Isnin, 26 November 2012

ISU BAHASA : Mengapa guna bahasa asing?Oleh : SUHARNE ZAINUDIN

"MEMANG wujud kesukaran dalam mencipta sesuatu istilah," kata Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Dr Awang Sariyan.

Namun begitu katanya, hal itu bukanlah alasan untuk melabelkan bahasa Melayu sebagai satu bahasa tiada standard. Hal ini tidak berlaku pada bahasa Melayu sahaja, bahasa lain turut menghadapi keadaan serupa termasuklah bahasa Inggeris.

Dalam bahasa Inggeris, lebih 65 peratus daripada kosa kata, tidak termasuk istilah, bukan asli berasal daripada bahasa tersebut. Ada yang diambil daripada bahasa Arab dan Perancis.

"Contohnya perkataan bread (roti) diambil daripada bahasa Jerman, brott dan menurut kamus dwibahasa RJ Wilkinson, perkataan compound (kompaun) berasal daripada perkataan kampung," jelasnya.

Awang berkata,  dalam bidang sains istilah atau perkataan sebahagiannya diambil daripada perkataan bahasa asing kerana amat sukar untuk dicari atau dipadankan ke dalam bahasa Melayu. Oleh itu, perkataan atau istilah asing yang diperoleh diambil dan diubah suai.

"Mencipta sesuatu istilah bukan mudah. Ia memerlukan kajian mendalam dan memakan masa lama. Harus diingat, mencipta istilah atau menggubal sesuatu istilah bukan bidang kuasa DBP sebaliknya golongan cendekiawan atau sarjana yang terlibat secara langsung dalam bidang berkenaan.

"Peranan DBP sebagai penyelaras yang melantik dan mempertemukan ahli ilmu daripada pelbagai bidang sebagai jawatankuasa istilah bagi tujuan menggubal dan mencipta istilah menurut bidang masing-masing," katanya sambil memberitahu DBP antara lain berperanan memberi khidmat nasihat dari segi bahasa, tatabahasa dan ejaan.

Menjawab pertanyaan, mengapa banyak berlaku keadaan penggunaan bahasa asing yang diubah suai sedangkan bahasa Melayu mempunyai perkataan bagi maksud serupa, beliau berkata, hal ini terjadi kerana  mereka tidak merujuk DBP terlebih dahulu.

"Contohnya perkataan bajet, kita ada belanjawan; konsisten, kita ada tekal; kolaborasi, kita ada kerjasama; informasi, kita ada maklumat. Tetapi orang tidak peka.

"Mahu juga menggunakan bahasa asing yang diubah suai sendiri, seterusnya kekal dan diisytiharkan sebagai bahasa, sedangkan belum lagi diangkat sebagai bahasa baku," ujar Awang.

Di dalam kamus DBP, beliau menambah, mana-mana perkataan ditandakan dengan BP adalah penanda bagi merujuk perkataan tersebut sebagai bahasa percakapan umum.

"Saya mengajak supaya agensi kerajaan, pihak swasta mahupun NGO merujuk DBP terlebih dahulu sebelum mencipta sesuatu singkatan, istilah ataupun mencipta sesuatu perkataan. Ini penting dalam usaha menjaga dan memartabatkan bahasa Melayu," katanya.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU BAHASA : Bahasa Melayu terabai dalam pentadbiran


GEORGETOWN - Ahli masyarakat termasuk pemimpin dan orang kenamaan mula mengabaikan bahasa Melayu dalam bidang pentadbiran.

Pengarah Penerbitan  Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Datuk Dr Md Salleh Yaapar berkata, ada juga golongan yang sering mencampuradukkan bahasa Melayu dengan bahasa Inggeris dalam percakapan.

“Gejala ini bermula dengan perkataan, kemudian ayat dan terus menular ke peringkat perenggan,” katanya sewaktu sesi pembentangan kertas kerja bahasa Melayu dalam bidang pentadbiran dan pendidikan di sini, kelmarin.

Beliau berkata, kalangan orang yang berkuasa dalam politik juga tidak memahami cara menggunakan bahasa yang sedang berkembang malah menganggap bahasa Melayu patut dikorbankan dan digantikan  dengan bahasa Inggeris untuk menguasai bidang sains dan teknologi.

“Golongan ini tidak sedar jika bahasa  tidak dikembangkan untuk menguasai ilmu maka ia juga tidak akan berkembang dalam bidang pentadbiran.

“Mereka tidak memandang berat terhadap usaha membina bahasa sendiri untuk ilmu yang dikehendaki. Inilah mentaliti minda yang sedang dijajah secara sedar yang mudah terseret ke dalam imperialisme linguistik dan turut membantut perkembangannya,” katanya.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU BAHASA : Pemimpin perlu ubah sikap


Oleh : NORSYAFINAS AHMAD SUKRI

GEORGETOWN  - Sikap pemimpin masyarakat yang kurang yakin untuk menggunakan bahasa Melayu di khalayak ramai selain menganggapnya tidak mampu menjadi bahasa ilmu menjadi punca utama bahasa itu terus terpinggir.

Karyawan Tamu Universiti Malaya, Prof Emeritus Datuk Dr Nik Safiah Karim berkata, tamparan hebat berlaku pada awal tahun 1990-an apabila pucuk pimpinan negara mengeluh mengenai kemerosotan bahasa Inggeris dengan menyalahkan bahasa Melayu setelah dijadikan bahasa pengantar utama.

Menurutnya, tindakan pucuk pimpinan yang menyokong keputusan itu secara terang-terangan melanggar Dasar Bahasa Kebangsaan dengan menggalakkan penggunaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di dalam situasi rasmi.

“Saya tidak senang hati jikalau pemimpin kita tidak yakin dengan bahasa Melayu kerana kebanyakan mereka ini dididik di luar negara.

“Apabila disuruh bercakap dalam bahasa Melayu, mereka kurang mahir dan beranggapan lebih selesa untuk bercakap dalam bahasa Inggeris yang akan menyebabkan bahasa Melayu terus terpinggir,” katanya selepas membentangkan kertas kerja pada Persidangan Kebangsaan Bahasa Melayu Setelah 55 Tahun Merdeka.

Tokoh bahasa itu berkata, berdasarkan penggubalan akta yang membenarkan penggunaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di institusi pengajian tinggi (IPT), sekali gus menggalakkan penubuhan ratusan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di negara ini.

Beliau berkata, jika diteliti semula dasar Pengajaran dan Pembelajaran Mata Pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) menunjukkan Kerajaan Malaysia tidak yakin dengan keupayaan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu.

“Jika hendak menulis untuk dibaca di peringkat antarabangsa tidak salah menulis dalam bahasa Inggeris tetapi untuk menghasilkan bahan rujukan kepada rakyat jelata mesti menggunakan bahasa yang mudah difahami.

“Tidak semua orang pandai berbahasa Inggeris yang tinggi. Kalau pergi ke pasar untuk beli ikan sekalipun bukannya bahasa Inggeris yang digunakan malah bahasa ibunda mengikut laras yang berbeza,” katanya.

Sehubungan  dengan itu, masyarakat harus menentukan pemimpin yang sesuai memegang jawatan termasuk ketua jabatan yang mampu menjadikan penggunaan bahasa Melayu dengan baik dan dikembangkan.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

TAKWIM PERSEKOLAHAN 2013

Bahagian pengurusan sekolah harian telah mengeluarkan Takwim Persekolahan bagi sesi 2013 menerusi portal rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) di url http://www.moe.gov.my

Dengan adanya takwim ini, ibu bapa bolehlah merancang aktiviti yang berfaedah semasa cuti penggal persekolahan 2013 untuk anak-anak.

Bagi guru pula, sudah tentulah menggunakan takwim persekolahan sebagai rujukan untuk merancang pengajaran mahupun mengadakan aktivti luar bilik darjah.

Takwim Cuti Sekolah 2013 1 kalendar takwim cuti sekolah 2013 dan persekolahan

Takwim Cuti Sekolah 2013 2 kalendar takwim cuti sekolah 2013 dan persekolahan

Sumber : Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia

JADUAL PEMBAYARAN GAJI KAKITANGAN AWAM 2013

BULAN
TARIKH
NOTA
Januari
23 Januari 2013 
(Hari Rabu)
Februari
*25 Februari 2013 
(Hari Khamis)
Tahun Baru Cina: 10 & 11 Februari 2013
Mac
25 Mac 2013 (Hari Isnin)
April
25 April 2013 
(Hari Khamis)
Mei
23 Mei 2013 
(Hari Khamis)
Pesta Menuai : 30 & 31 Mei 2013
Jun
* 25 Jun 2013
Hari Gawai : 1 & 2 Jun 2013
Julai
25 Julai 2013 
(Hari Khamis)
Ogos
* 22 Ogos 2013 
(Hari Khamis)
Hari Raya Puasa : 8 & 9 Ogos 2013
September
25 September 2013
(Hari Rabu)
Hari Raya Haji 2013 : 15 Oktober 2013
Oktober
8 Oktober 2013 
(Hari Selasa)
Deepavali : 2 November 2013
November
25 November 2013
Disember
* 18 Disember 2013
Hari Khamis : 25 Disember 2013)

Sumber : Jabatan Akauntan Negara Malaysia

ISU PENGAJIAN TINGGI : Pelajar wanita dominasi universiti


Oleh : Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my

Hari ini, wanita sudah membuktikan kemampuan apabila berdiri sama tinggi bersama lelaki selain mendominasi pelbagai sektor pekerjaan.

Malangnya, di tengah pengiktirafan itu masih terselit pertikaian dan pandangan skeptikal seperti tidak yakin dengan kebolehan wanita dalam melaksanakan mandat diberi.

Adakah gender menjadi penentu terhadap kemampuan wanita dalam melaksanakan tanggungjawabnya atau itu hanyalah spekulasi kosong semata-mata?

Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Datuk Seri Dr Zaleha Kamaruddin berkata, melunaskan tanggungjawab dan kepercayaan diberi lebih penting daripada membuat perbandingan bagi menguji kemampuan individu.

Menurutnya, alaf baru menyaksikan wanita mempunyai peluang sama rata untuk menerajui organisasi atau memegang jawatan tinggi dalam pelbagai bidang tidak terkecuali dunia pendidikan tinggi.

“Isu gender hari ini sudah tidak relevan lagi untuk mengukur kemampuan individu dalam melaksanakan tanggungjawabnya.

“Jika dulu, gender mungkin menjadi syarat dalam sesuatu pemilihan, kini banyak lagi aspek ditekankan.

“Malah masyarakat kini melihat kebangkitan dan kemampuan golongan ini dalam melaksanakan tugasannya. Mereka memang berkelayakan,” katanya.

Beliau yang dilantik menerajui UIAM pada Ogos 2011 adalah Naib Canselor wanita ketiga memegang jawatan berkenaan selepas Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Tan Sri Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin dan bekas Naib Canselor Universiti Malaya, Datuk Rafiah Salim.

Ditanya pandangan mengenai dominasi wanita sebagai ketua di institusi pengajian tinggi pula, beliau berkata, pencapaian itu amat membanggakan kerana memperoleh kepercayaan mengemudi sebuah institusi pendidikan.

“Umum mengetahui pendidikan adalah aspek penting dalam pembangunan jangka panjang negara bagi melahirkan generasi berpendidikan masa depan.

“Justeru, apabila wanita diberi mandat untuk melaksanakan proses itu, ia menunjukkan bahawa kemampuan wanita memang diiktiraf dan mendapat kepercayaan pihak yang memilih.

“Malah boleh dikatakan seperti penanda aras atau contoh bagi generasi berikutnya berusaha gigih dan menjadikan peluang membina masa depan yang baik,” katanya mengakui tiada batas sempadan bagi sesiapa yang mahu merebut kehidupan dengan nilai kejayaan.

“Hari ini kita lihat dan perlu mengakui mahasiswa wanita sudah banyak mendominasi tempat di institusi pengajian tinggi dalam dan luar negara.

Bukankah pencapaian seperti ini amat hebat?

“Ia bagaikan isyarat dalam proses menuntut ilmu, nilai kemampuan berdasarkan gender bukan lagi ukuran.

“Inti pati kejayaan sebenar sebaliknya diukur berdasarkan semangat, usaha, kerja keras dan kemahuan untuk berjaya. Tidak mustahil langkah kejayaan seterusnya bakal menyusul,” katanya.

Malah, kejayaan ramai mahasiswa wanita yang mampu memperoleh pencapaian cemerlang saban tahun juga menjadi petunjuk bahawa sistem pendidikan negara berjaya merealisasikan sasarannya.

“Melaluinya, dapat disimpulkan bahawa negara kita memang serius mahu memartabatkan nilai sistem pendidikan dengan sentiasa membuka peluang kepada sesiapa saja. Tiada diskriminasi.

“Mereka dapat mengoptimumkan pencapaian diri dengan akses pendidikan menyeluruh tanpa halangan.

“Menerusi pencapaian mahasiswa wanita, kita yakin mereka juga dapat membantu negara melahirkan pewaris generasi disegani untuk meneruskan kesinambungan ilmu,” katanya.

Menerajui UIAM sebagai institusi yang bertaraf antarabangsa pula, katanya, bukan saja memerlukan penumpuan penuh malah sokongan pelbagai pihak bagi melaksanakan misi dirancang.

“Taraf universiti melambangkan nilai kejayaan sesebuah institusi. Bukan mudah mahu mengekal atau melonjakkan lagi pencapaiannya.

“Justeru, saya dan warga kampus lain menggalas tanggungjawab besar bagi memastikan UIAM terus unggul dan menjadi inspirasi penyebaran ilmu.

“Walaupun memegang tampuk pengurusan tertinggi, usaha memberikan kualiti pendidikan terbaik terletak atas sokongan bersama dan itulah yang kami lakukan,” katanya.

Mengulas matlamat UIAM untuk melahirkan graduan berdaya saing pula terutama di kalangan wanita, beliau berkata, setiap program ditawarkan adalah bertepatan dengan senario permintaan dunia pekerjaan semasa.

Menurutnya, walaupun masih ada pandangan mengatakan graduan wanita sukar memperoleh pekerjaan, beliau percaya setiap individu mempunyai potensi tersembunyi.

“Pandangan yang mengatakan graduan wanita tidak sehebat lelaki wajar diperbetulkan kerana semua yang dilahirkan masing-masing berpotensi.

“Menyalahkan institusi kerana menawarkan program tidak menepati permintaan juga perlu dilupuskan kerana institusi adalah gedung ilmu. Setiap yang ditawarkan ada manfaatnya.

“Malah UIAM sentiasa peka terhadap permintaan majikan. Kami berusaha sedaya upaya melahirkan graduan berkapasiti tinggi dengan program yang mempunyai nilai pasaran,” katanya optimis wanita hari ini adalah mereka yang mahu mengejar ilmu, mempunyai kemampuan tersendiri serta mampu melaksanakan tanggungjawab dengan baik.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

ISU GLOBAL : Palestin perlukan bantuan kemanusiaan


GENCATAN senjata akhirnya berjaya dilaksanakan selepas lapan hari konflik meletus di Semenanjung Gaza, sekali gus membawa khabar gembira kepada dunia terutamanya umat Islam.

Persetujuan gencatan senjata rejim Tel Aviv-Palestin, yang menetapkan kedua-dua pihak berhenti menyerang lawan masing-masing, itu bagaimanapun tidak bermakna rakyat Palestin sudah dapat menarik nafas lega sepenuhnya.

Bantuan kemanusiaan masih amat diperlukan rakyat Palestin untuk membina semula kehidupan berikutan kemusnahan, kehilangan nyawa dan harta benda akibat serangan Israel di wilayah berkenaan.

Atas nama naluri kemanusiaan sejagat, serangan kejam rejim Zionis ke atas penduduk Gaza bukan sahaja mengundang simpati tetapi juga menggerakkan pelbagai bantuan kemanusiaan dilakukan segera bagi membantu seluruh mangsa peperangan di Gaza.

Masyarakat antarabangsa tanpa mengira agama dan kaum turut terus mendesak agar tindakan ketenteraan jet pejuang Israel dan roket Hamas dihentikan.

Ini soal hak asasi manusia. Acap kali apabila konflik Israel-Palestin, yang sudah lama berlarutan, para pemimpin dan rakyat Malaysia akan bercakap dalam satu nada membicarakan tentang penindasan, perampasan hak, penghinaan dan kekejaman rejim Zionis ke atas rakyat Palestin, rata-ratanya umat Islam.  
  
Masyarakat di negara ini tanpa mengira bangsa dan agama tampil menzahirkan sokongan terhadap usaha kerajaan Malaysia dan pertubuhan bukan kerajaan menghulurkan bantuan meringankan penderitaan penduduk Palestin akibat serangan demi serangan kejam tentera rejim Zionis.

Selasa lepas, anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) dan pembangkang mengetepikan agenda politik masing-masing untuk sepakat menyokong usul mengecam sekeras-kerasnya serangan ketenteraan Israel ke atas wilayah Palestin di Gaza.

Daripada segi logik akal yang waras serta perikemanusiaan, penderitaan rakyat Palestin bukan sekadar isu yang melibatkan umat Islam tetapi lebih daripada itu, ia melibatkan nilai kemanusiaan yang dirasai bersama oleh masyarakat pelbagai bangsa, budaya dan agama.

Timbalan Dekan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia Prof Madya Dr P. Sivamurugan berkata isu Palestin merentasi batasan agama dan peperangan yang sudah makan tahun berlarutan tidak sepatutnya terus berlaku.

"Kita terdiri daripada masyarakat rencam dan kita faham pertembungan cerita antara kaum dan etnik di negara ini. Kita juga bersatu padu menolak sekeras-kerasnya apa yang dilakukan Israel di Gaza yang cuba menakluki wilayah penduduk di sana, bersikap kejam merampas harta dan membunuh rakyat Palestin.  

"Masyarakat (Malaysia) turut menggambarkan pendirian sama bahawa meskipun tamadun dunia baru wujud, peperangan tidak harus dihalalkan dan di sinilah semangat 1Malaysia itu secara tidak langsung terserlah tanpa mengira keturunan, kepercayaan dan agama," katanya.

Selain bantuan makanan, pakaian dan wang dihulurkan kepada penduduk Palestin, Sivamurugan berkata Malaysia juga bertindak sebagai negara Islam yang progresif dan lantang bersuara menegakkan isu keamanan dan konsep ummah.

Beliau berkata meskipun memiliki fahaman politik berbeza, masyarakat Malaysia masih boleh menyumbang, membantu dan memberi makna sebuah kehidupan kepada penduduk Gaza.

"Kita perlu melihat kepelbagaian (perbezaan bangsa, agama dan politik) yang kita miliki sebagai suatu kelebihan untuk membantu dan menyumbang terhadap kebaikan... kepelbagaian juga adalah suatu aset dan bukan liabiliti yang wajar kita digunakan untuk tujuan kebaikan," katanya.

Pensyarah Jabatan Politik dan Kerajaan, Universiti Putra Malaysia Prof Dr Jayum Jawan berkata sokongan padu rakyat Malaysia membantu masyarakat Palestin harus dipuji kerana Malaysia sememangnya menentang keganasan yang dilakukan rejim Zionis untuk mencapai matlamat mereka.

Katanya, dunia hari ini bukan lagi berada 'di zaman gelap' kerana segalanya perlu dilaksanakan dalam keadaan aman damai melalui rundingan dan perbincangan antara pihak berkepentingan.
  
"Kita dapat melihat usaha berterusan rakyat Malaysia dalam menghulurkan bantuan kepada masyarakat Palestin... Dalam misi ini mereka tidak didasari oleh ideologi atau perbezaan agama sebaliknya telah membuktikan kematangan terhadap memperjuangkan keamanan dan kemanusiaan sejagat meskipun pada hakikatnya mereka diwarnai pendapat berbeza," katanya.

Jawan berkata perlakuan ini adalah suatu kejayaan dalam konteks perpaduan kerana mereka berjaya meletakkan suatu titik persamaan untuk menyokong suatu isu besar yang memerlukan penglibatan seluruh masyarakat dunia.

Mengakui bahawa konsep 1Malaysia lebih terserlah di kalangan rakyat Malaysia apabila memperjuangkan isu Palestin, beliau berkata perbezaan pendapat dan ideologi politik di negara ini hakikatnya mampu mendidik rakyat Malaysia untuk meraikan kepelbagaian pandangan masyarakat berbilang bangsa.

"Saya tidak melihat pandangan yang berbeza antara masyarakat sebagai sesuatu yang meruntuhkan tetapi merupakan suatu pendekatan yang mampu menyuburkan dialog sekali gus membawa kepada penambahbaikan institusi negara," katanya.

Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia Dr Chandra Muzaffar pula berkata, walaupun secara umum isu Palestin mendapat perhatian daripada rakyat Malaysia, masih wujud segelintir masyarakat bersikap tidak ambil peduli.

"Kita mengakui wujud penglibatan masyarakat bukan Islam untuk membela nasib penduduk Palestin namun ia tidak begitu menyerlah... saya tidak berani menyatakan mereka bersungguh-sungguh dan komited terlibat dalam isu ini kerana saya belum nampak penglibatan mereka secara menyeluruh," katanya kepada Bernama.

Katanya, peratusan majoriti 95 peratus penduduk Palestin merupakan masyarakat Islam dan baki lima peratus lagi bukan beragama Islam mungkin antara faktor masyarakat bukan Islam di negara ini kurang memberi perhatian terhadap isu berkenaan.

"Kebanyakan masyarakat bukan Islam di negara ini mengaitkan penderitaan yang dialami oleh penduduk Palestin sebagai penderitaan penduduk Islam yang lebih sinonim dengan kaum Melayu dan merupakan tanggungjawab bangsa Melayu untuk membantu".

Chandra, yang juga Presiden Pergerakan Keadilan Sejagat (Just), berkata jika dibandingkan dengan negara lain, masyarakat bukan Islam terlibat secara langsung dan memainkan peranan menentang Israel terutamanya apabila protes membantah kezaliman rejim Tel Aviv diadakan. - Bernama