Ahad, 13 September 2009

Sedia kit H1N1 ketika raya

Oleh Sazarina Shahrim
sazarina@bharian.com.my

Elak jangkitan wabak pada Aidilfitri

KUALA LUMPUR: Bimbang dengan kemungkinan Influenza A (H1N1) merebak pantas ke seluruh negara berikutan pergerakan besar-besaran rakyat ketika cuti Aidilfitri hujung minggu ini, orang ramai disaran membawa bersama kit pencegahan H1N1 sepanjang masa dan ke mana saja mereka pergi.

Mereka yang akan pulang berhari raya di kampung halaman atau bercuti sempena cuti panjang Aidilfitri minggu depan juga diminta menjaga kebersihan diri dan sentiasa peka terhadap tanda-tanda kemungkinan dijangkiti penyakit itu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata kit mengandungi topeng mulut dan hidung, tisu serta pencuci tangan antikuman yang tidak perlu dibilas boleh disediakan sendiri atau dibeli di farmasi.

"Ia perlu dianggap sebagai barang perlu dimiliki oleh semua yang bercadang balik kampung sama ada menggunakan kenderaan sendiri atau perkhidmatan awam.

"Kit H1N1 boleh disediakan sendiri dan perlu sentiasa dibawa. Hanya perlu ada tiga komponen untuk melengkapkan kit itu yang mempunyai pencuci tangan antikuman, topeng penutup mulut serta hidung dan tisu," katanya semalam.

Orang ramai juga disaran mengehadkan pertemuan dan pergaulan ketika bercuti dan menggunakan topeng serta kerap mencuci tangan.

Selain itu, orang ramai yang mempunyai gejala selesema serta berisiko dihinggapi jangkitan disaran menggunakan pengangkutan sendiri untuk pulang ke kampung.

"Namun, jika terpaksa menggunakan pengangkutan awam, mereka perlu memakai penutup hidung serta mulut bermula dari saat menunggu di kawasan terminal sehingga berlepas, selain mengamalkan kebersihan tangan sepanjang masa," katanya.

Dr Mohd Ismail berkata, pengendali pengangkutan awam dinasihatkan menyediakan tong sampah bertutup dan pencuci tangan antikuman bagi mengelakkan jangkitan.

Katanya, penumpang kenderaan awam, terutama bas perlu memastikan kertas tisu muka yang sudah digunakan dibuang dalam tong sampah yang ditutup.

"Langkah pencegahan ini perlu dilakukan sepanjang berada di kampung. Jika mengalami tanda-tanda seperti selesema atau batuk, elakkan berada terlalu hampir dengan anggota keluarga.

"Selain itu, jika boleh elak daripada menghadiri majlis rumah terbuka atau kenduri dan berada di tempat yang sesak. Bagaimanapun, jika perlu menghadirinya, sentiasa memakai topeng penutup hidung serta mulut," katanya.

Beliau juga mengingatkan mereka yang sihat dan tidak ada simptom Influenza Like Illness (ILI) mengambil langkah berjaga-jaga dengan meneruskan amalan mencuci tangan setiap kali ingin menjamah makanan atau selepas bersalaman.

Sementara itu, Dr Mohd Ismail berkata, tiada kematian baru akibat H1N1 dilaporkan semalam, menjadikan jumlah kes kematian kekal 74 orang.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

18 barang kawalan


Ismail Sabri Yaakob (dua dari kanan) mencuba kebolehannya memotong ikan pari ketika membuat lawatan di Pasar Sehari Temerloh, semalam.


TEMERLOH 13 Sept. - Sebanyak 18 jenis barangan disenaraikan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Hari Raya tahun ini bermula hari ini sehingga 27 September.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah itu bertujuan membendung tindakan mencatu barangan keperluan oleh para peniaga yang tidak beretika semasa musim perayaan.

Beliau bagaimanapun berkata, peniaga perlu mendapatkan lesen menjual barang-barang kawalan yang dikeluarkan secara percuma daripada mana-mana cawangan kementerian.

"Sehingga ini sebanyak 15,057 lesen seumpama itu telah dikeluarkan kepada peniaga di seluruh negara,'' katanya kepada pemberita selepas meninjau harga barangan di pekan sehari Temerloh di sini hari ini.

Antara barang yang disenaraikan adalah ayam hidup, ayam standard, ayam super, daging lembu tempatan, daging kerbau import India, telur ayam gred A, telur ayam gred B, telur ayam gred C, kobis bulat import dari Indonesia dan China.

Turut disenaraikan cili merah, tomato, kelapa biji, kelapa parut, ubi kentang import dari Indonesia dan China, kacang tanah import, bawang merah kecil India, bawang putih China dan ikan Kembung.

Ismail Sabri menjelaskan, bekalan barang-barang keperluan untuk hari raya tahun ini mencukupi berikutan jaminan pembekal dan pemborong untuk mengadakan bekalan yang secukupnya.

"Kebiasaannya orang ramai akan membeli barang-barang keperluan itu secara banyak seminggu sebelum hari raya,'' katanya.

Oleh itu kata beliau, seramai 2,000 pegawai penguat kuasa kementerian juga telah diarah supaya meningkatkan pemeriksaan dan pemantauan bagi memastikan peniaga tidak menaikkan harga barang.

Beliau juga meminta orang ramai supaya melaporkan kepada mana-mana cawangan penguat kuasa di seluruh negara dengan mengunakan talian tol bebas 1-800-886-800 atau e-aduan@kpdnkk.gov.my jika mendapati ada peniaga yang menaikkan harga barang tersebut untuk diambil tindakan.

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Fenomena serba baru sambut Hari Raya

Oleh MOHAMMAD ISMAIL

TINGGAL beberapa hari lagi umat Islam akan menyambut kedatangan Aidil Fitri sebagai tanda kemenangan mengharungi puasa di bulan Ramadan. Sekarang masa paling sibuk dan kemuncak bagi kebanyakan kita membuat persiapan menjelang Hari Raya.

Dalam kepala masing-masing seboleh-bolehnya ingin memastikan semuanya baru, dari segi pakaian, perabot, langsir, kereta dan sebagainya.

Pendek kata kalau boleh dari kaki sampailah ke kepala semuanya ingin ditukar kepada yang baru. 10 malam yang terakhir sepatutnya masjid-masjid dipenuhi dan diperbanyakkan amal ibadat tetapi cuba kita tinjau di kompleks membeli-belah, pasar raya-pasar raya setiap hari dipenuhi oleh umat Islam untuk persiapan Hari Raya.

Ibu-ibu di rumah pula sibuk menyiapkan biskut raya dan mengukur langsir untuk dipasang dengan yang baru. Lebih mendukacitakan apabila sofa, perabut yang dah ada dan masih elok pun ingin ditukar asalkan semuanya mesti baru. Bak kata pepatah membesarkan kerak nasi iaitu menambah atau membeli sesuatu yang tidak perlu.

Bagi mereka yang berkemampuan, mereka akan menggunakan 'kuasa poket' dan 'kuasa tunjuk' untuk membeli apa sahaja demi untuk memuaskan nafsu berbelanja.

Lebih membimbangkan jika ada yang sanggup berhutang, bergolok bergadai dan yang paling menakutkan jika ada yang sanggup menghulurkan salam Aidilfitri pada ahlong demi untuk memastikan kelengkapan rumah dan pakaian menjadi baru.

Terdapat juga yang mengambil pertimbangan munasabah dengan ansuran mudharabah. Walaupun nampak mudah dibayar secara ansur-ansur tetapi kita sebenarnya terbeban secara ansur-ansur. Janganlah sampai kita berbelanja melebihi kemampuan, ukurlah baju mengikut saiz badan sendiri bukannya mengikut saiz kawan-kawan atau jiran-jiran.

Pada saat inilah kebanyakan iklan akan memainkan peranan mereka dengan pelbagai tawaran diskaun untuk memancing pengguna supaya berbelanja.

Tidak kurang juga ada syarikat yang menawarkan guna dulu, bayar kemudian, ini telah menaikkan lagi nafsu berbelanja di kalangan masyarakat dan ternyata kebanyakan kita tewas dengan pujukan tersebut.

Tanpa kita sedari bahawa Ramadan sebenarnya mengajar dan mendidik kita untuk mengawal nafsu, bukan setakat nafsu makan dan batin tetapi juga nafsu berbelanja atau lebih tepat lagi pembaziran.

Ramadan juga mendidik kita agar berjimat cermat dan tidak boros dalam berbelanja sehingga melakukan pembaziran. Mungkin ramai yang menganggap Hari Raya hanya setahun sekali maka kita perlu membeli apa sahaja, itu adalah fahaman salah tentang Hari Raya bahkan sebulan Ramadan sebenarnya adalah bekalan untuk mengharungi hidup dalam bulan-bulan seterusnya agar berbelanja secara berhemah dan berjimat cermat.

Islam tidak menggalakkan umatnya membazir dan berlebihan-lebihan malahan kesederhanaan amat dituntut.

Kita perlu memahami hakikat bahawa menyambut Aidilfitri bukanlah bermakna semuanya mesti ditukar menjadi baru. Cukuplah sekadar membeli baju sepasang dua sahaja bukannya membeli pakaian untuk dipakai di Hari Raya pertama warna dan pakaiannya lain, Hari Raya kedua lain fesyennya, Hari Raya ketiga pula semakin bergaya dan seterusnya.

Malahan baju untuk rumah terbuka pun dibeli beberapa pasang untuk memastikan rakan-rakan menyedari bahawa kita memiliki baju baru. Rasulullah SAW menggalakkan umatnya untuk berpakaian baru dan cantik pada Hari Raya tetapi tidaklah sampai sehingga melakukan pembaziran dan berhutang.

Fenomena untuk menukar kepada serba baru secara berlebihan ini telah lama sebati dalam kebanyakan masyarakat kita dan tanpa disedari kita telah melanggar etika nilai-nilai murni yang ditetapkan dalam Islam tentang pembaziran atau boros berbelanja. Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada perintah tuhannya." (Surah al-Isra', ayat 27).

Ayat tersebut jelas memberi gambaran kepada kita tentang pembaziran adalah sesuatu yang patut dijauhi dan ditinggalkan oleh kita umat Islam.

Dalam mengharungi bulan yang penuh keberkatan ini, janganlah kita lupa kepada mereka yang kurang berkemampuan. Kita digalakkan bersedekah kerana kekayaan dan kesenangan bukanlah milik kita tetapi kurniaan daripada Allah SWT. Adalah menjadi tanggungjawab golongan yang berada untuk membantu yang miskin.

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Mereka (yang diredai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tidak terlalu berlebihan dan tidak pula bakhil (kedekut); dan adalah (perbelanjaan yang baik itu) di antara kedua-duanya (boros dan bakhil)." (Surah al-Furqan,ayat 67).

Justeru, jadikan Ramadan dan Aidilfitri kali ini sebagai satu titik permulaan untuk perubahan dalam diri masing-masing agar menjauhi daripada sifat-sifat membazir dan bakhil. Gunakanlah kesempatan Ramadan yang tinggal ini untuk kita menuai keberkatan dan pahala yang ada untuk bekalan di hari akhirat.

Penulis ialah Pensyarah Kanan, Fakulti Pengurusan Perniagaan, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/