam sesuatu hal tanpa mengeluarkan sebarang perbelanjaan, tenaga mahupun buah fikiran.

ISU PENDIDIKAN : Konsep Program Sekolah Dalam Hospital

Sekolah Dalam Hospital, satu konsep baru yang akan memberi manfaat kepada pelajar yang mempunyai kesakitan atau penyakit berpanjangan di hospital. Kini terdapat dua buah hospital yang telah memulakan sesi pembelajaran di dalam hospital iaitu Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Hospital Serdang. Seramai 16 guru telah dipilih berdasarkan beberapa kriteria untuk bertugas di bilik darjah hospital berkenaan.


Guru-guru yang telah dipilih itu perlu terlebih dahulu menjalani latihan selama sebulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dan Institut Pediatrik HKL bagi melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran asas untuk menangani kelompok pelajar yang mempunyai masalah kesihatan.


Sekolah Dalam Hospital (SDH) merupakan projek khas pembelajaran untuk pelajar yang dimasukkan ke hospital bagi menerima rawatan jangka panjang dan bertujuan mengatasi masalah keciciran pelajar yang ketinggalan sesi persekolahan apabila menerima rawatan untuk tempoh lama di hospital. Sesi pembelajaran SDH hanya akan fokus kepada subjek teras sahaja, iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains. Bagi pelajar yang tidak dapat hadir ke kelas di SDH, guru akan berjumpanya dan mengajarnya di bilik wad pelajar tersebut.


Program “Sekolah Dalam Hospital” ini memang tepat pada masanya memandangkan ramai pelajar yang ketinggalan pembelajaran di sekolah disebabkan oleh masalah kesihatan kini dapat diselesaikan malah dapat meningkatkan semangat mereka untuk terus belajar walaupun mereka jatuh sakit dan tidak dapat pergi ke sekolah.

Sumber : http : //www.mynewshub.com.my/

ISU KENAIKAN TARIF ELEKTRIK : Masa Untuk Berjimat-Cermat

Oleh Melati Mohd Ariff

Rencana dua siri ini menyentuh isu kenaikan tarif elektrik termasuk dari sudut kepenggunaan.

Ini bahagian akhir daripada dua bahagian.

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama) -- Kenaikan tarif elektrik yang diumum kerajaan berkuatkuasa 1 Jun lepas mungkin belum memberi banyak kesan kepada kebanyakan pengguna.

Bagaimanapun, mungkin sudah ada yang tidak lena tidur memikirkan cara untuk mengurangkan perbelanjaan dalam menjangkakan kenaikan harga barang dan perkhidmatan, ekoran kenaikan tarif elektrik itu.

Sikap yang positif ini dilihat amat perlu supaya tidak perlu menokok hutang yang mungkin sudah hampir mengelilingi pinggang.

Bagi mereka yang mempunyai keluarga besar, beban kewangan sudah pastinya berlipat ganda. Jika tersilap langkah dalam perhitungan berbelanja, alamat duit gaji atau upah yang diperoleh mungkin hanya cukup menampung keperluan sampai ke pertengahan bulan.

Mungkin ada juga yang baru dapat gaji sudah mengeluh wang yang diperoleh tidak mencukupi dan terpaksa berhutang, melayangkan kad kredit ketika membeli-belah atau mencari pinjaman peribadi daripada ceti haram atau ahlong!

ZON SELESA

Tidak dapat tidak, langkah yang perlu diambil ialah untuk mengubah suai perbelanjaan "menyediakan payung sebelum hujan" atau "beringat sebelum kena berjimat sebelum habis."

Namun, bagi sesetengah pihak, cakap mungkin lebih mudah daripada untuk melakukannya tambahan apabila membabitkan barang keperluan dan jika tidak mempunyai banyak pilihan.

"Pengguna telah berada dalam keadaan selesa sejak sekian lama kerana harga barang yang boleh dikatakan masih rendah disebabkan oleh pemberian subsidi kerajaan.

"Ketika itu, kerajaan masih mampu untuk menampungnya, jadi tidak ada masalah.

"Namun apabila kerajaan tidak dapat lagi menampung kerana jumlah yang ditanggung adalah besar, maka kerajaan perlu mengkaji semua pemberian subsidi itu," kata Mohd Yusof Abdul Rahman, Pengarah Komunikasi Kumpulan, Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) kepada Bernama di sini baru-baru ini apabila diminta mengulas isu semasa kepenggunaan berhubung kenaikan tarif elektrik dan kesan kepada pengguna.

PASARAN GLOBAL

Umum mengetahui Malaysia masih bergantung kepada import bahan makanan mentah.

Keadaan ekonomi yang tidak menentu di peringkat global berpunca daripada ketidakstabilan politik serta perubahan iklim di negara pengeluar bahan makanan mentah akan menyebabkan berlaku peningkatan harga.

"Memandangkan sebahagian besar daripada bahan makanan mentah adalah diimport, dalam kebanyakan keadaan kerajaan tidak dapat mengawal kedudukan harga barang. Hal yang sama juga berlaku kepada bahan api," kata Mohd Yusof.

Rakyat bukan sahaja perlu diperjelaskan tentang mekanisme pasaran dalam menentukan harga barang tetapi juga diberi kefahaman kesan kenaikan harga di peringkat antarabangsa kepada tanggungan subsidi.

"Dalam masa yang sama kerajaan perlu memaklumkan kepada rakyat tentang perancangan kerajaan bagi membantu golongan miskin dan yang berpendapatan rendah termasuk golongan berpendapatan pertengahan yang mempunyai banyak tanggungan apabila satu-satu subsidi itu dimansuhkan.

"Ini termasuk skim mewujudkan skim jaringan sosial yang mantap, penaiktarafan sistem pengangkutan awam yang baik dan bersepadu dan sebagainya," kata Mohd Yusof.

JANGAN HARAP SUBSIDI

Subsidi yang dikeluarkan kerajaan sebenarnya bertujuan untuk membantu golongan sasaran menikmati harga pada paras yang rendah, namun subsidi yang diberikan bersifat menyeluruh yang turut dinikmati oleh golongan berada dan warga asing yang menetap di Malaysia.

Keadaan itu, katanya, menyebabkan kerajaan terpaksa mengeluarkan peruntukan subsidi yang besar apabila berlaku perubahan harga bahan mentah di peringkat global.

Kerajaan menyediakan peruntukan RM23.7 bilion atau 14.6 peratus daripada perbelanjaan mengurus untuk keseluruhan subsidi tahun ini.

Bagi mengekalkan harga runcit petrol RON95, kerajaan terpaksa menambah peruntukan subsidi petroleum, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) sebanyak RM5.6 bilion daripada RM10.3 bilion kepada RM15.9 bilion.

Peruntukan subsidi minyak masak di bawah Skim Penstabilan Harga Minyak Masak juga ditambah RM700 juta daripada RM928 juta kepada RM1.6 bilion.

Untuk subsidi gula pula, meskipun harga bahan itu dinaikkan 20 sen Mei lalu, kerajaan masih menanggung subsidi gula sebanyak RM283 juta.

HEMAT BERBELANJA

Lazimnya bila menjelang musim perayaan pengguna akan berbelanja lebih daripada biasa. Ada yang merasa tidak lengkap berhari raya umpamanya jika tidak berpakaian baru dan menggantikan peralatan rumah.

Mohd Yusof berpendapat dalam menghadapi keadaan cabaran harga barang yang meningkat, pengguna perlu berhemat dalam perbelanjaan mereka.

"Buat perancangan perbelanjaan terlebih dahulu yang mengikut kemampuan.

"Kumpul wang untuk perbelanjaan musim perayaan pada awal bulan dengan menetapkan matlamat jumlah wang yang diperlukan semasa musim perayaan.

"Ini termasuk perbelanjaan membeli keperluan, makanan, perjalanan pulang ke kampung dan sebagainya," katanya.

Bagi umat Islam yang akan menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadan yang menjelang tiba, Mohd Yusof turut mengingatkan supaya mengelakkan pembaziran.

"Banyak berlaku pembaziran di bulan Ramadan termasuk ketika membeli juadah untuk berbuka puasa. Ingat untuk membeli mengikut keperluan sahaja.

"Jika mahu membeli barang keperluan, buat senarai untuk mengelakkan pembelian yang tidak perlu dan bawa wang yang setakat cukup untuk senarai barang yang disediakan," katanya.

SEDARKAN PENGGUNA

Sebagai sebuah pertubuhan kepenggunaan, Fomca, menurut Mohd Yusof sentiasa berusaha untuk memberi kesedaran kepada masyarakat pengguna di negara ini.

Ia termasuk menyedarkan mereka tentang peranan yang boleh dimainkan dalam menghadapi kenaikan harga barang.

Satu daripada usaha Fomca ialah Kempen Konsumer Kebangsaan yang diadakan dengan kerjasama Majlis Belia Malaysia, Majlis Kebangsaan Pertubuhan Wanita (NCWO), Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cupeacs) dan Petronas.

Mohd Yusof berkata tema kempen yang dilancarkan pada 2008 dan berakhir 2012 itu ialah "Perubahan Bermula Dengan Saya."

Fomca juga, katanya, turut mengadakan program jangkauan di peringkat komuniti.

Sebanyak 201 program seumpama ini diadakan di seluruh negara pada 2010 berbanding 171 program pada 2009.

Di samping itu, Fomca turut mengadakan kerjasama dengan Bank Negara Malaysia bagi program Celik Kewangan.

"Program ini diadakan disebabkan oleh masalah golongan eksekutif muda yang gagal menguruskan kewangan mereka sehingga ada yang diisytiharkan muflis.

"Menurut kajian hampir 50 peratus golongan muda yang diisytihar muflis adalah kerana kad kredit," katanya sambil menambah golongan muda ini mungkin terperangkap dengan penggunaan kad plastik ini ketika menuntut di institut pengajian tinggi lagi.

Ramai anak muda, katanya berbelanja mewah dengan kad kredit yang diberi ibu bapa dengan jangkaan mereka akan membayar hutang kad kredit apabila tamat pengajian dan menyandang jawatan tinggi.

"Malangnya ada yang menganggur walau pun sudah ada ijazah di tangan dan terperangkap dengan beban hutang kad kredit," katanya.

BUAT PERUBAHAN

Sesungguhnya pengguna di negara ini semakin perlu meneliti kemampuan kewangan mereka sebelum berbelanja.

Perancangan perbelanjaan dilihat sebagai penting bagi memastikan mereka hanya membeli barang yang benar-benar diperlukan.

Mereka juga perlu melakukan perubahan sebelum berdepan dengan kenaikan harga barang terutama menjelang musim perayaan.

Menanam sendiri sayur-sayuran termasuk menggunakan pasu bagi mereka yang tidak mempunyai kawasan bertanah mungkin dilihat remeh.

Bagaimanapun, jika ia dilakukan bersungguh-sungguh tidak mustahil usaha kecil ini jika diperluaskan dapat membantu mengurangkan perbelanjaan dan menyejukkan persekitaran.

Selain daripada pembangunan fizikal yang mencerminkan sebuah negara maju selaras dengan aspirasi Wawasan 2020, perubahan sikap juga perlu berlaku dalam kalangan rakyat Malaysia.

"Rakyat Malaysia juga perlu menjadi semakin bertanggungjawab serta tahu melakukan pengubahsuaian diri dalam menghadapi sebarang keadaan yang berlaku di sekeliling mereka," kata Mohd Yusof.

Sumber : http : //www.bernama.com.my/