Isnin, 6 Februari 2012

ISU PENDIDIKAN : Dasar 60-40 Sains-Sastera pandangan guru perlu diambil kira


PENDEDAHAN bahawa hanya 29 peratus pelajar menuntut dalam aliran sains di sekolah dan institusi pengajian tinggi awam tempatan menyedarkan kita masih jauh untuk mencapai sasaran Dasar 60-40 iaitu 60 peratus pelajar aliran sains dan 40 peratus pelajar aliran sastera.

Keadaan ini boleh menjejaskan matlamat Pelan Haja Tuju Modal Insan Sains dan Teknologi dan usaha mencapai status negara maju menjelang 2020. Usaha berkesan perlu dilakukan untuk meningkatkan minat pelajar dalam aliran sains seperti galakan daripada ibu bapa dan keluarga, kualiti pengajaran guru, keberkesanan pengurusan sekolah, kemudahan prasarana, aktiviti kokurikulum akademik berasaskan sains, pengaruh rakan sebaya, peruntukan kewangan dan pelbagai insentif. Memang benar jika minat sudah meningkat maka mata pelajaran Sains tidaklah dianggap sukar.

Namun minat sahaja tidak cukup jika tidak disertai dengan disiplin belajar yang tinggi. Faktor paling penting ialah wujudnya kesedaran dalam diri individu pelajar untuk belajar bersungguh-sungguh. Budaya kesungguhan belajar bermaksud amalan belajar dengan gigih, tekun, memberi tumpuan sepenuhnya dalam kelas, menghormati dan bertanya guru tentang pelajaran, mengulang kaji pelajaran dan membuat latihan tambahan di rumah, mempunyai jadual belajar dan kerap berbincang dengan rakan tentang pelajaran. Nilai belajar sedemikianlah yang selalu disebut calon cemerlang semasa ditemu bual pemberita sejurus menerima keputusan peperiksaan.

Dalam sistem pendidikan kita penentuan jurusan bermula di Tingkatan 4. Biasanya pelajar yang mendapat gred A atau B mata pelajaran Sains dan Matematik pada Penilaian Menengah Rendah (PMR) dijadikan ukuran kelayakan ke aliran sains.

Pelajar yang memperoleh lebih rendah daripada gred B dalam kedua mata pelajaran tersebut menghadapi kesukaran mengikuti pelajaran khususnya subjek Sains Tulen jika dipilih ke jurusan sains. Ini disebabkan penguasaan kemahiran dalam huraian sukatan pelajaran subjek tersebut agak lemah dan akibatnya mereka tidak berkemampuan mengikuti pelajaran di peringkat menengah atas yang memerlukan tahap kemahiran lebih tinggi. Kita perlu meningkatkan bilangan pelajar yang memperolehi sekurang-kurangnya gred B Sains dan Matematik dalam PMR. Sungguhpun kita ada sekolah berasrama penuh yang menjurus kepada aliran sains, sekolah ini dilihat sebagai tempat dalam proses mengumpulkan pelajar yang sudah cemerlang dari sekolah harian supaya kecemerlangan mereka dapat dimantapkan.

Untuk memenuhi kuota 60 peratus pelajar aliran sains kita perlu melihat bagaimana majoriti pelajar berprestasi sederhana di sekolah harian dapat ditingkatkan pencapaian mereka khususnya di peringkat menengah rendah. Program yang berkesan termasuk peruntukan dan insentif perlu dijurus ke arah kumpulan sasar pelajar berprestasi sederhana di sekolah harian. Pada 30 Januari lalu 15 buah sekolah diiktiraf sebagai Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK) menjadikan jumlahnya 182. Kemudian pada 3 Februari 14 lagi sekolah dianugerah sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) menjadikan jumlahnya 66. Kita perlu merancang bagaimana penjenamaan SKK dan SBT dapat dijadikan pemangkin yang lebih berkesan dalam membantu mencapai matlamat Dasar 60-40. Elok juga jika difikirkan suatu bentuk penganugerahan untuk mengiktiraf sekolah yang berjaya meningkatkan pencapaian kumpulan pelajar berprestasi sederhana ke suatu tahap tertentu khususnya di peringkat PMR.

Dalam usaha mendapatkan maklum balas pelbagai pihak untuk merealisasikan Dasar 60-40, maka pandangan daripada guru amat penting.

HJ MOHD. ZIN MARKAM
Pontian


Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU AGAMA : Jiwa tenang masih mampu tersenyum berdepan ujian


Oleh Amran Zakaria

Golongan yang tewas kuat memberontak, patah semangat


ALLAH mencipta jiwa manusia dengan segenap tabiat dan perangainya dan mengilhamkan kepada manusia potensi untuk bertakwa serta potensi berbuat dosa. Sesiapa yang memilih ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya, maka dia menyucikan jiwanya dan membersihkannya daripada akhlak yang rendah dan tercela.

Seorang yang sedar bahawa dirinya hamba pasti akan pasrah dan bersedia menerima apa saja ujian yang diberikan Tuhan. Menerima hakikat itu, jiwa kita menjadi lebih tenang berbanding dengan hamba yang ‘memberontak’ atas apa yang Allah takdirkan.

Allah berfirman bermaksud: “Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, pada hal belum datang kepadamu (ujian) seperti halnya orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam ujian) sehingga berkatalah Rasul dan orang yang beriman bersamanya: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (Surah al-Baqarah, ayat 214).

Pepatah Melayu sering menyebut ‘ikut hati mati, ikut rasa binasa’ sebagai panduan dan peringatan buat mereka yang dilanda tekanan perasaan. Maksudnya, usah diikutkan hati dan perasaan kerana kesannya amat buruk.

Peringatan ini ada hikmahnya ketika hamba Allah berdepan dengan pelbagai cabaran yang menghimpit jiwa agar tidak mudah patah semangat dan berserah kepada situasi semasa. Mereka ini adalah golongan yang tewas dalam kehidupannya.

Sebenarnya tidak salah untuk kita berusaha menyelesaikan masalah yang menimpa, bahkan kita dituntut berbuat demikian. Namun, jika masalah itu tidak dapat diselesaikan juga, hendaklah kita berprasangka baik kepada Allah dan meredainya.

Allah berfirman yang bermaksud: “Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, Dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah , ayat 216).

Seorang ulama sufi terkenal, Ibn Atoillah menjelaskan hakikat ini menerusi kata-katanya: “Barang siapa yang menyangka sifat kasih sayang Allah terpisah dalam takdir-Nya, maka itu adalah kerana pendeknya penglihatan akal dan mata hati seseorang.”

Pemikir Islam terkemuka, Imam Ghazali menyatakan bahawa cukuplah seseorang hamba dikatakan sudah ‘memberontak’ kepada Tuhan apabila dia menukar kebiasaan dalam hidupnya apabila diuji Allah dengan sesuatu yang tidak disukainya.

Keadaan ini berbeza dengan muqarrabin, yakni orang yang hampir dengan Allah yang mana mereka sedia menerima apa saja ujian yang Allah datangkan ke atas mereka. Penerimaan ini atas asas ketaatan dan menganggap ujian itu didatangkan untuk meningkatkan darjat keimanan mereka.

Hikmah ialah sesuatu yang tersirat di sebalik yang tersurat. Hikmah dikurniakan sebagai paling besar dengan satu ujian. Rasulullah SAW memberi perumpamaan orang yang beriman apabila ditimpa ujian, bagai besi yang dimasukkan ke dalam api, lalu menghilangkan karatnya dan tinggallah yang baik saja.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: “Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah tanpa dia membawa dosa sedikit pun.” (Riwayat Imam Tirmizi)

Sering muqarrabin mengulas mengenai hikmah ujian dengan berkata: "Allah melapangkan bagimu supaya engkau tidak selalu dalam kesempitan dan Allah menyempitkan bagimu supaya engkau tidak hanyut dalam kelapangan, dan Allah melepaskan engkau daripada kedua-duanya, supaya engkau tidak bergantung kepada sesuatu selain Allah.”

Dalam soal berdepan dengan cabaran hidup, hendaklah kita membersihkan jiwa bertujuan mengelakkan kekotoran yang akan mencemarkannya. Dunia ialah penjara bagi orang mukmin dan syurga bagi orang kafir.

Ibnu Taimiyah dalam kitabnya Amradhul Qulub wa Syifaa’uha mengatakan: “Penyakit hati ialah jenis kerosakan yang menimpanya dan menjadi penyebab kepada kerosakan pemikiran dan kehendak. Kerosakan pemikiran ini terjadi kerana adanya kesamaran sehingga tidak berupaya seseorang itu untuk melihat kebenaran atau dapat melihat kebenaran tetapi berlainan dengan apa yang seharusnya ada, sedangkan kehendaknya (penyakit hati) itu membenci kebenaran dan menyukai kebatilan.”

Allah berfirman yang bermaksud: “Sungguh berbahagia orang yang menyucikan jiwanya dan sungguh rugi orang yang mengotorinya.” (Surah Asy Syams, ayat 9).

Ketika berdepan dengan masalah keresahan jiwa barulah kita sedar betapa nikmatnya manusia yang memiliki jiwa yang tenang. Jiwa yang tenang akan sentiasa bahagia dalam mengharungi pelbagai cabaran, termasuk yang tidak berjangka. Malah, jiwa yang tenang mampu tersenyum ketika menghadapi pelbagai ujian. Mereka tidak mudah berputus asa, mengeluh dan gelisah.

Firman Allah yang bermaksud: “Dan nikmat apapun yang ada pada kalian maka semuanya berasal daripada Allah. Kemudian apabila kalian tertimpa musibah, maka kepada-Nya kalian memulangkan urusan.” (Surah An-Nahl, 53)

Kegelisahan yang melanda diri seseorang menyebabkan mereka mengalami kebingungan dan hilang arah. Ketika itu diri terasa tiada tempat lagi untuk mengadu. Jiwa yang tidak tenteram sebenarnya mempunyai sebab-musabab yang tersendiri. Antara sebab utamanya ialah kerana dosa silam yang pernah dilakukan dan menjelma kembali dalam kehidupan sekarang. Dosa itu meracuni hati dan perasaan yang kian menampakkan kegelisahan.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU ANTARABANGSA : Filipina akan terus bergolak, sukar tumpaskan pemberontakan


Oleh NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my


KEJAYAAN tentera Filipina membunuh tiga pemimpin kumpulan Abu Sayyaf dan sekutunya yang paling dikehendaki dari pertubuhan Jemaah Islamiah (JI) baru-baru ini menimbulkan tanda tanya sama ada keamanan akan kembali ke wilayah bergolak di selatan negara itu.

Antara 15 militan yang terbunuh dalam serangan ke atas kubu kuat mereka di pekan Parang, Pulau Jolo itu ialah rakyat Malaysia, Zulkifli Hir, juga dikenali sebagai Marwan yang dianggap pemimpin kanan dalam JI dan dikehendaki kerajaan Amerika Syarikat dengan hadiah buruan berjumlah AS$5 juta (RM15.5 juta).

Turut maut, pemimpin Abu Sayyaf warga Filipina, Umbra Jumdail iaitu tokoh utama Abu Sayyaf, anggota JI warga Singapura, Abdullah Ali alias Muawiyah serta dua anggota Darul Islam (DI) disyaki dari Sabah, Bacho dan Jeknal Adil.

Abu Sayyaf dikatakan memberi perlindungan di Jolo dan Basilan, Filipina untuk anggota JI dari Indonesia serta terlibat dalam beberapa serangan ganas paling dahsyat termasuk serangan bom feri di Manila yang membunuh lebih 100 orang di samping penculikan warga asing dan tempatan.

Dengan tumpasnya beberapa orang pemimpin utama kumpulan pengganas di selatan Filipina, mungkinkah tahap keselamatan di sana akan pulih dan membuka ruang untuk rakyat negara itu kembali menjalani hidup yang aman?

Atau, mungkin kekosongan itu akan diisi pula muka baru dari Abu Sayyaf dan JI yang akan meneruskan aktiviti keganasan mereka di Filipina, kawasan sekitar mahupun seluruh Asia Tenggara?

Kehadiran anggota JI yang berpengkalan di Indonesia dan DI dari Sabah di Filipina juga menunjukkan Abu Sayyaf telah membentuk jaringan sekutunya sendiri dalam mencapai hasrat perjuangan mereka.

Sejauh mana kesan pembentukan jaringan sekutu pemberontak itu mungkin membawa kesan lebih meluas kepada rantau ini dan juga dunia kelak.

Penganalisis politik antarabangsa (Asia Tenggara), Ahmad Zaki Hassan berpendapat buat masa ini masih terlalu awal untuk mengetahui kesan tindakan membunuh pemimpin pemberontak ke atas wilayah selatan Filipina.

"Sudah menjadi budaya pemerintah di sana membunuh ketua pemberontak tetapi masalah sama telah berlarutan hampir dua dekad dengan pengeboman serta penculikan masih berterusan.

"Walaupun mendapat bantuan negara luar, masih sukar untuk pemerintah Filipina menghapuskan pemberontakan kerana mendapat sokongan penduduk setempat," katanya.

Tambahnya, kerana sokongan kuat penduduk tempatan juga imbuhan hadiah buruan yang amat tinggi ditawarkan untuk menangkap ketua-ketua pemberontak.

Menurut beliau, Abu Sayyaf kini bukan sahaja dikenali sebagai pejuang untuk autonomi malahan dikaitkan dengan rangkaian pengganas antarabangsa dan juga lanun yang mencari wang melalui penculikan.

"Melihat kepada senario semasa, seolah-olah akan ada tindak balas terhadap pembunuhan ketua mereka, mungkin juga perubahan strategi melibatkan ahli dari negara-negara lain.

"Negara-negara jiran di Asia Tenggara perlu mengetatkan kawalan sempadan kerana masalah pemberontakan di Filipina itu kini merentasi banyak negara," ujarnya.

Beliau berpendapat maklumat yang tidak lengkap mengenai ahli dan pergerakan pemberontak terbabit di negara lain menyukarkan lagi usaha menangani aktiviti mereka.

Ahmad Zaki menjelaskan, Abu Sayyaf bertapak kuat di Filipina kerana situasi politik yang lemah di antara membentuk kerajaan yang stabil dan menangani pemberontak.

"Apabila perhatian terhadap mereka tidak cukup, maka sukar untuk mengawal pergerakan pemberontak.

"Walaupun pemimpin pemberontak terbunuh, tempat mereka mungkin diganti muka baru seperti mana yang berulang kali berlaku sejak 1980-an lagi," jelasnya.

Bagi Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Profesor Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak pula, tindakan keras pihak berkuasa Filipina itu sebenarnya tidak menyelesaikan masalah berbangkit dan punca pemberontakan.

"Membunuh ketua pemberontak hanya akan membawa kesan sementara sahaja, bukan kesan besar pun. Mereka sepatutnya fokus kepada punca pemberontakan itu berlaku untuk penyelesaian jangka panjang.

"Jika punca rakyat bangkit memberontak dapat diselesaikan, ini akan menyekat dan melenyapkan ideologi dan gerakan pemberontak sepenuhnya," jelasnya.

Menurut beliau, kematian ketua-ketua utama Abu Sayyaf dan sekutunya hanya akan diisi muka baru selepas kumpulan pemberontak mengukuhkan kembali kekuatan mereka.

Tambahnya, jika punca pemberontakan diatasi maka pergerakan pengganas akan hilang segala sokongan, meninggalkan ketua-ketua yang tiada kuasa dan hanya boleh membuat sedikit kekecohan.

Beliau mengambil contoh gerakan menentang komunis di Malaysia di awal kemerdekaan dahulu, bagaimana ketua-ketua komunis masih ada tetapi pergerakan komunis gagal apabila sokongan rakyat terhadap mereka hilang.

"Pemberontak di Filipina mempunyai sebab untuk berjuang dan ia bukan baru bermula tetapi telah berpuluh tahun lamanya.

"Selagi pihak berkuasa di sana tidak mengatasi punca sebenar masalah tersebut, pemberontakan tidak akan berhenti walau seramai mana sekalipun ketua pengganas dibunuh," tegasnya.

Mohamed Mustafa turut membangkitkan perjuangan Al-Qaeda yang masih berterusan walaupun selepas pembunuhan Osama bin Laden dengan kepimpinan pergerakan itu diganti muka-muka baru.

"Gerakan gerila atau bawah tanah ini halus dan sukar dipastikan sokongan akar umbi terhadap perjuangan mereka.

"Kita tidak tahu pengaruh dan reaksi penduduk setempat terhadap tindakan pihak berkuasa Filipina itu. Jika yang mati dianggap pejuang, maka tentu mereka akan semakin marah dengan pemerintah," ujarnya.

Jelasnya, sebelum ini juga rakyat selatan Filipina memang marah terhadap pemerintah negara itu yang dilihat tidak membela nasib mereka dengan keadilan dan agihan kekayaan yang tidak sekata.

Beliau berpendapat, walaupun Abu Sayyaf lemah sedikit kini tetapi kumpulan itu akan kembali kuat dan wilayah tersebut bakal bergolak kembali selagi punca sebenar pemberontakan tidak diatasi pemerintah di Filipina.

"Lihat sahaja sudah berapa lama pemberontak mula bergerak dan kini masih kuat lagi. Nyata sekali kesan tindakan pemerintah tidak bertahan lama," tegasnya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/