Khamis, 12 Mei 2011

ISU BAHASA : ' Apakah saya munafik bahasa Melayu?'

Oleh : Salbiah Ani
bhnews@bharian.com.my

TERSENTUH hati penulis apabila menyaksikan Timbalan Perdana Singapura, Wong Kan Seng, berucap dalam bahasa Melayu pada kempen Parti Tindakan Rakyat (PAP) di kawasan undi perwakilan berkumpulan (CRC) Aljunied sempena Pilihan Raya Singapura yang baru lalu.

Meskipun alasan di sebalik penggunaan bahasa Melayu adalah percubaan pemimpin itu memenangi hati pengundi Melayu yang semangat mereka dibakar parti pembangkang, setidak-tidaknya bahasa Melayu yang digunakan sempurna, bukan bahasa rojak dan disebut mengikut sebutan Johor-Riau.

Hakikatnya walaupun PAP tewas di tangan Parti Pekerja (WP) untuk SRC Aljunied, usaha pemimpin mereka bertutur dalam bahasa Melayu yang fasih dan kain rentang kempen ditulis dalam bahasa Inggeris, Tamil, Mandarin serta Melayu, meskipun dalam saiz aksara berlainan, cukup bermakna.

Berbeza sekali dengan situasi di Malaysia, baik kelompok marhaen mahupun borjuis khususnya di bandar, semua berlumba-lumba bertutur dalam bahasa Inggeris tanpa mengira siapa khalayak sasar mereka, dalam perlumbaan membuktikan betapa antarabangsanya bahasa Inggeris.

Lalu dalam perlumbaan yang tiada garis pemula dan penamat itu, ramailah yang bertutur dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang bercampur aduk, selain terjadi sebutan yang bercampur aduk ekoran tidak tahu membezakan antara 'e' taling dan 'e' pepet.

Serangan demi serangan diatur untuk menidakkan wibawa bahasa Melayu dan percubaan memastikan Dasar Pengajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dihidupkan semula demi kepentingan kelompok tertentu.

Kepentingan menerima bahasa melambangkan bangsa dan jati diri rakyat Malaysia tidak dirasai kelompok yang mendewa-dewakan bahasa Inggeris, sehingga menutup akal budi mereka untuk menerima Dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

Sudah pasti hati pejuang bahasa sejuk dengan berita terkini berhubung permintaan Pengerusi Malaysia Danish Association (MDA), Poo Chu Chua, pada jamuan makan malam Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan rakyat Malaysia yang menetap di Denmark.

Dapat dibayangkan betapa bimbangnya mereka kemungkinan keturunan masing-masing tidak lagi tahu bertutur dalam bahasa Melayu dan mengenali sejarah budaya negara tumpah darah mereka sehingga kerjasama dipohon daripada Kementerian Pelajaran agar dihantar guru bahasa Melayu.

Teringat lagi kerinduan sasterawan veteran wanita, Khadijah Hashim untuk bertutur dalam bahasa Melayu ketika mengikuti Program Penulisan Antarabangsa (IWP) selam enam bulan di Iowa Universiti, Amerika Syarikat, pada 1994 yang penulis sambut dengan senyuman.

Rasa aneh penulis dengan kerinduan Khadijah menimpa diri ketika berkunjung ke Sri Lanka pada 1996 kerana tugas selama 10 hari dan sebagai satu-satunya Melayu dalam kelompok wartawan dari seluruh dunia ketika itu, rasa rindu untuk bertutur dalam bahasa Melayu hanya dapat dipendamkan.

Begitu juga dengan pengumuman Muhyidin akan kemungkinan menggunakan bahasa Melayu pada program antarabangsa sebagai langkah memartabatkan bahasa terbabit seperti yang dilakukan Indonesia.

Sebenarnya Muhyidin tidak perlu bimbang dengan prasarana bagi pelaksanaannya kerana sejak sekian lama ia sudah disediakan dan ini termasuklah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Institut Terjemahan Negara Malaysia dan Majlis Antarabangsa Bahasa Melayu.

Bukan saja Indonesia sudah melakukan perkara ini, tetapi juga China, Korea, Jepun, Perancis dan Jerman, sudah lama memartabatkan bahasa mereka sendiri dalam segala urusan negara mereka termasuk dalam hal berhubungan dengan orang asing kerana dasar bahasa melambangkan bangsa.

Malaysia saja yang nampak seakan-akan berdolak-dalik dalam hal bahasa Melayu, meskipun hakikatnya daripada segi perundangan ia sudah termaktub, tetapi daripada segi pelaksanaan sentiasa berpatah balik, seolah-olah bimbang dengan bayangan bahasa penjajah!

Pasti ramai yang dapat memberi jawapan sejauh mana keberkesanan peraturan baru yang mensyaratkan pengiklan merujuk dulu kepada DBP berkuatkuasa tahun lalu sebelum pihak berkuasa tempatan (PBT) memberi lesen akan dipatuhi.

Begitu juga dengan hal pembudayaan bahasa di stesen radio negara ini, ia tidak sepatutnya timbul lebih-lebih lagi jika sememangnya bersiaran dalam bahasa terbabit dan situasi ini seolah-olah suatu lelucon!

Dalam hal memartabatkan dan memasyarakatkan bahasa Melayu di negara ini, suatu yang pasti sesetengah individu Melayu tampil lebih munafik daripada bukan Melayu dan lebih membimbangkan apabila kelompok ini memegang tampuk kepimpinan sesebuah institusi!

Tiada maknanya Malaysia menubuhkan Kerusi Pengajian Melayu di luar negara, menghulur bantuan untuk program bahasa Melayu Radio Beijing, DBP melantik Munsyi Bahasa dan Radio BBC pernah berkumandang dengan bahasa Melayu, jika di dalam negara, bahasa Melayu diperlekeh dan diperkotak-katikkan!

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU BAHASA : Bahasa ibunda bantu kecemerlangan pelajar

PARIS 12 Mei — Kanak-kanak akan cemerlang jika didedahkan dengan pelajaran menggunakan bahasa ibunda khususnya di peringkat rendah, kata Ketua Pengarah Unesco, Irina Bokova.

Beliau berkata, terdapat bukti menunjukkan kanak-kanak di seluruh dunia seperti di Mexico dan Peru yang mendapat pendidikan peringkat rendah dalam bahasa ibunda akan cemerlang di bilik darjah.

Bercakap kepada wartawan Malaysia di ibu pejabat Unesco di sini hari ini, Bokova berkata, bahawa sebagai satu dasar, pertubuhan itu sentiasa menggalakkan pengajaran dalam bahasa ibunda khususnya di peringkat rendah dan bagi mata pelajaran yang sukar.

"Saya tahu ianya memerlukan sedikit belanja dan sukar untuk dikendalikan kerana kita perlukan buku teks dan yang lain-lain tetapi mutu pelajaran akan meningkat jika terdapat pembelajaran dalam bahasa ibunda,” katanya.

Bokova memuji kerajaan Malaysia kerana menetapkan satu Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi pendidikan. — Bernama.