Isnin, 29 Oktober 2012

ISU UMUM : Malaysia Di Tempat Ke-10 Negara Paling 'Peramah' Di Dunia


PETALING JAYA : 'Forbes Online' telah meletakkan Malaysia di tempat ke-10 negara paling peramah di dunia, berdasarkan penyelidikan 'Expat Explorer Survey' oleh HSBC baru-baru ini.

"Kualiti hidup yang lebih baik, kehidupan sosial yang memuaskan, kemudahan pelancongan tempatan dan perumahan yang lebih baik daripada di negara asal mereka membantu meletakkan Malaysia di tempat kelima secara keseluruhan walaupun ramai melaporkan sukar menyesuaikan diri dengan masyarakat tempatan (selalunya kerana halangan bahasa)," artikel Forbes Online melaporkan baru-baru ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memuji artikel tersebut melalui Twitter pada Ahad berkata "Kami mengalu-alukan dunia".

'Forbes Online' menyenaraikan Kepulauan Cayman, Australia dan Britain sebagai tiga destinasi utama yang peramah bagi ekspatriat.

Merujuk kajian, artikel tersebut menyatakan bahawa ketiga-tiga negara itu sebagai "paling mudah berbaik-baik dengan penduduk tempatan, belajar bahasa tempatan dan menyesuaikan diri ke dalam masyarakat dan budaya baru".

Turut dinyatakan, kehidupan ekspatriat di Kepulauan Cayman yang sangat berpuas hati kerana tidak perlu membayar apa-apa cukai pendapatan atau gaji, jenayah yang kurang dan bebas pencemaran, selain musim panas sepanjang tahun.

Kanada berada di tempat keempat, diikuti New Zealand, Sepanyol, Amerika Syarikat, Bermuda, Afrika Selatan dan Malaysia.

Kaji selidik HSBC, yang dalam tahun kelima, melihat kepada pelbagai aspek kehidupan seorang ekspatriat termasuk ekonomi, pendapatan, pendapatan boleh guna dan ukuran kemewahan; keseluruhan pengalaman; dan pembesaran kanak-kanak di luar negara yang melibatkan penjagaan kanak-kanak, kesihatan dan integrasi yang baik.

Turut dinyatakan bahawa ekspatriat yang tinggal di Asia seperti di Malaysia, Singapura, Thailand dan Hong Kong didapati sukar menyesuaikan diri dengan komuniti tempatan berbanding dengan kebanyakan negara yang menggunakan bahasa Inggeris.

Menurut kaji selidik itu, Malaysia adalah destinasi utama untuk mereka yang didorong oleh kerjaya dan kualiti hidup yang baik tetapi menyatakan bahawa ramai melihatnya sebagai pangkalan sementara.

Sebanyak 5,339 ekspatriat dari 97 negara mengambil bahagian dalam kaji selidik dalam talian yang telah dijalankan dari Mei 11 hingga 3 Julai.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

ISU SAINS DAN TEKNOLOGI : SKMM Sekat 1,675 Laman SesawangOleh: NURUL AIN MOHD HUSSAIN

KUALA LUMPUR : Sebanyak 1,675 laman sesawang telah disekat Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) dari Januari hingga Ogos tahun ini.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum berkata, daripada jumlah itu 1,585 darinya merupakan laman sesawang yang memaparkan maklumat peribadi 'pishing'.

Manakala, bagi tahun 2011 pula sebanyak 1,475 laman sesawang telah disekat.

Joseph berkata, tindakan itu sebagai langkah penguatkuasaan yang diambil SKMM bagi menyekat laman sesawang, portal dan blog yang menyebar fitnah.

"Secara amnya semua undang-undang dinegara ini diterima pakai dalam menangani perlakuan sesuatu kesalahan tanpa mengambil kira perantaraan atau platform yang digunakan.

"Justeru, kandungan di media portal adalah tertakhluk dibawah peruntukan undang-undang negara seperti Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Hasutan 1948 dan Kanun Keseksaan" katanya ketika menjawab pertanyaan lisan, Datuk Ismail Kassim (BN-Arau) yang mahu mengetahui bentuk tindakan yang diambil oleh SKMM terhadap blog -blog yang menabur fitnah serta sejauh mana pemantauan bagi memastikan penulis blog mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Beliau berkata, SKMM sentiasa memantau dan mengambil tindakan undang-undang di bawah Seksyen 211 dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

"Di bawah seksyen tersebut,sebanyak 32 kertas siasatan telah dibuka pada 2011.

"Manakala bagi Januari hingga Ogos tahun ini, sebanyak 74 kes telah disiasat melibatkan media baru," katanya.

Menurutnya, antara tindakan penguatkuasaan yang diambil oleh SKMM termasuk membuat laporan kepada pihak pentadbir laman sesawang untuk mengeluarkan atau mengalihkan kandungan yang diadukan, mengeluarkan notis amaran kepada pengendali laman web dan menyekat akses kepada laman web terlibat.

"Sekiranya didapati melanggar undang-undang bertulis negara ini, tindakan menyekat akses kepada laman sesawang turut dilakukan, terutamanya untuk laman sesawang yang berpangkalan di luar negara," katanya.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/