Rabu, 30 Januari 2013

ISU KESIHATAN : Kajian terbesar kaitan pemakanan dan barah


Oleh : Johan Jaaffar
 
Bekas Perdana Menteri China, Chou En-Lai menghidap barah hati pada awal tahun-tahun 70-an. Beliau mencadangkan satu kajian menyeluruh mengenai kesan pemakanan dan barah di negara itu. Setelah pemergian beliau, kerajaan China (melalui Akademi Sains Perubatan) dengan kerjasama pakar-pakar dari Universiti Cornell (Amerika Syarikat) dan Universiti Oxford (United Kingdom) telah memulakan kajian itu pada tahun 1983.

Kajian ini membabitkan 600,000 orang penyelidik membuat katalog kadar kematian 12 jenis barah di 2,400 wilayah di China. Proses ini membabitkan 96 peratus daerah negara itu dan lebih 800 juta manusia atau 90 peratus penduduk China pada ketika itu.

Pada tahun-tahun kajian itu dibuat China masih ‘tertutup’. Rakyatnya pula masih rata-rata tinggal di desa, penghijrahan ke bandar belum berlaku dengan hebatnya dan 90 peratus orang dewasa masih tinggal di tempat mereka dilahirkan. Demikian juga kaedah pemakanan rakyat China masih belum banyak berubah, terasnya masih amat tradisional dan pengaruh moden belum bertapak. Pergerakan rakyat masih amat terbatas. Sebuah daerah yang jauhnya 80 kilometer mempunyai perbezaan jelas daripada segi cara pemakanan kerana faktor pemisahan ini. Para penyelidik pergi ke bandar dan desa membawa borang soal selidik mengenai pemakanan dan cara hidup serta mengambil contoh air kencing dan darah. Apa sahaja yang dimakan dalam masa tiga hari sebelumnya akan direkodkan, contoh makanan dari pasar berdekatan dianalisis.

Barah dan kemewahan

Tujuan utama kajian ini ialah untuk memastikan sama ada perbezaan tabiat pemakanan di pelbagai tempat di China ada kaitannya dengan kadar kematian dari barah atau penyakit lainnya. China yang masih ketinggalan dalam serba serbi ketika itu lebih banyak berdepan dengan penyakit kronik yang berakibat daripada kemiskinan – cirit birit, TB, demam campak dan lain-lain. Barah merupakan penyakit yang selalu dikaitkan dengan kemewahan – dan punca utamanya ialah pemakanan.

Salah satu hasil kajian itu memang telah dijangka. Peningkatan taraf hidup bagi mereka yang tinggal di bandar menyebabkan peningkatan penyakit ‘orang mewah’ yakni barah, darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis. Namun demikian pada ketika itu tahap kolestrol di kalangan rakyat China di bandar 17 peratus lebih rendah daripada mereka yang tinggal di Barat.

Satu hasil menarik kajian itu ialah, di sesetengah tempat di China, tidak ada langsung kes barah. Di wilayah Sichuan dan Guizhou di barat daya China tidak ada seorangpun penghidap barah sewaktu kajian itu dibuat. Keadaan itu berterusan tiga tahun selepas itu. Dalam kes yang lain kejadian barah payu dara adalah 2,000 kali lebih tinggi daripada daerah lain dan barah tekak 435 kali lebih tinggi daripada daerah yang lain.

Kajian ini telah dibukukan oleh salah seorang pakar yang terlibat, Dr. T. Colin Campbell. Buku itu, The China Study menjadi rekod yang sangat penting dalam kajian penyakit di mana-mana negara di dunia. Menurut beliau, hasil paling penting daripada kajian ini ialah hubungan di antara makanan yang berdasarkan haiwan dan barah. Makan berteraskan tumbuh-tumbuhan mengurangkan insiden barah.

China telah berubah

Hari ini China telah berubah. Pertumbuhan ekonomi dua digit telah mengubah negara itu. China menjadi model kapitalis baru. Negara itu akan menjadi kuasa ekonomi terbesar dunia mengalahkan AS dalam waktu yang terdekat. Kemewahan baru telah mengubah cara hidup rakyatnya. Lebih 60 peratus rakyatnya kini tinggal di bandar.

China mempunyai lebih banyak kota yang dihuni oleh 10 juta manusia daripada negara lain di dunia. Kepesatan ekonominya digerakkan juga oleh pembangunan prasarana yang luar biasa. Bulan lalu (26 Disember), China melancarkan laluan kereta api laju yang terpanjang di dunia – di antara Beijing dan Guangzhou, salah satu daripada sekian banyak kejayaan teknologinya.

Tabiat pemakanan atau dietary habits rakyat China juga telah berubah. Pada tahun 1995, obesiti di kalangan rakyat China hampir-hampir tidak wujud. Hari ini 10 peratus kanak-kanak berusia tiga hingga enam tahun dilabelkan obes. Jumlah orang dewasa yang dianggap gemuk melebihi penduduk Asia Tenggara. The China Study mengingatkan kita pada perlunya kita mengamalkan cara hidup sihat dan pemakanan yang betul. Malaysia berdepan dengan masalah yang tidak ada bezanya dengan banyak negara membangun.

Rahsia usia panjang

Baru-baru ini diumumkan bahawa Luo Meizhen merupakan manusia paling tua di dunia. China masih lagi mempunyai paling banyak manusia yang berusia lebih 100 tahun (centenarians) – 47,773 orang. Di kawasan tempat wanita ini tinggal terdapat manusia paling ramai mencecah 100 tahun, 74 daripada 1,000 orang. Daerahnya ialah Bama di barat daya Quangxi Zhuang. Kawasan autonomi Quangxi Huang bersebelahan dengan Guizhou, wilayah yang sewaktu kajian tahun 1983 bebas daripada barah.

Apakah rahsia mereka yang bukan sahaja berusia panjang tetapi juga sihat di daerah-daerah terpencil China ini?

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU ALAM SEKITAR : Sikap pengguna buang sisa pepejal punca banjir kilat


Oleh : Dr Wan Mohd Faizal Wan Ishak
 
Langkah bersepadu perlu dilaksana elak kos pemulihan terus meningkat

Secara asasnya pertumbuhan ekonomi di kawasan Asia meningkatkan taraf sosio kehidupan penduduknya. Pada masa sama, keadaan ini membawa kepada peningkatan penggunaan sumber semula jadi dan eksplotasi persekitaran untuk keperluan sosial dan industri. Akibatnya, di kebanyakan bandar negara Dunia Ketiga, pembuangan sampah yang tidak diurus dengan baik akan mengakibatkan masalah besar seperti banjir.

Penghasilan sisa pepejal di kebanyakan negara Asia meningkat terutama di negara mempunyai kepadatan penduduk tinggi dan sistem pengurusan sisa pepejal yang teruk serta pemahaman mengenai kepentingan penjagaan yang masih rendah. Sekiranya setiap individu terus mengamalkan sikap suka membuang sisa pepejal secara tidak berhemah, masalah banjir kilat akan menjadi lebih kritikal.

Banjir adalah bencana alam yang sering melanda di kebanyakan tempat di Malaysia. Ia berpunca daripada ketidakseimbangan kitaran air yang biasanya disebabkan peningkatan kawasan tepu bina, kelemahan sistem pengairan bandar di sesebuah lembangan dan beberapa faktor fizikal lain.

Sebagai contoh kawasan yang sering dilanda banjir ialah kawasan tanah rendah terutama di kawasan Pantai Timur Semenanjung seperti Pahang, Terengganu dan Kelantan yang dilanda musim tengkujuh antara November hingga Mac. Masalah ini menyebabkan penduduk kehilangan harta benda dan paling menyedihkan ia juga meragut banyak nyawa.

Masalah banjir juga turut berlaku di Georgetown, Pulau Pinang khasnya di sekitar Jalan P Ramlee dan Jalan Perak pada September 1995. Banjir kilat berlaku sekiranya hujan lebat untuk tempoh masa agak lama disertai peningkatan paras air sungai yang mendadak.

Pembuangan sampah

Antara punca masalah banjir kilat ialah pembuangan sampah sarap oleh penduduk yang tidak bertanggungjawab. Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) turut memperakui bahawa sisa pepejal adalah punca berlakunya masalah banjir di kawasan berkenaan.

Di Kuala Lumpur, banjir kilat sering berlaku di sekitar Jalan Klang Lama, Kampung Baru, Pantai Dalam dan Kampung Haji Abdullah Hukum. Kepadatan penduduk yang semakin bertambah dan kepesatan pembangunan di Kuala Lumpur memburukkan lagi keadaan.

Hal ini dibuktikan dengan terjadinya banjir kilat yang agak serius sejak kebelakangan ini, termasuk pada 10 Jun 2003 yang mana bandar raya Kuala Lumpur ditenggelami air diikuti pada 14 Julai 2004 di mana kawasan sekitar Sungai Buluh pula dilanda banjir. Kejadian terbaru banjir kilat di Kuantan pada 24 Disember 2012 lalu pula akibat limpahan air Sungai Galing dan menenggelamkan beberapa kawasan bandar Kuantan sehingga 1.5 meter.

Walaupun fenomena hujan lebat yang dikaitkan dengan masalah pemanasan global dikatakan sebagai punca utama, faktor asas lain seperti pembuangan sisa pepejal yang menghalang pengaliran air yang sempurna tidak boleh dipandang remeh dan perlu diselesaikan bagi mengelakkan perkara seperti ini berulang lagi pada masa hadapan.

Tiada kesedaran

Sikap penduduk membuang sampah ke dalam longkang atau perparitan menyebabkan sistem pengaliran air tersekat. Kebanyakan sampah yang dibuang ke dalam parit perbandaran akan mengalir ke dalam sungai dan menyebabkan pengaliran air sungai tidak lancar.

Selain itu, endapan terkumpul akibat kerja pembinaan yang pesat dan tidak terkawal serta hakisan tebing menyebabkan parit dan kawasan sungai menjadi cetek. Hal ini akan mengurangkan kapasiti pengaliran air dan menyebabkan limpahan sungai.

Beberapa siri banjir dan banjir kilat sejak 2001 sehingga 2012 di negeri-negeri Pantai Timur dan pada 2006 di Johor menelan kos pemulihan jutaan ringgit dan ia akan terus meningkat pada masa akan datang jika langkah bersepadu membendung banjir tidak dilaksanakan.

Secara asasnya bagi mengelakkan kejadian banjir kilat ini terus melanda sama ada di kawasan yang biasa terkena banjir atau tidak, setiap individu mesti mempunyai kesedaran yang maksimum untuk mengubah cara pemikiran mereka supaya masalah pembuangan sisa pepejal ke sistem perparitan dan sungai tidak berlaku sesuka hati.

Penulis ialah Pengarah Pusat Penyelidikan & Pembangunan Sumber Alam (CERRM) Universiti Malaysia Pahang

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU SOSIAL : Guru Perlu Bantu Hindar Penularan LGBT


BUKIT MERTAJAM : Timbalan Menteri Pelajaran Mohd Puad Zarkashi berkata guru-guru perlu membantu memberi penjelasan dan pemahaman mengenai gejala lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) kepada pelajar agar mereka tidak mudah terjerumus dengan gejala negatif yang kian berleluasa itu.

Beliau berkata walaupun tiada mata pelajaran khusus disediakan, tetapiguru-guru boleh menggunakan mata pelajaran kesihatan dan reproduktif sosial secara kreatif, untuk memberi penjelasan mengenai kesan negatif gejala itu.

"Tugas dan tanggungjawab seorang guru hari ini bukan sekadar memahami cabaran dalam isu-isu pendidikan atau mendidik pelajar di dalam bilik darjah, tetapi perlu memahami dan menangani cabaran isu-isu sosial seperti penularan gejala LGBT.

"LGBT bukan masalah bagi satu kelompok bangsa atau agama sahaja tetapi ia telah menjadi masalah global. Pelbagai usaha mengekang gejala ini masih diteruskan bagi menghindar budaya songsang itu terus memusnahkan struktur sosial," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan seminar keibubapaan (Menangani Isu LGBT) di Dewan Mutiara, Politeknik Seberang Perai, Permatang Pauh di sini hari ini.

Mohd Puad berkata seminar kali kedua diadakan di peringkat negeri Pulau Pinang itu merupakan yang ke-21 untuk seluruh negara. Ia mendapat sambutan yang sangat menggalakkan dan Kementerian Pelajaran Malaysia mengalu-alukan penganjuran seminar seperti itu.

"Saya yakin dengan adanya seminar seperti ini, pengetahuan mengenai gejala LGBT dapat diperluas, dan gejala ini dapat dicegah daripada terus menular hingga merosakkan struktur sosial sesebuah negara," katanya.

Seminar sehari anjuran Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) itu dihadiri lebih 1,000 peserta terdiri daripada guru kaunseling, guru hal ehwal pelajar,guru pendidikan kesihatan dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Sebanyak dua kertas kerja dibentangkan oleh tiga orang ahli panel iaitu Ketua Pengarah Biro Tatanegara, Jabatan Perdana Menteri Datuk Raja Arif Raja Ali (Liberalisasi - Cabaran Masa Kini) dan Perunding Kaunseling dan Motivasi Hushim Salleh (Pengenalan LGBT- Overview dan Simptom LGBT).

Turut diadakan ialah sesi perkongsian pengalaman dengan individu yang pernah terlibat dengan gejala LGBT yang dikendalikan oleh Hushim. BERNAMA