Rabu, 13 Jun 2012

ISU SUKAN : Pesona bintang bola sepak negara


Oleh Hafizahril Hamid

SUKAN bola sepak adalah sukan nombor satu bukan sahaja di Malaysia tetapi di kebanyakan negara di dunia. Ia bukan sahaja menjadi pilihan kebanyakan anak muda yang mahu mencipta nama sebagai pemain terkenal malah mencipta fenomenanya yang tersendiri setiap kali sukan berkaitan bola sepak dianjurkan.

Kini tiba musim Euro 2012 yang pada pandangan penulis lebih menarik daripada Piala Dunia kerana hampir kesemua pasukan yang bertanding mempunyai kualiti dan skill yang hampir sama.

Namun di sebalik keghairahan peminat sukan bolasepak tempatan tidak tidur malam menanti masa pasukan pilihan mereka bermain, hakikatnya sukan bola sepak di negara ini sama ada dari segi kualiti mahupun kemahiran masih jauh ketinggalan.

Namun ini tidak bermakna kita tidak mempunyai pemain yang berbakat dan bersemangat tinggi cumanya masih banyak yang perlu dilakukan dalam membentuk mahupun menggilap bakat-bakat muda ini.

Persatuan-persatuan yang bertanggungjawab terhadap pembangunan bola sepak di negara ini perlu menerima hakikat satu langkah drastik perlu dilakukan apatah lagi dengan ranking terbaru Malaysia yang jatuh satu anak tangga berbanding sebelumnya.

Malaysia turun ke kedudukan 154 dunia dalam ranking terbaru yang dikeluarkan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) baru-baru ini.

Hakikatnya negara ini tidak pernah 'kering' daripada melahirkan pemain-pemain berbakat yang turut mencipta nama di kelab-kelab luar negara.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa bakat-bakat bola sepak negara ini telah mula 'diimport' oleh negara luar sejak dari tahun 1970-an lagi.

Sejak itu beberapa pemain tempatan mula mencipta nama dan sekaligus memasyhurkan nama negara apabila terpilih mewakili kelab di luar negara.

Walaupun kebanyakan kelab yang diwakili tidaklah segah dan sehebat kelab-kelab ternama seperti Liverpool, AC Milan, Chelsea, Real Madrid dan banyak lagi namun kehadiran mereka di kelab yang diwakili mencetuskan ilham dan pesona yang tersendiri.

Ia sekali gus membuktikan bahawa Malaysia tidak kering bakat dalam sukan nombor satu di negara ini.

Cumanya adalah diharapkan pembangunan sukan ini dapat dikembangkan seperti dilakukan oleh negara-negara Korea Selatan dan Jepun yang satu ketika dahulu jauh ketinggalan berbanding kita.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Demam bola, ponteng kerja dan judiOleh Fauziah Arof

TIDUR bola, makan bola, mandi bola, apa pun bola. Bermulanya Kejohanan Bola Sepak Eropah (Euro) 2012 pada Sabtu lalu, juga menandakan bermulanya demam bola kepada jutaan peminat sukan berkenaan di seluruh negara.

Pada ketika ini, sembang dan cakap-cakap mengenai bola boleh didengar dan dibaca di mana-mana saja. Tidak cukup di tempat kerja, di kedai-kedai kopi, malah di laman- laman sosial seperti Facebook dan Twitter.

Euro 2012 meredakan dan menenggelamkan sedikit cerita-cerita dan ‘perang komen’ mengenai isu-isu politik tanah air di laman-laman sosial. Kini mereka bertindak sebagai pengulas sukan pula.

Jika sebelum ini mereka asyik mengutuk atau mengata parti politik itu atau ini semuanya tidak betul, tidak habis-habis temberang atau auta, kini mereka bersatu menyokong pasukan bola sepak pujaan mereka.

Begitulah bola sepak yang merupakan sukan nombor satu di kebanyakan negara di dunia, dapat menyatukan semua rakyat, tidak mengira bangsa, kaum, agama dan fahaman politik. Semangat seperti ini memang amat baik sekali. Dan kalaulah ia dapat dikekalkan dalam apa jua keadaan, alangkah baik dan amannya Malaysia ini.

Sudah pastinya dalam tempoh hampir tiga minggu inilah ‘kaki-kaki bola’ ini akan bersengkang mata untuk menyaksikan perlawanan pasukan pilihan mereka yang kebanyakannya berlangsung pada awal pagi. Restoran-restoran mamak pula sesak yang luar biasa, memang meriah sungguh.

Pun begitu dalam suasana full house itu hakikatnya, tauke-tauke restoran mamak ini tidaklah seuntung mana. Restoran memang penuh, yang tak penuh adalah peti duitnya.

‘‘Mana ada untung, tak adalah. Duduk lama, berjam-jam tapi minum satu atau dua gelas air sahaja, pelanggan lain yang mahu makan pun tak ada tempat duduk, lari tempat lain," itu kata seorang pekerja di Restoran Pelita, Seksyen 9, Shah Alam kepada saya semasa saya menonton perlawanan pembukaan Euro 2012 antara Poland dan Greece bersama beberapa orang kawan di situ.

Berbalik kepada bersengkang mata menonton perlawanan bola sepak, sudah tentunya pada sebelah siangnya kaki-kaki bola ini merasa mengantuk dan letih. Tumpuan terhadap kerja atau urusan-urusan penting yang lainnya boleh terganggu.

Kita sudah biasa mendengar apabila tiba sahaja demam bola, tidak kira Piala Dunia atau kejohanan liga Inggeris, ramai yang ponteng bekerja dengan mengambil sijil sakit (MC) atau saja ‘mereka-reka’ cerita cemas untuk mendapatkan cuti kecemasan. Datang ke pejabat pun dengan muka yang layu dan mata yang kuyu. Tidak kurang juga yang hilang, tidur di mana-mana. Ini sudah tentu menjejaskan produktiviti kerja.

Jadi tidak hairanlah apabila Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) baru-baru ini mengeluarkan amaran mengenai kemungkinan kejatuhan produktiviti pekerja sepanjang kejohanan Euro 2012 ini.

Berdasarkan siri-siri demam bola yang lalu, majikan perlu bersedia untuk menghadapi dan menangani masalah ponteng kerja atau cuti sakit pada tempoh kejohanan sukan yang berprestij ini.

Penyakit ponteng ini juga tidak terkecuali kepada pelajar-pelajar sekolah menengah dan institut pengajian tinggi. Golongan ini juga, liat untuk ke kelas dengan mencipta macam- macam alasan setelah berjaga sampai ke pagi menonton bola.

Jadi kepada pelajar sekolah, menjadi tanggungjawab ibu bapa masing-masing untuk memastikan anak mereka ke sekolah terutamanya yang bakal menghadapi peperiksaan utama iaitu Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang hanya tinggal beberapa bulan lagi, supaya mereka tidak ketinggalan pelajaran yang diajar di kelas.

Yang tidak sedapnya, apabila tiba musim bola, timbul semula aktiviti perjudian secara online.

Polis memberitahu, biarpun pernah ditangkap dan dikenakan tindakan tegas kerana mendalangi sindiket perjudian bola sepak semasa kejohanan Piala Dunia dua tahun lalu, namun ramai bookie yang sama tidak serik untuk menjadi penaja aktiviti haram itu pada Euro 2012.

Bukan setakat judi besar-besaran, ada juga yang bertaruh sesama rakan-rakan di tempat kerja dalam perlawanan kejohanan ini. Ini kerja salah. Bukan sahaja salah di sisi undang-undang tetapi agama.

Jadi kepada peminat-peminat bola sepak, bola, bola juga! Kerja tetap kerja. Dan jangan menjadikan kejohanan Euro ini, kononnya untuk mendapat duit lebih, tapi akhirnya kocek hanya tinggal habuk, dek kerana kalah berjudi.


Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU PENGAJIAN TINGGI : Mahasiswa Melayu leka dalam zon selesaDitimpa penyakit rasa bagus
Oleh Ruhaiza Rusmin (ruhaizarusmin@hmetro.com.my)

KISAH mahasiswa Melayu yang sering dikategori kelas kedua bukan isu baru malah menimbulkan pelbagai polemik di kalangan masyarakat.

Malah, senarai panjang mahasiswa Melayu yang hanya mampu mendapat keputusan sederhana menyebabkan masyarakat tiada pilihan selain memberi tanggapan serupa.

Mendominasi sebahagian besar tempat di menara gading, kecemerlangan mahasiswa Melayu masih boleh dibilang jari hingga menimbulkan persoalan, mengapa mereka sukar mencipta kejayaan membanggakan?

Apa bezanya antara mahasiswa Melayu dan bangsa asing, sedangkan mereka belajar di kampus yang sama?

Pengarah Pusat Akreditasi Pembelajaran Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Dr Khaidzir Ismail, berkata soal tidak pandai bukan pokok persoalan namun bagaimana mentransformasikan minda mereka supaya keluar dari zon selesa.

Beliau berkata, pengukuhan terhadap zon itu menyebabkan minda mahasiswa Melayu tidak mampu menjana informasi lain menyebabkan mereka mudah tergelincir daripada matlamat asal di menara gading.

“Sebahagian besar mahasiswa kita berada dalam zon selesa. Mereka kumpulan majoriti yang menjadikan menara gading sebagai transit ilmu yang penuh kebebasan.

“Pentafsiran salah akhirnya akan memakan diri kerana kebebasan itu diolah dengan cara dan makna tidak tepat.

“Sepatutnya, menara gading tempat cabaran sebenar dan bakal menentukan mereka menjadi manusia berguna atau tidak,” katanya.

Sangat klise mengaitkan pencapaian mahasiswa Melayu di institusi pengajian tinggi negara namun itulah terpaksa ditelan apabila keputusan peperiksaan sebahagian besarnya hanya bertahap sederhana atau cukup makan.

Keputusan itu cukup mendukacitakan selain tidak setimpal keputusan cemerlang diperoleh dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Masyarakat akan mempertikaikan adakah universiti memang membuat pilihan calon yang betul mengikut kriteria?

“Mereka layakkah? Kalau ya, mengapa hasilnya menghampakan?” soalnya.

Enggan menafikan, beliau berkata kebanyakan mahasiswa Melayu mudah terleka dengan sogokan janji manis hingga mereka tersungkur.

“Pendirian mereka rapuh. Awalnya memang berkobar-kobar dan berjanji belajar bersungguh-sungguh.

“Namun, apabila khayal dengan sogokan tertentu, janji yang dipahat dulu hilang sekelip mata. Mahasiswa hari ini tampak cukup hebat fizikalnya namun rapuh dalaman menyebabkan mereka mudah ‘tumbang,” katanya.

Mereka pandai namun menyalurkan kepandaian itu pada tempat tidak sepatutnya.

“Definisi pandai sangat subjektif. Memperoleh keputusan semua A, memang bijak tapi adakah mereka juga pandai membawa diri?

“Pandaikah mereka bergaul dengan rakan lain, membahagikan masa atau menepis godaan yang datang?

“Minta maaf kerana pemerhatian saya mendapati kebanyakan kepandaian mereka disalurkan pada kegiatan kurang berfaedah,” katanya.

Katanya, mahasiswa Melayu perlu disedarkan bahawa tiada lagi jaminan menanti jika hanya mampu memperoleh keputusan sederhana.

“Dulu mungkin boleh tetapi kini keadaan sudah berubah. Masing-masing berusaha ‘memintas’ antara satu sama lain menjadikan peluang semakin mengecil.

“Tidak boleh lagi berangan-angan dan bersikap tunggu dan lihat. Alasan tertentu bagi menyedapkan hati juga sudah tidak berguna kerana yang penting bangkit mengejar peluang.

“Malangnya, sebahagian besar mereka masih terlena dan berpegang pada kepercayaan, mahasiswa Melayu ada jaminan dan keistimewaan. Ini silap,” katanya.

Beliau berharap mahasiswa mengikis sikap tinggi diri yang menjulang hanya kerana kejayaan pencapaian sebelumnya.

“Bukan menuduh tapi kebanyakan mahasiswa kita selalu ‘ditimpa’ penyakit perasaan bagus dan bangga diri hanya kerana diterima masuk universiti.

“Di universiti, mereka belajar secara tidak konsisten, pasif, malu bertanya, melaksanakan tugasan di saat akhir serta sentiasa mengharapkan bantuan pensyarah.

“Asalkan mampu menamatkan pengajian, itu sudah memadai. Budaya yang perlu dikikis daripada minda mahasiswa Melayu,” katanya.

Begitupun, beliau tetap optimis, mahasiswa Melayu boleh cemerlang sekali gus menutup mulut masyarakat yang memperlekehkan pencapaian mereka,” katanya.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

ISU BAHASA : Kerajaan harus teliti penggunaan bahasa Malaysia di mahkamahKUALA LUMPUR : Kerajaan harus meneliti penggunaan bahasa Malaysia di mahkamah kerana penggunaan bahasa bercampur aduk dalam sistem perundangan negara menyebabkan fungsinya sebagai bahasa kebangsaan, tidak dihormati.

Berhujah mengenainya, Ahli Parlimen Tangga Batu, Datuk Idris Haron berkata, pihak terbabit dalam sistem perundangan di mahkamah dikesan menggunakan bahasa Malaysia yang bercampur aduk dengan bahasa Inggeris, sekali gus menyebabkan fungsi berkenaan seolah-olah tidak dihormati.

Katanya, ada pengamal undang-undang tidak memahami perkataan dalam bahasa Malaysia, sebaliknya lebih memahami perkataan dalam bahasa Inggeris.

“Lebih menyedihkan, ada perkataan bahasa Inggeris ‘diMelayukan’ tanpa mematuhi sistem mengadaptasi bahasa Inggeris ke bahasa Malaysia yang ditetapkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), katanya.

Keadaan itu menyebabkan pengamal undang-undang tidak mampu menggunakan bahasa dengan betul, sama ada bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris.

“Ini macam teratai. Pucuk tidak sampai ke langit, akar tidak sampai ke dasar,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Akta Kerjaya Undang-undang 1976 (Pindaan 2012) pada sidang Dewan Rakyat, di sini semalam.

Rang undang-undang itu dibentangkan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk VK Liew, kelmarin.

Idris yang mengakui tidak mempunyai pendidikan dalam bidang perundangan kerana beliau adalah seorang jurutera, berkata kerajaan melaksanakan kempen menggunakan bahasa Malaysia di mahkamah pada 1980-an tetapi sekarang keadaan itu seolah-oleh tidak wujud lagi.

“Di mana kesudahannya? Oleh itu, saya mencadangkan supaya perkara ini diteliti semula,” katanya.

Beliau berkata, peguam di Sabah dan Sarawak harus dibenarkan menjadi ahli Majlis Peguam dan begitu juga sebaliknya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/