Isnin, 24 Mei 2010

Sukan negara perlu reformasi menyeluruh


Selepas menyaksikan Malaysia rebah dalam pertandingan Piala Thomas, saya merasakan banyak yang tidak kena kepada skuad negara sepanjang pertandingan itu berlangsung.

Firasat awal saya setelah melihat Malaysia 'tersembam' kepada Jepun dan memerah keringat sebelum menang nasib ke atas Denmark, perkiraan sama ada Malaysia tumbang kepada China dengan kiraan 2-3, 0-3 atau 0-5 akhirnya menjadi kenyataan.

Meskipun berfirasat sedemikian, jauh di sudut hati, saya tetap mengharapkan agar Malaysia menang. Saya penyokong setia Malaysia. Apa jenis sukan sekalipun lebih-lebih lagi kalau melibatkan bola sepak dan badminton, air mata saya mudah tumpah kalau Malaysia tewas.

Pada saya, sukan negara perlu reformasi total. Reformasi yang bagaimana? Kita perlu bangkit sekarang meninggalkan zaman-zaman konservatif dan primitif. Di sini, saya senaraikan beberapa cadangan yang perlu dilakukan bagi mereformasikan sukan negara.

Atlet Individu

Setiap atlet individu tidak kira apa jenis sukan perlu melalui ujian saringan. Atlet yang terpilih dalam saringan itu pula hanya perlu diberi peluang sebanyak tiga kali bertanding mewakili negara di pentas antarabangsa dengan bersyarat.

Tiga peluang yang diberikan itu perlu digunakan sebaik-baik mungkin dengan satu daripadanya mesti menjuarai salah satu kejohanan tersebut atau dalam ketiga-tiga peluang yang diberikan, atlet tersebut perlu menunjukkan peningkatan sekiranya mahu diberi peluang yang lain.

Sekiranya gagal menunjukkan sebarang peningkatan, atlet berkenaan perlu melalui semula ujian saringan dengan bersaing dari bawah dengan pemain-pemain seperti proses awal pemilihan.

Kita perlu mewujudkan situasi di mana betapa sukarnya untuk mewakili negara. Dengan cara ini, pemain akan merasakan penghormatan yang diberikan untuk mewakili negara perlu dibalas dengan kecemerlangan yang setimpal.

Dengan cara ini juga, kita akan dapat mengelakkan keadaan di mana peluang yang berterusan diberikan kepada atlet yang tidak menonjol. Peluang yang berterusan kepada atlet yang tidak menonjol bukan sahaja merugikan dan membazirkan wang rakyat, malah ia juga menunjukkan seolah-olah kita terlalu ketandusan bakat-bakat baru.

Selain itu, kita terpaksa turun padang untuk mencari bakat-bakat baru bagi menggantikan bakat yang sedia ada. Sudah tiba masanya untuk kita melaksanakan dasar 'satu murid sebatang raket' contohnya untuk melahirkan bakat baru dalam sukan badminton. Biarpun bunyinya terlalu 'bombastik,' namun ia tetap praktikal kalau benar-benar mahu dilaksanakan.

Atlet Berpasukan


Bagi jenis sukan yang berpasukan pula, saya mengambil contoh bola sepak. Wujudkan dua atau tiga pasukan kebangsaan. Ketiga-ketiga pasukan ini juga perlu melalui saringan awal dan juara akan dihantar menyertai pertandingan di peringkat antarabangsa, juga dengan bersyarat. Berikan tiga peluang penyertaan dalam mana-mana kejohanan dan sekurang- kurangnya satu dari kejohanan itu perlu mencapai tahap yang membanggakan.

Jika gagal maka pasukan tersebut perlu melalui proses saringan seperti yang dinyatakan. Dengan ini, persaingan sihat untuk mewakili negara dapat diwujudkan seterusnya mencapai kemenangan yang lebih jitu.

Selain itu, apa yang saya nampak kita tidak ada insiatif atau kesungguhan yang jitu untuk mempertahankan kecemerlangan yang kita ada dan lama-kelamaan kita tenggelam dalam kegemilangan itu tanpa sedar wujud kuasa baru yang menyaingi dan bakal meninggalkan kita.

Ambil saja contoh sepak takraw. Sehingga kini, kita masih tercari-cari formula untuk menewaskan Thailand dan pada masa yang sama kita alpa tentang kewujudan kuasa-kuasa baru dalam sukan ini seperti Vietnam dan Indonesia yang bakal menenggelamkan kita. Justeru formula di atas boleh digunakan.

Infrastruktur

Negara kita pada saya tidak kurang dengan kemudahan sukan. Kebanyakan kemudahan sukan kebiasaannya dikelolakan oleh pihak berkuasa tempatan. Bagi orang dewasa, mungkin bayaran sewa tiada masalah. Namun kita bukan ingin melahirkan atlit daripada golongan ini kerana mereka sudah mencapai tahap senja. Bagi kanak-kanak atau pelajar sekolah, saya yakin bayaran yang dikenakan agak mahal.

Cadangan saya, pihak berkuasa yang mengelola kemudahan sukan perlu menawarkan yuran yang rendah bagi pelajar. Pihak berkuasa tempatan juga boleh mempertimbangkan untuk penggunaan percuma pada waktu-waktu tertentu khusus untuk golongan pelajar.

Perubahan Kepimpinan Sukan

Sukan bukan politik. Sukan juga bukan dunia korporat dan perniagaan. Kebanyakan kepimpinan sukan yang ada hari ini diterajui oleh mereka yang berlatar belakangkan politik dan dunia korporat. Sudah sampai masanya, kita mengubah paradigma ini dengan memberi peluang kepada tokoh sukan sendiri menerajui persatuan-persatuan sukan seluruh negara.

Sebagai contoh, agak dangkal seseorang yang bukan ahli akademik memimpin sebuah universiti. Justeru samalah juga dengan sukan. Maka sewajarnyalah peluang diberikan kepada bekas-bekas atlit yang pernah menyinar dalam bidang sukan memimpin persatuan sukan tersebut.

Putra Kelana
Petaling Jaya, Selangor

Sumber : http : //www.utusan.com.my/