Selasa, 1 Mei 2012

ISU KENEGARAAN : Pemimpin berintegriti tonggak negara sejahtera


Oleh REBICCA RIBUT
(Institut Pendidikan Guru Kampus Sultan Abdul Halim Kedah)


Dalam era globalisasi ini, kesejahterahan dan keamanan sesebuah negara seringkali digugat oleh pelbagai anasir negatif sama ada dari dalam atau luar negara. Anasir negatif tersebut datang dalam pelbagai bentuk seperti hiburan dari Barat dan pengaruh internet. Oleh demikian, kebijaksanaan dan kecekapan seorang pemimpin adalah penting dalam menjaga keamanan dan kesejahteraan negara.

Namun, seorang pemimpin tersebut juga harus menitikberatkan, mengamalkan dan memiliki integriti dalam dirinya. Integriti dapat ditakrifkan sebagai suatu kualiti unggul yang wujud secara keseluruhan dan padu pada individu atau organisasi serta berkait rapat dengan etika. Ia adalah berlandaskan etika dan pencerminan etika dalam sehari-hari. Dalam Kamus Dewan didefinisikannya sebagai kejujuran dan ketulusan.

Terdapat pelbagai sikap pemimpin yang mencerminkan integriti seperti bersikap amanah, beriltizam tinggi, berakhlak dan berbudi pekerti mulia serta dapat memberi teladan yang baik kepada rakyat.

Seseorang pemimpin haruslah mengamalkan sikap amanah iaitu dapat memikul tanggungjawab sebagai salah seorang individu yang terpenting dalam tampuk pemerintahan negara. Oleh itu, seorang pemimpin juga harus mengamalkan sikap amanah dalam menjalankan tugas.

Contohnya, tidak menyalahgunakan kuasa untuk kepentingan diri sendiri, keluarga sanak saudara atau kaum kerabat sendiri. Sebaliknya, seorang pemimpin harus memberi keutamaan kepada kepentingan awam. Selain itu, tanggungjawab sebagai seorang pemimpin juga harus dipikul dengan penuh ketelusan dan ketulusan.

Hal ini kerana, sebagai seorang pemimpin yang telah diberi kepercayaan oleh rakyat, mengamalkan dan memiliki sikap amanah akan menjadikan mereka lebih diyakini keupayaan dan keikhlasan dalam mentadbir negara oleh golongan marhaen.

Seperti peribahasa Melayu, "Raja adil - raja disembah, Raja zalim - raja disanggah." Oleh itu, sebarang pemberontakan atau demonstrasi yang berunsurkan ketidakpuashatian rakyat terhadap kepimpinan seorang pemimpin dapat dielakkan daripada berlaku.

Jika kita lihat di negara-negara luar seperti Libya, yang mana telah wujud golongan yang mempertikaikan kepimpinan serta ingin menggulingkan pemimpin mereka iaitu Muammar Gaddafi sehingga mewujudkan pergolakan dan suasana kacau-bilau sehingga mengakibatkan ketidakamanan di negara tersebut.

Sekiranya perkara seumpama itu berlaku di negara kita, sudah tentu keamanan dan kesejahteraan yang kita kecapi sejak sekian lama akan tergugat dan kita hidup dalam ketakutan. Oleh itu, jelaslah bahawa bersikap amanah amat penting bagi seorang pemimpin bagi memastikan kesejahteraan negara.

Selain itu, seorang pemimpin juga harus mempunyai iltizam yang kuat serta bersedia dari segi mental dan fizikal dalam mentadbir negara. Mempunyai iltizam yang kuat bermaksud memiliki kesungguhan yang jitu dalam menjalankan tugas yang diamanahkan.

Pemimpin harus memiliki ilmu pengurusan bagi membolehkannya mentadbir negara dengan cekap dan efektif bagi menjamin kesejahteraan negara yang ditadbir. Contohnya, seorang pemimpin yang tidak memiliki iltizam serta ilmu pengurusan akan menjadi seorang pemimpin serta ketua tanpa persediaan dalam melaksanakan tanggungjawab seperti sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja. Ia akan memberi impak yang buruk kepada negara iaitu mewujudkan kepincangan dalam pemerintahan.

Peristiwa kejatuhan kesultanan Melayu Melaka pada zaman dahulu yang berpunca daripada kepincangan dalam pemerintahan harus dijadikan iktibar serta teladan kepada pemimpin. Oleh itu, seyogia seorang pemimpin harus mendapat latihan kepimpinan serta menimba ilmu secukupnya sebelum memegang gelaran sebagai pemimpin. Pemimpin sebegini akan lebih dihormati dan disegani oleh rakyat serta menjadi suri teladan kepada segenap lapisan masyarakat.

Dalam pada itu, memiliki akhlak dan berkelakuan mulia juga merupakan salah satu sikap berintegriti yang harus diamalkan oleh pemimpin. Pemimpin yang berintegriti akan mengamalkan dan menghayati nilai-nilai moral seperti kepercayaan kepada Tuhan, amanah dan kejujuran. Nilai moral seumpama ini harus menjadi pegangan pemimpin dalam mentadbir negara.

Oleh itu, kerakusan nafsu dalam diri pemimpin tidak akan wujud. Nafsu tersebut dapat dilihat apabila seorang pemimpin tidak jujur dalam menjalankan tanggungjawabnya seperti mengamalkan rasuah.

Selain itu, seringkali kita membaca berita yang terpampang di dada akhbar yang mengatakan tentang calon-calon pilihan raya yang hanya inginkan populariti untuk meraih undi tanpa mengambil kira kepentingan negara.

Golongan seumpama ini hanya akan bertindak mengikut nafsunya sendiri tanpa menghayati nilai-nilai moral. Justeru, rakyat akan kurang berkeyakinan terhadap pemimpin tersebut kerana menganggap pemimpin seumpama itu adalah gila kuasa.

Sementara itu, seorang pemimpin harus mengotakan kata dan janji-janji yang telah dibuat kepada rakyat dan bukannya sekadar pemanis bicara. Mutakhir ini, rakyat seringkali berhadapan dengan pemimpin yang hanya bijak berpidato dan berhujah tentang integriti di hadapan rakyat namun terdapat tingkah laku mereka yang tidak mencerminkan mereka mengamalkan integriti.

Misalnya, menyeru rakyat agar menjauhi amalan rasuah kerana amalan tersebut boleh mendatangkan impak negatif terhadap negara. Namun dalam masa yang sama, mereka turut mengamalkan dan seolah-olah membenarkan rasuah terjadi dalam negara. Pemimpin seperti ini boleh dikatakan sebagai 'cakap tidak serupa bikin' oleh masyarakat yang kian bijak menilai baik buruk peribadi seorang pemimpin. Oleh itu, tidak hairan jika wujudnya golongan yang mempertikai daya kepimpinan pemimpin tersebut akibat hilang keyakinan.

Bagi mengelakkan perkara ini berlaku, pemimpin tersebut harus bermuhasabah diri dalam setiap tindak-tanduknya sebagai seorang pemimpin bagi menjaga hati dan kepentingan rakyat sekali gus menjaga kesejahteraan negara. Intihanya, seorang pemimpin haruslah mengamalkan sikap berintegriti dalam diri mereka bagi menjalankan tanggungjawab memimpin negara dengan lebih baik dan berkesan agar dapat menjadi suri teladan kepada masyarakat. Jelas, pemimpin yang berintegriti akan lebih disenangi, disegani serta dihormati oleh rakyat.

Malah, rakyat akan lebih berkeyakinan terhadap tampuk pemerintahan pemimpin yang berintegriti sekali gus dapat mengelakkan timbulnya kejadian yang tidak diingini seperti tunjuk perasaan dan kekacauan yang mampu mengganggu gugat ketenteraman, keamanan serta kesejahteraan negara. Oleh itu, pemimpin yang berintegriti adalah tonggak utama kesejahteraan negara.

PENULIS ialah pemenang kedua Pertandingan Menulis Esei Integriti Politik peringkat pengajian tinggi yang dianjur oleh Institut Integriti Malaysia (IIM) baru-baru ini.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Produktiviti dan keamanan


Oleh ROHAMI SHAFIE

HARI Pekerja disambut pada setiap tahun. Selepas bertungkus-lumus bekerja mencari rezeki selama setahun, para pekerja di Malaysia diiktiraf atas usaha mereka ini pada Hari Pekerja.

Dahulu, para pekerja membanting kudrat dalam sektor pertanian, kini kepakaran dan gabungan teknologi terkini banyak membantu para pekerja. Gaji ketika itu lebih murah berbanding sekarang. Sektor pekerjaan Malaysia tidak lagi bergantung pada kos buruh yang murah.

Dengan kenaikan taraf hidup rakyat Malaysia selari dengan peningkatan kos sara hidup, kos buruh yang murah tidak lagi berdaya saing.

Setiap pekerja sedikit demi sedikit diberi kenaikan gaji. Terbaru, para pekerja sektor awam menikmati kenaikan gaji. Tidak terkecuali, gaji minimum untuk para pekerja sektor swasta.

Selari dengan kenaikan gaji, mahu tidak mahu produktiviti wajib ditingkatkan. Dengan menggunakan kepakaran, ilmu pengetahuan yang mendalam dan teknologi terkini serta disulami dengan usaha tanpa kenal penat-lelah, sasaran untuk meningkatkan produktiviti bukanlah omongan semata-mata. Peningkatan produktiviti boleh membawa negara ke arah kemajuan ekonomi yang mapan.

Jika para pekerja tidak berjaya meningkatkan produktiviti, tetapi pada masa yang sama menuntut agar kenaikan gaji diberi, kesan negatif akan terpalit ke atas ekonomi negara. Inflasi akan semakin tinggi dan tidak mustahil lebih tinggi berbanding kadar kenaikan gaji. Sasaran negara untuk meningkatkan pelaburan langsung domestik (DDI) pastinya tidak dapat dicapai.

Natijahnya, negara boleh terjerumus dalam kemelesetan ekonomi. Sebab itulah produktiviti jangan dibuat main-main. Ia bukan sahaja melibatkan para pekerja tetapi majikan dan pemimpin.

Majikan tidak boleh mengharapkan produktiviti para pekerja sahaja ditingkatkan. Majikan juga kena memastikan diri mereka lebih produktif. Umpamanya, bekerja untuk mencari peluang-peluang perniagaan yang lebih baik di samping memastikan perniagaan sedia ada tetap berdaya saing.

Yang menjadi masalahnya, terdapat sesetengah majikan hanya pandai menyalahkan para pekerja jika sasaran keuntungan tidak dapat dicapai.

Dimarahi para pekerja, kononnya semuanya salah mereka, walhal majikan sendiri tidak nampak kesalahan mereka selama ini.

Contohilah majikan di negara-negara seperti Jepun dan Korea Selatan, mereka tidak hanya bergantung harap pada para pekerja tetapi mereka sendiri berusaha bekerja bersungguh-sungguh dan memberi teladan yang baik.

Satu lagi contoh pengukuran mudah produktiviti adalah ketepatan masa yang menjadi budaya para pekerja dan majikan di Jepun. Di Malaysia, ketepatan masa tidak begitu dititikberatkan. Sering kali kita lihat banyak majlis rasmi terlewat dimulakan.

Maka, terpaksalah para pekerja menunggu begitu lama sehinggalah majlis tersebut berakhir. Akhirnya, kerja-kerja yang sepatutnya disiapkan pada hari tersebut tidak dapat disiapkan. Dengan kata mudah, produktiviti pada hari berkenaan adalah pada kadar rendah.

Begitu juga, sering kali mesyuarat diadakan berjam-jam berbanding jadual asal. Ia menyebabkan begitu banyak masa terbuang begitu. Bagaimana para pekerja ingin mencontohi ketua mereka jika perkara mudah sebegini tidak mampu dilakukan oleh ketua mereka.

Tidak kurang juga, berapa ramai dalam kalangan para pemimpin politik yang mengajak rakyat bekerja lebih produktif. Yang sering kita dengar, mereka ini lebih mahir untuk berceramah di sana sini tidak kira masa.

Kandungan ceramah mereka sudah diketahui umum asyik menghentam di pihak yang satu lagi. Tiada satu pun yang baik seolah-olah mereka ini cukup sempurna. Adakah ceramah sebegini boleh meningkatkan produktiviti?

Kebanyakan ceramah ini diadakan sampai jauh malam. Keesokan harinya rakyat yang menghadiri ceramah tersebut akan letih untuk bekerja. Belum masuk lagi, perbualan sesama mereka mengenai pelbagai isu yang dibangkitkan dalam ceramah tersebut yang tidak tentu lagi kebenarannya. Terlalu banyak masa dibuang dengan menghadiri ceramah-ceramah yang tidak menguntungkan rakyat.

Sama juga, ada di kalangan ahli politik yang lebih suka berdemonstrasi dan mengajak rakyat turut serta berdemonstrasi. Tidak diketahui sejauh manakah para pemimpin sebegini bekerja secara produktif demi rakyat.

Itu belum diambil kira sejauh manakah prestasi sebenar para pemimpin sebegini. Tunjukkan bukti prestasi sebenar agar rakyat boleh mencontohi dan membuat pilihan bukannya mengajak rakyat berdemonstrasi sampai menjejaskan produktiviti orang lain.

Umpamanya, peniaga-peniaga di sekitar kawasan demonstrasi tidak boleh bekerja seperti biasa. Orang ramai juga tidak boleh bergerak dengan mudah untuk menyelesaikan kerja-kerja mereka. Ini belum termasuk jika berlakunya kekecohan sehingga menjejaskan keamanan negara.

Kita terlalu diajar untuk menegakkan hak diri sendiri sedangkan ini adalah ajaran Barat. Ajaran agama Islam mengiktiraf hak orang lain lebih penting daripada hak diri sendiri. Umpamanya, mana lebih baik tangan yang memberi sedekah atau tangan yang menerima sedekah?

Jawapannya sudah tentu yang memberi sedekah kerana mengiktiraf hak orang lain untuk mendapatkan bantuan. Tetapi tidak, sesetengah para pemimpin politik lebih suka bercakap mengenai hak diri sendiri dan hak sama rata sampai melupakan hak saksama orang lain.

Akibatnya banyak kekecohan telah berlaku dan menjejaskan keamanan sejak Pilihan Raya Umum Ke-12. Akhirnya penumpuan rakyat (juga sebagai pekerja) terpesong ke arah hal- hal politik seumpama ini berbanding peningkatan produktiviti. Yang rugi sudah tentulah rakyat dek kerana ekonomi negara tidak dapat dipacu dengan peningkatan produktiviti.

PENULIS ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan KewanganPusat Pengajian Perakaunan (SOA)dan Felo Penyelidik Institut Penyelidikan Pengurusan dan Perniagaan (IMBRe)Kolej Perniagaan (COB), Universiti Utara Malaysia.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/