Jumaat, 17 Februari 2012

ISU KENEGARAAN : Gagasan 1Malaysia diterima, tapi tanggapan kaum masih sempit – Kaji selidik UM


KUALA LUMPUR - Walaupun kaji selidik Universiti Malaya menunjukkan rakyat Malaysia menerima secara umum konsep 1Malaysia, namun setiap kelompok kaum di negara ini masih mempunyai tanggapan sempit terhadap gagasan tersebut.

"Dengan lain perkataan, rakyat Malaysia masih bimbang akan impak 1Malaysia itu ke atas kehidupan dan hubungan sesama mereka. Dengan demikian, ia merupakan cabaran terhadap pemimpin negara dan akar umbi untuk menterjemahkan retorik itu menjadi kenyataan," kata Institut Antarabangsa bagi Dasar dan Pengurusan Awam Universiti Malaya (INPUMA) mengenai konsep 1Malaysia yang dibuat dari Mei sehingga Julai 2011.

Berdasarkan kaji selidik itu, INPUMA merasakan kerajaan perlu terus memberi jaminan kepada semua komuniti berhubung kedudukan mereka di Malaysia.

"Untuk merapatkan jurang persepsi tersebut, hubungan antara kaum di dalam negeri dan masyarakat tidak seharusnya dianggap sebagai 'kosong' tetapi institusi dan dasar mestilah dilihat sebagai inklusif dan saksama – dalam mengimbangi kepentingan majoriti dan minoriti," kata INPUMA.

"Dengan kata lain, perbezaan antara majoriti dan minoriti (penting dalam konteks pendekatan pembinaan negara bangsa Malaysia) bukanlah sesuatu yang berbeza. Tetapi perbezaan membuka skop dan ruang kepada saling melengkapi di mana negara menjana kekuatan daripada setiap kaum," menurut INPUMA.

Tanpa jalinan yang silih berganti daripada kekayaan kepelbagaian etnik, Malaysia sudah pasti hilang keistimewaan luar biasa yang dimilikinya, kata institut itu, kerana kedua-dua pihak majoriti dan minoriti menyumbang kepada usaha Malaysia mencapai potensi sepenuhnya.

Sebagai sebuah negara, kata INPUMA, Malaysia sebenarnya sudah berada jauh di hadapan dalam menguruskan perpaduan dan persefahaman.

Kaji selidik itu mendapati majoriti daripada responden (79 peratus) merasakan bahawa kerajaan telah berjaya mewujudkan kesedaran tentang konsep 1Malaysia di kalangan pelbagai lapisan rakyat.

Kaji selidik itu meliputi 2,480 responden semuanya. Mereka termasuklah pelajar daripada instutusi pengajian tinggi awam dan swasta, isi rumah, penjawat awam dan pekerja sektor swasta di Johor (Pasir Gudang, Muar dan Batu Pahat), Terengganu (Kuala Terengganu), Selangor (Shah Alam dan Gombak) Kuala Lumpur (Setiawangsa, Titiwangsa dan Kepong), Pulau Pinang (George Town) dan Sarawak (Kuching).

Sebahagian besar mereka juga memahami bahawa 1Malaysia adalah satu konsep untuk mempromosikan perpaduan dan kesaksamaan.

Walaupun responden bumiputera dari Sabah dan Sarawak kecil bilangannya, pemahaman mereka tentang 1Malaysia lebih ketara (78 peratus).

Hasil kaji selidik itu menunjukkan bahawa penerimaan penduduk bumiputera Sabah dan Sarawak terhadap 1Malaysia lebih tinggi (79 peratus) berbanding dengan responden di Semenanjung (68 peratus).

Ini adalah selari dengan persepsi orang ramai bahawa bumiputera di Sabah dan Sarawak selama ini mengamalkan konsep 1Malaysia, kata INPUMA.

"Jelaslah bahawa masalah berkaitan dengan hubungan antara kaum lebih meluas di Semenanjung Malaysia, dan usaha yang lebih perlu dibuat oleh kerajaan bagi menangani isu perpaduan negara," kata institut itu.

Daripada perspektif gender, responden wanita (83 peratus) adalah lebih optimistik berbanding lelaki (75 peratus) dan nampaknya wanita lebih terbuka untuk menerima konsep 1Malaysia.

Ini jelas ditunjukkan apabila responden wanita (3.2 peratus) melihat konsep 1Malaysia bukan satu gimik politik tidak seperti rakan lelaki mereka (6.5 peratus).

INPUMA berkata, kebanyakan responden melihat falsafah 1Malaysia diterima baik oleh majoriti rakyat Malaysia.

Masyarakat Melayu (74 peratus) dilihat lebih bersedia menerima konsep tersebut berbanding dengan kumpulan kaum yang lain.

"Ini selari dengan sikap kaum Cina dan India (11 peratus) yang berpendapat bahawa konsep tersebut hanyalah helah politik bagi memperoleh undi. Ini tidak sama dengan pihak responden Melayu (hanya 4.0 peratus)," kata institut itu.

INPUMA berkata, dengan demikian terdapat jurang yang berterusan antara masyarakat Melayu di satu pihak dengan kaum Cina dan India di pihak lain mengenai pandangan mereka terhadap kebenaran konsep 1Malaysia itu.

"Ini mungkin kerana kaum Cina dan India lebih bimbang tentang amalan sebenar untuk 1Malaysia itu daripada melihatnya mengikut konsep gagasan tersebut. - Bernama

ISU PENDIDIKAN : 15,000 naik gred


Oleh Haspaizi Mohd Zain
haspaizi@bharian.com.my


Guru lepasan ijazah nikmati manfaat semakan semula SBPA

KUALA LUMPUR: Kerajaan semalam memberi jaminan 15,000 guru lepasan ijazah yang belum menerima kenaikan gred akan menikmatinya sebaik semakan semula skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) diselesaikan April ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata Kementerian Pelajaran sudah mengambil tindakan berhubung kenaikan pangkat itu walaupun SBPA masih di peringkat semakan semula Pasukan Petugas Khas diketuai bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam.

Beliau menjelaskan Kementerian Pelajaran tidak dapat menaikkan gred guru terbabit tahun lalu disebabkan dasar membekukan lantikan baru bermula 20 Mei sehingga 31 Disember, selain tidak mempunyai jumlah perjawatan mencukupi.

“Daripada rekod Kementerian Pelajaran, kita dapati 7,396 pegawai perkhidmatan pendidikan lepasan diploma (PPPLD) sudah diperakui oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) untuk dilantik sebagai pegawai perkhidmatan siswazah.

“Bagaimanapun, pelantikan mereka tidak dapat dilakukan tahun lalu berikutan pembekuan itu... sebab itulah timbul isu berkenaan,” katanya di sini, semalam.

Minggu lalu, Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Lok Yim Pheng mendedahkan kira-kira 15,000 guru lepasan ijazah di seluruh negara belum menerima kenaikan gred DG41 walaupun sebahagian mereka sudah melepasi proses temu duga sejak dua tahun lalu.

Situasi itu menimbulkan ketidakpuasan hati kumpulan guru terbabit yang terpaksa membuat pinjaman pendidikan atau mengeluarkan simpanan peribadi bagi menampung kos menyambung pelajaran masing-masing.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/