Khamis, 10 Disember 2009

MENJIWAI BANGSA BERBAHASA


i
Bahasa itu jiwa bangsa
mendorong minda menyuruh
jiwa berbahasa
meneraju diri terhebat
di persada
kita memang pandai
berbahasa
gah digelar adaptor
tatabahasa
ada kala kita membahasakan
sesekali kita dibahasakan
menguntai dalam ragam
kebahasaan.

ii
Dalam bahasa ada jiwa
dalam jiwa bersemi bahasa
mendukung bangsa generasi
berwibawa
afiliasi seni tidak ternilai
harganya.

iii
Berbicara dalam bahasa
harus diiring dengan
santunnya
agar kesinambungan terus
membudaya
pegangan nusa turun-temurun
selamanya.

iv
Kita kata, kita sayang bahasa
kita ujar, kita cinta bahasa
kita uar-uar, kita kasih bahasa
mana buktinya?
Apa dalil pengesah yang
dikata?
Takut nanti, tiada yang
terkota.

v
Mengadaptasi bicara
memang mudah
berbahasa sebenarnya yang
agak susah
hingga yang murni semakin
kehilangan indah
apakah itu tanda kita tewas
rela membiar bahasa kita
menuju tumpas
sedangkan berdekad abad
bahasa ini masyhur antara
yang teratas.

vi
Mana bangsaku yang hebat
bermadah
mana generasiku yang gah
berhujah
mana semua impian yang
satu
yang sering diungkap penuh
petah
mari bersatu kukuhkan
ukhuwah
menyatu dalam satu bahasa
berpadu menuju satu jiwa
menjiwai kehidupan yang
bukan sekadar legenda
tetapi harapan yang penuh
aspirasi bertaraf dunia.

vii
Lindungi bahasa kita
naungi bahasa yang
dibangga
martabatkan bahasa titipan
ibunda
biar ia terus diperkasa
bukan ditinggal hilang serinya
biar terus diguna melata
bukan dieksploitasi perosak
tamadun manusia
kerana jiwa kita
jiwa berbahasa
kerana bangsa kita
bangsa pendukung bahasa.

NAJMIEZA
Bandar Seri Jempol, NS

Sumber : http://www.bharian.com.my/

Bahasa Melayu 'diserang'

Oleh Nurul Farina Nazlan
nfarina@bharian.com.my

Ada gerakan antibahasa kebangsaan dalam menggagalkannya wibawanya


DALAM usaha Malaysia mencapai sasaran untuk tampil sebagai negara maju, semakin banyak serangan ke atas bahasa Melayu dilakukan oleh pihak tertentu sedangkan fungsi bahasa kebangsaan bertujuan melambangkan jati diri sesebuah negara.

Melalui beberapa perkembangan terkini, dapat dilihat secara jelas serangan terhadap bahasa Melayu berlaku dalam pelbagai penjuru sedangkan tembok yang digunakan untuk menghalang serangan itu tidak sekukuh Tembok Besar Negeri Cina.

Kemerosotan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar negara ini pernah dikatakan berpunca daripada langkah menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di sekolah kerajaan seperti dibangkitkan akhbar The Star bertarikh 23 Jun dalam ruangan Other News and Views yang memetik laporan dalam Nanyang Siang Pau.

Felo Penyelidik Utama, Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Teo Kok Seong, pada 19 Julai lalu menyifatkan kenyataan itu sebagai tidak munasabah kerana faktor penguasaan bahasa banyak bergantung kepada pelajar dan yakin ada gerakan mahu menafikan keupayaan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Ketua Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Arba’ie Sujud, berkata antara faktor yang menyebabkan pertikaian terhadap bahasa Melayu adalah kerana adanya persepsi di kalangan masyarakat bahawa ia tidak mampu digunakan sebagai bahasa ilmu.

Persepsi ini lebih ketara terutama dalam kalangan generasi muda yang beranggapan bahasa Melayu tidak penting pada era teknologi maklumat yang memartabatkan sains dan teknologi sehingga terpancar pada perubahan dasar kerajaan yang menggunakan bahasa Inggeris dalam kedua-dua subjek itu,” katanya ketika ditemui Sastera di Serdang, baru-baru ini.

Keadaan itu diburukkan lagi apabila bahasa Melayu tidak lagi dilihat sebagai lingua franca seperti pernah dinikmatinya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka ketika negeri terbabit menjadi pusat dagangan dunia sehingga dicemburui kuasa luar, lalu ia turut mempengaruhi pandangan generasi muda hari ini kepadanya.

Baginya tanggapan serong terhadap bahasa Melayu ini sukar diubah dan semakin hari, bilangan individu bertanggapan sedemikian terus meningkat sehingga memudaratkan ekoran negara berada dalam zon selesa sehingga bertanggapan bahasa Melayu tetap selamat dan tidak diganggu gugat kerana sudah dijamin dalam Perlembagaan Negara.

Dr Arba’ie yakin bahawa gerakan antibahasa Melayu yang berlaku pada masa ini bertujuan mengikis kekuatan ikatan dalam kalangan rakyat Malaysia yang menjadi teras perpaduan dan semangat setia kawan masyarakat pelbagai bangsa di negara ini.

“Kita juga kena melihat ada hikmahnya jika anggapan bahawa ada gerakan antibahasa Melayu kerana setidak-tidaknya akan menyedarkan banyak pihak pada peringkat atasan hingga bawahan bahawa kita perlu mendukung dan menjaga bahasa kebangsaan kerana ia lambang tamadun sesuatu bangsa itu,” ujarnya.

Pensyarah, Pusat Pengajian Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu (PPBKKM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Maslida Yusof, menyifatkan penerimaan positif dan negatif masyarakat terhadap sesuatu dasar yang dilontarkan kerajaan adalah suatu perkara biasa.

Gerakan antibahasa Melayu itu dikatakan berkemungkinan disebabkan golongan berkenaan mempunyai asas kukuh untuk tidak menyokong perubahan dasar kerajaan terutama ketika kerajaan bakal mengumumkan dasar ‘Memartabatkan bahasa Melayu, Memperkukuhkan bahasa Inggeris’.

“Sebenarnya, mereka ini bukanlah menolak secara jelas bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, tetapi faktor ini sedikit sebanyak berpunca daripada kegagalan mereka untuk menerima kenyataan dasar kerajaan yang cuba memartabatkan bahasa itu sebagai bahasa pengantar dalam sistem pendidikan,” katanya.

Beliau berharap golongan yang termasuk dalam gerakan antibahasa Melayu dan rakyat Malaysia seluruhnya menerima hakikat bahawa kerajaan bukan saja mahu melahirkan bangsa Malaysia, tetapi juga merealisasikan impian adanya satu bahasa dan budaya Malaysia.

Sumber : http://www.bharian.com.my/