Selasa, 9 Februari 2010

15,000 pelajar SPM Belum Mohon IPT

Oleh Khairina Yasin
kayrina@bharian.com.my

Permohonan harus dibuat sebelum 30 Mac untuk elak kesulitan

KEMENTERIAN Pengajian Tinggi mengenal pasti sekurang-kurangnya 15,000 lagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) belum mengemukakan permohonan untuk melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi bagi sesi akademik 2010/2011.

Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Ir Dr Datuk Radin Umar Sohadi, berkata anggaran itu berdasarkan 124,000 jumlah pelajar yang sudah mengemukakan permohonan masing-masing menerusi Aplikasi Dalam Talian, fasa pertama, November lalu.

Sebaik fasa kedua permohonan dibuka Selasa lalu, beliau berkata, data sehingga petang semalam mencatatkan seramai 150,000 lepasan SPM sudah mengemukakan permohonan masing-masing. “Ini bermakna masih ada lagi kira-kira 15,000 lepasan SPM masih belum berbuat demikian kerana kementerian menganggarkan sebanyak 165,000 permohonan diterima berdasarkan lebih 400,000 pelajar menduduki SPM tahun lalu.

“Walaupun tarikh tutup permohonan pada 30 Mac ini, pelajar digesa segera berbuat demikian bagi mengelakkan sebarang kesulitan hingga terpaksa tunggu lama berikutan kesesakan talian.

“Masing-masing perlu memasukkan maklumat yang diperlukan dan memilih program pengajian yang dikehendaki,” katanya selepas Majlis Amanat Tahun Baru, Jabatan Pengajian Tinggi di Putrajaya.

Bagi calon yang sudah mengemukakan permohonan menerusi fasa pertama, Radin Umar berkata, mereka hanya perlu mengisi maklumat pilihan program dan mengemas kini data berkenaan pada permohonan baru jika perlu.

Sambil mengingatkan calon supaya memilih program pengajian bersesuaian dengan minat, kebolehan dan kemampuan, beliau menasihatkan pelajar mengambil kesempatan mengunjungi Karnival Jom Masuk U anjuran Bahagian Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi.

Katanya, karnival yang kini berlangsung di beberapa lokasi terpilih seluruh negara memberi peluang lepasan SPM mendapatkan gambaran awal mengenai program yang ditawarkan.

Katanya, program bertujuan membantu lepasan sekolah mendapatkan maklumat dan panduan tambahan, selain memberi panduan mengenai kaedah mengira markah syarat layak kemasukan berdasarkan keputusan peperiksaan.

“Selain memilih kursus bersesuaian, status sesebuah universiti yang dipohon juga menjadi faktor utama dalam menentukan kejayaan permohonan.

“Contohnya, kebarangkalian calon yang mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.9 untuk mengikuti pengajian perubatan di Universiti Malaya adalah lebih sukar, berbanding peluang lebih tinggi jika memilih kursus sama di universiti baru,” katanya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Istikharah jawapan untuk kekeliruan

KESUKARAN membuat keputusan yang baik boleh memberi masalah kepada kita. Dalam Islam, sebelum membuat sebarang keputusan, kita dicadangkan menunaikan solat Istikharah. Solat ini bagi memohon petunjuk dari Allah dalam membuat sesuatu keputusan.

Istikharah bermaksud 'meminta Allah mengilhamkan sesuatu dalam sesuatu urusan' adalah senjata terbaik untuk membuat pilihan yang tepat. Kita bukan sahaja boleh melakukan solat Istikharah yang membabitkan pemilihan bakal pasangan, tetapi memohon petunjuk Allah dalam perkara lain.

Solat Istikharah membantu kita memohon petunjuk mengenai perkara yang menimbulkan keraguan dalam membuat sesuatu penentuan atau pilihan. Apabila kita melakukan solat dan doa Istikharah, ini bererti kita memohon semoga Allah menunjukkan keputusan yang terbaik.

Kata Jabir bin Abdullah:
"Rasulullah s.a.w. mengajar kami beristikharah dalam semua pekerjaan seperti baginda mengajar kami satu surah dari Al-Quran, sabdanya: 'Apabila seseorang kamu mempunyai rancangan untuk melakukan sesuatu hendaklah dia melakukan solat sunat dua rakaat, kemudian bacalah doa ini.

'Maksudnya: "Ya Allah, aku memohon petunjuk daripada-Mu dengan ilmu-Mu dan aku memohon ketentuan daripada-Mu dengan kekuasaan-Mu dan aku memohon daripada-Mu akan limpah kurniaan-Mu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahui segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan...) adalah bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya dan seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya." (sebutkan urusan yang dimaksudkan di tempat yang bertitik).'"

Melakukan solat istikharah memberi faedah besar kerana Allah berfirman: "...dan berbincanglah dengan mereka (sahabat) dalam urusan itu (peperangan, ekonomi, politik dan lain-lain). Apabila kamu sudah membulatkan tekad, bertawakallah kepada Allah..." (AQ Ali Imran 3:159) (HR Bukhari 7/162)

Mengikut beberapa buah kitab seperti Kitab Minyatul Musolli, Sabilal Muhtadin dan Sairus Salikin, secara ringkasnya cara melakukan solat Istikharah adalah seperti berikut;

1. Pertama, waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar jam 2 pagi). Bagaimanapun, ia boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang diharuskan solat contohnya selepas Maghrib.

2. Niatnya 'Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta'ala.'

3. Dalam rakaat pertama selepas surah Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

4. Dalam rakaat kedua selepas surah Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

5. Selepas memberi salam baca doa tersebut di atas(mulakan dengan basmalah dan selawat dahulu).

Semoga sedikit penerangan mengenai solat Istikharah ini dapat membantu kita menjawab persoalan diri serta membantu kita dalam membuat keputusan yang baik, Insya-Allah.

Sumber : http://www.hmetro.com.my/