Sabtu, 19 Februari 2011

ISU KESIHATAN : Hikmah tersirat sebalik amalan hidup sederhana

Oleh Irfan Mohamad

Islam larang ummah merokok, zina, minum arak kerana memudaratkan kesihatan


TANGGAL 4 Februari adalah sambutan Hari Kanser Sedunia. Walaupun terciptanya pelbagai bentuk kaedah rawatan baru yang menjanjikan sinar harapan kepada pesakit kanser untuk pulih, bilangan kes penyakit kanser menunjukkan peningkatan saban tahun.

Statistik menaik ini bukan saja berlaku di Malaysia bahkan aliran sama dilakarkan di seluruh dunia. Sejumlah 12.7 juta kes kanser baru dicatatkan dan hampir 7.6 juta orang mati kerananya setiap kali kalendar tahunan bertukar.

Mungkin ramai menganggap kanser ialah penyakit nasib malang terjadi kepada sesiapa yang terkena, ada juga menganggap ia penyakit keturunan semata-mata.

Tidak kurang juga kepercayaan ditanam bahawa ia hukuman mati mandatori bagi sesiapa menerima berita menghidapinya.

Tidak ramai mengetahui kanser sebenarnya penyakit yang boleh dicegah, walaupun tidak semua, namun peratusannya boleh mencapai 30 hingga 40 peratus.

Sebagai agama yang syumul, ajaran Islam mengandungi hikmah yang kebanyakan kita menganggap sebagai ritual semata-mata sedangkan ia ajaran menghiasi cara hidup lebih sejahtera untuk kehidupan akhirat dan mempunyai pelbagai manfaat dunia termasuk pencegahan penyakit kanser.

Pengambilan alkohol dan merokok antara faktor risiko mendedahkan seseorang mendapat kanser. Pengambilan alkohol berkait rapat dengan kanser di bahagian mulut, tekak, saluran makanan (esofagus) selain hati.

Pengharaman alkohol atau arak adalah jelas seperti firman Allah yang bermaksud: “‘Hai orang yang beriman! Sesungguhnya arak, judi, berhala dan undian adalah kotor daripada perbuatan syaitan. Oleh itu jauhilah dia supaya kamu bahagia.

Syaitan hanya bermaksud untuk mendatangkan permusuhan dan kebencian antara kamu disebabkan arak dan judi serta menghalangi kamu ingat kepada Allah dan solat. Apakah kamu tidak mahu berhenti?” (Surah Al-Maidah, ayat 90-91)

Rokok pula diketahui mengakibatkan kanser paru-paru, saluran pernafasan atas dan buah pinggang. Selain kanser, tabiat merokok juga mudah membawa kerosakan pada organ jantung, perut, meningkatkan risiko angin ahmar dan komplikasi lain akibat rosaknya salur darah dalam badan.

Yang lebih menyedihkan, kesan asap rokok turut memudaratkan orang yang berada di sekitar perokok atau perokok pasif. Bayangkan betapa hebatnya kesan akan ditanggung ahli keluarga bagi seorang bapa yang merokok.

Oleh sebab itu Islam dengan jelas melarang sebarang perkara yang boleh memudaratkan diri serta orang sekeliling. Firman Allah yang bermaksud: “Dan janganlah kamu campakkan dirimu ke dalam kebinasaan.” (Surah Al-Baqarah, ayat 195)

Bagi seseorang yang mengambil alkohol dan merokok, risiko mendapat kanser bukan lagi berkadar secara langsung, bahkan peningkatannya berkali ganda banyaknya berbanding mengambil alkohol atau merokok secara berasingan.

Pengambilan makanan juga banyak diberi penekanan dalam Islam baik dari segi kuantiti, kualiti kebersihan serta perlu dipastikan sumbernya halal lagi baik.

Ketika makan, Rasulullah SAW menunjukkan contoh supaya tidak berlebih-lebihan bagi megelak penyakit metabolik seperti kencing manis dan darah tinggi, malah turut dikaitkan dengan mendapat risiko kanser lebih tinggi.

Justeru, Islam mengajar supaya makan berpada-pada dan memilih kumpulan makanan mengikut keperluan tubuh badan bagi mencegah kemudaratan. Contohnya, mengelak makanan terlalu manis, masin, berlemak, mengurangkan pengambilan daging merah dan pada masa sama mempelbagaikan juadah dengan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.

Selain faktor makanan seimbang dan berpada-pada, kita juga disarankan menjaga kesihatan dengan melakukan aktiviti fizikal secara istiqamah. Keperluan bersenam dan mengeluarkan peluh dibuktikan secara saintifik bukan saja penting untuk kesihatan jantung, juga kegemukan.

Berat badan berlebihan boleh menyumbang 20 hingga 30 peratus berlakunya beberapa jenis kanser seperti kanser kolon (usus besar) dan bahagian lain dalam saluran reproduktif (pembiakan).

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Allah lebih menyayangi orang Mukmin yang kuat daripada orang Mukmin yang lemah.” (Hadis riwayat Muslim)

Apabila badan tidak cergas, fikiran juga lembab dan lambat bertindak bak kata pepatah Arab, ‘akal yang sihat adalah dari badan yang sihat’.

Sungguhpun penyakit kanser bukan penyakit berjangkit, ada beberapa jenis kanser berpunca daripada jangkitan virus. Memang benar tidak semuanya dapat dielakkan, namun kita perlu berikhtiar supaya jangkitan virus membawa kepada kanser dapat dikurangkan.

Virus seperti hepatitis B dan C yang dikaitkan dengan kanser hati serta virus human papiloma (HPV) pula dikaitkan risiko kanser serviks mudah dipindahkan virusnya dengan amalan seks bebas. Pencegahan mengikut panduan agama boleh mengurangkan risiko mendapat virus berbahaya ini.

Firman Allah yang bermaksud: “Dan janganlah kamu dekati zina. Sesungguhnya zina itu suatu perbuatan keji dan jalan yang buruk.” (Surah Al-Isra’, ayat 32)

Sesungguhnya banyak perkara tersurat dan tersirat dalam ajaran Islam yang membawa kepada sinar kesejahteraan hidup manusia. Hanya mata yang ingin melihat kebesaran Allah dan keagungan Islam boleh menghadirkan apresiasi keindahan di sebalik bait ayat al-Quran dan hadis Rasulullah SAW.

Kembali kepada ajaran Islam sebenar nescaya kita akan dapati ia agama sejahtera dan mensejahterakan umatnya, bukan saja dalam perkara ibadat, mualamat atau munakahat, juga pencegahan kanser.

Penulis ialah Pensyarah Perubatan/Pakar Otorinolaringologi-Surgeri Kepala dan Leher Pusat Pengajian Sains Perubatan Universiti Sains Malaysia Kota Bharu, Kelantan

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Inovasi umpama mata wang baru

Dr Kamal Jit Singh

Kaedah ajar masyarakat berfikir bertentangan daripada kebiasaan untuk cipta kehebatan

INOVASI bermula daripada minda. Ia berkaitan dengan cara kita berfikir sama ada dapat membantu menyelesaikan masalah secara unik atau mencipta sesuatu produk, model perniagaan, pemprosesan atau menambah pengalaman sosial.

Tahap pemikiran yang tinggi adalah sistem pertahanan terbaik, terutama ketika kita berada dalam era perdagangan berasaskan komoditi.

Seperti inovasi, pemikiran satu lagi perkataan yang sering disalahertikan. Daripada pengalaman menunjukkan bahawa sistem pendidikan kita menggantikan aspek pemikiran kepada menghafal fakta dan mendapat maklumat semata-mata.

Sekolah hanya tempat bagi kita belajar mendapatkan maklumat, tetapi tidak mengajar kita bagaimana menggunakan maklumat itu untuk mencipta dan menjadikan masyarakat serta dunia ini satu tempat lebih baik untuk kita semua.

Sekolah mengajar kita untuk bertindak balas. Namun, pelajar hanya bertindak balas terhadap apa yang terletak depan mereka. Berikutan itu, seseorang pelajar tidak perlu mencipta atau menjadi individu yang kreatif. Malangnya, keadaan ini, menyebabkan kita tidak mampu lagi berfikir.

Pernahkah anda berhadapan dengan kerenah birokrasi, terutama terhadap peraturan dan ketetapan yang tidak sepatutnya, sehingga menimbulkan rasa lucu? Sesuatu proses itu ada kalanya dilaksanakan secara tidak masuk akal dan kakitangan terbabit hanya mengikut seperti digariskan.

Malah kita juga tidak dibenarkan berfikir apabila ada ahli politik memberitahu supaya kita tidak mempersoalkan apa juga keputusan dan hukuman yang sudah diputuskan?

Dari perangkaan jelas menunjukkan keadaan itu. Sebagai contoh permohonan mendapatkan paten sesuatu produk yang dihasilkan serta buku yang ditulis oleh rakyat kita masih rendah.

Inovasi sebenarnya memerlukan kita berfikir bertentangan daripada kebiasaan. Ia suatu kemampuan untuk kita mencipta sesuatu yang hebat daripada bahan yang ada. Ia membabitkan kemampuan melihat sesuatu dengan cara berbeza. Keupayaan menggabung dan menyusun semula maklumat sehingga mewujudkan pilihan.

Inovasi memerlukan kita memahami bahawa menerima maklumat berulang kali adalah tidak sama seperti proses berfikir.

Inovasi kini umpama mata wang baru dan bukan lagi maklumat. Maklumat saja tidak mencukupi, jika benar, semua pustakawan pastinya sudah kaya raya. Dalam dunia dan persekitaran hari ini yang pantas bergerak, maklumat sebagai komoditi pantas juga ketinggalan zaman. Malah, kelayakan akademik hanya mampu bertahan dalam tempoh tujuh tahun apabila maklumat baru menggantikan yang lama.

Ketika ini tidak wujud kesepadanan antara graduan tempatan yang dihasilkan dengan keperluan dan kehendak industri.

Bertanyalah kepada sesiapa saja yang menggaji pekerja berpengetahuan dan anda akan mendengar graduan tempatan dikatakan tidak memiliki kemahiran menyelesaikan masalah, tidak mampu berkomunikasi dengan baik walaupun mereka berpelajaran tinggi, tidak memiliki kemahiran memujuk dan tidak mempunyai pendekatan inovatif.

Ia sesuatu yang memeranjatkan? Graduan hanya menerima sebarang maklumat yang ‘disuap’ kepa-da mereka dan adakah ini sebagai satu keadaan semula jadi dalam sistem pendidikan kita - bermula dari tadika hingga ke universiti?

Apa yang majikan mahu daripada pekerja berpengetahuan supaya mereka melihat sesuatu daripada gambaran yang lebih meluas. Memiliki keupayaan untuk mencipta dan mereka cipta sesuatu yang baru dan hebat bagi menangani masalah yang wujud, membentuk konsep dan seterusnya membina perniagaan. Dalam erti kata lain kemampuan untuk berinovasi.

Justeru, bolehkah inovasi diajar atau ia hanya satu proses mistik atau kepintaran yang terhasil pada masa dan tempat yang betul?

Namun, pada masa sama, kejayaan kebanyakan syarikat multinasional (MNC) adalah jelas bahawa inovasi adalah satu proses dan kemahirannya boleh diajar dan dipelajari.

Memang ada kebenarannya, individu yang memiliki kreativiti hebat dan selalu mengimpikan untuk menghasilkan produk yang terbaik menjadi landasan kepada kejayaan. Kita tidak boleh mudah mengalah kepada jalan yang mungkin kita tidak menjangka akan menjadi laluan kejayaan.

Inovasi adalah sesuatu yang dirancang secara sistematik dan bukan suatu kebetulan. Kejayaan sesuatu inovasi akan membentuk satu laluan dan kita perlu mengi-kutnya sehingga kita mampu menjadikan ia satu tabiat atau amalan. Kita seterusnya akan mula mengukir laluan kita sendiri bagi perjalanan yang panjang ini.

Ada tiga bentuk pemikiran bagi mencapai sesuatu kejayaan dalam inovasi. Pertama, pemikiran inovatif. Terlebih dulu, ia memerlukan kita memecahkan tembok halangan yang kita sendiri bina dan mula berfikir dari perspektif yang berbeza.

Pemikiran inovatif adalah penting untuk kita menjana idea baru, penyelesaian masalah, mengubah hala tuju dan memikirkan semula sesuatu isu yang mungkin kita mengambil mudah sebelum ini.

Penulis ialah Ketua Pegawai Eksekutif Unit Inovasi Khas (UNIK) Pejabat Perdana Menteri

Sumber : http : //www.bharian.com.my/