Selasa, 25 Februari 2014

ISU PENDIDIKAN : Permudah PBS agar fokus guru tidak terganggu


KUALA LUMPUR - Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dipermudah agar fokus guru dalam mendidik pelajar tidak terganggu.

Setiausaha Agungnya, Lok Yim Pheng berkata sistem PBS merugikan pelajar kerana guru boleh hilang fokus semasa proses pengajaran dan pembelajaran kerana  perlu memeriksa kertas ujian serta mengisi data berkenaan setiap hari.

Bagaimanapun, beliau memaklumkan NUTP menyambut baik penangguhan pelaksanaan PBS seperti yang diumum Kementerian Pendidikan semalam.

"Sepatutnya guru menggunakan masa mereka di sekolah untuk mendidik pelajar bukan mengisi data di dalam sistem," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Kementerian Pendidikan berkata penangguhan itu adalah bagi meneliti semula pelaksanaan PBS dalam usaha mengurangkan beban tugas guru selain memfokus kepada rombakan perkara yang melibatkan kekerapan memasukkan data, termasuk pengisian borang perekodan prestasi murid. - Bernama

ISU KEIBUBAPAAN : Pukul anak: Mendisiplin atau mendera?


Oleh : Salleh Buang

KES dua warga Malaysia, Azizul Raheem Awaluddin dan Shalwati Norshal (suami isteri, ibu dan bapa kepada 4 kanak-kanak) yang kini sedang berlangsung di Mahkamah Daerah Solna, Sweden telah menimbulkan kembali persoalan lama iaitu apakah perbuatan seorang bapa atau ibu memukul anaknya yang masih kecil itu satu tindakan mendisplin atau satu penderaan kanak-kanak yang menyalahi undang-undang?

Mengikut kes pasukan pendakwaan Sweden, kedua ibu bapa itu telah mendera anak mereka (memukul mereka dengan menggunakan tali pinggang dan rotan) sejak tahun 2010 sehingga Disember 2013. Mereka ditahan sehingga sekarang, sementara perbicaraan berjalan. Jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara tidak melebihi 10 tahun.

Memukul anak di rumah dan di sekolah

Mengikut portal Wikipedia, perbuatan memukul anak (disebut "parental or domestic corporal punishment") masih dibenarkan (tidak dilarang atau diharamkan) di 49 negeri di Amerika Syarikat. Bagaimanapun, ia diharamkan di Delaware sejak 2012.

Perbuatan menghukum (memukul) anak di rumah oleh ibu bapa telah dilarang (diharamkan) di 34 negara, manakala perbuatan memukul anak-anak di sekolah (misalnya oleh guru disiplin) telah diharamkan (dilarang) di Kanada, Kenya, Korea, Afrika Selatan, New Zealand dan hampir kesemua negeri di Eropah.

Di Amerika, perbuatan menghukum (memukul) murid sekolah masih dibenarkan di 19 negeri, tetapi diharamkan di New Jersey dan Iowa. Di Malaysia belum ada undang-undang khas yang melarang ibu bapa memukul anak di rumah (dengan tujuan mendisplin mereka).

Andainya perbuatan memukul anak itu melampaui tahap yang munasabah, serius sehingga mendera dan mencederakan mereka, dan nyata bukan lagi boleh dianggap sebagai langkah mendisplin anak, perbuatan sedemikian itu menyalahi undang-undang negara, misalnya Akta Kanak-Kanak 2001 dan Kanun Keseksaan.

Sweden negara terawal

Sweden merupakan negara terawal membuat undang-undangnya pada 1979 mengharamkan segala bentuk corporal punishment melibatkan kanak-kanak. Peruntukan berkaitan, yang terkandung dalam Swedish Parental Code yang baru diluluskan pada tahun itu berbunyi - "Children are entitled to care, security and a good upbringing. Children are to be treated with respect for their person and individuality and may not be subjected to corporal punishment or any other humiliating treatment."

Selain Sweden, ada 33 negara lain yang mengharamkan tindakan memukul anak (corporal punishment) di rumah, manakala tindakan serupa di sekolah diharamkan atau dilarang di 117 negara. Ini bermakna ia masih lagi diamalkan (tidak dilarang atau diharamkan) di 164 negara (memukul anak di rumah) dan 81 negara (hukuman serupa di sekolah).

Di Kanada, ibu atau bapa boleh memukul anak mereka (berumur antara 2 tahun hingga 12 tahun), tetapi hanya dengan menggunakan tapak tangan. Penggunaan benda lain seperti tali pinggang, rotan dan sebagainya tidak dibenarkan sama sekali. Di United Kingdom, ibu atau bapa boleh mendisplin anak dengan memukul anak kecil mereka tapi dengan syarat perbuatan itu tidak meninggalkan kesan atau bekas pada badan atau anggota kanak-kanak itu.

Undang-undang antarabangsa

Di peringkat undang-undang antarabangsa, usaha mula dijalankan sejak awal kurun ke-20 untuk memelihara hak asasi kanak-kanak. Pada 1923, Proklamasi Hak Kanak-Kanak dibuat, yang kemudian dipanggil Piagam Kebajikan Kanak-Kanak Sedunia oleh League of Nations pada 1924.

Pada 1959, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meluluskan Perisytiharan Hak Kanak-Kanak PBB, mengandungi 10 perkara, tetapi perisytiharan ini tidak ada kuasa mengikat mana-mana negara. Apabila PBB akhirnya meluluskan Konvensyen Hak Kanak PBB 1989, barulah wujud satu undang-undang antarabangsa yang menghendaki semua negara yang menjadi ahli konvensyen itu mematuhinya.

Mengandungi 54 Perkara, konvensyen itu ada menyebutkan secara jelas sekali dalam Perkara 19.1 bahawa semua negara yang menjadi ahli (telah meratifikasi) konvensyen ini hendaklah mengambil segala langkah untuk melindungi kanak-kanak dari segala bentuk keganasan. Dalam teks asalnya dalam bahasa Inggeris ia berbunyi seperti berikut -

"States Parties shall take all appropriate legislative, administrative, social and educational measures to protect the child from all forms of physical or mental violence, injury or abuse, neglect or negligent treatment, maltreatment or exploitation . . . ."

Jika kita perhatikan peruntukan di atas, ternyata ia begitu umum sekali. Perbuatan seorang ayah atau ibu memukul anak mereka dengan tangan atau rotan boleh ditafsirkan sebagai salah satu bentuk keganasan fizikal.

Laporan akhbar Sweden

Mengikut laporan sebuah akhbar tempatan Sweden, "The Local" (berbahasa Inggeris), kedua ibu bapa warga Malaysia itu dituduh melakukan "gross violation of their childrens integrity (grov fridskränkning) and for assault" (pelanggaran teruk integriti anak-anak dan serang-sentuh).

Apabila si bapa disoal siasat, dia menjawab dia memukul anaknya sebanyak dua kali, dan itupun kerana mereka melakukan kesalahan dan perlu disiplin.

Walau bagaimanapun, kenyataan anak-anak mereka ketika disoal siasat menunjukkan bahawa si ibu memukul mereka beberapa kali. Kata seorang anak mereka, "Saya dah lali kena pukul oleh emak" dan disebabkan sudah selalu sangat, sudah tak rasa sakit lagi .

Mengikut anak-anak mereka lagi, ibu mereka telah memukul mereka selama beberapa tahun, dengan menggunakan tali pinggang, penyangkut baju, dan sebatang kayu. Si ibu menafikan semua itu, sambil menyatakan dia hanya ada memukul seorang anak sekali sahaja.

Si ibu menghadapi pertuduhan melanggar integriti kesemua empat anaknya. Si bapa dituduh melakukan kesalahan yang sama terhadap tiga orang anak, dan melakukan kesalahan serang sentuh (assault) terhadap anak yang keempat.

Mengikut Kementerian Luar Sweden, kedua-dua tertuduh tidak didaftarkan sebagai diplomat, dan yang demikian mereka tidak menikmati kekebalan diplomatik.

Mengikut Kristofer Stahre, peguambela si ibu, kes ini merupakan natijah satu "pertembungan budaya". Dalam masa sama ada pihak lain yang menganggap kes ini sebagai kes biasa penderaan anak yang dilarang undang-undang. Sama-samalah kita tunggu kesudahannya, kerana ia sudah menjadi sub judice, kita tidak boleh membuat sebarang ramalan.

PENULIS ialah Penganalisis Undang-undang

Sumber : http : //www.utusan.com.my/