Rabu, 2 Mei 2012

ISU PEKERJA : Gaji minimum - antara persepsi, implimentasi dan keraguan


Oleh MOHD ROSZELI MAJID

PERDANA Menteri pada Isnin lalu telah mengumumkan gaji minimum kebangsaan berdasarkan lima elemen utama iaitu:-

- Kadar gaji minimum bagi Semenanjung Malaysia ditetapkan RM900 sebulan (RM4.33 sejam) manakala bagi Sarawak, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan sebanyak RM800 sebulan (RM3.85 sejam).

- Tarikh mula kuat kuasa pelaksanaan gaji minimum ialah enam bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan.

- Membenarkan penyerapan sebahagian elaun atau bayaran tunai tetap dalam perkiraan gaji minimum.

- Tempoh kuat kuasa bagi kategori majikan kecil ialah 12 bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan.

- Mekanisme pelaksanaan yang fleksibel supaya majikan yang benar-benar tidak dapat melaksanakan gaji minimum boleh memohon pelanjutan tempoh peralihan.

Persoalan

Tarikh kuat kuasa enam bulan akan membuka ruang luas pada majikan untuk mengambil langkah memasukkan sebahagian elaun sedia ada dan dicampur gaji asas untuk dicukupkan menjadi gaji minimum RM900. Dengan cara ini, majikan dapat mengelakkan membayar gaji minimum RM900 sepenuhnya seperti hasrat asal kaum pekerja.

Perbezaan antara Semenanjung,Sabah dan Sarawak adalah tidak selari dengan konsep Gagasan 1Malaysia. Ianya akan memperluaskan jurang perbezaan antara pekerja di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Kebenaran kepada majikan yang benar-benar tidak dapat melaksanakan gaji minimum untuk memohon lanjutan tempoh melaksanakan dari 12 bulan kesuatu tempoh lain akan akhirnya melenyapkan harapan pekerja untuk menikmati gaji minimum. Gaji minimum untuk pengawal keselamatan adalah contoh yang telah berlaku dan ia besar kemungkinan akan berlaku sekali lagi dalam pelaksanaan gaji minimum kebangsaan.

Gaji minimum ini apabila diberi kelonggaran untuk majikan memasukkan elaun ke dalam gaji akan memberikan manfaat kepada pekerja berdasarkan faktor-faktor berikut:-

i. Jumlah gaji pokok untuk pekerja akan menjadi RM900 dan ini akan menguntungkan pekerja dari sudut pembayaran EPF sumbangan majikan dan pekerja yang lebih tinggi.

ii. syarikat yang membuat bayaran pampasan persaraan, gratuiti akan mengambil kira gaji terakhir yang berjaya ditingkatkan asasnya.

iii. bayaran pencen ilat ketika terlibat dengan kemalangan, pekerja akan layak menerima pencen ilat yang lebih baik kerana paras gaji minimum telah ditetapkan RM900.

iv. Kadar bayaran lebih masa akan menjadi lebih tinggi kerana kiraan berasaskan gaji minimum.

v. Kenaikan gaji tahunan yang lebih tinggi nilainya berbanding gaji asal yang rendah dari paras RM900.

vi. Jika syarikat alami masalah kewangan dan tidak mampu, potongan akan didahulukan untuk elaun berbanding gaji

vii. Bayaran bonus akan lebih tinggi nilainya kerana bonus dibayar berdasarkan kiraan gaji dan bukan elaun.

Bagaimanapun prinsip gaji minimum telah lari daripada cadangan dan matlamat asal MTUC yang menetapkan gaji minimum RM900 dan Cola RM300 apabila ia mengambil kira sebahagian elaun. Tafsiran gaji dan elaun tidak boleh disamakan. Gaji bukanlah elaun dari sudut tafsirannya mengikut undang-undang pekerjaan. Penyerapan elaun ke dalam gaji akan memberi ruang kepada majikan untuk memasukkannya sebahagian dari elaun pekerja dalam gaji untuk mencukupkan jumlah RM900. Dari sudut mata kasar seperti nampak pekerja akan mendapat gaji yang lebih tinggi tetapi hakikatnya dari sudut pendapatan - pekerja sebenarnya hilang nilai kepada pendapatan apabila elaun diserapkan ke gaji minimum.

Analogi mudah:

Gaji permulaan semasa - RM600 Elaun Tetap pengangkutan + Shift + Kehadiran – RM300

Gaji minimum kelak akan menjadi RM900 tetapi elaun tetap akan hilang! (Ini merugikan pekerja kerana pendapatan pekerja pada sebelum pelaksanaan gaji minimum sudah sedia ada bernilai RM900. Pengumuman gaji minimum tidak akan mengubah apa-apa pendapatan pekerja jika sebahagian elaun diambil kira untuk kiraan gaji minimum.

Kaedah sebenarnya untuk laksanakan gaji minimum mestilah:-

Gaji minimum RM900

Elaun Tetap pengangkutan + giliran kerja + Kehadiran – RM300

Jumlah Pendapatan – RM900 + RM300 = RM1,200


Akan wujud pelbagai masalah jika pelaksanaan Gaji minimum tidak dilakukan dengan cermat antaranya:

- Akan wujud anomali dari sudut gaji

- Gaji Staff Junior akan menghampiri gaji pekerja senior

- Kekananan dalam perkhidmatan tidak akan lagi menjadi salah satu instrumen untuk mengukur kadar upah

- Jika Majikan terpaksa melakukan pelarasan gaji, maka ia akan melibatkan tambahan kos kepada majikan

Secara keseluruhannya pengumuman gaji minimum ini adalah sesuatu yang dinanti-nantikan setelah MTUC membangkitkannya sejak 12 tahun lalu iaitu ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri. Malangnya ia tidak menepati prinsip asal gaji minimum seperti yang dituntut MTUC dan ia turut menimbulkan persepsi keraguan terhadap pelaksanaannya. Kerajaan diseru memberi penjelasan lanjut terhadap isu penyerapan sebahagian elaun atau bayaran tunai tetap sebagai gaji minimum supaya ia dapat memberikan impak yang tulen terhadap prinsip pelaksanaan gaji minimum.

Penulis ialah Naib Presiden MTUC (Sektor Swasta)

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU PENDIDIKAN : KPM Tawar Jawatan Guru & Pensyarah Cemerlang


KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran menawarkan pengisian jawatan Guru Cemerlang dan Pensyarah Cemerlang secara khas untuk penyandang (KUP) tahun 2012.

Tawaran pensyarah cemerlang terbuka kepada Pegawai Perkhidmatan Pelajaran yang berkhidmat sebagai pensyarah di Institut Pendidikan Guru (IPG), Institut Aminuddin Baki (IAB), Kolej Matrikulasi (KM) dan English Language Teaching Centre (ELTC) manakala tawaran guru cemerlang pula terbuka kepada semua guru sekolah.

Menurut kenyataan kementerian itu hari ini, gred jawatan yang ditawarkan pada guru sekolah adalah gred DGA32, DGA34, DGA38, DG44, DG48, DG52, DG54 dan Khas C.

Sementara itu pensyarah IPG dan IAB membabitkan gred DG48, DG52, DG54, Khas C, gred bagi pensyarah KM ialah DG48, DG52, DG54 manakala gred yang ditawarkan pada pensyarah ELTC adalah DG44, DG48, DG52 dan DG54.

"Borang permohonan serta maklumat lanjut boleh didapati dari semua Pejabat Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti (JNJK), bahagian-bahagian di Kementerian Pelajaran, Jabatan Pelajaran Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah serta menerusi laman web http://www.moe.gov.my/jnjk atau http://www.moe.gov.my ," menurut kenyataan itu.

Tarikh tutup permohonan 25 Mei. Permohonan dari sekolah perlu melalui Pengetua/Guru Besar sekolah masing-masing, manakala permohonan dari IAB, KM, ELTC dan IGP adalah melalui Pengarah institusi masing-masing.-BERNAMA

ISU PEKERJA : Ketetapan gaji minimum untungkan pekerja, majikan


POLEMIK yang melingkari isu penetapan kadar gaji minimum pekerja swasta sejak lebih 10 tahun lalu akhirnya terungkai selepas kerajaan bersetuju menetapkannya pada kadar RM900 bagi Semenanjung dan RM800 di Sabah, Sarawak serta Labuan. Jika diteliti rasional keputusan yang dibuat kerajaan kelmarin, ternyata kadar gaji minimum yang ditetapkan ini dianggap paling munasabah dan satu opsyen yang memberikan situasi ‘sama-sama menang’ kepada majikan dan pekerja. Apa yang pasti, dasar baru ini berupaya mengubah taraf hidup kira-kira 3.2 juta pekerja swasta di seluruh negara untuk menikmati gaji pokok lebih tinggi berbanding sebelum ini, iaitu sekitar RM400 hingga RM500 sebulan. Dengan kadar gaji baru ini juga, secara prinsipnya kerajaan berjaya membantu mengeluarkan golongan ini daripada kepompong kemiskinan, iaitu berpendapatan di bawah RM750 sebulan dan kemiskinan tegar, iaitu pendapatan di bawah RM440 sebulan serta mengurangkan beban pekerja swasta yang sering terhimpit dengan kenaikan semasa harga barangan. Secara tidak langsung, ia juga akan mengangkat maruah pekerja swasta yang selama ini dipandang rendah oleh sesetengah pihak. Dalam hal ini, nasib pekerja swasta akan dilindungi menerusi Akta Perundingan Gaji Negara 2011 yang memastikan majikan mematuhi Perintah Gaji Minimum. Jika dikaji, dasar baru ini juga tidak menekan majikan kerana gaji minimum akan disemak setiap dua tahun untuk pengubahsuaian.


Oleh itu majikan perlu bersikap optimis terhadap dasar baru ini kerana ia diputuskan menerusi rundingan dan persetujuan pihak berkepentingan, khasnya Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) yang menjadi anggota Jawatankuasa Teknikal Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) serta disesuaikan dengan garis panduan dikeluarkan Bank Dunia dalam penentuan kadar gaji minimum. Besar kemungkinan, akan ada pihak mempertikai dasar baru ini atau mengaitkannya sebagai muslihat politik kerajaan bagi menarik undi rakyat menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang. Sepatutnya, dalam hal seperti ini, kita perlu merujuk kajian Bank Dunia yang menyatakan kadar gaji di Malaysia hanya meningkat secara purata sebanyak 2.6 peratus setahun sejak 10 tahun lalu, jauh lebih rendah berbanding peningkatan Indeks Harga Pengguna. Keadaan ini akan menyebabkan kuasa beli pekerja menurun kerana kos sara hidup meningkat berlipat kali ganda. Justeru, apabila kerajaan melaksanakan dasar ini, ia sebenarnya menjadi persiapan ke arah menjadi negara berpendapatan tinggi seperti yang digariskan dalam Model Baru Ekonomi (MBE) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP). Sebagai komuniti penting dalam sistem ekonomi, majikan dan pekerja swasta mempunyai peranan dan tanggungjawab yang besar dalam membantu kerajaan menjayakan setiap dasar dan program yang bermatlamat memberi kesejahteraan kepada rakyat dan negara.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU SOSIAL : Pulangkan Nayati ke pangkuan keluarganya


Oleh Fauziah Arof

SATU lagi berita kehilangan kanak-kanak dilaporkan pada 27 April lalu. Nayati Shamelin Moodliar, warga negara Belanda yang berusia 12 tahun dipercayai diculik pada pukul 7 pagi ketika dalam perjalanan ke sekolahnya berhampiran Mont Kiara International School (MKIS), di ibu negara.

Ketika kejadian tersebut, kanak-kanak lelaki ini, memakai uniform sekolah, iaitu berkemeja T Polo dan berseluar hijau.

Dia dikatakan diculik ketika berjalan kaki seorang diri kira-kira 300 meter dari rumahnya.

Semoga kehilangan yang kali ini berkesudahan dengan berita gembira. Kita berharap agar anak kecil ini akan dikembalikan ke pangkuan keluarganya dengan selamat.

Berita mengenai Nayati tersebar luas beberapa jam selepas kehilangannya di Facebook, Twitter dan Youtube di seluruh negara. Sistem amaran awal bagi kehilangan kanak-kanak atau NUR Alert (National Urgent Response Alert) turut menyebarkan berita kanak-kanak ini.

Dalam pada itu, pengendali khidmat selular turut menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) mengenainya kepada pelanggan- pelanggannya. Risalah-risalah juga diagih dan ditampal di tempat-tempat awam termasuk di beberapa buah tol.

Rakyat negara ini tanpa mengira agama, bangsa dan peringkat umur bersama-sama berusaha untuk mengesan ke mana perginya Nayati dan pada masa sama juga mendoakan keselamatan kanak-kanak itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang meletakkan dirinya sebagai seorang bapa, turut merayu di dalam Twitternya agar Nayati tidak diapa-apakan dan meminta orang ramai supaya memperluaskan pencarian kanak-kanak malang berkenaan melalui media sosial.

Semoga kehilangan Nayati tidak lama. Kita berharap agar anak kecil ini yang amat berharga sekali kepada ibu bapanya diberi peluang untuk bersama keluarganya semula.

Kehilangan Nayati mengusik lagi kerisauan kita. Betapa ibu bapa perlu sentiasa lebih berhati-hati dengan persekitaran kita. Penjenayah di luar sana sentiasa mencari ruang dan menunggu peluang untuk melakukannya.

Soal aspek keselamatan, kekerapan pihak polis melakukan rondaan, betapa perlunya pihak sekolah mengadakan ceramah mengenai bagaimana anak-anak menghadapi situasi seperti ini, turut disentuh semula bila berlaku saja kejadian seperti ini.

Tidak perlulah kita menuding jari siapa yang perlu buat kerja lebih untuk menangani jenayah culik kanak-kanak ini. Ini semua adalah tanggungjawab kita bersama, sebagai pelindung kepada mereka.

Rakyat Malaysia telah menunjukkan betapa kita semuanya bersatu dalam menyebarkan maklumat mengenai kehilangan kanak- kanak ini. Apa yang penting semangat seperti ini ada dalam diri kita semua dalam menangani jenayah penculikan kanak-kanak ini.

Sikap peka dan mengambil berat setiap lapisan masyarakat mengenai aspek keselamatan kanak-kanak di sekeliling kita, jauh lebih baik daripada mengharapkan kekerapan pihak berkuasa melakukan rondaan.

Tiada salahnya, bertanyakan dan menemankan kanak-kanak yang berjalan berseorangan di mana-mana jua, sampai ke tempat yang ditujunya.

Tragedi yang menimpa beberapa kanak- kanak yang diculik sebelum ini sudah terlalu pahit untuk kita semua menerimanya. Episod-episod sedih itu amat menyentuh sanubari kemanusiaan kita semua.

Dan kita juga mengetahui, masih ramai lagi kanak-kanak dan remaja yang hilang di negara ini belum ditemui. Namun, ibu bapa mangsa yang terlibat terus berdoa dan menaruh harapan yang menggunung agar anak mereka dipulangkan jua satu masa nanti.

Semoga dengan penyebaran maklumat yang menyeluruh ini Nayati dapat segera dikesan dan ditemui dengan keadaan selamat serta dapat menjalani semula kehidupannya seperti kanak-kanak lain.

Dan semoga ibu bapa Nayati dan ahli keluarganya diberikan lebih kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi dugaan ini.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU BAHASA : Arahan GLC utamakan iklan bahasa Melayu


KUALA LUMPUR 2 Mei - Kementerian Kewangan akan mengeluarkan arahan kepada syarikat milik kerajaan (GLC) supaya mengutamakan pengiklanan dalam bahasa Melayu daripada bahasa Inggeris di media dan akhbar tempatan.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, langkah itu penting kerana selama ini kerajaan secara jelas melaksanakan dasar penggunaan bahasa kebangsaan di semua sektor dalam negara.

Katanya, dasar tersebut tidak boleh dihentikan sekalipun para pelanggan GLC terbabit lebih selesa dengan iklan dalam bahasa Inggeris.

"Kita tidak boleh berselindung di belakang kepentingan komersial hanya kerana pelanggan lebih senang dengan bahasa Inggeris tetapi ia jelas melanggar dasar bahasa kebangsaan,’’ katanya ketika menggulung Titah Ucapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada sidang Dewan Negara hari ini.

Sebelum ini, Ahli Dewan Negara, Datuk Dr. Firdaus Abdullah menggesa GLC mengutamakan pembelian iklan dalam bahasa Melayu yang merupakan bahasa kebangsaan, sekali gus membolehkan ekonomi media berbahasa Melayu ditingkatkan.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/