Khamis, 26 April 2012

ISU PENGAJIAN TINGGI : Mahasiswa usah terlalu sensitif


Oleh Ruhaiza Rusmin dan Ihsan Noorzali
rencana@hmetro.com.my


MEMANG tidak habis-habis isu Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU), lepas satu timbul pula desakan mahasiswa yang mahu akta itu dimansuhkan sepenuhnya dengan alasan sudah tidak relevan pada alaf baru.

Mereka mendakwa pindaan yang dicadangkan kerajaan itu hanya ‘gimik’ pihak tertentu menawan hati mahasiswa, namun ia masih mengekang pemikiran dan hak mereka bersuara dan berpolitik.

Justeru, mereka mahu AUKU dimansuhkan kerana ia lebih praktikal bagi melonjakkan kemampuan dan sensitiviti sistem pendidikan moden.

Pindaan pula dianggap ‘hadiah’ kepada warga institusi pengajian tinggi kerana keprihatinan itu bakal memberi peluang kepada mereka meneroka alam pendidikan berlandaskan peraturan dan kawalan tertentu.

Sama ada pindaan atau pemansuhan, hakikatnya, AUKU terutama seksyen 15C ( 3) memang mencetuskan provokasi tersendiri dalam kehidupan warga kampus kerana ia melarang mahasiswa menyatakan sokongan, simpati atau bangkangan terhadap mana-mana parti politik atau kesatuan sekerja.

ersoalannya, sama ada pindaan atau permansuhan, adakah AUKU masih relevan dalam era pendidikan moden hari ini?

Timbalan Dekan (Akademik dan Pembangunan Pelajar) Fakulti Sains Kemanusiaan Universiti Pendidikan Sultan Idris, Dr Ahmad Zainudin Husin berkata, mahasiswa perlu melihat secara waras mengenai AUKU tanpa mengaitkan dengan sentimen tertentu.

Beliau berkata, penting bagi mereka memahami bahawa akta itu bukan hanya menekankan seksyen tertentu semata-mata, malah mencakupi aspek luas yang menyentuh pelbagai peranan serta fungsi.

“Desakan mahasiswa supaya AUKU dimansuhkan tidak akan menyelesaikan masalah. Ia tidak boleh diselesaikan hanya dengan ‘berteriak’ atau berdemonstrasi.

“Ia lebih kompleks. Bukan mudah menghapuskan akta yang sudah sah melalui proses perundangan, memperoleh kebenaran rasmi serta termaktub dalam undang-undang negara. Ia tidak boleh dipinda atau dimansuhkan sesuka hati.

“Pihak yang lantang bersuara perlu memahami situasi ini. Ia tidak boleh diubah sekelip mata kerana ada proses panjang dan rumit perlu dilalui,” katanya.

AUKU memang tidak pernah sunyi dengan polemik dan kontroversi sejak kewujudannya pada 1971.

Sudah mengalami beberapa pindaan, akta itu bagi segelintir pihak menjadi batu penghalang dan mimpi ngeri jika mahasiswa ingin bebas bersuara dan berpolitik.

Kemelut demi kemelut menjadikan AUKU isu panas dan sensitif bagi mahasiswa hingga menyebabkan akta ini diberi janji untuk dipinda lagi.

Bagaimanapun, pindaan itu tidak menarik hati segelintir mahasiswa, sebaliknya mahukan kebebasan penuh iaitu dimansuhkan.

Mereka menuntut universiti diberi kuasa autonomi untuk menggubal undang-undang sendiri selari undang-undang perlembagaan tanpa campur tangan birokrasi pihak luar.

Beliau yang juga pensyarah Jabatan Sejarah UPSI berkata, tindakan itu akan memakan diri sendiri kerana jika universiti menggubal undang undang baru, mereka juga memerlukan rujukan akta tertentu sebagai panduan.

“Dalam konteks ini, universiti tidak boleh sesuka hati mewujudkan undang-undang kerana selama ini mereka tertakluk pada peraturan sedia ada.

“Biarpun diberi kuasa autonomi, saya percaya mewujudkan undang-undang baru dengan kepemimpinan sendiri tidak mudah. Ini perkara besar yang membabitkan prosedur yang panjang.

“Ia tidak boleh dilakukan sewenang-wenangnya. Jadi di manakah relevannya permintaan itu?” soalnya.

Beliau berpendapat, jalan terbaik untuk mengembalikan semula keharmonian ialah dengan mengkaji akta berkenaan lebih mendalam bersesuaian kehendak semasa, mahasiswa juga global.

“Ini lebih baik daripada semua pihak ‘bermusuhan’. Dalam menangani AUKU, kepentingan semua perlu diambil kira bagi menjamin hak dan meneruskan kelangsungan sistem pendidikan negara dengan harmoni.

“Janganlah kerana mengikut hati yang panas atau terpengaruh desakan pihak lain, sistem pendidikan tinggi kita korbankan. Ini tidak betul dan boleh menjejaskan masa depan generasi mahasiswa lain,” katanya.

Malah, untuk bertindak lebih adil, beliau menyarankan agar diwujudkan suruhanjaya untuk mengkaji aspek pelengkap AUKU.

Melalui suruhanjaya ini, katanya, semua pihak diberi akses bebas untuk menyuarakan pandangan sebelum keputusan dibuat.

“Cara ini lebih praktikal kerana kepentingan semua pihak diambil kira dan tidak membelakangkan hak sesiapa pun. Beri kebebasan mereka untuk melahirkan pandangan masing-masing selain disertakan fakta kukuh.

“Kata putus serta persetujuan diambil itu mampu menjernihkan kembali ketegangan sedia ada. Ini menunjukkan mahasiswa golongan intelektual dan bermaruah.

“Demonstrasi jalanan atau tindakan membuta tuli hanya akan meletakkan mereka di tahap paling rendah. Saya nasihatkan, jangan terlalu terburu-buru mengikut kata hati, kelak menyesal,” katanya.

Mantan Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia, Ahmad Syukri Ab Razab pula tetap menegaskan, pemansuhan AUKU perlu dilaksanakan kerana mengganggu pembentukan jati diri sejati mahasiswa untuk mengikuti modul pendidikan sebenar.

Menurutnya, tiada sesiapa berhak menghakimi tindakan mahasiswa yang mahukan AUKU dimansuhkan kerana ia kehendak naluri sendiri yang mahukan keadilan telus tanpa kerenah birokrasi.

“Malangnya, apabila mahasiswa bersuara mengenai AUKU, semua pihak pasti mengaitkannya sebagai propaganda pihak tertentu. Tidakkah mereka lihat itu naluri mahasiswa yang sudah bosan dilayan bagaikan budak kecil dan sering diperkotak-katikkan?

“Cukup dan usah mengaitkan mahasiswa dengan mengatakan mereka diperkudakan pihak tertentu. Apa dilakukan ini adalah kehendak sendiri kerana sudah lama tertindas dengan peraturan berat sebelah.

“Sebagai generasi muda, mereka inginkan pembaharuan lebih praktikal.
Pemansuhan ini bakal menjadi lembaran baru dalam dunia pendidikan moden hari ini, sekali gus melahirkan wajah mahasiswa baru,” katanya.

Menafikan pemansuhan itu juga, katanya, menyebabkan mahasiswa bertindak lebih ‘kurang ajar’, sebaliknya apabila universiti diberi kuasa autonomi menggubalkan undang-undang sendiri, kehidupan mahasiswa lebih proaktif.

“Apabila mahasiswa merasakan apa dilakukan universiti salah, mereka ada hak bersuara dan universiti pasti mengambil tindakan segera bagi mengatasinya tanpa perlu merujuk atau mengikut telunjuk pihak tertentu.

“Tidak perlu lagi kami menunggu bagai buah tidak gugur apakah keputusannya.
Justeru, tidak timbul isu mahasiswa bertindak lebih kuah dari sudu kerana semua peraturan selari dengan undang-undang negara melainkan dilaksanakan sepenuhnya oleh universiti.

“Kami tidak perlu berdepan kerenah birokrasi peringkat tertinggi kerana universiti sendiri boleh menentukan tindakan bakal diambil. Itu lebih telus, adil dan menyenangkan hati kerana universiti pasti kenal hati budi mahasiswanya sendiri,” katanya mengakui AUKU menjadikan mahasiswa naif merancang pembangunan jati diri.

“Bayangkan sejak mula menjejakkan kaki di universiti sudah disogokkan dengan ‘kekebalan’ AUKU. Mereka tidak bebas melahirkan pendapat, tidak berjiwa kental serta perlu mengikut ‘telunjuk’.

“Sedangkan dunia memerlukan pelapis yang berfikiran kritis, berani melahirkan pandangan serta menyahut cabaran. AUKU sudah tidak relevan dipraktikkan kerana senario mahasiswa kini sudah berubah,” katanya.

Akuinya, biarpun daripada 1.2 juta mahasiswa hanya tujuh peratus lantang bersuara, tidak bermakna peratus selebihnya tidak peka.

“Yang membezakan ialah tujuh peratus itu aktif dalam memperjuangkan hak mahasiswa manakala selebihnya tunggu dan lihat sebelum membuat keputusan.

“Paling penting, mereka nampak dan tahu apa perlu dilakukan bagi memastikan tindakan atau hak tidak dicabuli, sekali gus membantu merangka pemikiran luar kotak. Inilah generasi mahasiswa alaf baru yang sebenarnya perlu dilahirkan.

“Bukan penakut atau mudah dipersendakan sesuka hati,” katanya.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

ISU KENEGARAAN : Melayu jumlah tertinggi pengundi baru


KUALA LUMPUR 25 April - Seramai 2,270,002 pengundi baru telah didaftarkan dari 2008 hingga 2011 dengan orang Melayu mencatatkan jumlah tertinggi, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong (gambar).

Menurut beliau, daripada jumlah itu, 155,420 orang berdaftar pada 2008 manakala 279,270 pemilih (2009); 826,462 pemilih (2010) dan 1,008,850 pemilih pada tahun lalu.

Beliau berkata, bagi keempat-empat tahun berkenaan orang Melayu mencatatkan pendaftaran tertinggi, diikuti kaum Cina, India dan lain-lain kaum.

Untuk tahun 2008, seramai 82,309 pengundi Melayu atau 53 peratus mendaftar diikuti Cina (29.4 peratus) dan India (8.1 peratus).

Bagi 2009, jelasnya, seramai 187,828 pemilih atau 67.3 peratus ialah Melayu diikuti Cina (19.8 peratus) dan bumiputera Sarawak (4.8 peratus) manakala pada 2010, seramai 466,137 pemilih (56.4 peratus) adalah orang Melayu diikuti Cina (27 peratus) dan India (6.6 peratus).

‘‘Pada tahun lalu pula, seramai 611,498 pemilih atau 60.6 peratus terdiri daripada orang Melayu diikuti Cina (22 peratus) dan India (6.7 peratus)," katanya di Dewan Negara hari ini.

Beliau menjawab soalan asal Senator Datuk Ng Fook Heng yang ingin tahu jumlah pengundi baru yang telah didaftarkan sejak 2008 mengikut kaum.

Vui Keong berkata, hak untuk mendaftar sebagai pengundi adalah hak warganegara seperti yang dijamin di bawah Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan.

Dalam hal itu, kata beliau, pengundi tersebut mesti seorang warganegara Malaysia yang telah mencapai umur 21 tahun.

‘‘Sehubungan itu, adalah wajar jika kita melihat daripada perspektif yang lebih besar bagi keseluruhan rakyat dan bukan hanya menjurus kepada kaum semata-mata," katanya.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan Fook Heng mengenai dakwaan sesetengah pihak terhadap tindakan memindahkan pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain, beliau berkata, ia tidak dihalang dan terpulang kepada sesiapa untuk menukar pusat mengundi masing-masing.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU BAHASA : Bahasa kita lenyap di udara


ABDUL JALIL ALI

Penerbangan ke Langkawi petang itu ditunda 45 minit. Rata-rata penumpang di ruang menunggu terminal tambang murah (LCCT), Sepang, merungut. Mereka yang berdiri dalam barisan untuk menaiki pesawat, terpaksa duduk semula. Kanak-kanak yang sudah lebih sejam menunggu dan tidak sabar naik kapal terbang, mula menangis.

Walaupun sedar jadual asal terganggu – undangan untuk menghadiri satu acara di Pulau Mahsuri sebelum 4.30 – saya tidak kisah sangat. Apalah 45 minit, sedangkan saya pernah tertunda penerbangan selama tiga jam. Malah, pernah sekali penerbangan dibatalkan terus hingga ke esok hari.

Sebenarnya sepanjang berjinak-jinak dengan pesawat tambang murah, saya sudah bersedia dan rela sekiranya penerbangan dilewatkan. Tidak perlu bertanya punca penangguhan atau pembatalan. Kalau tanya pun, jawapan pasti tidak memuaskan hati, atau mungkin lebih menyakitkan hati.

Malah, kalau berbuih pun mulut kita komplen, dia orang tidak akan berbuat apa-apa. Kalau kita tulis berjela-jela melepaskan perasaan marah, dia orang tidak kisah. Lebih-lebih dia orang akan kata: We are sorry! Sebenarnya itu sama sahaja maknanya seperti berkata: “Ada aku kisah!”

Maka terima sahajalah hakikat bahawa ini kapal terbang tambang murah, biasalah kalau terlambat. Kalau hendak penerbangan yang menepati waktu, naiklah pesawat biasa yang harganya lebih mahal.

Oleh sebab bayar murah – sebenarnya tidak berapa murah jika kita menempah tiket pada saat akhir – saya menerima hakikat untuk dilewatkan. Kalau 10 kali terbang, lima kali ditunda, itu pun saya tidak menganggap sebagai satu buli.

Namun, saya tidak dapat menerima hakikat bahawa syarikat penerbangan milik orang Malaysia ini, tidak menghiraukan bahasa Malaysia @ bahasa Melayu. Agaknya mereka takut penumpang tidak faham sekiranya cakap Melayu. Atau, boleh jadi juga mereka berasa malu guna bahasa Melayu, mana ada kelas!

Sebab itu pengumuman sepanjang penerbangan selama sejam, menggunakan bahasa Inggeris. Cakap Melayu hanya dua kali, iaitu ketika mula naik dan semasa akan mendarat. Itu pun bahasa Melayu bunyi macam orang putih. Sebut perkataan ‘dadah’ menjadi ‘dada’, ‘tali pinggang’ kedengaran ‘tele pinggan’. Agaknya petugas udara yang bercakap itu orang dari England, baru belajar cakap Melayu!

Pengumuman lain, semua menggunakan bahasa Inggeris, tanpa terjemahan sepatah pun dalam bahasa Melayu. Ini termasuk pengumuman mengenai peraturan keselamatan. Kalau orang tidak faham bahasa Inggeris, mungkin tidak tahu apa hendak dilakukan ketika kecemasan.

Sama seperti ketika pergi, penerbangan pulang dari Langkawi masih mengutamakan bahasa asing. Saya bertanya seorang pramugari mengapa pengumuman tidak dibuat dalam bahasa Melayu? Ada penumpang tidak faham bahasa Inggeris.

Si manis ayu lagi seksi dalam skirt singkat yang mendedahkan itu (kenapa tidak pakai kebaya untuk menampakkan kesopanan kita!), hanya tersenyum. Agaknya dia tidak faham soalan sebab saya menggunakan bahasa Melayu. Sebenarnya saya tidak kisah pengumuman dalam bahasa Inggeris.

Malah, tidak salah kalau digunakan juga bahasa-bahasa lain seperti Tamil, Mandarin, Hindustan, Urdhu, Arab, bahasa Orang Asli, hatta bahasa Mongolia. Tetapi mesti ada juga bahasa rasmi negara, iaitu bahasa Melayu.

Lagi pun sebahagian besar penumpang pada dua penerbangan tersebut adalah orang tempatan. Memang ada sebahagian, mungkin 10 peratus, pelancong asing hidung mancung. Tetapi rata-rata penumpang adalah hidung kemik macam saya. Dan, saya percaya ada penumpang yang tidak faham bahasa ‘Mat Salleh’.

Apakah kerana ada seorang dua hidung mancung, maka pengumuman perlu dalam bahasa Inggeris? Betapa halnya penumpang tempatan yang tidak faham bahasa tersebut? Kalau pun semua orang faham bahasa Inggeris, apakah wajar bahasa Melayu dibuang terus?

Atau, apakah kerana ini pesawat tambang murah, perlu gunakan hanya satu bahasa sebab mengulangi pengumuman dalam bahasa Melayu hanya akan menambahkan kos? Atau, apakah ini sengaja sabotaj terhadap bahasa rasmi?

Pada hemat saya bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi perlu digunakan walaupun 100 peratus penumpang adalah pelancong asing. Biar dia tahu bunyi bahasa kita. Ini bukan soal orang faham atau tidak faham bahasa Melayu. Ini juga bukan soal kos. Bahasa adalah soal maruah. Sebab bahasa menunjukkan bangsa!

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/