Jumaat, 14 Februari 2014

ISU SUKAN : Membendung samseng bola sepak


Oleh : M. JASNI MAJED

"KALAH menang adat permainan, kalau tidak boleh kalah, jangan main bola, kalau menang kena terima menang tetapi jangan hendak ghairah sangat."
Demikian kata-kata Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) apabila negara kita sekali lagi dibebani dengan kemelut bola sepak kerana pelbagai insiden pergaduhan membabitkan penyokong berlaku akhir-akhir ini.
Jika diulas kata-kata di atas, ini menunjukkan betapa semangat kesukanan masih belum utuh dalam jiwa setiap penyokong atau kumpulan penyokong sesuatu pasukan setiap kali perlawanan bola sepak dilangsungkan.
Asal sahaja kalah, ada sahaja yang tidak kena, asal saja menang, bongkak dengan kemenangan sehingga boleh menimbulkan kemarahan pihak yang kalah.
Adalah dipercayai, insiden pergaduhan terjadi ekoran wujudnya kumpulan samseng bola sepak di negara kita yang mencari peluang membuat kacau dalam perlawanan-perlawanan tertentu sehingga mencetuskan pelbagai masalah lain.
Di luar negara pun ada kumpulan samseng bola sepak. Di London, ada kumpulan Inter City Firm yang dikatakan sering bertegang leher ketika bertemu dengan Bushwakers.
Langkah-langkah awal FAM untuk membendung gejala samseng dalam bola sepak mesti disambut baik oleh semua pihak demi pembangunan sukan negara. Bola sepak, sebagai sukan yang berjaya mengaut sejumlah besar penyokong tidak seharusnya diguris dengan insiden-insiden memalukan dan menjatuhkan imej sukan negara.
Langkah-langkah yang sudah lama dipraktikkan seperti mengasingkan penyokong dan memantau kemasukan barangan terlarang seperti senjata dan mercun sudah lama dilakukan dan ternyata belum dapat membendung gejala ini.
Di luar stadium, pelbagai insiden boleh berlaku yang selalunya bermula dengan provokasi yang boleh membawa kepada tindakan-tindakan liar. Bermula dengan kata-kata kesat, akan wujud kemarahan dan selalunya berakhir dengan tindakan-tindakan ganas yang membawa kecederaan dan juga kerosakan harta benda.
Justeru. FAM dan pihak berkuasa mesti memperluas peranan dengan memantau penyokong-penyokong bola sepak supaya insiden pergaduhan dan kekecohan tidak berlaku lagi. Tugas FAM sendiri semakin mencabar kerana gelagat penyokong bukan hanya perlu dipantau dan diawasi di dalam stadium, malah di luar stadium.
Kumpulan-kumpulan samseng bola sepak yang ditangkap mesti diambil tindakan tegas mengikut undangundang sedia ada supaya memberi pengajaran kepada individu atau kumpulan lain. Jika kumpulan ini dibiarkan, kita bimbang akan wujud budaya tidak sihat dalam industri sukan negara.
Dalam masa sama, pelbagai pihak mesti memikirkan kesan-kesan negatif samseng bola sepak dalam industri sukan negara. Di samping merencatkan pembangunan sukan bola sepak, penularan kumpulan samseng bola sepak akan menghilangkan keyakinan orang ramai untuk mengunjungi stadium.
Di peringkat yang lebih jauh, kita mesti menyedari bahawa nama negara kita akan turut tercemar jika insiden-insiden ini terus berlarutan dalam industri sukan negara.
Oleh yang demikian, pelbagai pihak mesti bekerjasama membendung gejala samseng bola sepak supaya industri sukan tempatan dapat mencapai kecemerlangannya.
Sumber : http : //www.utusan.com.my/