Rabu, 22 Julai 2009

SEPOTONG SAJAK DARI LIDAH LUKA

Kerana gusar yang terbukti tersasar
lahirlah sepotong sajak dari lidah luka
yang kalian sedang tatap sekarang ini.

Masih kuingat, juga pastinya kau
kerana gusar yang terbukti tersasar
perlahan-lahan bahasa ibuku diusir
dari kamar ilmu dan lembar buku
anak-anakku dan anak-anakmu jua
kekok menyebut angka satu
lantas menjumpai formula baru
yang pasti bukan lagi dari lidah
ibuku.

Telingaku terus disumbatkan helah
saat gema suara-suara lunak
menjadi saksi betapa bahasa ibuku
masih bernyawa!


Sahrunizam Abdul Talib
Angsana Puisi Bera

ISU PEMINJAM WANG HARAM (AH LONG)

Polis diarah 'hubungi ah long'


HISHAMMUDDIN Tun Hussein diiringi Ismail Omar (dua dari kanan) dan Ahmad Zubir Murshid (kanan) melihat bilik operasi CCTV balai polis baru di Ara Damansara, Petaling Jaya, semalam.


PETALING JAYA 21 Julai - Tindakan ah long yang menjadikan iklan dalam akhbar dan tempat awam untuk menarik minat golongan peminjam, mungkin tidak lagi berkesan selepas ini.

Ini disebabkan, polis kini berusaha membanteras kegiatan pinjaman wang secara haram itu melalui pelbagai cara yang lebih tegas.

Antara langkah tersebut, semua Ketua Polis Negeri dan Ketua Polis Daerah akan menghubungi nombor yang terdapat pada iklan sindiket ah long.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, melalui tindakan itu, kegiatan ah long dapat dikesan di peringkat akar umbi dan disekat daripada terus 'merebak'.

Beliau pada masa yang sama meminta akhbar supaya tidak lagi menyiarkan nombor yang mempunyai kaitan dengan ah long.

"Sekiranya gagal berbuat demikian, kita terpaksa bertindak ke atas mereka kerana bersekongkol dengan kumpulan ini (ah long)," tegasnya pada sidang akhbar selepas merasmikan balai polis baru di Ara Damansara di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dan Ketua Eksekutif Kumpulan Sime Darby Berhad, Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid.

Beliau berkata, dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, sebanyak 193 kes berhubung jenayah membabitkan ah long dilaporkan.

"Daripada jumlah itu, sebanyak 128 kes dilaporkan oleh sama ada ahli keluarga mangsa, jiran atau polis manakala selebihnya oleh mangsa sendiri," ujarnya.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, mangsa berketurunan Melayu mendahului senarai itu dengan 111 laporan diikuti Cina (57 kes) dan India (20 kes).

Lain-lain bangsa dan warga asing, katanya, masing-masing mencatatkan empat dan satu kes.

Bagi pecahan negeri pula, beliau berkata, Johor mencatatkan jumlah kes tertinggi dengan 49 kes, diikuti Selangor 42 kes; Melaka (24), Negeri Sembilan (16), Terengganu (15) dan Kuala Lumpur (10).

"Pahang, Kedah dan Perak masing-masing mencatatkan sembilan kes. Pulau Pinang pula menerima empat kes, Kelantan, Sabah dan Sarawak pula masing-masing dua kes manakala tiada kes dilaporkan di Perlis," jelasnya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pekerja swasta dan mereka yang berkerja sendiri mendahului senarai mangsa ah long dengan masing-masing 75 kes.

Kakitangan awam pula katanya, mencatatkan sebanyak 48 kes diikuti penganggur 20 kes.

Pada masa yang sama beliau berkata, polis sudah mula bertindak membeku aset termasuk rumah dan akaun terhadap mana-mana ah long yang terlibat dengan kegiatan penggubahan wang haram.

Berhubung perkara itu, beliau berkata, setakat ini, polis sedang menyiasat lima lelaki berhubung kes ah long.

"Polis sedang melakukan siasatan lanjut termasuk menyiasat aset, jumlah dan nilai akaun kesemua lelaki berkenaan," katanya.

Katanya, tindakan itu adalah termaktub di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram.

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Gerhana matahari tanda kebesaran Tuhan

Oleh Muhd Yusuf Abu Bakar
rencanabh@bharian.com.my

ORANG ramai menggunakan negatif filem untuk melihat fenomena gerhana matahari separa dari Masjid Negara pada 26 Januari lalu.

Umat Islam kena elak perbuatan tahyul ketika fenomena alam

MASYARAKAT Islam dinasihatkan tidak melakukan perkara khurafat yang boleh melanggar akidah Islam apabila berlaku gerhana matahari. Fenomena gerhana matahari separa itu akan dapat dilihat terutama di kawasan utara Semenanjung Malaysia khususnya Kangar, Perlis mulai jam 8.23 pagi ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom, berkata ramai yang masih mengaitkan kepercayaan salah termasuk kelahiran dan kematian dengan gerhana matahari dan khurafat itu perlu dihentikan kerana ia menyebabkan syirik kepada Allah.

"Gerhana matahari perlu dilihat sebagai satu lagi kejadian yang membuktikan kebesaran Allah yang berkuasa ke atas makhluknya termasuk menentukan peraturannya.

"Apa yang perlu dilakukan masyarakat Islam, selain melihat keagungan Allah itu ialah mereka hendaklah mensyukuri melalui solat sunat gerhana matahari diikuti dengan khutbah khas seperti yang dilakukan Rasulullah SAW ketika fenomena itu berlaku pada tahun 8 Hijrah," katanya ketika dihubungi.

Rakyat Malaysia boleh melihat gerhana matahari penuh itu hari ini dengan melayari laman web yang membuat siaran langsung secara webcasting seperti www.exploratorium.edu/eclipse/2009/index.html, www.saros.org/index.html, www.live-eclipse.org dan www.eclipse-tv.com.

GERHANA hampir 70 peratus menutupi matahari berlaku di Kuala Lumpur pada 4 petang hingga jam 7 malam pada 26 Januari 2008.

Gerhana matahari separa yang sukar dilihat dengan mata kasar, akan berlangsung selama lebih sejam iaitu bermula 8.23 pagi dan berakhir pada 9.48 pagi.

Jamil Khir berkata, fenomena yang berlaku hari ini, amatlah besar hikmatnya, supaya manusia memerhatikan kebesaran Allah. Bulan, matahari dan cakerawala lain, sentiasa sujud dan bertasbih kepada Allah.

"Oleh itu, manusia yang lebih sempurna sifatnya, hendaklah sentiasa mengingati Allah, apatah lagi ketika gerhana matahari. Umat Islam disunatkan mengadakan solat sunat gerhana matahari dan khutbah khas. Manusia hendaklah sedar bahawa nikmat matahari kurniaan Allah boleh ambil kembali pada bila-bila masa," katanya.

Sebahagian wilayah dari India sehingga Shanghai, China dan Jepun akan bergelap hampir enam minit, berikutan fenomena gerhana matahari penuh yang berlaku pagi ini, yang dianggap gerhana paling lama bagi abad ke-21. Bagaimanapun, Malaysia yang pernah mengalami gerhana matahari penuh di Kudat Sabah pada November 1995, dan beberapa negara lain di Asia, sebaliknya hanya mengalami gerhana matahari separa.

Menurut Unit Falak, Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Darul Iman Malaysia, Terengganu, melalui laman webnya, www.falak.udm.edu.my, penduduk negara ini hanya berpeluang menyaksikan gerhana itu dalam fasa separa dalam peratus maksimum yang kecil antara tiga peratus hingga 18 peratus saja.

Gerhana matahari separa berlaku selepas waktu Subuh, namun ia semakin jelas dari jam 8.24 pagi sehingga 9.56 pagi ini. Gerhana matahari terjadi apabila bulan yang sedang mengelilingi bumi lalu bersetentangan dengan bumi dan matahari.

Bayangnya yang terkena pada permukaan bumi membentuk gerhana. Fenomena ini sebenarnya jarang berlaku dengan kemungkinan hanya sekali atau dua kali dalam setahun kalendar. Kali terakhir negara mengalami gerhana matahari ialah pada 26 Januari lalu.

Gerhana matahari terbahagi kepada empat jenis, iaitu gerhana penuh, gerhana annulus (cincin), gerhana hibrid (penuh dan cincin) dan gerhana separa (sebahagian). Gerhana separa merujuk peringkat awal atau akhir suatu gerhana matahari, atau bahagian bumi yang masih dapat melihat gerhana, tetapi tidak akan dapat melihat gerhana matahari fasa penuh atau cincin.

Dilaporkan, masyarakat Jepun bakal meraikan gerhana penuh dengan percikan bunga api, manakala di India, wanita hamil tidak dibenarkan keluar rumah bagi mengelak cahaya halimunan matahari dan pelbagai tahyul berkaitan gerhana matahari.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui khutbah online menyatakan masyarakat Islam perlu melihat fenomena ini secara positif sebagai memperlihatkan kekuasaan Allah yang memperlihatkan matahari yang bercahaya secara tiba-tiba menjadi gelap, kemudian bercahaya semula.

Kehebatan kekuasaan Allah mampu mengubah segala-galanya di langit dan bumi pada bila-bila masa dan tidak ada satu kuasa lain yang dapat menyekat qada dan qadar-Nya.

Allah berfirman dalam al-Quran menjelaskan bahawa perubahan yang berlaku terhadap matahari dan bulan itu adalah di bawah tadbir-Nya. Oleh itu sujudlah kepada Allah yang mengawal selia dan menyelenggara terbit dan terbenam matahari serta bulan.

Firman-Nya yang bermaksud: "Dan di antara tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah kamu sujud kepada matahari, tidak juga bulan dan sujudlah kepada Allah yang menciptakannya, kalau betullah kamu hanya beribadat kepada Allah." (Surah al-Fussilat, ayat 37)

Catatan sejarah Islam memperlihatkan gerhana matahari berlaku pada 10 Rabiulawal tahun kelapan Hijrah. Kebetulan gerhana matahari itu berlaku sewaktu kematian putera Baginda SAW, iaitu Ibrahim ketika usianya baru 70 hari.

Maka Rasulullah SAW pun bersabda yang bermaksud: "Bahawasanya matahari dan bulan itu menjadi tanda kedua-duanya daripada tanda kekuasaan Allah. Allah menakutkan hamba-Nya dengan perubahan matahari dan bulan. Dan bahawasanya matahari dan bulan itu tidak berlaku gerhana kedua-duanya disebabkan kematian seseorang daripada kalangan manusia. Maka apabila kamu melihat berlakunya sesuatu (gerhana matahari atau bulan), maka solatlah kamu (solat sunat gerhana) dan berdoalah kepada Allah sehingga cahaya matahari atau bulan tersingkap semula bagi kamu." (Hadis riwayat Imam Muslim dari Abi Mas'ud al-Ansari)

Sesungguhnya berlakunya gerhana matahari atau bulan memang menjadi tanda kebesaran Allah dan supaya manusia bersyukur terhadap-Nya tanpa mensyirikkan Allah dengan sesuatu pun.

Imam an-Nasaie meriwayatkan, Saidatina Aishah berkata: "Dan sesungguhnya sudah jelas cahaya matahari, maka Rasulullah SAW berkhutbah di hadapan orang ramai sambil memuji Allah dan sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua daripada keagungan Allah. Gerhana kedua-duanya berlaku bukan disebabkan mati atau hidup seseorang.

Sumber : http://www.bharian.com.my/

Tingkat kualiti guru untuk hasilkan pelajar cemerlang

PENJELASAN Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung beberapa isu pendidikan semalam perlu dilihat dalam konteks positif demi pembangunan dan kemajuan negara.

Dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan, perubahan demi perubahan diperlukan. Apa yang penting, ia perlu menjurus kepada peningkatan.

Kerajaan kini sedang menggembleng usaha untuk melakukan anjakan daripada sistem pendidikan berasaskan peperiksaan kepada sistem berorientasikan penaksiran yang lebih menyeluruh. Ini bermakna, kita mahu menghasilkan pelajar yang cemerlang secara keseluruhan.

Ia bagi memastikan pelajar kita akan lebih bersifat kompleks dan kompetitif dalam era globalisasi selain diakui keupayaan mereka apabila memasuki pasaran kerja nanti.

Kerajaan bagaimanapun turut sedar bahawa usaha melahirkan pelajar cemerlang dalam semua aspek memerlukan komitmen padu para guru.

Selain dasar-dasar yang dikenal pasti berkesan untuk meningkatkan mutu pendidikan negara, tenaga pengajar merupakan satu lagi aset utama untuk memastikan dasar berkenaan direalisasikan dengan jaya.

Guru berkualiti merupakan satu keperluan mendesak dalam melahirkan pelajar cemerlang. Maka cadangan kerajaan untuk melipatgandakan usaha melahirkan lebih ramai guru berkualiti dan mencukupi sangat kena pada masanya.

Masalah kekurangan guru berkualiti atau kurang berpengalaman lebih ketara di kawasan pedalaman. Ini kerana kebanyakan guru yang dihantar ke sana biasanya terdiri daripada mereka yang baru menamatkan kursus perguruan.

Golongan ini biasanya pasrah untuk dihantar ke mana sahaja bagi menggantikan rakan seperjuangan yang sudah bergelar 'senior'.

Maka wujudlah fenomena guru-guru muda yang kurang berpengalaman memenuhi kuota guru di pedalaman.

Mungkin tidak adil jika dikatakan mereka kurang berkualiti tetapi jika dibandingkan dengan rakan-rakan di bandar, mereka berdepan dengan pelbagai kekurangan.

Dalam usaha ke arah pelaksanaan dasar "memartabatkan bahasa Malaysia dan memperkukuhkan bahasa Inggeris" yang akan bermula pada 2012 nanti, kualiti guru sangat penting untuk dititikberatkan.

Tanpa guru berkualiti, tahap penghasilan pelajar pasti akan tetap di takuk lama. Tidak guna mempunyai fizikal sekolah yang gah sekiranya diisi oleh guru-guru tanpa kualiti.

Dan yang pasti kualiti bukan sahaja diukur daripada segi kecemerlangan guru ketika menjalani kursus perguruan tetapi perlu diukur berdasarkan komitmen mereka dari semasa ke semasa.

Jangan lagi ada fenomena menjadi guru hanya untuk makan gaji. Atau masih wujud guru yang tidak lagi bersemangat dan berada dalam zon selesa atau pun lebih parah, pada tahap beku.

Bagi mengelakkan semua itu berlaku, pastikan wujud pemantauan berterusan untuk memastikan golongan guru seperti ini hanya tinggal sejarah.

Kita mahu generasi guru semasa dan akan datang terdiri daripada mereka yang benarbenar komited dengan tugas dan sedar akan tanggungjawab yang diamanahkan.

Keputusan kerajaan untuk memantapkan kepimpinan sekolah tanpa berlandaskan kekananan juga merupakan satu pendekatan menarik dalam usaha memastikan kualiti.

Proses pelantikan berdasarkan komitmen, bakat dan kualiti dinamik amat sesuai dalam usaha memastikan daya saing berterusan.

Langkah-langkah kerajaan ini akan berjaya sekiranya mendapat kerjasama sepenuhnya daripada semua warga pendidik dan sokongan pihak lain termasuk ibu bapa.

Apa pun kita berharap usaha murni kerajaan ini tidak disalahtafsirkan oleh pihakpihak tertentu sebagai modal politik.

Seperti kata Muhyiddin, pendidikan adalah sesuatu yang cukup besar untuk dipolitikkan. Oleh itu, jangan ada pihak yang cuba memperjudikan nasib anak bangsa demi meraih sokongan serta undi rakyat.

Sumber : http://www.utusan.com.my/