Khamis, 11 Ogos 2011

ISU PENDIDIKAN : Pemilihan pensyarah cemerlang dibuat teliti, lalui tiga peringkat


KEMENTERIAN Pelajaran ingin merujuk kepada surat pembaca PhD Kecewa, Alor Setar, Kedah bertarikh 30 Julai 2011 yang bertajuk 'Keliru pensyarah IPG miliki PhD tidak tersenarai cemerlang.'

Mesyuarat Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Pelajaran (LKPPP) Bil 7/2010 meluluskan pelaksanaan laluan kerjaya secara laluan pantas bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah sebagai Pensyarah Cemerlang Secara Khas Untuk Penyandang (KUP) di Institut Pendidikan Guru (IPG).

Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti dan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) adalah urus setia bersama bagi Penilaian Pensyarah Cemerlang (PC) bagi tahun 2011.

Kriteria penilaian bagi PC di IPG yang diluluskan oleh LKPPP mencakupi tiga komponen teras iaitu komponen Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) tiga tahun terakhir, komponen akademik, pengalaman dan sahsiah serta komponen kompetensi.

Komponen yang mempunyai wajaran pemarkahan paling tinggi adalah komponen kompetensi merangkumi aspek pengajaran dan pembelajaran; penyelidikan; pembangunan dan inovasi; perkhidmatan dan pentadbiran; dan aspek teknologi maklumat dan komunikasi.

Permohonan yang dikemukakan calon PC akan melalui tiga proses saringan. Saringan pertama dibuat pada peringkat IPG Kampus. Hanya calon memenuhi syarat umum, khusus dan kriteria penilaian dikemukakan Institut Pendidikan Guru kepada Urus Setia IPG yang bertanggungjawab melakukan saringan peringkat kedua. Calon yang melepasi saringan peringkat kedua dinilai secara kolaborasi oleh penilai dari JNJK dan IPG menggunakan instrumen yang disediakan.

Calon PC yang mempunyai PhD sememangnya memperoleh wajaran lebih tinggi berbanding calon yang memiliki Ijazah peringkat Sarjana atau Sarjana Muda.

Secara keseluruhannya wajaran komponen penilaian lain diambil kira bagi memastikan hanya calon layak dan memenuhi kriteria penilaian disenarai pendek. Proses penyenaraian dilaksanakan secara teliti bagi memastikan calon berkenaan pensyarah berkaliber dan layak dijadikan ‘role model’ kepada guru pelatih.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT,
Kementerian Pelajaran Malaysia.

ISU BAHASA : Lakukan pengauditan bahasa dalam kalangan penjawat awam

KUALA LUMPUR 11 Ogos – Pihak berwajib digesa melakukan pengauditan bahasa untuk memastikan mutu penggunaan bahasa kebangsaan dalam kalangan jabatan kerajaan dan penjawat awam mencapai piawaian yang disasarkan.

Pakar bahasa tanah air, Profesor Dr Awang Sariyan berkata, sebagai permulaan, proses itu boleh dimulakan di peringkat pentadbiran dan pendidikan sebelum diperluas ke sektor lain.

Beliau berkata, kecekapan pentadbiran negara bergantung kepada kualiti berbahasa penjawat serta jabatan di bawahnya, justeru, mutu bahasa mereka perlu dinilai dan diaudit.

"Adakan satu sistem atau modus operandi yang sesuai terhadap cara untuk menilai bahasa.

“Dengan adanya pengauditan ini, lama-kelamaan akan terbudaya dalam diri rakyat Malaysia mengenai kepentingan menggunakan bahasa kebangsaan yang betul," katanya ketika ditemu bual menerusi Program Ala Carte Pagi terbitan Bernama Radio24 hari ini. – Bernama

ISU ANTARABANGSA : Apa iktibar rusuhan di London...

Oleh Razak Ghows
bhnews@bharian.com.my

Keterbukaan Britain terhadap generasi muda akhirnya undang padah

RUSUHAN di London dan beberapa bandar lain di sekitarnya yang dilakukan oleh generasi muda di negara berkenaan adalah cerminan sebenar sikap remaja di Britain – terlalu nakal, angkuh, ganas dan tidak menghormati orang lain akibat budaya bebas tanpa batasan.

Kejadian yang berlaku menyebabkan Britain terjebak dengan kesan negatif keterbukaannya. Remaja terbabit bukan saja bersikap sedemikian kepada rakyat tempatan, tetapi juga terhadap pelancong asing.

Ini adalah sebahagian daripada sikap ‘hooligan’ golongan ini, yang juga dikenali sebagai ‘Yob’ atau remaja ganas dan agresif. Pendek kata, jika berada di London, jangan cuba bertembung atau berselisih dengan kumpulan ini. Jika nasib tidak baik, padah akibatnya.

Perkara sama berlaku ke atas seorang pelajar Malaysia, Asyraf Haziq Rosli, kelmarin, yang patah gigi dan cedera rahangnya selepas dibelasah dan disamun kumpulan perusuh itu. Menurut rakannya, Sheikh Muhammad Faris Jamil Azhar, mereka sedang berbasikal untuk berbuka puasa di rumah seorang rakan di Hartslane dan tiba-tiba terserempak dengan perusuh yang jumlahnya terlalu ramai. Asyraf terus mengayuh basikalnya dan diserang.

Rusuhan ‘Yob’ itu bermula Sabtu lalu di Tottenham, apabila sekumpulan remaja membantah tindakan polis menembak seorang suspek berkulit hitam, Mark Duggan dua hari sebelumnya.

Tottenham ialah sebuah daerah yang mempunyai kadar pengangguran tertinggi di London. Menurut laporan, ia juga mempunyai rentetan ketegangan kaum di kalangan generasi muda, terutama berkulit hitam.

“Isu ini antara kami dan mereka, pihak polis,” kata seorang remaja di sebuah kawasan perumahan mundur di daerah Hackney, yang mana perusuh itu mula menyerbu masuk ke dalam premis kedai dan melakukan kecurian pada malam Isnin lalu.

Polis berkata, mereka tiada sebab untuk membantah. “Tiada sebarang ketidakadilan atau sesuatu yang berlaku sehingga mencetuskan huru-hara. Ia adalah perbuatan jenayah semata-mata, sesuatu yang paling dahsyat pernah saya lihat sebesar ini,” kata Penolong Ketua Konstabel, Gary Shewan.

Keganasan turut melanda bandar raya lain di England malam kelmarin, tetapi di London, di mana anggota tambahan polis ditempatkan, keadaan secara umumnya sudah kembali pulih berikutan huru-hara selama tiga malam berturut-turut di mana remaja merempuh dan merosakkan harta benda awam.

Kejadian itu juga bukti bahawa bahayanya jika perhimpunan haram dibiarkan berlarutan sehingga boleh mencetuskan rusuhan. Peristiwa di England itu harus menjadi pengajaran kepada negara lain, termasuk Malaysia, bahawa api perkauman dan kemarahan tidak boleh dibiarkan menyemarak kerana ia boleh menjadi bertambah buruk sehingga tidak dapat dikawal lagi.

Bayangkan apa yang akan terjadi di sebuah negara pelbagai kaum seperti negara kita jika perhimpunan haram dibenarkan? Sudah tentu ada pihak lain akan mengapi-apikannya sehingga mencetuskan huru-hara dan memudaratkan kehidupan rakyat lain yang tidak menyokong tindakan sedemikian.

Ketika perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (BERSIH) yang lalu, polis dikecam kerana menggunakan gas pemedih mata dan pancutan air bagi meleraikan penunjuk perasaan. Kini polis di England pula dikatakan sudah mempunyai hasrat untuk menggunakan kaedah itu kerana gagal dengan cara tindakan minimum yang diamalkan sekarang.

Rusuhan selama empat hari itu mengakibatkan kerugian £100 juta (RM501 juta), sementara pihak polis memerlukan peruntukan tambahan bagi menampung operasi yang dijalankan. Sebanyak 16,000 anggota daripada 30 pasukan ditempatkan di London bagi mengawal rusuhan berkenaan, berbanding 6,000 pada malam Isnin lalu.

Setakat ini, 111 pegawai polis cedera dalam keganasan itu selepas mereka dilempar batu, botol dan kayu. Kira-kira 685 orang ditahan oleh Scotland Yard sepanjang empat malam rusuhan itu berlaku dan 111 orang diheret ke mahkamah bagi kesalahan mencuri dan memiliki senjata api.

Perdana Menteri Britain, David Cameron terpaksa mengadakan sidang tergempar Parlimen semalam bagi membincang rusuhan itu.

Kejadian itu adalah ujian terbesar kepada Cameron ketika Britain berusaha untuk keluar daripada kemelut ekonominya. Ia juga menunjukkan kepada dunia imej buruk London, sebelum menjadi tuan rumah kepada Kejohanan Sukan Olimpik 2012, satu-satunya acara yang diharapkan dapat menarik tumpuan seperti perkahwinan diraja April lalu.

Sumber : http ; //www.bharian.com.my/