Selasa, 24 Ogos 2010

Tragedi, kecelakaan akibat mercun perlu dihentikan

APAKAH tragedi yang menimpa seorang kanak-kanak berusia 6 tahun yang mayatnya tercampak dan tersangkut pada sebatang pokok, manakala otaknya bersepai akibat letupan mercun boleh memberi keinsafan kepada semua pemain mercun dan bunga api di Malaysia?

Tragedi menyayat hati itu berlaku di sebuah rumah di Kampung Seberang Baruh Cabang Tiga, Kuala Terengganu diharap menjadi titik mula untuk masyarakat mengubah sikap terhadap bahan terlarang itu.

Tetapi ternyata, adalah sukar untuk masyakat kita berubah sekelip mata. Biarpun tragedi seumpama ini berlaku pada bulan Ramadan saban tahun, tetapi ia masih berulang lagi.

Sepatutnya untuk sekian kalinya, perlu ada kempen besar-besaran untuk memisahkan mercun dengan Ramadan. Ini kerana kedua-dua unsur ini seolah-olah sudah tidak dapat dipisahkan.

Kita berasa sedih dan pilu apabila melihat setiap hari terpapar di dada akhbar kes-kes kecederaan akibat bermain mercun. Apakah kejadian ini bagaikan tidak ada noktah dan tiada jalan penyelesaian?

Mulai sekarang, masyarakat kena belajar daripada bencana akibat bermain mercun. Kecederaan kekal seperti putus jari tangan dan buta pada usia masih muda, patut membina semangat semua pihak untuk memberhentikan aktiviti yang berbahaya ini.

Pun begitu cabaran untuk menghentikan kegiatan bermain mercun dan bunga api mestilah didahului dengan menyekat kemasukan dan penjualan bahan terlarang itu.

Janganlah seperti sekarang, di mana ia mudah diperoleh di merata-rata tempat seperti di bazar Ramadan dan pasar malam.

Kita percaya, pihak polis, kastam dan Unit Pencegahan Penyeludupan telah pun memainkan tanggungjawab masing-masing.

Tetapi kita menyeru usaha itu dilipat gandakan dengan memantau penjualan mercun dan bunga api di mana-mana bagi mengelak bahan terlarang itu terus dijual secara berleluasa.

Setakat memberi amaran keras akan mengenakan tindakan kepada mana-mana individu yang mengedar, menyimpan atau bermain mercun termasuk buatan sendiri di dalam media, tidak akan berkesan.

Rakyat tertanya-tanya bagaimana rampasan besar terhadap penyeludupan mercun dan bunga api dilakukan oleh pihak berkuasa tetapi bahan itu masih mudah diperoleh. Siapa yang membekal dan menjualnya.

Selagi pihak berkuasa memejamkan sebelah mata terhadap penjualan mercun di bazar Ramadan atau pasar malam, sampai bila-bila pun masalah ini tidak akan selesai. Kita perlu cari jalan mengatasi isu ini secara menyeluruh. Hentikanlah musibah yang kita sendiri cari.

Sampai bila kita harus berpura-pura dan terus bersimpati apabila mengira jumlah kanak-kanak yang cedera dan maut akibat mercun.

Ada juga yang persoalkan, kenapa susah sangat pihak berkuasa untuk bertindak tegas ke atas penjual mercun yang berniaga secara terbuka?

Pun begitu, pihak berkuasa tidak patut dipersalahkan, kerana ia juga adalah tanggungjawab utama ibu bapa. Terserah kepada ibu bapa sama ada tergamak melihat jari tangan anak-anak mereka menjadi putus dan kaki kudung serta mata buta.

Elok ikut pesanan ini, kalau sayangkan anak, jangan beli dan membakar mercun serta bunga api di sepanjang Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri ini.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Haramkan semua jenis mercun, bunga api untuk elak musibah

MUSIBAH yang mengorbankan kanak-kanak malang selepas kepalanya hancur akibat letupan stor bunga api dan mercun di Kampung Seberang Baroh, Chabang Tiga, Kuala Terengganu, kelmarin memberi isyarat jelas kepada pihak berkuasa agar bertindak lebih tegas untuk membanteras pengedaran, penjualan dan pembakaran bahan itu. Mangsa, Khairul Arif Ayub, 6, mati dengan mayatnya tersangkut di atas pokok setinggi 15 meter selepas terpelanting akibat letupan kuat yang boleh didengar pada jarak empat kilometer. Selepas lebih 20 tahun import mercun dan bunga api diharamkan di negara ini berkuat kuasa 1991, berikutan kebakaran kilang mercun Bright Sparklers di Sungai Buluh, mengorbankan 22 nyawa dan mencederakan 103 yang lain, ternyata pengharaman itu tidak memberi kesan ketara. Dalam perbahasan di Dewan Rakyat pernah dinyatakan, sejumlah 353 kes tangkapan dilakukan pada 2005 kerana melanggar Seksyen 42 Akta Bahan Letupan 1957 dan jika disabitkan kesalahan kerana mengilang, memiliki atau mengimport kedua-dua bahan itu boleh dihukum penjara lima tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya sekali. Walaupun hukuman itu berat dan dianggap setimpal, namun pembakaran mercun dan bunga api masih terus berlaku, malah makin berleluasa sama ada ketika sambutan Tahun Baru Cina, Chap Goh Meh, Hari Raya Puasa, Deepavali, Krismas mahupun sambutan tahun baru. Lebih memeranjatkan, bunga api dan mercun kini dijual secara terbuka, bukan saja di kedai, malahan di kebanyakan bazar Ramadan. Apakah ini petanda undang-undang kita perlu diperketat dan penguatkuasaan serta pemantauan harus dipertingkat? Korban dan kecederaan akibat letupan stor di Kuala Terengganu kelmarin juga wajar mendorong pihak berkuasa mengharamkan terus penjualan dan pembakaran semua jenis bunga api dan mercun di negara ini.

Pembakaran mercun dan bunga api di segenap ceruk seluruh negara setiap kali tiba musim perayaan membuktikan bahan yang dirampas pihak berkuasa cuma dalam kuantiti yang kecil. Sebaliknya, sebahagian besar lagi bahan letupan itu memasuki pasaran gelap dan masih sampai ke tangan pengguna. Akibatnya, pada setiap Ramadan sebelum menjelang perayaan, pasti ramai kanak-kanak dan remaja menjadi mangsa termasuk melecur muka, badan, buta, putus jari atau tangan kudung, gara-gara letupan bahan yang diubah suai atau berpunca daripada kecuaian. Kejadian ini turut membuktikan pihak berkuasa kekurangan maklumat yang disalurkan orang ramai mengenai kegiatan penjualan mercun dan bunga api. Namun tanggungjawab membanteras pembakaran mercun dan bunga api harus dipikul bersama masyarakat setempat, ibu bapa dan keluarga. Dengan memastikan anak tidak membeli dan bermain mercun, sebahagian risiko kecederaan sudah dapat diatasi. Lagi pun membakar mercun bukanlah budaya Melayu, malah Islam turut melarang umatnya melakukan perbuatan sia-sia, membazir, membahayakan diri serta harta benda. Malangnya masih ramai termasuk mereka yang berjawatan tinggi apabila balik ke kampung pada musim perayaan, mereka turut membawa mercun dan bunga api sebagai ole-ole, kononnya untuk memeriahkan sambutan Aidilfitri, walaupun mereka tahu risikonya. Justeru, sudah sampai masanya pihak berkuasa bertindak tegas menguatkuasakan undang-undang dan meningkatkan kempen kesedaran agar orang ramai tidak terus menjual atau membeli bunga api dan mercun, yang tidak mendatangkan sebarang faedah.


Sumber : http : //www.bharian.com.my/