Sabtu, 12 Mac 2011

ISU KENEGARAAN : Membina generasi transformasi

Oleh Mior Kamarul Shahid
mkamarul@bharian.com.my

Remaja hari ini galas amanah mencabar bukti pewaris bangsa gemilang

PERBINCANGAN mengenai masa depan generasi sesuatu bangsa tidak akan berakhir. Setiap bangsa yang mengenal erti kedaulatan bangsanya akan bercakap mengenai masa depan generasi bangsa masing-masing. Generasi bangsa merekalah yang akan menjadi pewaris bangsa mereka kelak. Bangsa yang tidak membina generasi bangsanya akan lenyap dari muka bumi ini. Generasi yang lemah tidak akan dapat mengikut perubahan zaman dan akan ketinggalan.
Hari ini banyak bangsa di dunia cemas dengan sikap dan gelagat generasi bangsa mereka yang terumbang-ambing dan dianggap sudah hilang kemampuan untuk meneruskan perjuangan bangsa masing-masing. Jika ada pihak mula merumuskan generasi hari ini sudah hilang jati diri, keadaan akan datang menjadi lebih parah. Sudah tentu, jika generasi hari ini hilang haluan dan pedoman, ia pasti melahirkan generasi yang sesat.

Mereka khayal dengan dunia remaja hingga lupa bahawa masyarakat mengharapkan mereka untuk memacu negara dan bangsa mereka pada masa akan datang. Di Malaysia, generasi muda yang aktif hari ini dibentuk oleh generasi yang kini berusia 50 hingga 60 tahun. Sudah tentu generasi baru ini dicorakkan mengikut acuan norma, nilai, disiplin, pemikiran dan perancangan ayah dan ibu mereka, yang juga tertakluk kepada suasana semasa ketika itu bermula pada era 1960-an.

Dari segi geopolitiknya, kekentalan generasi yang dibesar pada era itu tidak begitu membimbangkan kerana mereka masih mengenal erti kuasa politik. Keadaan ini berlaku walaupun dari segi sosialnya mereka dipengaruhi kemaraan budaya Pop Yeh-Yeh. Generasi Pop Yeh-Yeh dan A Go-Go bersaing hebat dengan kemaraan pengaruh di Barat menerusi generasi The Beatles, Pearl Jam atau sebelum itu High School Musical. Budaya popular dari Barat ketika itu dianggap budaya kuning terutama dengan kemunculan generasi Woodstock, musik underground, heavy metal dan sebagainya.

Dari segi hubungan antarabangsa, sesetengah bangsa di Barat, khasnya di Amerika Syarikat, dibesarkan dalam suasana perbincangan yang mewujudkan Generasi 9/11 dan sebelum itu Generasi Perang Dingin. Pada 1980-an, negara melalui proses migrasi rakyat dari luar bandar ke bandar. Anak-anak dari kampung berhijrah ke bandar-bandar untuk mencari pekerjaan di sektor kerajaan dan swasta, khasnya di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Johor dan sebagainya. Bagi yang tidak memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setakat lulus Sijil Rendah Pelajaran (kini Penilaian Menengah Rendah), mereka mengisi kekosongan di kilang yang ketika itu bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan.

Ketika itu, orang bercakap soal kejutan budaya. Ibu bapa melepaskan anak ke bandar dengan rasa cemas. Pergaulan bebas menjadi-jadi, pelbagai jenis dadah mula menular di kalangan remaja. Ibu bapa di kampung tidak lelap tidur.

Migrasi ketika itu tidak dapat dielakkan kerana tenaga pekerja diperlukan untuk menampung keperluan era perindustrian di negara ini. Banyak pelabur menanam modal di Malaysia kerana yakin dengan suasana politik dan ekonomi negara. Ketika itu banyak kilang antarabangsa mula beroperasi. Setelah lebih 30 tahun berlalu, generasi yang dulu berhijrah untuk mencari sesuap nasi di perantauan kini membina keluarga masing-masing.

Perkahwinan hasil migrasi adalah fenominan ketara. Anak mereka adalah pewaris generasi bagi keluarga mereka, seterusnya kepada negara. Bertolak dari 1980-an hingga hari ini, anak mereka kini berusia antara 20 hingga 30 tahun.

Mereka sudah mengambil alih peranan generasi muda yang hari ini popular dengan pelbagai gelaran seperti Generasi X,Y, generasi Facebook, tweeter dan sebagainya.

Dalam masyarakat pengguna pula, kumpulan millennial pula dianggap paling berpengaruh kerana mereka menjadi sasaran pasaran. Kumpulan ini dianggap begitu penting kerana mereka adalah penentu kepada ekonomi dan politik.

Selain bilangan kumpulan ini agak besar, mereka adalah penentu pasaran dan kuasa politik. Apa juga ciptaan dan keluaran baru yang diusahakan oleh industri mengambil kira permintaan golongan ini. Dari segi politik, mereka adalah penentu undi yang berpengaruh. Mereka adalah golongan yang reaktif kepada produk baru, pasaran kereta, rumah dan sebagai, khasnya jika mereka tergolong dalam kumpulan kelas menengah atau golongan berpendapatan tinggi. Sudah tentu mereka juga reaktif kepada senario politik.

Mengurus generasi muda yang wujud hari ini adalah tugas yang mencabar. Mereka yang dibesarkan dalam suasana dan pemikiran 1960-an yang ketika itu muda remaja kini membesarkan anak dalam suasana yang berbeza pula.

Malaysia sedar masa depan negara akan ditentukan oleh generasi millennial. Jati diri mereka dibentuk oleh suasana negara sedang menggerakkan pembangunan negara. Hari ini mereka dibesarkan dalam zaman teknologi maklumat dan komunikasi (ITC) dan era transformasi.

Mereka mendengar dan melihat pelbagai proses transformasi. Mereka membaca dan mendengar soal transformasi di mana-mana saja. Jika generasi terdahulu membina sesuatu dengan matlamat membangunkan perindustrian negara dan sebagainya, hari ini mereka diminta supaya berubah ke satu tahap yang lebih baik.

Jika generasi lalu diperkenalkan dengan gagasan Revolusi Mental dan Wawasan 2020, pada era ini mereka dicabar pula untuk melakukan transformasi. Semua ini dilakukan untuk membina sebuah generasi yang bertamadun. Dari konteks ini, Malaysia mendahului beberapa negara di dunia, memikirkan soal perubahan ke atas masyarakatnya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU BAHASA : Najib dan perjuangan bahasa

PARA pejuang bahasa dan orang Melayu di Malaysia seharusnya mendengar dengan penuh lapang dada ucapan Perdana Menteri, Najib Tun Razak pada malam kemuncak Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri di Putrajaya pada Jumaat lalu.

Ucapan itu akan memberikan mereka suatu perasaan dan gambaran betapa sayangnya pucuk pimpinan negara kepada bahasa Melayu. Mereka akan tahu bahawa bahasa Melayu bukan sahaja selamat, malah masa depannya akan diperkasakan oleh Najib dan kerajaan.

Pertandingan Pidato Antarabangsa itu yang pada tahun ini disertai 59 peserta dari 56 buah negara dari seluruh dunia adalah manifestasi iltizam Najib untuk memastikan bahasa Melayu terus menjadi bahasa dunia. Beliau bertanggungjawab memulakan pertandingan itu lima tahun lalu ketika menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri lagi.

Dalam ucapan Jumaat lalu, Najib mengakui bahasa Melayu tidak terlepas daripada pelbagai cabaran dan hambatan dan beliau bertekad “akan memastikan dasar-dasar yang digubal sentiasa menyokong ke arah usaha mengembang dan memperkasa bahasa Melayu, sama ada bersifat kenegaraan mahupun keantarabangsaan.”

Di seluruh dunia, terdapat lebih 6,000 bahasa yang masih diguna pakai, tetapi hanya 20 bahasa yang diberikan taraf bahasa rasmi. Menurut Perdana Menteri, bahasa Melayu adalah salah sebuah daripada 20 bahasa itu dengan jumlah penuturnya lebih kurang 300 juta orang. Bahasa Melayu ialah bahasa kelima terbesar di dunia dari segi jumlah penuturnya.

Selepas Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu Piala Perdana Menteri 2011 berakhir, Malaysia akan mempunyai berpuluh-puluh orang sahabat muda dari 56 buah negara. Esok, mereka akan berada di Trolak, Sungkai, Perak untuk menyertai program inap desa dengan keluarga peneroka Felda sebelum pulang ke negara masing-masing.

Usaha mengantarabangsakan bahasa Melayu serta mempromosikan budaya, pelancongan dan keharmonian Malaysia pasti akan mendapat lonjakan besar daripada pertandingan pidato bahasa Melayu itu dan program-program sampingan yang dijalankan. Melaluinya, bahasa Melayu tidak mungkin mati, sebaliknya terus hidup, disegar dan disemarakkan.

Pengajaran daripada pertandingan itu pula amat banyak khususnya kepada penutur asli bahasa Melayu. Jika anda berpeluang mendengar pidato juara antarabangsa pertandingan itu pada tahun ini, Halil Ibrahim dari Turki yang begitu pandai bermain kata ketika mengusik Najib dalam pidatonya, anda pasti akan terpesona. Tidak ramai dalam kalangan kita yang selancar Halil kalau diminta berpidato.

Kerana itulah, Najib mengingatkan bahawa kepetahan anak-anak muda dari negara luar menggunakan bahasa Melayu dengan gaya dan susun kata yang begitu indah “sebenarnya memberikan sindiran tajam kepada ramai antara kita yang lebih cenderung menggunakan bahasa rojak dan bahasa pasar dalam percakapan harian, sering kali pula sarat dengan campuran bahasa dalam urusan penulisan rasmi.”

Bahasa Melayu adalah bahasa kita tetapi kita mungkin tewas berpidato dengan anak muda Turki itu atau sahabat-sahabatnya dari Rusia, China, Korea Selatan, hatta dari Nigeria dan Sudan, jika kita tidak sayangkan bahasa sendiri dan tidak bersama-sama memperkasakannya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/