Ahad, 22 November 2009

Perkasa aliran kemahiran, vokasional di sekolah


MERUJUK jawapan Kementerian Pelajaran Malaysia bertajuk Kementerian mahu kurangkan kadar keciciran pelajar yang tersiar di ruangan ini pada 17 November 2009, ada dicadangkan supaya aliran vokasional dan aliran asas kemahiran (AAK) diperkenalkan.

Begitu juga syor supaya pendidikan kemahiran ini diperkenalkan lebih awal di tingkatan 1.

Saya berpendapat saranan ini amat tepat dengan tuntutan pendidikan sekarang dan perlu diperkasa segera. Diperkasa di sini bermaksud diperluas dan ditingkatkan keupayaannya agar aliran kemahiran ini mampu menampung bilangan permohonan daripada pelajar yang semakin meningkat jumlahnya. Ini selaras dengan dasar pendidikan wajib yang sering diperkatakan iaitu memberikan pendidikan percuma dari tahun 1 hingga tingkatan 5.

Maksudnya semua pelajar yang memohon ke aliran kemahiran hendaklah diterima sama seperti sekolah harian biasa yang menerima kemasukan pelajar ke tingkatan 4, asalkan memenuhi syarat minimum.

Sungguhpun disarankan pendidikan kemahiran ini dari tingkatan 1, tetapi eloklah diberi keutamaan di peringkat tingkatan 4 terlebih dahulu berdasarkan kepada keperluannya yang begitu mendesak.

Pertama, terdapat ramai pelajar lepasan tingkatan 3 yang berminat ke aliran vokasional dan kemahiran tetapi tidak semua permohonan mereka berjaya kerana tempat terhad.

Kedua, berdasarkan tahap pencapaian Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang rendah, mereka gagal menguasai kemahiran yang sewajarnya untuk membolehkan mereka berupaya mengikuti pelajaran di peringkat yang lebih tinggi aliran akademik di tingkatan 4. Memang ini pun sebenarnya tujuan utama peperiksaan iaitu untuk menguji sejauh mana pelajar mengusai kemahiran yang dipelajari dan menilai kesesuaian mereka melanjutkan pelajaran seterusnya.

Ketiga, di tingkatan 4 inilah peringkat paling sesuai pelajar disalurkan ke aliran yang diminati setelah sembilan tahun mereka mengikuti pendidikan umum dari tahun 1 hingga tingkatan 3.

Oleh itu dasar naik ke tingkatan 4 yang diamalkan sekarang amat perlu dikaji semula. Selama ini sekolah harian biasa dikehendaki menerima pelajar meneruskan pelajaran ke tingkatan 4, walaupun berdasarkan pencapaian PMR ada pelajar yang tidak berkemampuan dan tidak berminat mengikuti aliran akademik.

Akibatnya timbul pelbagai masalah disiplin seperti tidak membuat kerja rumah, bising dalam kelas dan ponteng sekolah walaupun guru telah berusaha sedaya upaya mengajar dengan sabar, jujur dan gigih. Janganlah pula ada pihak dengan mudah menganggap pelajar ponteng kerana guru kurang minat mengajar atau pengajaran guru kurang menarik.

Tidak seperti sekolah pilihan seperti Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), sekolah berasrama penuh (SBP), sekolah kawalan, sekolah elit dan sebagainya yang mensyaratkan hanya pelajar cemerlang PMR layak diterima masuk ke tingkatan 4 di sekolah tersebut, bagi sekolah harian biasa mereka tiada pilihan. Semua pelajar hendaklah diterima masuk. Sebab itulah apabila menilai kecemerlangan sesebuah sekolah, misalnya untuk menetapkan anugerah Sekolah Berprestasi Tinggi, kita tidak boleh samakan tahap pencapaian antara sekolah pilihan tersebut dengan sekolah harian biasa.

Jika sekolah harian biasa berjaya diurus dengan baik, pelajarnya cemerlang dalam kegiatan sukan, persatuan dan pasukan unit uniform, pengurusan kurikulumnya sempurna, guru berdedikasi, pelajar berbudi bahasa, minat pelajar terhadap sekolah meningkat, disiplin terkawal, kadar ponteng telah berjaya dikurangkan, maka sekolah seperti ini adalah sekolah cemerlang dan wajar diberikan anugerah walaupun masih ada segelintir pelajar yang ponteng atau tahap akademiknya di peringkat sederhana.

Bahkan tidak keterlaluan dikatakan sekolah seperti ini lebih cemerlang daripada sekolah pilihan tadi kerana berjaya mengurus sekolah dengan berkesan walaupun pengambilan pelajarnya terdiri daripada pelbagai tahap pencapaian akademik.

Pontian, Johor.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Nota Hujung:

Usaha memperkasakan ALIRAN TEKNIK DAN VOKASIONAL di sekolah perlu dilaksanakan segera. Bagi penulis, sepatutnya aliran tersebut diwujudkan di setiap sekolah menengah sejak dahulu lagi sebagai aliran alternatif bagi pelajar-pelajar yang kurang cemerlang dari sudut akademik. Kebanyakan pelajar seumpama ini sukar untuk mengikuti sesi pembelajaran mata-mata pelajaran akademik yang ditawarkan di sekolah harian biasa. Mereka lebih cenderung untuk mempelajari kemahiran. Sementelahan pula, sekolah-sekolah aliran teknik dan vokasional sedia ada tidak dapat menampung permintaan pelajar-pelajar dalam kategori ini, justeru langkah mewujudkan aliran kemahiran teknik dan vokasional di sekolah-sekolah harian biasa adalah jalan penyelesaian terbaik untuk menangani masalah ini. Sekurang-kurangnya, pelajar-pelajar ini memperoleh kemahiran asas dalam bidang tertentu dan berpotensi untuk diperkembang ke tahap yang lebih tinggi bagi memenuhi tuntutan industri negara menjelang Wawasan 2020. Dengan adanya inisiatif ini, masalah disiplin dan keciciran dalam kalangan pelajar seumpama ini akan dapat diatasi.

Kebesaran bulan Zulhijjah

Keadaan jemaah haji di Padang Arafah ketika wukuf setiap tahun

Oleh: PANEL PENYELIDIKAN YAYASAN SOFA, NEGERI SEMBILAN

DALAM kekecohan beberapa isu dan bencana alam yang melanda negara kita mutakhir ini, sedar atau tidak, hari ini kita telah pun melangkah masuk ke dalam bulan Zulhijjah.

Dengan 'inayah dan ri'ayah Allah pastinya, maka pada hari ini kita dikurniakan lagi untuk kesekian kalinya nikmat bulan Zulhijjah yang besar fadilat dan ertinya.

Bulan Zulhijjah bukanlah bulan hanya bagi tetamu Allah tetapi bulan istimewa bagi seluruh umat Islam yang peka dengan waktu-waktu yang dimuliakan oleh Allah dan bijak mengambil peluang bagi meraih curahan rahmat, maghfirah (keampunan) dan keredaan-Nya.

Sesungguhnya pada kejadian Allah SWT terdapat benda-benda, masa-masa, tempat-tempat dan insan-insan yang dibesarkan dan dimuliakan oleh-Nya.

Di antaranya ialah kaabah, Hajar Aswad, zamzam, bulan Ramadan, hari Jumaat, 10 terawal bulan Zulhijjah, Mekah, Madinah, Baitul Maqdis, para Nabi, Rasul dan sebagainya.

Kesemua perkara itu merupakan syiar Allah yang diperintahkan supaya dibesarkan sebagaimana firman-Nya: Demikianlah (ajaran Allah); dan sesiapa yang menghormati syiar-syiar agama Allah maka (dialah orang yang bertaqwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu satu kesan dari sifat-sifat takwa hati (orang Mukmin). (al-Hajj: 32)

Dalam bulan Zulhijjah, Allah menganugerahkan masa-masa yang dibesarkan dan dimuliakan oleh Allah iaitu sepuluh hari terawal bulan Zulhijjah, Hari Arafah, Aidil Adha dan Hari Tasyriq.

Sesungguhnya, Allah SWT telah bersumpah dengan Fajar Aidil Adha dan 10 malam bulan Zulhijjah dalam surah al-Fajr ayat 1 dan 2: Demi waktu fajar Aidil Adha; dan malam 10 Zulhijjah (yang mempunyai kelebihan di sisi Allah).

Kita maklumi, Allah tidak bersumpah dengan suatu perkara melainkan kerana kemuliaan dan kepentingan perkara tersebut. Allah telah menganugerahkan pada 10 malam terawal bulan Zulhijjah dengan kelebihan-kelebihan yang lebih besar dan hebat daripada malam-malam yang lain.

Banyak hadis yang menerangkan tentang kelebihan hari-hari ini dan kelebihan amalan yang dilakukan padanya.

Di antaranya, sebagaimana yang disebut di dalam hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Abbas r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda: Tidak ada dari hari-hari yang dilakukan amal soleh padanya yang lebih disukai oleh Allah daripada hari-hari yang sepuluh ini. Sahabat r.a bertanya, Wahai Rasulullah! Dan tidakkah juga berjihad fi sabilillah (lebih afdal daripada beramal pada hari-hari ini)? Rasulullah SAW bersabda, "Tidak juga berjihad fi sabilillah, kecuali orang yang berjihad dengan diri dan hartanya dan kemudian dia syahid". (riwayat al Bukhari)

Ulama berdalilkan hadis ini sebagai galakan atau sunat berpuasa pada sembilan hari daripada 10 hari terawal bulan Zulhijjah kerana puasa juga termasuk dalam kategori amalan soleh.

Perkara ini disebut oleh al Hafiz Ibnu Hajar r.a, Rasulullah SAW juga bersabda: "Berpuasa sehari dalam bulan ini (hari yang ke-9) menyamai puasa 1000 hari dan sehari puasa pada hari Arafah menyamai puasa 10,000 hari".

Daripada Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak ada dari hari-hari yang lebih dikasihi Allah untuk dipenuhi dengan ibadah kepada-Nya daripada 10 hari terawal dari bulan Zulhijjah; puasa setiap hari daripadanya menyamai puasa setahun, solat pada setiap malam daripadanya menyamai solat pada malam al-Qadar".

Bahkan, disunatkan bagi orang yang mahu melakukan korban menahan dirinya terlebih dahulu daripada memotong kukunya dan mencukur bulu sama ada pada kepala, muka dan badannya iaitu, bermula dari masuknya bulan Zulhijjah hinggalah selesai melakukan ibadah korban.

Hal ini berdasarkan hadis Ummu Salamah, bahawa Nabi SAW bersabda: "Apabila masuk hari yang 10 Zulhijjah, dan seseorang dari kamu mahu berkorban, maka jangan disentuh rambut dan kulitnya sedikitpun".

Di dalam satu riwayat yang lain, Rasulullah SAW bersabda: "Apabila kamu melihat anak bulan Zulhijjah, dan seseorang dari kamu mahu berkorban, maka hendaklah ditahan dari memotong rambut dan kukunya".

Ini sebagai menunjukkan terbukanya pintu penerimaan Allah terhadap amal yang dilakukan pada hari-hari yang berkat ini, kerana Allah Yang Maha Mulia apabila Dia kasih atau suka kepada sesuatu, maka Dia akan menerimanya.

Kesimpulannya, maksud yang paling utama dari hadis ini, kita digalakkan melakukan amal yang disukai dan diredai Allah pada hari-hari tersebut, sekalipun amalan yang mudah dan tidak sulit untuk dilakukan.

Sekiranya tidak mampu untuk berjihad, berpuasa atau bersedekah, janganlah pula berasa lemah untuk melakukan ibadah yang lain seperti solat sunat, tasbih dan tahlil. Kadang kala amal yang sedikit dan mudah itu besar nilainya di sisi Allah dan lebih dikasihi-Nya.

Hari Arafah

Hari Arafah ialah hari para jemaah haji mengerjakan wukuf di Arafah iaitu pada 9 Zulhijjah. Ia terkenal sebagai kemuncak bagi segala amalan atau rukun haji.

Allah yang bersifat Maha Pemurah memuliakan dan membesarkan hari tersebut dengan mencurahkan rahmat dan keampunan kepada hamba-hamba-Nya yang berdoa dan meminta keampunan kepada-Nya.

Rasulullah SAW bersabda: "Tidak ada hari yang lebih banyak pembebasan dari neraka daripada hari Arafah".

Justeru pada hari tersebut, kita amat digalakkan supaya memperbanyakkan doa dan istighfar. Daripada Abdullah ibn Amru r.a berkata: "Kebanyakan doa Nabi SAW pada hari Arafah ialah "Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah; Yang Maha Esa tanpa ada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya segala kekuasaan dan pujian. Di dalam kekuasaan-Nya segala kebaikan dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu".

Di antara doa bagi memohon keampunan dan pembebasan dari api neraka ialah:

"Ya Allah! Bebaskanlah tengkukku daripada api neraka, luaskanlah untukku dengan rezeki yang halal dan palingkanlah (hindarilah) daripadaku jin dan manusia yang fasiq".

Kita juga disunatkan berpuasa pada hari Arafah kerana Rasulullah SAW bersabda: "Puasa pada hari Asyura akan mengkafarahkan dosa setahun (sebelumnya). Manakala puasa hari Arafah, akan mengkafarahkan dosa dua tahun; setahun sebelumnya dan setahun selepasnya yang akan datang".

Sebagaimana yang disebut di dalam hadis, bahawa Rasulullah SAW berdoa pada petang hari Arafah agar diampunkan dosa-dosa umatnya termasuk orang yang zalim. Apabila Allah memakbulkan doanya, Baginda SAW tersenyum kerana melihat iblis mengambil tanah lalu menaburnya di atas kepalanya sambil mengeluh panjang apabila mengetahui doa Baginda SAW dimakbulkan dan dosa-dosa umatnya diampunkan.

Aidil Adha

Solat hari raya merupakan khususiat/keistimewaan umat ini seperti solat istisqa' (minta hujan) dan kusuf (gerhana matahari).

Di antara dua solat hari raya, solat Aidil Adha lebih afdal daripada solat Aidilfitri kerana terdapat nas dari al-Quran yang menyebut tentangnya, sebagaimana firman Allah SWT: Oleh itu, kerjakanlah solat (Aidil Adha) kerana Tuhanmu semata-mata, dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur). (al Kauthar: 2)

Dalil ini juga menunjukkan bahawa ibadah yang dituntut pada Aidil Adha bukan setakat ibadah jasad iaitu solat tetapi juga ibadah yang melibatkan pengorbanan harta iaitu melakukan korban.

Ibadah korban merupakan sunat muakkad bagi umat Islam dan makruh meninggalkannya bagi orang yang berkemampuan. Rasulullah SAW sendiri memberi amaran kepada orang yang enggan berkorban.

Ini sebagaimana sabdanya: "Sesiapa yang mempunyai kemampuan untuk berkorban tetapi tidak berkorban, maka jangan hadir di tempat solat kami".

Sesiapa yang melakukan korban pada hari tersebut, akan diampunkan dosanya dan ahli rumahnya pada titik pertama darah sembelihan korbannya.

Sesiapa yang memberi makan dan bersedekah dengannya, akan dibangkitkan pada hari Kiamat sebagai orang yang mendapat keamanan dan timbangannya lebih berat daripada Jabal Uhud.

Aidil Adha adalah Aidil Akbar (Raya Terbesar) bagi umat ini kerana banyaknya pembebasan dari neraka atau pengampunan dosa yang dianugerahkan oleh Allah pada hari sebelumnya iaitu hari Arafah.

Tidak dilihat pembebasan dari neraka yang lebih banyak daripada pembebasan pada hari Arafah seperti yang disebut dalam hadis. Sesiapa yang telah dibebaskan, maka keesokannya adalah hari raya baginya.

Sekiranya tidak, maka dia berada jauh dari rahmat Allah dan dijanjikan dengan seburuk-buruk balasan.

Justeru, sementara kita masih diberi ruang dan kemampuan, marilah bersama-sama kita merebut peluang keemasan yang dianugerahkan oleh Allah kepada kita semata-mata kerana kasih dan sayang-Nya terhadap kita.

Sumber : http: //www. utusan.com.my/

Lebih Ramai Mangsa Banjir Di Terengganu Dan Kelantan Dipindahkan

lima calon SPM dari Sekolah Menengah Agama Mahmudiah menaiki sampan untuk dipindahkan setelah bangunan asrama mereka dinaiki air di Kuala Berang, Hulu Terengganu semalam UTUSAN/FAUZI BAHARUDIN

KUALA LUMPUR, 22 Nov -- Keadaan banjir di Terengganu dan Kelantan secara keseluruhannya bertambah buruk malam ini apabila lebih ramai penduduk di kedua-dua negeri itu dipindahkan ke pusat pemindahan.

Lebih 1,000 orang di Terengganu dan 664 lagi di Kelantan dipindahkan ke pusat pemindahan.

Sehingga kini paras air di beberapa sungai utama di Terengganu juga masih berada pada paras bahaya.

Penduduk di Kampung Pemberian dekat Kuala Krai pula terputus hubungan apabila jambatan yang menghubungkan kampung itu dengan Kampung Manjor yang merentasi Sungai Galas turut ditenggelami air kira-kira lima meter.

Di KUALA TERENGGANU, mangsa banjir meningkat kepada 5,641 berbanding 4,627 orang petang tadi, kata Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Terengganu kepada Bernama.

Beliau berkata jumlah mangsa yang paling ramai dipindahkan ialah di Hulu Terengganu melibatkan 1,413 orang, Kemaman (1,329), Setiu (1,059), Besut (1,008), Dungun (555) dan 277 lagi dari Marang.

Jurucakap itu berkata sebanyak 106 pusat pemindahan dibuka setakat ini iaitu 26 di Hulu Terengganu, Besut (24), Setiu (20), Kemaman (18), Dungun (11)dan Marang (tujuh)

Beliau berkata jalan persekutuan yang dinaiki air dan ditutup kepada semua kenderan ialah Jalan Sungai Tong ke Kuala Berang, manakala jalan pantai Kuala Terengganu ke Kota Baharu turut ditutup kepada kenderaan ringan.

Jalan yang paling banyak ditutup ialah di Hulu Terengganu (10), Marang (tujuh), Setiu (enam), Dungun (dua) dan Besut (tiga).

Beliau berkata hujan lebat yang berterusan sejak Rabu lepas turut menyebabkan tebing runtuh di Jalan Jerangau ke Jabor iaitu di Bukit Diman, Ajil menyebabkan sebelah jalan berkenaan ditutup.

Jurucakap itu berkata paras air Sungai Besut di Kampung La meningkat kepada 20.72 meter, Sungai Setiu di Jambatan Permaisuri (9.28 meter), Sungai Nerus di Kampung Langkap (22.26 meter) dan bacaan sungai itu di Kampung Bukit (17.25 meter).

Di Sungai Berang, paras air di Pengkalan Ajal merekodkan bacaan 17.14 meter bahaya 16 meter), Sungai Kemaman di Jambatan Jerangau 12.71 meter (bahaya 12.5 meter) dan Sungai Marang di Pengkalan Berangan 14.16 meter (bahaya 13.7 meter).

Di KOTA BAHARU,paras air di Sungai Golok dan Sungai Kelantan semakin meningkat mengakibatkan 2,327 orang daripada 540 keluarga terpaksa berpindah ke pusat pemindahan banjir di seluruh negeri malam ini berbanding 1,663 mangsa petang ini.

Jurucakap Pusat Kawalan Operasi Banjir negeri berkata mangsa yang paling ramai dipindahkan ialah di Pasir Mas melibatkan 910 orang, Kuala Krai (872), Tanah Merah (251), Pasir Puteh (36) dan Machang (19).

Tinjauan Bernama di Rantau Panjang mendapati pekan itu ditenggelami air sedalam lebih satu meter dan pihak tentera di sempadan Kelantan-Thailand menggunakan bot tempur untuk menyelamatkan mangsa.

Paras air Sungai Golok di daerah itu juga mencatat bacaan 10.45 meter melepasi paras bahaya sembilan meter manakala sungai yang sama di Jenob, Tanah Merah ialah 24.66 meter (bahaya 23.50 meter).

Air Sungai Kelantan di Tangga Krai merekodkan bacaan 26.54 meter melebihi paras bahaya 25 meter, di Kusial Tanah Merah 18.19 meter (bahaya 16 meter), manakala bacaan di sungai yang sama di Tambatan Diraja juga turut melebihi paras bahaya 5.03 meter (bahaya 5 meter).

Jurucakap itu berkata tiada jalan utama yang ditutup.

Sumber : http://www.bernama.com/

SUDAH TERCAPAIKAH AZAM ANDA TAHUN INI?


Azam tahun baru

Oleh NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN
norlaila@hmetro.com.my

SEDAR tidak sedar tinggal kurang daripada dua bulan untuk kita melangkah ke tahun baru dan mungkin ada yang sudah mula merangka perancangan awal sama ada dari segi hubungan, kewangan, pelajaran atau percutian.


Setiap kali menyambut tahun baru, ada saja azam dibuat tetapi sebelum sampai ke waktu itu, renungkan sejenak adakah azam tahun ini sudah tercapai atau terhenti separuh jalan.

Bagi azam yang tergendala, kita masih ada baki tujuh hingga lapan minggu untuk mengusahakannya, terutama jika ia membabitkan kesihatan. Sebenarnya ada banyak langkah yang boleh diambil untuk meningkatkan kesihatan dalam tempoh singkat ini antaranya:

Cubit belakang tapak tangan anda. Lihat kepantasan ia kembali ke bentuk asal. Jika ya, ia menandakan badan anda cukup air. Jika tidak, mulakan daripada hari ini untuk minum sekurang-kurangnya lapan gelas air masak sehari. Kekurangan air akan menyebabkan kulit mudah berkedut dan ia membuatkan kita tampak lebih cepat tua berbanding umur sebenar.

Pengambilan air yang mencukupi juga boleh membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan (mesti disertai dengan senaman dan penjagaan makan), melancarkan perkumuhan. Jika kekurangan air, kita akan terasa cepat penat dan lesu; sukar menumpukan perhatian, tahap kewaspadaan dan kepekaan merosot serta mudah alami sakit kepala.


Perunding Reumatologi Hospital Putrajaya, Dr Heselynn Hussein dalam satu forum kesihatan, berkata minum air antara satu hingga satu setengah liter sehari juga membantu memudahkan penjagaan kesihatan di kalangan pesakit gout untuk membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik berlebihan dalam badan.

Jika anda bersenam, pastikan anda minum sebelum, ketika dan selepas sesi senaman. Ini kerana rasa dahaga ketika bersenam bermakna badan anda sudah mengalami kekurangan air.

Mulakan pemakanan sihat dengan mengurangkan pengambilan garam dan gula sebaliknya menambah satu hidangan sayur dan buah setiap kali makan sehingga anda mendapat tiga hingga lima hidangan sehari.

Antara kaedah untuk mencapai sasaran ini ialah dengan mengambil buah ketika sarapan atau menggantikan snek serta kuih muih ketika minum petang. Untuk makan tengah hari atau malam, isikan suku daripada pinggan makan anda dengan sayur-sayuran.

Anda juga boleh mengambil segelas jus buah setiap hari. Kajian Universiti Harvard mendapati segelas jus buah seperti oren setiap hari boleh mengurangkan risiko angin ahmar sebanyak 25 peratus, tetapi dengan syarat jus itu tidak ditambah gula.

Jangan tinggalkan sarapan. Ia adalah sajian paling penting dalam sehari. Kajian membuktikan orang yang sering tidak mengambil sarapan mempunyai kecenderungan lebih tinggi untuk gemuk dan bagi yang ada masalah berat badan, meninggalkan sarapan bermakna usaha untuk kurus menjadi lebih sukar.

Kurangkan makan di luar, sebaliknya cubalah masak sendiri makan malam walaupun sekadar hidangan yang ringkas. Cara ini anda boleh mengawal penggunaan garam, gula dan lemak.

Makan perlahan-lahan dan kunyah sekurang-kurangnya 20 hingga 25 kali sehingga makanan benar-benar lumat. Ia dapat meningkatkan kecekapan proses pencernaan dan merangsang penghasilan enzim pencernaan di dalam mulut.

Isyarat kenyang mengambil masa 20 minit untuk sampai ke otak. Jadi cara ini dapat mengelakkan anda daripada terlebih makan dan ia juga sangat berguna untuk mengurangkan masalah perut kembung terutama pada wanita.

Laburkan satu atau dua minit sehari untuk flos gigi setiap kali selepas memberus gigi. Flos adalah pelengkap kepada pembersihan gigi kerana dapat mengeluarkan sisa makanan yang terselit di celah gigi yang tidak boleh dicapai berus gigi.

Ramai menganggap flos gigi tidak penting tetapi hakikatnya adalah langkah mudah yang sangat berkesan untuk mencegah banyak penyakit gusi, masalah gigi dan mengurangkan risiko sakit jantung.

Kajian membuktikan bahawa penyakit gusi mempunyai kaitan dengan penyakit jantung. Ini kerana keradangan pada gusi boleh merangsang pembentukan plak dalam salur darah yang menyebabkan salur darah membengkak. Penyelidik mendapati individu yang ada penyakit gusi mempunyai risiko dua kali ganda mendapat masalah jantung.

Mulakan bersenam. Ramai memberi alasan tidak cukup masa tetapi sebenarnya anda boleh mencari masa dengan bangun pagi setengah jam lebih awal. Cari aktiviti yang anda gemari sama ada berjoging, bermain badminton atau tenis, aerobik atau menari pocho-pocho.

Jangan ‘sayang’ pada simpanan lemak yang terkumpul terutama di pinggang kerana lemak yang dipanggil lemak viseral ini akan memenuhi ruang di celah-celah organ penting di abdomen seperti hati, buah pinggang, limpa dan lain-lain kerana ia boleh menjejaskan fungsi semua organ ini.

Bersenam bukanlah mudah, terutama kepada individu yang terlalu gemuk hingga sukar berjalan. Cara alternatif untuk anda bersenam ialah melakukan aerobik air di kolam renang kerana daya apungan air akan membantu kaki menampung berat badan anda.

Kita menggunakan lebih banyak tenaga untuk bergerak di dalam air kerana ketumpatannya yang tinggi. Jadi ini secara tidak langsung akan merangsang pembakaran simpanan lemak dengan lebih berkesan.

Ingat, bersenam adalah antara kaedah pencegahan penyakit yang berkesan dan meningkatkan kesihatan minda. Malah senaman juga akan membantu meningkatkan keanjalan dan kekuatan otot, memperbaiki bentuk badan dan membuat kita awet muda.

(Sumber : http://www.hmetro.com.my/)