Jumaat, 4 September 2009

MENYELAMI MAKSUD YANG TERSIRAT (Siri 15)


Bagai menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berserak 


Peribahasa bagai menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berserak bermaksud menyelesaikan suatu masalah dengan cara yang bijaksana(penuh hikmah) sehingga kedua- dua belah pihak yang berbalah atau menghadapi masalah sama-sama berasa puas hati dan tidak berasa dirugikan.

Semua orang tahu apa itu tepung dan rambut. Rambut yang dimaksudkan ialah rambut yang panjang (biasanya rambut wanita). Untuk menarik sehelai rambut yang berada dalam selonggok tepung sudah pasti memerlukan ketelitian atau kebijaksanaan bagi memastikan tepung tidak berserak dan rambut yang ditarik pula tidak putus.

Peribahasa ini menggambarkan bagaimana orang-orang Melayu dahulu menyelesaikan satu-satu masalah menurut adat dan budayanya, sama ada dalam hal pergaduhan sesama sendiri, perebutan harta pusaka dan seumpamanya. Setiap masalah yang dihadapi dapat diselesaikan oleh ketua yang dilantik dengan penuh kebijaksanaan. Penyelesaian yang dibuat pula cukup memuaskan hati kedua-dua pihak yang berbalah.

Dalam zaman serba maju ini, tidak ramai orang yang mahu mengamalkan dan menghayati akan maksud peribahasa ini, justeru, kita dapat menyaksikan pergaduhan, persengketaan, malah peperangan berlaku di sana sini sehingga membawa ke mahkamah. Akhirnya, yang menang jadi arang , yang kalah jadi abu atau yang lebih malang situasi ini diambil kesempatan oleh pihak lain yang suka menangguk di air keruh.

Oleh yang demikian, saya kira sudah sampai masanya untuk kita kembali menyelami dan menghayati semangat peribahasa ini dalam menyelesaikan sebarang masalah yang timbul. Dalam situasi tidak menentunya hubungan antara Malaysia-Indonesia sejak akhir-akhir ini, maka pemimpin kedua-dua buah negara seharusnya duduk semeja agar perasaan tidak puas hati yang wujud tidak bertambah parah. Dalam hal ini, semangat peribahasa bagai menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berserak wajar dijadikan pegangan. Mudah-mudahan hubungan harmoni dua negara serumpun ini dapat dikembalikan seperti sedia kala.

HUBUNGAN DUA HALA MALAYSIA - INDONESIA

Isu remeh tak wajar cetus pergeseran Malaysia-Indonesia

PERGESERAN antara dua negara berjiran bukanlah sesuatu yang aneh. Hubungan yang terjalin, tidak sentiasa indah. Walaupun hubungan rakyat dan rakyat di dua negara berjiran adalah baik, ada ketikanya mereka menari mengikut irama dan rentak yang berbeza. Begitulah juga terjadi antara segelintir rakyat Indonesia yang menimbulkan kegawatan yang cuba mengeruhkan hubungan Malaysia-Indonesia. Apabila bahan promosi pelancongan Malaysia yang disiarkan saluran The Discovery Channel mengandungi klip video Tarian Pendet, ada pihak di Indonesia yang menyingsing lengan dan sedia bertegang leher. Seperti lazimnya, bila saja ada isu berbangkit antara Kuala Lumpur-Jakarta, segelintir rakyat di sana pantas mahu menjadi wira. Tanpa mengira isu pertikaian sempadan, nasib pembantu rumah asing, lagu kebangsaan atau kisah cinta model jelita dengan putera raja, semuanya mahu dijadikan alasan memprotes. Maka, Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta sekali lagi menjadi mangsa tunjuk perasaan, poster, sepanduk, slogan anti-Malaysia malah Jalur Gemilang dipijak serta dibakar. Keadaan bertambah rumit apabila Menteri Pelancongan Indonesia turut menari rentak sama mengecam promosi pelancongan Malaysia itu. Kuala Lumpur didakwa cuba mengambil Tarian Pendet yang disifatkan sebagai produk kesenian dan kebudayaan Indonesia dengan memberi gambaran seolah-olah ia milik Malaysia. Sebenarnya, pihak berkuasa Malaysia tiada kena-mengena dengan promosi itu kerana ia dibuat oleh Discovery Channel. Kerajaan juga membuat bantahan kepada saluran televisyen itu kerana menyiarkan promosi yang tidak betul sehingga mencetus kekeliruan.

Sebagai jiran paling akrab, Malaysia-Indonesia mempunyai hubungan yang cukup unik. Di sebalik tema 'negara serumpun' yang sering kedengaran, realitinya mungkin amat berbeza kerana sekecil-kecil perkara pun boleh menjadi modal pergeseran. Khabar angin yang belum tentu benar-salahnya pun boleh mencetuskan ketegangan. Reaksi keterlaluan yang sering diterima dari seberang Selat Melaka amat dikesali. Ia menggambarkan dalam keakraban dua jiran ini, masih ada rasa prejudis yang menebal. Sejarah hubungan panjang membabitkan perkongsian budaya, etnik, agama, tamadun malah keluarga erat antara Malaysia-Indonesia seolah-olah di permukaan saja. Kerjasama dan inisiatif menyuburkan kefahaman yang lebih mendalam dalam konteks hubungan dua hala juga mungkin masih belum membuahkan hasil diharapkan. Kita bersyukur kerana sehingga ini, apa saja isu yang timbul di antara kedua-duanya dapat ditangani dengan baik dan berkesan, menerusi semangat setia kawan dan kekeluargaan sejati. Namun, biarpun wujud sebarang rasa tidak puas hati antara rakyat kedua-dua negara, akhirnya ia berjaya didamaikan. Cuma, kita bimbang parutnya tetap kelihatan dan menyemai bibit perpecahan kemudian hari. Jika selama ini Kuala Lumpur dilihat boleh memahami dan memberi toleransi yang baik dalam pelbagai isu dua hala, kita harap Jakarta juga dapat belajar untuk lebih menghormati sentimen rakyat negara ini.

Sumber : http://www.bharian.com.my/

ALFATIHAH BUAT AMIL JAYA

AMIL JAYA

Jenazah Amil Jaya Selamat dikebumikan


KOTA BELUD : Jenazah bekas Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka(DBP) Cawangan Sabah, Allahyarham Datuk Mohd Ismail Abbas, 70, atau lebih dikenali sebagai Amil Jaya selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Jalan Kampung Pirasan, di sini pada jam 12.30 tengah hari semalam.

Beliau meninggal dunia kerana serangan penyakit jantung di kediamannya di Kampung Bunga Tenghilan, dekat Tuaran kira-kira jam 4 petang kelmarin selepas keluar dari Hospital Queen Elizabeth (QEH) Kota Kinabalu.

Anak keduanya, Lizawati, 45, berkata ayahnya meninggal dunia dalam keadaan duduk di atas sofa selepas mengalami sesak nafas kerana keletihan menaiki tangga rumah selepas pulang dari QEH.

"Arwah ayah duduk di sofa dan minta kipas. Bagaimanapun, Allah lebih sayang akan arwah. allahyarham meninggal dunia dalam keadaan duduk atas sofa," katanya ketika ditemui di tanah perkuburan itu, semalam.

Beliau meninggalkan dua isteri, Mariam Abu Bakar, 61, dan Rosnah Abu Bakar, 59, tujuh anak, masing-masing empat dengan isteri pertama dan tiga dengan isteri kedua serta 19 cucu.

Nota Hujung:

Ismail Abbas lebih dikenali sebagai Amil Jaya dalam lapangan kebahasaan dan kesusasteraan. Beliau memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Sains Malaysia (USM) pada tahun 1982. Beliau mula menulis pada tahun 1958 dan menghasilkan puluhan cerpen, serta beberapa buah novel antaranya Cerah (DBP:1976), Ngayau (DBP:1979) dan Bagaton (DBP:1987). Beliau juga menghasilkan tiga buah novel remaja Yanti Si Anak laut (1986), Herwan Anak Kembara (1989) dan Periuk Kera Raksasa (1992). Kumpulan Puisi dan cerpennya terhimpun dalam Antologi Suatu Amanah dan kumpulan cerpen Berhati Nabi Berwajah Ibu (1972) dan Haram (1969).


Sasterawan ini merupakan Penerima Anugerah Sasterawan Negeri Sabah (1990) dan penerima SEA Write Award (1992) dari Kerajaan Thailand, Tokoh Pujangga dari UPSI dan menerima anugerah daripada Kerajaan Negara Brunei Darussalam kerana jasanya dalam Kesusasteraan Melayu.


Dalam gerakan bahasa dan sastera, beliau terlibat dalam Persatuan Penulis Sabah (PERPESA), Angkatan Persuratan Melayu Sabah (APMS) dan pernah menjadi Yang Di Pertua Badan Bahasa Sabah (BAHASA) selain menjadi Ahli Jawatankuasa Penuh Gabungan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA).

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Bahasa Malaysia atau Melayu?

SAYA terpanggil untuk membangkitkan isu bahasa Melayu atau bahasa Malaysia. Penggunaan perkataan untuk bahasa ini sering kali tidak konsisten. Yang mana wajar digunakan untuk menggambarkan bahasa kebangsaan negara?

Sememangnya saya perlukan jawapan ini daripada pakar bahasa dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) agar dapat menjelaskan dengan sebaik mungkin penggunaan perkataan tepat untuk bahasa kebangsaan kita agar masyarakat dan negara luar tidak keliru dengan bahasa digunakan di Malaysia.

Isu bahasa Melayu atau bahasa Malaysia seingat saya pernah terjadi ketika bersekolah rendah dalam 1990-an. Mula-mulanya bahasa Melayu, selepas itu ditukarkan kepada bahasa Malaysia dan selepas itu digunakan kembali bahasa Melayu.

Namun, kini penggunaan nama bahasa Malaysia digunakan dengan meluas, sama ada oleh pemimpin atau masyarakat umum. Penggunaan bahasa Melayu hanya digunakan pakar bahasa dalam buku dan media cetak.

Saya antara orang yang belajar menggunakan bahasa Melayu dan belajar subjek bahasa Melayu sehingga Tingkatan Enam dan saya sememangnya sayangkan bahasa ini. Bahasa Melayu adalah bahasa yang wujud sejak sekian lama dan serumpun dengan bahasa Indonesia.

Penggunaan bahasa Melayu diiktiraf dunia dan bahasa Melayu juga menjadi kursus diajar di universiti luar negara. Jadi, mengapa kita bangsa Malaysia yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan sejak sekian lama hendak menukarkan nama bahasa itu?

Dalam Perlembagaan juga tercatat bahawa bahasa kebangsaan bagi Malaysia ialah bahasa Melayu. Jadi, mengapa isu penggunaan nama untuk bahasa kebangsaan masih menjadi polemik sehingga kini?

Cuba lihat di Amerika Syarikat yang bahasa kebangsaannya ialah bahasa Inggeris, mengapa mereka tidak tukarkan bahasa Inggeris kepada bahasa Amerika sama dengan nama negara mereka? Inilah jawapan yang dapat saya berikan. Bahasa dipertuturkan bukanlah boleh ditukarkan sesuka hati namanya, kerana bahasa itu mempunyai sejarah dan susur galur sendiri. Bahasa mempunyai ciri-ciri yang membolehkan ia berdiri sebagai bahasa berkenaan.

Jadi, jika kita ada 1Malaysia yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan mengapa hendak menukarkan nama bahasa yang berkembang pesat sehingga kini? Kita perlu berbangga menuturkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara, bukan hanya megah mengatakan kita adalah 1Malaysia.

Saya berharap agar pihak kerajaan dan pakar bahasa Melayu dapat memberi keputusan wajar untuk penggunaan nama bahasa kebangsaan Malaysia agar tidak timbul kekeliruan untuk nama itu. Bahasa pembangun tamadun bangsa.

WARGA PRIHATIN,
Kuala Lumpur.

Sumber : http: //www.bharian.com.my/