Rabu, 28 November 2012

HARIMAU MALAYA BANGKIT TEWASKAN LAOS 4 -1


KUALA LUMPUR : Percaturan ketua jurulatih kebangsaan, Datuk K.Rajagobal untuk meraih kemenangan pertama pada aksi Piala AFF Suzuki akhirnya tercapai selepas menewaskan Laos 4-1 pada aksi Kumpulan B Piala AFF Suzuki yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil, Rabu.

Tewas 3-0 pada aksi pertama menentang Singapura pada Ahad lalu, ternyata skuad Harimau Malaya tampil dengan corak permainan yang lebih bertenaga dengan menguasai permainan selain turut melakukan beberapa percubaan ke arah gol.

Peluang untuk mencipta gol pertama hadir menerusi penyerang utama, Safee Sali pada minit ke-10, tetapi gagal disempurnakan dengan tepat.

Namun lima minit selepas itu, kapten negara, Safiq Rahim berjaya menghasilkan jaringan sulung melalui sepakan percuma yang tepat ke arah gawang yang dikawal Sengphachan Bounthisanh.

Sementara itu, aksi hambar penjaga gol utama negara, Khairul Fahmi Che Mat pada aksi pertama sebelum ini menjadikannya sebagai pemanas bangku pada aksi malam Rabu dengan digantikan Farizal Marlias.

Kegembiraan mendahului 1-0 tidak berpanjangan apabila Khonesavanh Sivavong menyamakan kedudukan pada minit ke-38 menerusi tendangannya yang terkena kaki pertahanan negara, Mohamad Aidil Zafuan sebelum bola melambung ke arah gol.

Permainan separuh masa pertama kedua-dua pasukan terikat seri 1-1.

Bersambung ke babak kedua, Malaysia melakukan satu pertukaran dengan mengeluarkan Azmi Muslim digantikan Zubir Azmi.

Pasukan Laos yang dibimbing jurulatih dari Jepun, Kokichi Kimura dilihat bangkit melakukan permainan yang lebih pantas, namun benteng pertahanan Harimau Malaya gandingan Shakir Shaari, Fadhli Shaas serta Aidil Zafuan menyukarkan pemain-pemain Laos menembusi kawasan kotak penalti.

Selepas hampir tujuh kali gagal melakukan percubaan tepat, akhirnya Safee berjaya menambah jaringan kedua negara pada minit-66 melalui hantaran Wan Zack Haikal.

Permainan semakin rancak apabila Wan Zack menambah satu lagi jaringan Malaysia pada minit ke-75 selepas melakukan tandukan cantik di depan pintu gol.

Tidak cukup dengan tiga gol, skuad Harimau Malaya terus garang menambah jaringan menerusi Khyril Muhymeen yang menjaringkan gol keempat pada minit ke-79 selepas beberapa minit menggantikan Safee.

Kemenangan ini juga kembali menghidupkan harapan seluruh peminat bola sepak tanah air untuk melihat pasukan negara mara ke pusingan seterusnya sebelum bertemu pasukan Indonesia pada aksi terakhir peringkat kumpulan Sabtu ini.

Satu perlawanan peringkat kumpulan ini yang turut berlangsung petang Rabu, menyaksikan Singapura tewas 1-0 kepada Indonesia.

BARISAN PEMAIN:

MALAYSIA: Mohd Farizal Marlias, Mahalli Jasuli, Mohamad Aidil Zafuan Abdul Radzak, Mohamad Azmi Muslim, Mohamad Fadhli Mohd Shas, Safiq Rahim (kapten), S. Kunalan, Mohd Shakir Shaari, Wan Zack Haikal Wan Nor, Norshahrul Idlan Talaha (Baddrol Bakhtiar), Mohd Safee Mohd Sali (Mohd Khyrill Muhymeen Zambri).

LAOS: Sengphachan Bounthisanh, Ketsada Souksavanh, Soukaphone Vongchiengkham, Keoviengpheth Lithideth, Visay Phaphouvanin (kapten) (Daoneua Siviengxay), Kanlaya Sysomvang, Khonesavanh Sihavong, Phatthana Syvilay, Viengsavanh Sayyaboun, Kovanh Namthavixay, Khampeng Sayavutthi.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Kaedah pendidikan sedia ada perlu perubahanLANGKAH anjakan paradigma yang segera perlu diambil atas kaedah pendidikan sedia ada bukan sahaja di Malaysia malah di peringkat global seiring dengan keperluan semasa sistem pembelajaran.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Beaconhouse, Kasim Kasuri berkata, sistem pendidikan hari ini perlu perubahan khususnya dalam kaedah pembelajaran sepanjang hayat.

Kita perlu mencipta persekitaran yang mana pelajar menentukan sendiri bentuk pembelajaran yang mereka perlukan dan pada masa yang sama guru memainkan peranan mereka sebagai fasilitator.

Oleh itu, guru di negara ini perlu mengubah kaedah pengajaran dan pembelajaran (P&P) mereka ke arah yang lebih kreatif.

Guru harus melakukan eksplorasi dan mengkaji cara baharu dalam kaedah P&P termasuk mengenal pasti kaedah terbaik bagi pelan masa depan agar ia sesuai dipraktikkan dalam kelas masing-masing," katanya pada persidangan antarabangsa School of Tomorrow anjuran syarikat pendidikan antarabangsa itu di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Persidangan yang masuk empat kali penganjurannya pada tahun ini dan yang pertama diadakan di Malaysia itu disempurnakan perasmian majlis penutupnya oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim.

Peserta persidangan seramai 600 orang terdiri daripada pensyarah dan guru termasuk 20 pembentang kertas kerja dari United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Rangkaian Beaconshouse School System meliputi lapan negara iaitu United Kingdom, Malaysia, Oman, Emiriyah Arab Bersatu, Pakistan, Bangladesh, Filipina dan Thailand.

Menurut Kasim, persidangan bertemakan Memperkasakan Pembelajaran Sepanjang Hayat itu turut memfokuskan model pembangunan profesional dan kesan pelaksanaan kaedah tersebut dalam bilik darjah serta peranan pihak pentadbiran sekolah dalam melaksanakan kaedah serta teknik pembelajaran itu di sekolah nanti.

Kita mahu mencabar dan menggoncang tahap pemikiran para pendidik hari ini termasuk mereka yang dalam kalangan pakar akademik serta profesor agar mengubah pemikiran mereka kepada kaedah masa depan.

Kita sasarkan matlamat mencari kaedah dan cara terbaik untuk mewujudkan usaha memperkasakan pembelajaran sepanjang hayat dan seterusnya keperluannya pada masa depan," katanya.

Sementara itu, Rais berkata, sistem pembelajaran di negara ini perlu mengekalkan nilai-nilai ketimuran sedia ada tanpa perlu menceduk sepenuhnya sistem dari negara Barat.

Menurutnya, kebudayaan masyarakat Asia perlu dipelihara dan dikekalkan hingga sepanjang hayat walaupun sistem sedia ada telah diserapkan dengan pendidikan Barat.

“Kita berharap kemahiran berfikir dan menganalisis sesuatu perkara turut ada dalam setiap pelajar, tidak hanya wujud untuk mengisi kotak dengan tanda pangkah atau betul.

Kita mesti mewujudkan kepandaian dan kepakaran di dunia sebelah sini, satu hari nanti mesti sama atau lagi hebat berbanding Universiti Harvard, Cambridge serta Oxford, kita tidak seharusnya menjadi ‘pak turut’ kepada sistem yang kononnya sampai bila-bila akan menentukan masa depan manusia," katanya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU BAHASA : Masih ramai cinta bahasa Melayu


“ADALAH tidak tepat sama sekali jika ada beranggapan rakyat Malaysia tidak berbangga dengan bahasa Melayu, bahasa rasmi negara,” kata Ketua Pengarah, Jabatan Muzium Malaysia, Datuk Ibrahim Ismail.

Namun katanya, tidak dapat dinafikan wujud kumpulan atau individu yang memegang taraf warganegara Malaysia tetapi tidak berasa gah dengan bahasa Melayu. Bagi golonganitu, beliau menyifatkannya sebagai tidak memiliki jati diri kerana tidak menghargai dan menghormati bahasa kebangsaan, apa lagi mengamalkannya.

"Mereka ini kemungkinan tidak nampak keindahan dan keunikan bahasa Melayu sebagai bahasa perantara yang bukan hanya digunakan di Malaysia, malah oleh penduduk di negara lain terutamanya di Nusantara.

Pengguna bahasa Melayu melebihi 300 juta di seluruh dunia, malah terdapat orang bukan berketurunan Melayu kini ramai menjadi pakar Bahasa Melayu bertaraf profesor dan sebagainya dan mengajar Bahasa Melayu dengan baik di banyak negara termasuklah di universiti-universiti tempatan, China dan sebagainya.

Katanya, walaupun wujud warganegara yang tidak kisah dengan bahasa Melayu, bilangannya kecil jika mahu dibandingkan dengan jumlah pencinta bahasa kebangsaan ini.

“Buktinya, pameran Sejarah Bahasa Melayu anjuran Jabatan Muzium Negara, Kuala Lumpur yang berlangsung pada 1 September lalu mendapat sambutan menggalakkan,” katanya sambil memberitahu pamerancetusan idea Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim yang dijadualkan berakhir 1 November lalu telah dilanjutkan.

“Namun, jika masih mendapat sambutan, tidak mustahil tempohnya dilanjutkan lagi,” katanya.

Berdasarkan sambutan positif ini, dapat dilihat masyarakat terpanggil menghadiri pameran seumpama ini untuk mengetahui lebih banyak sejarah bahasa Melayu kerana sedar ia sebahagian punca ilmu, sekali gus menunjukkan masih ada ramai rakyat mencintai bahasa Melayu.

Katanya, bilangan pengunjung warga tempatan tidak kurang daripada jumlah pengunjung pelancong dari luar negara.

“Dalam usaha meletakkan bahasa Melayu ke persadanya, jaminan dalam memastikan usaha itu berjaya perlu digalas semua pihak.

“Janganlah apabila bercakap mengenai memartabatkan bahasa Melayu, tanggungjawabnya terus diletakkan di bahu Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Ini tidak wajar. Semua pihak mesti bersama memikul tanggungjawab.

Janganlah hanya tahu  bercakap, tetapi tidak buat.

Katanya, pameran itu menunjukkan Jabatan Muzium Malaysia serius dan telah turut sama menggalas tanggungjawab melaksanakan usaha memartabatkan bahasa Melayu.

Menurutnya, tiadalah gah sesuatu bangsa jika maju tetapi membuang nilai budaya termasuk bahasa, sambil memetik empat baris pantun  adat, Apa guna asam paya, kalau tidak menggulai ikan. Apa guna lagak dan gaya, kalau bahasa tidak dihiraukan.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU BAHASA : Bahasa Melayu milik bersama


MENAFIKAN tanggapan segelintir bahawa bahasa  Melayu adalah milik orang Melayu, Dr Lim Swee Tin berkata, bahasa Melayu adalah bahasa perpaduan dan integrasi antara masyarakat untuk tujuan keharmonian dan kesejahteraan hidup.

“Semua rakyat Malaysia harus menerima bahawa bahasa Melayu yang termaktub di dalam Perlembagaan Negara sebagai bahasa rasmi negara ini adalah bahasa milik kita bersama.

“Saya percaya, orang Melayu pun tidak akan kedekut atau lokek untuk tidak menerima pengakuan-pengakuan yang seumpama itu,” katanya sambil menegaskan bahasa Melayu adalah bahasa komunikasi tunggal setiap etnik, bangsa ataupun kaum di negara ini yang menjadi aspirasi hidup bersama.

Namun katanya, dalam konteks di Malaysia, bahasa-bahasa warisan lain tidak dilarang penggunaannya.

“Orang Cina dengan bahasa warisannya, begitu juga dengan orang India, malah etnik lain juga bebas dalam berkomunikasi bersifat peribadi atau dalam kelompoknya,” jelasnya

sumber : http : //www.sinarharian.com.my/