Jumaat, 5 Februari 2010

Lelaki makin ganas?

Oleh :Fairuz Zaidan
fairuzaidan@bharian.com.my

Faktor mental, hormon androgen, persekitaran jadi punca lelaki cenderung bertindak fizikal

LIMA hari menjengah tahun baru, negara digemparkan dengan berita kematian ngeri membabitkan empat sekeluarga di Kampung Batang Rokan, Gemencheh, Negeri Sembilan. Kes pembunuhan yang cukup tragis itu menyaksikan seorang daripada anggota keluarga terbabit dipancung kepala hingga putus, dua mangsa dipotong di pergelangan tangan manakala seorang lagi mati dalam keadaan pisau terpacak di dada.

Siasatan polis membawa kepada penahanan seorang lelaki yang juga anggota keluarga si mati bagi membantu pihak berkuasa merungkai misteri pembunuhan empat sekeluarga itu.

Dalam kes berlainan, seorang suami didakwa bersekongkol dengan tiga lelaki lain untuk membunuh seorang konduktor bas dengan menjerut mangsa hingga mati sebelum menimbus mayatnya di sebuah taman perumahan di ibu negara.

Bukan setakat jerut, amarah si suami bersama tiga lelaki lain turut mengakibatkan mangsa dipukul dengan objek keras hingga mengalami kecederaan di kepala.

Dalam kes berasingan pula, dilaporkan perbuatan isteri menyemak khidmat pesanan ringkas (SMS) yang diterima suaminya mengakibatkan beliau diseret beberapa meter dari kereta yang dinaiki hingga mengalami kecederaan dan gegaran otak.

Melihat rentetan kes serius membabitkan pelaku lelaki sejak awal tahun ini, timbul persoalan apakah lelaki sekarang makin ganas dan rakus hingga tergamak melakukan tindakan fizikal melampaui batas?

Lebih membimbangkan, makin banyak kes serangan fizikal termasuk yang mendatangkan kematian dilaporkan membabitkan mangsa dari kalangan anggota keluarga sendiri. Perkembangan ini pasti membuka perdebatan pengkaji sosial berhubung faktor yang mendorong pelaku bertindak ganas terhadap anggota keluarga sendiri atau individu yang mempunyai hubungan rapat dengan pelaku.

Faktor keganasan domestik iaitu serangan terhadap anggota keluarga terdekat meletakkan institusi kekeluargaan di ambang kerapuhan. Ini kerana perilaku seperti keganasan yang membawa kepada kematian seolah-olah tidak mengenal sesiapa termasuk anggota keluarga atau insan tersayang.

Selain itu, apakah faktor tekanan hidup yang menjejaskan mental pelaku dikhuatiri menjadi punca lelaki melakukan jenayah?

Aktivis dan Penganalisis Jenayah, Kamal Affandi Hashim berkata, jumlah kes serangan fizikal yang membabitkan mangsa dari kalangan anggota keluarga seperti yang dilaporkan akhir-akhir ini, membimbangkan.

“Dari aspek serangan, jelas menunjukkan pelaku tidak kisah siapa termasuk ahli keluarga sendiri ketika menyerang. Sama ada bertujuan mendatangkan kesakitan melalui serangan atau dengan niat membunuh sebagai hukuman untuk di mati.

“Ada pelbagai teori yang dikaitkan mengenai punca serangan. Ada teori mengatakan motif serangan disebabkan faktor pengaruh dadah, alkohol dan kurang siuman semata-mata untuk melepaskan diri daripada kesalahan.

“Inilah yang diperdebatkan penganalisis jenayah dan pakar perubatan di mana wujud perbezaan pendapat dalam soal hukuman ke atas pesalah,” katanya kepada XY - Ikon Lelaki.

Kata Kamal Affandi, seseorang yang memperlakukan jenayah bunuh misalnya tidak seharusnya mudah diperakui sebagai mengalami sakit mental. Sebaliknya, perlu diselidik segenap aspek termasuk penggunaan senjata jika ada dan bentuk serangan.

Beliau berkata, adalah mustahil pesakit mental mampu mengatur siri serangan termasuk menggunakan senjata seperti pisau yang jelas dilakukan dengan niat untuk mencederakan mangsa.

“Lebih-lebih lagi, spot atau tempat sasaran serangan seperti muka, tangan dan dada sebagai contoh, dilihat sebagai tempat strategik menyerang mangsa.

“Jika seseorang dikatakan kurang siuman, mengapa dia tidak menyerang dengan tangan sendiri sebaliknya menggunakan senjata?” katanya kepada XY - Ikon Lelaki.

Mengulas lanjut bentuk serangan dari aspek tikaman, Kamal Affandi berkata, berdasarkan kebiasaan, mangsa sering dibunuh dengan tikaman secara berulang seperti lima, tujuh hinggalah 13 tikaman.

Soalnya, mengapa perlu tujuh atau 13 tikaman sedangkan satu tikaman mungkin boleh membunuh mangsa?

“Jika dilihat, ada pelaku sengaja menikam mangsa bertubi-tubi walaupun mangsa sudah mati pada detik itu,” kata Kamal Affandi.

Ditanya punca penjenayah melakukan serangan bertubi-tubi, beliau berkata, ia mungkin didorong faktor kebencian dan kemarahan yang dipendam sekian lama hingga berlaku konflik lalu tercetusnya serangan keganasan.

Beliau berkata, perlakuan serangan sepatutnya dapat dikawal dengan mengkaji perilaku seseorang yang difikirkan berpotensi menyerang.

“Mereka ini seharusnya diberi bimbingan kaunseling lebih awal untuk mengawal perasaan marah dan baran. Pada satu tahap, mereka juga boleh mengatur janji temu bersama pakar psikologi dan psikiatri,” katanya.

Mengenai tempat aduan rujukan kes keganasan, Kamal Affandi berkata masyarakat boleh segera merujuk hospital terdekat selain menghubungi talian 15999 untuk mendapatkan kaunseling dan cadangan langkah susulan.

Fahami psikologi perilaku di luar kawalan

BANYAK faktor mendorong lelaki mengambil tindakan nekad mengganas termasuk memperlakukan perkara di luar kawalan seperti memukul, mencederakan dan mengakibatkan kematian.

Mengulas perilaku lelaki yang bertindak ganas dari sudut psikologi, Profesor Psikiatrik Perubatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Azhar Zain, berkata lelaki yang memiliki lebih banyak hormon androgen berbanding wanita terdedah kepada perilaku pemarah.

Katanya, hormon androgen yang menjadi sifat semula jadi sekunder yang merangsang kelelakian seseorang antara lain mengakibatkan lelaki lebih mudah marah hingga pada tahap mampu bertindak ganas jika tidak dikawal.

“Dari sudut biologi, lelaki mudah terangsang untuk berasa cepat marah atas sebab hormon androgen yang tinggi berbanding wanita. Andai perilaku diri yang sukar bertolak ansur dan mudah marah, keadaannya bertambah parah.

“Selain faktor hormon, pembangunan persekitaran yang membentuk perilaku seseorang juga menjadi faktor yang boleh merangsang lelaki menjadi ganas seperti pengalaman ketika kecil, didikan ibu bapa serta terdedah dengan persekitaran yang tidak baik,” katanya.

Ditanya punca lelaki bertindak ganas, Dr Azhar berkata, kesempatan yang ada pada detik itu memungkinkan lelaki bertindak sedemikian hingga mencetuskan keganasan di luar kawalan.

Katanya, ditambah lagi dengan faktor lain seperti sejarah kelakuan ganas serta berada di bawah pengaruh dadah dan alkohol juga mendorong lelaki menjadi ganas.

“Namun, perilaku lelaki yang bertindak ganas ini sebenarnya boleh dikawal jika mendapat kerjasama mereka sendiri. Tidak kira, diri sendiri yang mencuba untuk mengawal kemarahan atau mendapatkan rawatan secara profesional.

“Ini termasuk pengambilan ubat-ubatan, rawatan psikologi dan teknik untuk mengawal kemarahan yang prosesnya mengambil masa,” katanya.

Dr Azhar berkata, faktor personaliti, keturunan, tekanan perasaan dan gangguan mental secara susulan memungkinkan seseorang lelaki mengambil jalan mudah untuk mengekspresi kemarahan diri.

“Sebagai contoh, seorang lelaki yang menghadapi masalah kewangan, pada masa yang sama berkonflik dengan isteri di rumah. Tiba pula di pejabat dia dimarahi pengurus. Tidak mustahil punca kemarahan yang bertimpa-timpa itu boleh tercetus apabila berlaku konflik dengan rakan sepejabat,” katanya.

Ditanya insan terbaik yang boleh membantu lelaki yang dalam keadaan amarah, Dr Azhar berkata, orang yang paling dekat dan dipercayai sesuai memberi nasihat dan kaunseling untuk membina semula motivasi dan sikap positif lelaki ganas.

“Saya tidak pernah berpeluang berdepan dengan lelaki yang memiliki kesalahan serius. Sebaliknya, kes yang dirujuk rata-rata lelaki yang mencederakan orang, bergaduh dan membakar rumah pada lingkungan usia 20 tahun hingga 30 tahun,” katanya.

INFO: Lapan implikasi amarah...

 • Dipulau masyarakat
 • Punca pergaduhan
 • Mendatangkan konflik perceraian
 • Terdedah serangan penyakit kronik seperti darah tinggi dan sakit jantung
 • Murung dan tekanan perasaan
 • Hilang pekerjaan
 • Melakukan kesalahan penderaan.

  TIP: Redakan kemarahan

  1. Ikuti latihan dan kegiatan sukan
  Kajian menunjukkan individu yang menumpukan kegiatan luar mempunyai tekanan darah yang sempurna dan kurang berisiko mendapat sakit jantung.
  2. Ubah diet pemakanan

  Ramai pakar pemakanan berpendapat, menambah berat badan menokok beban yang lebih pada sistem biologi badan dan saraf minda. Merubah gizi yang lebih menyihatkan membantu anda lebih cergas, lebih bertenaga dan lebih berkeyakinan.
  3. Minuman secawan kopi

  Kafein adalah bahan perangsang yang dianggap berbahaya pada kesihatan. Ia boleh menyebabkan seseorang terangsang dan jika berlebihan menimbulkan keresahan, mengganggu ketenangan minda dan mempercepatkan degupan jantung.

  4. Berhenti merokok

  Individu yang berhenti merokok mendapati fungsi paru-paru menjadi lebih baik pada masa beberapa hari saja. Anda dapat berasakan pernafasan lebih licin dan selesa kerana udara meresap ke saluran darah lebih berkesan.

  5. Berfikiran positif
  Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; elak daripada memekik atau bertindak garang. Kemarahan yang dilihat secara positif boleh menjadikan tekanan bertukar kepada kekuatan.

 • Sumber : http : //www.bharian.com.my/

  KEMAHIRAN GURU

  “JIKA hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa

  Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta

  Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara

  Jika hari ini seorang ulama yang mulia

  Jika hari ini seorang peguam menang bicara

  Jika hari ini seorang penulis terkemuka

  Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;

  Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa

  Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.”

  (Usman Awang, 1979)

  Demikianlah sebahagian daripada kata-kata puitis nukilan Datuk Dr. Usman Awang yang menggambarkan betapa pentingnya peranan guru sebagai pembina modal insan cemerlang sejak zaman berzaman. Jika dilihat pada perkataan guru ianya tidaklah sebegitu ”glamour” jika dibandingkan dengan perkataan lain seperti penolong pengarah, doktor, pengurus dan sebagainya.

  Manakala persepsi masyarakat terhadap profesion perguruan pula membayangkan tentang ruang cuti yang banyak, masa kerja yang terhad, bidang tugas yang mudah serta hasil pulangan yang terjamin.

  Mungkin inilah agaknya sebab permohonan untuk menjadi guru berlipat kali ganda banyaknya setiap tahun termasuk mereka yang sudah mendapat kerja tetapi sanggup mengorbankan pekerjaan mereka walaupun sudah beroleh pendapatan yang agak lumayan.

  Mereka menarik nafas lega apabila permohonan untuk mengikuti kursus perguruan diluluskan.

  Biar apa sahaja persepsi orang terhadap profesion perguruan tetapi sebagai seorang guru tugas dan tanggungjawab adalah terletak kepada kemahiran mendidik anak-anak. Biar setinggi mana ijazah yang dimiliki tetapi jika seseorang guru tidak memiliki kemahiran yang sewajarnya maka perkataan seperti ”pengajaran cikgu membosankan” ”cikgu ajar tak seronok” akan keluar dari mulut murid-murid yang mungkin memberi gambaran bahawa pengajaran guru tersebut tidak berkualiti bukan hanya dari aspek isi pengajaran atau perancangan tetapi dari aspek strategi sistem penyampaian.

  Bagi menangani masalah ini seseorang guru terutamanya bagi mereka yang baru dalam bidang profesion perguruan ini harus mempunyai beberapa kemahiran sebagai nilai tambah dalam proses wewujudkan pengajaran yang berkesan. Dick & Reiser, (1990) pernah mendefinisikan pengajaran berkesan iaitu selain daripada kemampuan menerapkan pengetahuan, kemahiran dan sikap, guru juga harus mampu mewujudkan keseronokan belajar di kalangan murid.

  Antara langkah yang mampu membentuk kemahiran strategi penyampaian dalam mewujudkan suasa pengajaran dan pembelajaran yang menyeronokkan ialah seperti berikut:

  a. Mengenali & menjiwai ciri-ciri diri murid: Sebagai ibu atau bapa kepada murid-murid di sekolah, guru bukan sekadar mengenali nama sahaja tetapi harus menjiwai mereka. Ini bermaksud guru seharusnya memahami kehendak, tabiat, sikap, tingkahlaku yang merangkumi aspek kekuatan dan kelemahan muridnya mengikut tahap umur masing-masing. Proses ini seharusnya berlaku apabila seseorang guru itu mula melangkah ke bilik darjah pada hari pertama dan dilakukan secara santai melalui proses interaksi 2 hala.

  b. Kreatif & inovatif: Memang mudah untuk mengajar iaitu hanya memerlukan sukatan pelajaran, rancangan pelajaran serta bahan pengajaran. Walau bagaimanpun adalah agak sukar untuk menyampaikan pengajaran agar ianya dapat difahami dan tidak menjemukan. Oleh itu guru harus kreatif dan inovatif dalam penyampaiannya. Seperti juga sebagai seorang pelakon guru harus bijak memainkan peranannya dalam pelbagai situasi untuk menarik minat murid ke arah penumpuan pembelajaran. Guru yang kreatif dapat mengintegrasikan pelbagai bahan, kaedah dan teknik dalam penyampaiannya. Penghasilan, penciptaan dan pengubahsuaian bahan serta corak pembelajaran menjadikan ianya lebih inovatif serta mampu melibatkan diri murid-murid dalam sesuatu aktiviti pembelajaran.

  c. Kecindan: Seseorang guru tidak semestinya garang dan tidak pula terlalu lembut dengan murid-muridnya tetapi apa yang disukai oleh pelajar ialah guru yang mempunyai unsur kecindan dalam penyampaian. Unsur kecindan ialah kata-kata atau perlakuan yang berunsur jenaka yang tidak keterlaluan bertujuan untuk menimbulkan rasa seronok serta menghilangkan tekanan sewaktu berlakunya sesi pengajaran dan pembelajaran.

  Seorang guru yang berkesan ialah mereka yang disegani dan dihormati oleh murid. Manakala prestasi guru yang cemerlang pula bukan hanya terletak kepada nama pangkat atau jawatan tetapi mereka yang mampu membuat penyampaian yang menarik, kreatif dan inovatif serta mampu memberi pemahaman sepenuhnya kepada murid dengan penuh bertanggungjawab.

  Oleh DR. ISMAIL ZAIN (drismailzain@yahoo.com)

  Sumber :http ://www.tutor.com.my/

  Kanser tidak berjangkit, boleh lagi dicegah

  PARA pemimpin, ahli-ahli NGO dan pelajar membentuk simbol reben pada upacara pelancaran Hari Kanser Sedunia di Kuala Lumpur, semalam.

  Oleh ROHANI IBRAHIM
  rencana@utusan.com.my

  LAPORAN Kanser Dunia 2008 menjangkakan menjelang tahun 2030, 26 juta kes kanser baru akan dikesan sementara jumlah kematian akibat penyakit berkenaan dianggarkan mencecah 17 juta. Peningkatan mendadak kes kanser berlaku di negara-negara berpendapatan rendah dan sederhana.

  Bagi Malaysia, pada masa ini seorang daripada setiap empat orang penduduk berisiko mendapat penyakit kanser sepanjang hidup mereka. Dalam masa 20 tahun, statistik berkenaan akan berubah menjadi seorang dari setiap tiga orang penduduk.

  Kenapa kes kanser meningkat secara mendadak di peringkat global? Pengarah Perubatan Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia (NCSM) Dr. Saunthari Somasundaram berkata, masih belum ada jawapan jelas bagi persoalan berkenaan.

  Punca penyakit kanser begitu kompleks dan ia disebabkan oleh banyak faktor yang mana para penyelidik masih lagi cuba untuk memahaminya.

  ‘‘Biarpun statistik yang dikeluarkan agak membimbangkan, kanser sebenarnya boleh dicegah. Pakar juga menganggarkan 40 peratus daripada kes kanser yang berlaku berpotensi untuk dicegah.

  ‘‘Antara risiko kanser yang boleh dikurangkan ialah kanser yang disebabkan oleh penggunaan tembakau, pengambilan alkohol yang berlebihan, pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari dan obesiti,” katanya.

  Dr. Saunthari berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran Hari Kanser Sedunia di Kuala Lumpur City Center. Majlis yang berlangsung semalam dirasmikan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bertemakan Kanser Juga Boleh Dicegah. Penasihat Kehormat NCSM, Datuk Zuraidah Atan hadir sama pada majlis itu.

  Jelas beliau, pencegahan penyakit kanser adalah di tangan masyarakat itu sendiri khususnya golongan belia dan bukannya di tangan pembuat dasar dan pakar perubatan semata-mata.

  Walaupun kanser tidak berjangkit, kata Dr. Saunthari, beberapa jenis jangkitan yang berlaku secara langsung atau tidak langsung boleh menyebabkan atau meningkatkan risiko penyakit kanser.

  ‘‘Hampir 22 peratus daripada kematian akibat kanser yang berlaku di negara-negara sedang membangun dan enam peratus kematian akibat kanser di negara-negara industri adalah disebabkan oleh jangkitan-jangkitan kronik. Ini termasuklah kanser pangkal rahim, kanser perut dan kanser hati.

  ‘‘Kanser pangkal rahim merupakan kanser kedua paling tinggi di Malaysia dengan lebih 1,500 wanita dikesan setiap tahun. Secara keseluruhan di negara ini, kanser yang berkaitan dengan jangkitan hanya melibatkan 10 peratus kes kanser di kalangan lelaki dan 16 peratus kanser yang berlaku di kalangan wanita,” jelasnya.

  Antara langkah pencegahan yang paling efektif ialah immunisasi, rawatan terhadap jangkitan, perubahan gaya hidup dan mengurangkan pendedahan terhadap risiko-risiko penyakit kanser.

  Shahrizat dalam ucapannya berkata, berdasarkan maklumat yang beliau terima, golongan wanita di Malaysia tidak memperuntukkan masa yang secukupnya untuk kesihatan terutamanya menjalani pemeriksaan kesihatan.

  ‘‘Wanita di Malaysia lebih gemar memperuntukkan wang untuk makanan dan membeli-belah. Sudah tiba masanya mereka membuat perubahan dalam cara hidup mereka dengan menjalani pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Pengesanan awal adalah permulaan kepada rawatan penyakit kanser.

  ‘‘Saya juga ingin mencadangkan kepada semua wanita Malaysia supaya menjalani pemeriksaan kesihatan pada hari lahir mereka.

  Suami dan keluarga mereka perlu menjadikan pemeriksaan kesihatan sebagai hadiah hari jadi yang utama kepada wanita di dalam keluarga masing-masing sebelum membelikan mereka hadiah lain seperti menikmati hidangan makan malam dan sebagainya,” katanya.

  Zuraidah dalam ucapannya berkata, penyakit kanser tidak ada bezanya dengan penyakit-penyakit lain seperti diabetes dan penyakit jantung.

  ‘‘Penyakit kanser bukanlah satu isu kesihatan semata-mata tetapi isu ekonomi dan sosial kerana rawatannya melibatkan kos yang perlu ditanggung oleh pihak majikan dan perkara-perkara lain,” jelas beliau.

  Zuraidah menambah, apabila seseorang itu dikesan mendapat penyakit kanser mereka tidak perlu terburu-buru mengambil sebarang tindakan tetapi perlu mempelajari tentang penyakit kanser, menguruskan program rawatan, mendapatkan sokongan melalui rakan, keluarga dan pelbagai pertubuhan serta tidak perlu malu untuk mendapatkan bantuan.

  Sebagai panduan, terdapat 10 tanda amaran penyakit kanser iaitu perubahan dalam corak pembuangan air besar dan kecil yang berterusan dalam tempoh dua hingga tiga bulan, pendarahan luar biasa atau lelehan dari mana-mana anggota badan, ketulan yang tumbuh secara tiba-tiba dan tidak hilang serta menyakitkan serta sakit dan rasa tidak selesa di bahagian abdomen.

  Tanda-tanda lain ialah perubahan pada kulit, luka atau bisul yang tidak sembuh, pendarahan luar biasa dari hidung, menjadi pekak atau bunyi deringan dalam telinga, senak atau kesukaran menelan, perokok yang mengalami suara serak melebihi dua minggu dan rasa letih serta kehilangan berat badan secara mendadak.

  Sambutan Hari Kanser Sedunia diketuai oleh Agensi Antarabangsa Menentang Kanser (UICC). Sambutannya berjaya menyatukan lebih 300 organisasi di lebih 100 negara untuk menentang penyakit kanser di peringkat global.

  Zuraidah menjelaskan, NCSM yang merupakan anggota UICC menyeru warga Malaysia untuk mengamalkan gaya hidup sihat kerana ‘Kanser Boleh Dicegah’.

  Sumber : http : //www.utusan . com.my/