Sabtu, 28 Julai 2012

ISU SOSIAL : Suka perkara bermusim punca masalah Melayu bertimbun


Oleh : Rizal Abd Rahman 

Dua belas tahun sebelum penulis dilahirkan, Tan Sri Sanusi Junid, seorang tokoh Melayu yang selama lebih 20 tahun menjawat pelbagai jawatan dalam kepemimpinan negara pernah menyebut dalam salah satu ucapannya ketika merasmikan simposium di Universiti Malaya, “bangsa Melayu mempunyai pelbagai masalah yang diwarisi mereka kerana budaya ‘temperamental’.

Dalam ucapan perasmiannya itu, beliau menyebut bagaimana budaya ‘temperamental’ iaitu budaya yang suka kepada hal bermusim menjadi kemungkinan alasan Melayu gemar menjadi nelayan di pantai Timur kerana adanya musim tengkujuh tetapi tidak di pantai Barat yang cuaca hampir sama sepanjang tahun.

Selain itu, gemar menanam padi yang hanya menuntut mereka bekerja menuai dua kali setahun tetapi tidak menanam sayur yang harus dijaga pada setiap waktu dan Melayu juga meminati politik disebabkan ia datang lima tahun sekali tetapi tidak dalam bidang ekonomi yang harus diawasi sepanjang masa.

Suka perkara yang bermusim ini juga menjadi sebab pelbagai masalah tidak dapat diselesaikan secara tuntas oleh orang Melayu. Belum pun satu masalah selesai, masalah lain datang dan masalah lama dilupakan saja. Masalah akhirnya bertimbun, diwarisi daripada generasi ke generasi.

Hari ini ketika hampir 30 tahun selepas Sanusi mengulas masalah itu, budaya temperamental ini masih diwarisi dan masalah yang timbul tidak banyak yang dapat diselesaikan.

Sebagai contoh, orang Melayu hari ini masih mudah dimainkan dengan masalah yang datang bermusim seperti fitnah rambang sehingga mereka lebih memilih untuk mempercayai tuduhan daripada proses mencari kebenaran dan kemudian melupakan saja cerita itu kerana mula dibelenggu dengan masalah lain yang sengaja ditimbulkan.

Orang Melayu juga memilih untuk bersatu hanya pada musim tertentu saja. Sejarah Malaysia membuktikan penyatuan orang Melayu awalnya terjadi apabila hak mereka tergugat ketika Malayan Union diperkenalkan, ketika Mei 1969, dan apabila mereka berasa terancam ketika orang lain mengusik keistimewaan yang termaktub dalam Perlembagaan.

Di luar musim atau masalah yang dihadapi, mereka lebih memilih untuk berpuak. Tidak hairanlah walaupun satu bangsa, Melayu selalu saja saling iri hati, selalu menuduh satu orang lebih Melayu daripada yang lain bahkan tergamak menunjuk siapa masuk syurga dan siapa tidak berdasarkan puak mereka.

Sifat temperamental ini juga tidak mengenal usia. Pada generasi muda Melayu, mereka tidak bersatu di universiti dalam pembelajaran tetapi memilih untuk bersatu apabila ada orang mengaku ingin memansuhkan hutang mereka.

Sifat temperamental yang lebih umum dalam kalangan anak Melayu juga berkaitan cara mereka menelaah pembelajaran yang berbeza dengan anak bangsa lain. Anak Melayu gemar belajar mengikut musim, yakni belajar hanya apabila dekat dengan musim peperiksaan saja.

Profesor Diraja Ungku Aziz, seorang tokoh pendidikan negara dalam tulisannya mengulas bahawa kerana terperangkap secara tidak langsung daripada kesan jajahan Barat, bangsa Melayu susah bahkan tidak sanggup berubah dengan sendiri.

Perspektif mereka terhad, tidak suka menyiasat dan juga tidak suka memikirkan sesuatu secara mendalam. Bangsa Melayu hanya boleh berubah dengan kunci pendidikan dan kepemimpinan yang baik.

Memilih pemimpin yang tegas dan fokus berkerja dalam kalangan orang Melayu adalah penting  jika benar-benar mahu  menyelesaikan masalah yang ada.

Pemimpin terpilih mestilah pemimpin masyarakat yang berjiwa rakyat, tidak hanya pandai bercakap dan popular tetapi mereka yang benar-benar mahu menyelesaikan masalah Melayu.

Pemimpin ini juga mesti  jujur dan bebas daripada  segala sifat ‘temperamental’ dalam memimpin, iaitu mampu memimpin dengan baik sepanjang masa, bukan pada waktu ingin menyelesai masalah peribadi atau menjelang pilihan raya atau pun mesyuarat pemilihan jawatan dalam organisasi mereka saja.

Penulis ialah aktivis mahasiswa Malaysia di Jakarta

Sumber : http : //www.bharian.com/

ISU SOSIAL : 220,000 Warga Asing Disenarai Hitam Oleh Imigresen


Oleh IWAN SHU-ASWAD SHUAIB (iwan@thestar.com.my)

PETALING JAYA : Jabatan Imigresen telah menyenaraihitamkan lebih 220,000 warga asing yang telah didapati melakukan pelbagai kesalahan ketika berada di negara ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Alias Ahmad berkata, sebahagian besar wargaasing yang disenaraihitamkan itu telah melakukan kesalahan di bawahAkta Imigresen dan sebahagian lagi melakukan jenayah ketika berada disini.

Beliau memberitahu, bilangan warga asing yang paling tinggi disenaraihitamkan adalah dari Indonesia, China, India dan Bangladesh.

“Jabatan Imigresen dapat mengesan mereka menerusi penggunaan sistem biometrik yang merupakan mesin pengimbas cap jari. Selain itu, kita juga boleh mengesan warga asing yang disenarai hitamkan itu melaluikombinasi nama, nombor pasport dan tarikh lahir mereka,” katanya kepada mStar Online, portal bahasa Malaysia The Star.

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan senarai negara dan bilangan warga asing yang disenaraihitamkan secara terperinci.

Alias telah diminta mengulas mengenai pelbagai insiden kes jenayah yang berlaku di sini sejak akhir-akhir ini yang dilaporkan melibatkan warga asing.

Antara kes jenayah yang dilaporkan melibatkan warga asing adalah sindiket dadah oleh warga Iran dan penipuan internet yang didalangi oleh warga Nigeria.

Baru-baru ini, terdapat trend jenayah baru dalam kecurian mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di Kuala Lumpur yang dipercayai melibatkan warga asing.

Ini termasuk sekumpulan lelaki warga Colombia yang mahu melarikan sebuah ATM di Kajang pada Februari lalu namun cubaan itu gagal.

Menurut Alias, warga asing yang telah disenaraihitamkan yang dikesan keluar dari atau masuk ke Malaysia akan didakwa atau dikenakan kompaun bergantung kepada jenis kesalahan mereka.

“Jika mereka melakukan kesalahan jenayah, mereka akan dikenakan hukuman penjara. Kemudiannya mereka akan dihantar pulang ke negara asal dan disenaraihitamkan,” katanya.

Dalam konteks ini, katanya, seramai 20,197 warga asing telah ditahan di depot tahanan imigresen bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini dan daripada jumlah itu, 7,362 orang berada dalam kategori ‘banduanasing’.

“Bagi tempoh yang sama juga, 4,540 tahanan di kalangan banduan asing itu telah pun dihantar pulang ke negara asal mereka,” katanya, sambil menambah bahawa bilangan banduan asing yang paling tinggi ditahan didepot tahanan adalah dari Indonesia, Thailand dan Vietnam.

Sistem biometrik yang diperkenalkan pada Jun tahun lalu meningkatkan keberkesanan pemantauan terhadap kemasukan warga asing ke negara ini dan menangani masalah jenayah rentas sempadan.

Ketika ditanya adakah Jabatan Imigresen menjalankan pemantauan tertentu terhadap warganegara khusus berikutan kes jenayah yang melibatkan warga asing yang semakin meningkat, Alias berkata;

“Kebanyakan warga asing yang datang ke Malaysia adalah sebagai pelancong. Kita tidak tahu tujuan sebenar kemasukan mereka (bona fide) maka kita tidak boleh mengenakan sekatan hanya bersandarkan sejumlah kecil jenayah yang melibatkan warga asing sahaja.

“Bagaimanapun, kita sentiasa memantau pergerakan keluar masuk mereka dengan kerjasama agensi-agensi penguatkuasaan yang lain serta melaksanakan operasi penguatkuasaan dari semasa ke semasa,” katanya.

Sumber : http : //www.mstar,com.my/