Ahad, 20 Disember 2009

MELAKAR TITIAN HIJRAH

Semusim telah berlalu
meninggalkan seribu
kenangan
menempuh onak dan ranjau
bahagia semanis madu
derita sepahit hempedu
segalanya tetap ditempuhi
dalam pasrah dan reda.

Dan kini tiba ke
penghujungnya
menyusun setulus doa
memohon keampunan-Nya
moga dapat mendidik hati
dalam mencari kasih dan
cinta-Nya.

Hijrah kembali bertamu
melakar titian baru
menyusun warna-warna
pelangi
bertebaran di segenap alam
mewarnai taman kehidupan
indah berseri
berbunga harum mewangi.

Teruskan perjuangan!
dalam meniti titian Hijrah ini.

Salam Maal Hijrah 1431.

NUR AIN HANIS
Seri Rawa, Kedah

Sumber : http: //www.bharian.com/

Rombakan menyeluruh sistem pertahanan kembalikan kredibiliti


Pesawat pemintas JET F-5E

MISTERI berhubung kes kehilangan enjin pesawat pemintas F-5E bernilai RM50 juta perlu dirungkai segera. Tindakan tegas mesti dikenakan terhadap semua yang bersekongkol melakukan jenayah itu. Langkah segera perlu diambil bukan saja kerana nilai enjin J-85 keluaran General Electric (GE) itu besar, tetapi juga kerana implikasinya. Kita akur bahawa perbuatan mereka yang terbabit dalam jenayah itu satu pengkhianatan kepada negara. Bagaimanapun, yang lebih membimbangkan ialah ia seolah-olah memberi gambaran wujud kelemahan dalam aspek pertahanan negara. Kita tidak boleh menyalahkan jika ada pihak yang kini gusar kerana berpendapat jika enjin sebesar itu boleh ‘lenyap’ daripada kawalan pihak tentera, bagaimana pula dengan maklumat sulit atau rahsia ketenteraan. Tambahan pula, dokumen rekod penyelenggaraan enjin jet F-5E itu yang sepatutnya berada dalam kawalan ketat tentera, turut lesap. Ini tentunya menyebabkan ada yang yang membuat tanggapan tahap keselamatan negara mudah dikompromi. Sebab itu, susulan kejadian kehilangan enjin itu, satu rombakan wajar dilakukan terhadap keseluruhan proses, operasi dan sistem keselamatan pertahanan negara jika tidak pun struktur kepemimpinan pasukan terbabit. Tanpa sebarang niat atau prejudis, perubahan yang dilakukan mesti menjurus ke arah memulihkan keyakinan rakyat terhadap kredibiliti dan kewibawaan pertahanan negara.

Kita akur kejadian kehilangan enjin pesawat F-5E itu yang kini dikesan dijual kepada sebuah syarikat antarabangsa berpangkalan di Amerika Selatan, adalah kes terpencil. Kita juga amat menghargai kepantasan dan kecekapan pihak berkuasa menyiasat kejadian itu serta melakukannya secara senyap. Bagaimanapun, pendedahan bahawa ia berlaku berikutan syarikat itu berjaya mengupah ejen daripada kalangan ‘orang dalam’ pasukan tentera untuk melarikan enjin terbabit, tetap membimbangkan. Apa yang penting sekarang ialah proses dan prosedur berhubung kait bidang strategik ketenteraan, khususnya berkaitan maklumat sulit keselamatan negara perlu diketatkan. Mungkin prosedur sedia sudah agak ketinggalan, atau mungkin juga ia terkini, tetapi wujud kelemahan dari segi pematuhan. Dalam pada kita bersyukur kerana yang hilang dalam kes ini sekadar sebuah enjin yang sudah usang, kita mesti berusaha meyakinkan semua pihak dan diri sendiri bahawa tiada data lain lebih penting yang sudah terlepas ke tangan pihak yang tidak sepatutnya. Kejadian ini mesti dijadikan pengajaran untuk semua pihak memastikan sebarang aset, khususnya maklumat strategik negara dijaga sebaiknya. Selain mengetatkan prosedur, semangat patriotik yang menjadi teras roh pasukan ketenteraan perlu diperkukuhkan di segenap lapisan warganya bagi memastikan ia tidak dapat dijual beli. Walau mungkin tidak ketara, kita mesti insaf ancaman terhadap kedaulatan negara sentiasa ada dan semua pihak tidak harus alpa walau sedetik pun. Pelanduk mungkin melupakan jerat, tetapi jerat tidak pernah melupakan pelanduk.

Sumber: http: //www.bharian.com.my/

Meneroka makna hijrah

Sambutan tahun baru Hijrah sepatutnya memperkukuh usaha umat Islam mencapai kejayaan yang lebih cemerlang.

Oleh PANEL PENYELIDIKAN YAYASAN SOFA, NEGERI SEMBILAN

Alhamdulillah, kita diizinkan Allah SWT untuk memasuki tahun hijrah yang baru. Umat Islam menyambutnya dengan cara yang berbeza. Ada yang hanya menyedari ketibaannya kerana ia ditentukan sebagai cuti umum.

Ramai juga yang menyambutnya dengan mengatur pelbagai majlis dan acara termasuk berkumpul di masjid dan surau dengan pengisian seperti bacaan doa akhir dan awal tahun, bacaan al-Quran, selawat dan tazkirah.

Semoga Allah SWT menerima niat baik dan doa-doa mereka yang tentunya merangkumi kebajikan dan kesejahteraan negara dan umat Islam seluruhnya dalam tahun baru ini.

Kepekaan terhadap peredaran masa dan zaman memang suatu tuntutan Islam. Penggantian tahun dalam kalendar Islam turut diraikan kerana ia terkait dengan suatu peristiwa besar dalam sirah junjungan kita, Nabi Muhammad SAW iaitu peristiwa Hijrah.

Hijrah memang mengandungi pelbagai makna dan erti. Sudut yang sering mendapat sorotan ramai adalah peralihan fasa risalah Islam daripada dakwah kepada fasa dawlah atau pembinaan negara.

Tanpa menafikan kepentingan dimensi luaran peristiwa ini, adalah perlu diinsafi bahawa hijrah luaran dan fizikal ini tidak akan berhasil dan bermakna tanpa disertai hijrah rohani dalam hati dan jiwa umat.

Hakikat ini ditegaskan dalam sabda Nabi SAW dalam hadis yang masyhur mengenai niat dan amalan, "Sesungguhnya amalan itu ditentukan oleh niat, dan bagi seseorang itu apa yang diniatkannya. Maka sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya maka hijrahnya adalah kepada Allah dan Rasul-Nya. Dan sesiapa yang berhijrah kepada dunia yang ingin diperolehinya atau wanita yang ingin dikahwininya maka hijrahnya adalah kepada apa yang menjadi maksud hijrahnya".

Sangat jelas dalam hadis ini yang merupakan antara induk segala hadis bahawa sebesar mana pun amalan agama seseorang itu, penentunya adalah niat dan maksud dalaman di sebalik amalan tersebut.

Hijrah Nabi SAW adalah episod yang begitu hebat dan sangat menentukan kerana ia adalah suatu projek keagamaan yang dijayakan oleh sekelompok insan agung yang memiliki hati paling suci dan ikhlas di bawah pimpinan penghulu para mukhlisin, Nabi Muhammad SAW.

Menyedari hakikat ini, janganlah dimensi kerohanian ini diabaikan dalam kita menyambut Maal Hijrah. Dimensi Islam, iman dan ihsan dalam agama kita sentiasa utuh dan terkait.

Tidak hairanlah, dalam salah satu karya terbesar dalam dunia kerohanian dan tasauf iaitu kitab Al-Hikam oleh Sheikh Ibnu 'Atoillah al-Sakandari, hadis ini dan persoalan hijrah dalaman ini ada dinukilkan dan dihuraikan pula oleh para ulama tasauf yang mensyarahkan kata-kata hikmah tersebut.

Sheikh Ibnu 'Atoillah al-Sakandari menegaskan perlunya berlaku hijrah dalam diri kita keluar daripada keterikatan dengan alam-alam (kawn/ akwan) menuju kepada Sang Pencipta alam (Al-Mukawwin).

Beliau berkata: "Janganlah kamu bergerak dari satu alam hanya ke satu alam yang lain maka jadilah kamu seperti keldai pengisar yang berjalan di sekitar pengisarnya sahaja; tempat tujuan perjalanannya sama dengan tempat asal perjalanannya.Tetapi hendaklah kamu bergerak (berpindah) dari semua alam kepada Sang Pencipta alam. Sesungguhnya kepada Tuhanmulah puncak segala tujuan".

Perhatikanlah sabda Rasulullah SAW, "Dan sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya …(hingga akhir hadis)"

Inti kepada peringatan Sheikh Ibnu 'Atoillah al-Sakandari ini adalah agar kita membulatkan keikhlasan kita kepada Allah SWT dalam segala amalan kebaikan kita.

Tumpuan hati kita dalam beribadat adalah keredaan Allah SWT semata-mata. Hendaklah dielakkan ingatan kepada yang selain Dia hatta terhadap soal perhatian dan pandangan mulia oleh makhluk, karamah, ganjaran pahala, mahligai atau bidadari syurga walaupun ini adalah sunnah Ilahi bagi mereka yang bertakwa.

Kesemua perkara ini hakikatnya masih merupakan alam dan makhluk. Kita masih belum berhijrah menuju Allah SWT dengan sebenar-benarnya jika masih terikat tumpuan kepada alam dan makhluk.

Dalam ilmu tasauf, kalimah al-aghyar yang berakarkan kata ghayr yang bermakna 'selain' sering digunakan kepada segala sesuatu yang selain daripada Allah SWT untuk menjelaskan maksud prinsip ini.

Harus diingat bahawa sesungguhnya Allah SWT itu amat cemburu. Dia tidak suka dan reda jika seseorang yang menuntut-Nya turut mencari sesuatu yang selain Dia di samping-Nya.

Oleh itu, tidak akan sampai kepada-Nya seseorang yang masih terdapat di hatinya keinginan hawa nafsunya.

Salah seorang ulama yang terkenal dengan syarahnya terhadap Hikam Ibnu 'Atoillah, Sheikh Ibnu 'Ajibah ada menyebut bahawa seseorang yang berjalan dari satu alam ke satu alam yang lain ialah orang yang berjalan dari selain Allah kepada selain Allah juga.

Seseorang yang zuhud di dunia tetapi menuntut kerehatan badan dan perhatian dunia kepadanya masih termasuk dalam golongan ini

Hijrah dalam erti kata ini juga bolehlah dirumuskan sebagai berpindah dari tiga negeri kepada tiga negeri iaitu:

  • Dari negeri maksiat ke negeri taat.
  • Dari negeri kelalaian ke negeri kesedaran.
  • Dari alam asybah (jasad) ke alam arwah (roh).

Sheikh Ibnu 'Ajibah juga meriwayatkan pesanan gurunya bahawa jika kita hendak menilai sama ada kita sedang benar-benar berpindah dari alam dunia menuju alam malakut atau tidak, kita hendaklah membentangkan segala keinginan dan kecenderungan kita satu persatu.

Jika kita mendapati bahawa kita telah meninggalkannya dan perasaan kasih terhadap kesemuanya telah keluar daripada hati kita maka barulah kita boleh bergembira.

Mengeluarkan kecintaan dan keinginan terhadap selain Allah SWT bukanlah suatu yang mudah dan akan terjadi dengan sendiri. Ia menuntut keazaman, kesungguhan, perancangan, panduan dan bimbingan.

Satu perkara yang tidak harus luput daripada perhatian kita dalam merenungi hijrah adalah bagaimana peristiwa tersebut menagih perancangan, keperitan dan pengorbanan yang tinggi daripada Rasulullah SAW dan generasi awal Islam yang merupakan generasi para kekasih Allah.

Jika mereka yang paling dikasihi Allah ini pun terpaksa bersusah payah merancang dan berkorban demi mendaulatkan Islam, maka sudah tentu kita hari ini perlu bersedia untuk berkorban dan berjerih payah jika kita benar-benar serius dengan agama kita.

(Rujukan utama: kitab Cahaya yang Lurus: Syarah Hikam Sheikh Ibnu ‘Atoillah al-Sakandari oleh Sheikh Muhammad Fuad bin Kamaludin al-Maliki (Kuala Lumpur, Sofa Production, 2007)

Sumber: http://www.utusan.com.my/