Jumaat, 31 Julai 2009

MEKAR SUAKA BAHASA


Tasik ilmu menakung warisan
tersasar ke muara percaturan
mencalar nobat maruah
bahasa sarat pekerti
terlerai secebis kerakusan.

Betapa malang generasi
yang dahagakan seteguk jati diri
disajikan selautan budaya mendatang
yang menyembunyikan tembelang
tapi disanjung petualang.
Mari kita melakar suaka bahasa
menagih cinta yang semakin terhimpit
setelah berabad dipusakai
sekelip mata terpalit noda.

Sayu dan sendu
melagukan irama pilu
yang semakin layu
di minda dan dada Melayu.

Benar pesanan Tuah
Melayu tak akan hilang
tapi tuturnya putar belakang
lancarnya tunggang-langgang.

NORDIN SAAD
Sri Tunjong, Perlis.

Somber : http: //www.bharian.com/

STATISTIK JENAYAH JUVENIL PELAJAR

Seramai 8,809 pelajar berusia antara 7 dan 18 tahun ditahan di seluruh negara kerana terlibat dalam kes-kes jenayah.

Daripada jumlah itu, 3,683 terlibat dalam jenayah kekerasan manakala selebihnya jenayah harta benda.

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, remaja berusia 16 hingga 18 tahun mendahului senarai dengan 6,435 tangkapan, diikuti pelajar berusia 13 hingga 15 tahun (2,227 tangkapan).

Tidak kurang hebatnya, kanak-kanak berusia tujuh hingga 12 tahun turut termasuk dalam senarai itu dengan 147 tangkapan.

Pelajar daripada kaum Melayu mencatatkan peratusan tertinggi iaitu sebanyak 72.7 peratus atau 6,401 orang diikuti India (10 peratus atau 876 orang) dan Cina (7.3 peratus atau 641 orang).


Sumber : http: //www.utusan.com.my/

MENGENANG JASA PAHLAWAN

Najib Tun Razak berbual dengan bekas anggota Batalion Ketiga Rejimen Askar Melayu Diraja, Sarjan (B) Husin Pak Su diperhatikan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi selepas menyerahkan cek Elaun Kenangan Seri Pahlawan Gagah Perkasa dan Pingat Gagah Berani pada majlis penghargaan sempena Hari Pahlawan di Wisma Pertahanan, Kuala Lumpur, semalam.

SERAMAI 97 anggota pasukan keselamatan yang dikurniakan pingat kebesaran negara menikmati kenaikan elaun mulai 1 Julai lalu sebagai menghargai pengorbanan mereka mempertahankan negara.

Bagi penerima pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa (S.P) akan menerima RM2,000 sebulan berbanding RM400 manakala penerima Pingat Gagah Berani (PGB) menerima kenaikan daripada RM300 kepada RM1,500 sebulan.

Langkah kerajaan menaikkan kadar Elaun Kenangan ini semata-mata untuk menghargai jasa dan pengorbanan mereka walaupun ia tidak boleh dinilai dengan wang ringgit.

Selain penerima pingat S.P dan PGB, kerajaan juga tidak melupakan anggota-anggota keselamatan yang dikurniakan pingat oleh kerajaan British.

Kenaikan kadar Elaun Kenangan sebanyak 500 peratus adalah hadiah paling berharga kepada bekas anggota pasukan keselamatan yang dikurniakan pingat kebesaran negara sempena Hari Pahlawan tahun ini.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

PERKUKUH IDENTITI AGAMA

Apabila roh Islam wujud dalam diri masyarakat Islam, mereka akan mempertahankan hak dan identiti bangsa dan agama secara hikmah dan bijaksana

Oleh DR. SAODAH ABD. RAHMAN

Kekuatan sesuatu bangsa atau umat adalah bergantung kepada keperibadian dan keteguhan mereka mempertahankan identiti agama dan bangsa. Prinsip dan konsep perjuangan umat Islam perlu berteraskan kepada perundangan dan peraturan Allah dan Rasul dalam setiap aspek kehidupan.

Perjuangan yang tidak berasaskan kepada kepentingan agama dan bangsa sering menghumban umat Islam ke dalam kancah kehancuran. Kebijaksanaan seseorang pemimpin dalam mengendalikan urusan kenegaraan terserlah apabila beliau dapat mempertahankan hak dan maruah bangsa dan agamanya.

Islam adalah satu agama universal yang memberi hak dan kedudukan kepada umat bukan Islam menikmati kemakmuran hidup dalam dunia Islam. Berasaskan kepada prinsip keadilan dan kesaksamaan yang dilaungkan oleh Islam, bukan bererti umat Islam perlu mengorbankan hak dan identiti bangsa dan agama demi menegakkan keadilan dalam negara.

Hak dan wibawa bangsa dan agama merupakan perjuangan setiap bangsa di dunia. Ini merupakan fitrah ciptaan manusia. Jika umat Islam mengabaikan perjuangan hak dan kewibawaan dalam kehidupan mereka maka identiti dan kewibawaan mereka mudah terhakis dan terhapus.

Unsur-unsur penghapusan identiti bangsa dan agama semakin hari kian jelas kelihatan. Perkara begini berlaku hasil daripada sikap dan mentaliti umat Islam yang terlalu ghairah memperjuangkan kedudukan, pangkat dan kekayaan sehingga kabur penglihatan dan pemikiran dalam menentukan dasar, perancangan dan kegiatan kenegaraan.

Apakah erti kepimpinan para pemimpin Islam jika hak bangsa dan wibawa agama tergadai akibat terlalu ghairah untuk menegakkan keadilan?. Keadilan dalam negara boleh dilaksanakan tanpa mengorban hak bangsa dan agama jika setiap pemimpin Islam yang mentadbir negara memahami dan mengamalkan prinsip pemerintahan dan kepimpinan dalam Islam.

Sejarah menunjukkan banyak pemimpin Islam masa silam mampu menegakkan keadilan dan bertolak ansur dengan masyarakat bukan Islam tanpa mengorbankan identiti umat dan kewibawaan agama.

Jati diri mereka yang mantap dan matlamat perjuangan yang berteraskan keredaan Allah merupakan salah satu faktor utama yang menyebabkan mereka berjaya membentuk negara Islam yang adil terhadap masyarakat Islam dan bukan Islam tanpa mengorbankan hak dan wibawa umat dan agama.

Matlamat hidup dan perjuangan jika tidak didasarkan kepada perjuangan Islam boleh menyebabkan para pemimpin Islam menggadai maruah bangsa dan agama demi memperkukuhkan kedudukan dan kekuasaan mereka. Suasana begini merupakan lumrah dunia Islam masa kini.

Sikap terlalu takut kehilangan kuasa menyebabkan mereka menjadi buntu dan hilang daya pemikiran yang pintar untuk membuat perancangan dan strategi bagi umat Islam dalam jangka masa yang panjang.

Hasil daripada kebuntuan pemikiran para pemimpin dalam mengendalikan urusan kenegaraan maka umat Islam menjadi lemah dan tidak terdaya untuk mempertahankan hak dan kewibawaan agama.

Apabila para pemimpin dan ahli politik Islam mengambil jalan yang mudah dan terlalu ghairah untuk berkuasa dan mengekalkan kuasa maka mereka sanggup menghapuskan hak dan kewibawaan agama tanpa memikirkan masa depan masyarakat Islam dalam negara mereka.

Jika perkara begini berlaku dalam negara Islam maka penghapusan hak dan identiti umat Islam secara beransur-ansur akan terhakis dan terhapus. Ini adalah salah satu proses globalisasi yang melanda negara Islam masa kini.

Penghapusan identiti dan kewibawaan agama juga berlaku jika umat Islam keseluruhannya kurang prihatin terhadap pendidikan agama dan kesedaran terhadap kesan kehausan kerohanian.

Corak hidup yang tidak seimbang dengan kehendak kerohanian dan jasad menjadi pilihan hidup umat Islam masa kini. Kegiatan dan program yang berbentuk hedonisme dijadikan sebagai agenda utama dalam kehidupan seharian sehingga terlupa waktu malam yang sunyi dan sepi perlu diisi dengan kegiatan yang boleh menghampiri diri kepada Allah dan bermuhasabah diri.

Apabila minda dan hati nurani diselaputi oleh unsur-unsur yang melalaikan dan menyeronokkan maka umat Islam tidak lagi menghargai waktu atau masa. Gejala remaja Islam berkeliaran di tempat-tempat hiburan sehingga larut malam lantaran terlalu ghairah dengan keseronokan berbentuk hawa nafsu semakin hari kian bertambah.

Jika corak hidup begini dijadikan sebagai tradisi kehidupan masyarakat Islam, maka mereka tidak akan menjadi satu umat yang gigih dalam kehidupan.

Hati yang terlalu ghairah dengan hiburan dan keseronokan boleh menyebabkan umat Islam menjadi malas dan tidak berwibawa. Oleh itu tidak hairan kenapa umat Islam menghadapi krisis kehausan kerohanian dan kebendaan.

Ketika umat Islam berada dalam krisis kekosongan jiwa yang memerlukan kepada latihan kerohanian dan kesedaran mengenai tanggungjawab diri dan agama, rancangan-rancangan hiburan pula semakin bertambah sehingga ibu bapa tidak mampu untuk mengawal pergerakan anak-anak.

Persoalan yang sering berlegar dalam pemikiran ibu bapa di negara ini masa kini ialah kenapa dalam suasana ibu bapa sukar untuk mengawal pergerakan anak-anak, rancangan-rancangan hiburan semakin banyak dipertontonkan sehingga larut malam?

Adakah bentuk-bentuk hiburan itu melambangkan identiti bangsa dan agama? Pendedahan rancangan hiburan yang keterlaluan boleh menyebabkan umat Islam kurang memiliki daya pemikiran yang bernas kerana hiburan hanya merupakan satu unsur yang boleh merehatkan minda yang penat bukan bahan yang boleh melatih otak menjadi pintar dan kreatif.

Sepatutnya dalam era globalisasi umat Islam perlu didedahkan dengan aktiviti-aktiviti kerohanian dan keagamaan supaya mereka mampu menghadapi sebarang kegiatan yang boleh menghancurkan identiti agama dan umat Islam.

Kebanyakan umat Islam tidak prihatin terhadap pengukuhan identiti agama dan bangsa akibat kurang kesedaran terhadap implikasi proses globalisasi.

Berdasarkan kepada suasana yang wujud masa kini maka umat Islam keseluruhannya perlu menumpukan perhatian kepada pendidikan anak-anak dan membimbing mereka menjadi orang yang mempunyai jati diri yang kental supaya pemikiran dan jiwa mereka disemat dengan roh Islam.

Apabila roh Islam wujud dalam diri masyarakat Islam, mereka akan mempertahankan hak dan identiti bangsa dan agama secara hikmah dan bijaksana.

Penulis ialah Pensyarah Kanan,

Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama,

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Sumber : http://www.utusan.com.my/

ISU SELESEMA BABI ( INFLUENZA A H1 N1)

Pelan tindakan untuk calon UPSR terbabit H1N1 disediakan

BUTTERWORTH: Kementerian Pelajaran telah menyediakan pelan tindakan untuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) September ini bagi calon yang dikuarantin akibat Influenza A (H1N1).

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata kementerian itu telah berbincang dengan Lembaga Peperiksaan Malaysia mengenai tindakan yang bakal diambil jika terdapat calon dan pusat peperiksaan yang terbabit dengan H1N1.

"Penangguhan peperiksaan itu adalah pilihan terakhir kerana kita sudah ada pelan tindakan bagi calon dan pusat peperiksaan yang terbabit," katanya kepada pemberita selepas merasmikan bangunan baru SRJK (C) Lay Keow di sini, hari ini.

Peperiksaan UPSR dijadual berlangsung selama tiga hari bermula 7 September.

Bagi calon yang dikuarantin berikutan wabak itu, Wee berkata mereka akan menjalani peperiksaan di bilik khas yang disediakan.

Mengenai peruntukan RM3.6 juta untuk 10,000 sekolah di seluruh negara bagi membeli alat cegah jangkitan virus H1N1, Wee berkata peruntukan itu akan mula disalur kepada Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) minggu depan.

Beliau berkata peruntukan itu membabitkan pembelian cecair pembersih dan topeng mulut yang akan diedar kepada 5.5 juta pelajar di seluruh negara.

"Setakat ini, saya berpuashati dengan tindakan yang diambil oleh JPN dalam menangani isu ini," katanya.

Beliau berkata kementerian dari masa ke semasa memantau perkembangan wabak itu melalui Jawatankuasa Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan yang ditubuhkan pada bulan lepas bagi menangani H1N1 di sekolah. - Bernama

ISU SELESEMA BABI ( INFLUENZA A H1 N1)


Sekat pergerakan di kawasan penularan H1N1

HAMPIR setiap hari kita disuapkan dengan berita peningkatan jumlah mereka yang dijangkiti selesema babi yang disebut sebagai influenza H1N1.

Mungkin kerana berita mengenainya sering disiarkan, ia tidak lagi begitu menggemparkan walaupun tahap bahaya penyakit itu adalah serius.

Keadaan itu boleh dilihat di pintu-pintu masuk ke negara ini seperti di lapangan terbang. Rakyat dan pelancong tidak mempedulikan keperluan untuk mengambil langkah berjaga-jaga. Kita seolah-olah bermain "aci-aci buka pintu" dengan virus selesema itu.

Kita sedia maklum beberapa langkah telah diambil oleh pihak-pihak yang berwajib bagi mengelak merebaknya selesema tersebut di kalangan penduduk negara ini. Namun, langkah-langkah tersebut tidak berkesan kerana jumlah kes semakin bertambah dari sehari ke sehari.

Persoalannya ialah sama ada langkah-langkah dan tindakan-tindakan yang diambil itu menepati keperluan bagi mengatasi atau menyekat merebaknya penyakit itu. Bagi mencari ketepatan langkah-langkah berkenaan, amat perlu kita mengenal pasti isu utamanya terlebih dahulu dan bukannya melihat masalah-masalahnya.

Dalam hal ini, isu utamanya bukan keperluan mengubati orang yang sudah dijangkiti penyakit. Bukan juga kerana ia boleh menyebabkan banyak kematian. Jauh lagi daripada kemungkinan menimbulkan ketakutan yang amat sangat hingga menjejaskan ekonomi negara. Ini semuanya hanya kesan-kesan daripada wabak penyakit itu yang sememangnya mengkhuatirkan dan tidak boleh diabaikan.

Namun sebenarnya semua itu tidak menepati persoalan pokok. Yang perlu difahami ialah fakta bahawa selesema babi merebak dari manusia kepada manusia melalui kontak udara pernafasan. Inilah isu utamanya. Merebaknya kuman itu bukan sentiasa daripada babi kepada manusia atau melalui perantaraan binatang atau medium-medium lain.

Konteks pernafasan di sini bererti seseorang itu boleh dijangkiti hanya apabila dalam kedudukan fizikal yang amat rapat dengan pesakit atau pembawa virus atau berada bersama mereka dalam kedudukan terkurung seperti dalam sebuah teksi atau pesawat.

Jika demikian, maka langkah-langkah yang perlu diatur bagi mengelak merebaknya selesema babi ini ialah menjurus kepada menyekat atau mengelakkan berlakunya konteks antara orang yang telah terkena kuman selesema itu dengan orang yang belum dijangkiti.

Bagaimanapun memang sukar untuk mengasingkan orang prajangkitan dengan pembawa kuman tersebut kerana pembawa virus itu tidak menunjukkan tanda kecuali ia berada pada peringkat telah jatuh sakit atau melalui pemeriksaan perubatan.

Ini bererti, bagi mengelakkan jangkitan maka langkah-langkah ketat perlu diambil untuk mengelakkan pergerakan manusia keluar masuk dari kawasan atau tempat yang diketahui telah berlaku penularan virus selesema tersebut. Mungkin hanya mereka dalam kalangan pekerja perubatan sahaja yang boleh keluar masuk kawasan berkenaan. Itu pun perlu 'ditapis' terlebih dahulu.

Bagaimanapun, langkah seperti itu akan mendatangkan pelbagai kesulitan. Tetapi adakah kita mempunyai pilihan yang lebih baik? Persoalannya, jika kita takut melakukan sekatan pergerakan keluar masuk maka penyakit itu pastinya akan terus- menerus merebak.

PENULIS ialah bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/